Cand se intoarce bebe pentru nastere?
Dragele mele eu locuiesc in Canada si pot sa spun ca ma simt mai in nesiguranta ca in Romania dpdv al doctorilor. Aici totul este pe banda rulanta, doctorul nu sta mai mult de 5 -10 min de vorba cu tine. De cand am ramas gravida am schimbat un doctor care mi se parea total inuman si acum am dat de altul care nu face decat sa ma panicheze la fiecare intalnire. Noroc cu faptul ca citesc mai multe carti, ma uit pe internet si ii mai tin eu lectii de fiecare data cand il intalnesc.
Acum mai nou vrea sa-mi faca cezariana (sunt in luna a 8-a) pentru ca cica bebe nu se intoarce ca e prea mare( are acum in jur de 2,800 dupa masuratori). Eu nu as vrea sa ma taie dar el sustine a ba va iesi capul si nu va iesi corpul lui bebe (mi se pare o tampenie!) ba ca eu sunt mai stramta (desi cand eram intara mi s-au facut analizele si am fost examinata pentru plecare si nu au fost comentarii), ba mai stiu eu ce doar doar ma va convinge sa fac cezariana. El sustine ca trebuie facuta programare pentru cezariana.
In fine intrebarea mea este cu cat timp inainte de nastere e bine sa vezi daca copilul sta in pozitiz normala pentru a se naste? Va multumesc si ma bucur ca v-am descoperit.
comsa
Raspunsuri
alexia718 spune:
Bine ai venit! La mine, bebele s-a intors din luna a 7-a cu capsorul in jos, era atat de lasata burtica, incat la ecograf, medicul nu reusea sa-i vada tot capsorul. Unei prietene in schimb, i-a coborat bebele cu vreo 2 zile inainte de nastere. Toata lumea zicea ca nu se mai intoarce si vor fi probleme, dar uite ca s-a intors si avea 4.100 g! Si totul a fost OK! Asa ca sa nu-ti faci griji. Daca medicul hotaraste cezariana pentru motive TEMEINICE, eu zic sa-l asculti si pe el. Dar motivul asta cum ca bebele e mare si nu se mai intoarce... ti-am demonstrat ca nu-i chiar asa. Medicul meu mi-a spus ca se poate intoarce si in timpul travaliului, nu este o data fixa. Daca motivul pe care ti l-a spus medicul tau este singurul in favoarea cezarienei, eu zic totusi sa nu excluzi nasterea normala. Prietena mea de care ti-am povestit a nascut normal si are o mandrete de fetita. A! Era sa uit! Si cumnata mea a nascut un baietel de 4.350 g (!!!), care s-a intors si el imediat inainte de nastere. Ea a nascut prin cezariana, pt. ca, totusi, bebele era muuult prea mare, dar de intors s-a intors si el tarziu, chiar daca era atat de maricel...
Asa ca... nastere usoara si pupici multi de tot tie si la bebe!
MaryP spune:
Felicitari, graviduto!
La mine bb s-a intors din luna a 7-a!
Sarcina usoara si un bb sanatos!
POZE CU RAZVAN MIHAI
mariana_1976 spune:
mi_ro,
Din pacate eu am ajuns sa cunosc foarte multe despre intoarcerea copilului fiindca dupa 2 nasteri vaginale,al treilea bebe a fost "breech".
Aici se considera urmatoarele:
* intre sapt 28-30 , 50% dintre copii se intorc in pozitie "regulamentara"
*intre sapt.30-32 doar 30% dintre copii mai sunt "breech"
* in sapt. 32 doar 14% dintre copii mai sunt "breech"
* in sapt. 36 doar 3% sunt breech si daca pina atunci nu s-a intors se poate face "external version",adica incearca manual printr-o manevra externa sa-l intoarca daca ai lichid suficient si nu este cumva deja coborit.
Te rog sa-i spui doctorului tau urmatoarele:in tara asta mica si friguroasa cu 9 milioane de suflete avem statistici mai bune ca ale lor la nasterea vaginala "breech".Il poti naste natural in urmatoarele conditii:
-ai apa suficienta adica amniotic fluid level over 8.
-SA-TI EVALUEZE NEAPARAT proportia dintre circumferinta bazinului si aceea a capului copilului
-copilul nu este "footling breech"
-copilul nu are cordonul ombilical in jurul gatului
-copilul nu are peste 4000g
-nu ai avut nici o cezariana in antecedente
-nu ai placenta praevia
-nasterea nu debuteaza cu "ruperea apei"(in cazul asta poate fi periculos sa nu aiba oxigen suficient si trebuie sa chemi salvarea unde te vor aseza intr-o pozitie corespunzatoare ca sa evite "alunecarea" cordonului ombilical)
Acum citiva ani suedezii au incercat sa urmeze sfaturile canadienilor care afirmau ca e periculos sa nasti vaginal un copil aflat in pelvina.Adevarul este ca s-a constat sfatul nefondat,canadienii agatindu-se de un procent de 1-2%.
Stiu ca multe mame romance o fie foarte mirate cind imi pemit sa afirm ca nasterea vaginala breech nu este considerata periculoasa in Suedia.
Cum am scris insa ,trebuie sa indeplinesti conditiile de mai sus ca nasterea naturala sa fie posibila.Altfel,cezariana este indicata.
Eu am ales cezariana si nu stiu daca a fost solutia ideala pentru copil.Problema a fost ca in spitalul la care am nascut nu aveau mare experienta la nasterile vaginale in pozitie pelvina asa ca nu am vrut sa risc.Altfel,daca dadeam de un doctor cu experienta era alta poveste.
Daca cei din Canada de la spitalul unde vei naste nu au mare experienta in cazuri din astea,nu are rost sa te mai gindesti la nastere naturala.
In orice caz,mie nu-mi prea suna bine faptul ca medicul iti acorda doar asa putin timp.In locul tau,m-as plinge undeva pe chestiunea asta si poate ti-ar recomanda pe altcineva care-si da cu adevarat interesul.
Din pacate,nu stiu cum sta treaba cu asigurarile in Canada si nu te pot sfatui.Aici daca afirmi ca mori de frica si n-ai incredere in doctor,te trimit sa discuti cu o multime de medici specialisti plus psiholog.
Sa nu te lasi:incearca sa obtii cit mai multe pareri de la doctori diferiti DESPRE CAZUL TAU,nu o generalizare a riscurilor nasterilor in pelvina.
Tin pumnii ca totusi bebe al tau sa binevoiasca sa se intoarca:am mai auzit de cazuri care s-au intors cu citeva zile inainte de declansarea travaluilui,insa...rare.
Mariana 13+
mama de Monica, Matei si Markus
mi_ro spune:
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri in special Marianei care mi-a venit cu statistici (asta pentru ca si astora de aici le plac statisticile si poate o sa vorbim numai in statistici) clare. Da, cred ca nu au experienta in nasterile breech si mai mult decat atat unui medic de aici ii convine mai mult sa isi petreaca timpul cu o gravida 40 de minute cat dureaza o cezariana decat sa stae de fundul ei vreo 2-3-4 ore cat ar dura o nastere normala. Asta pentru ca isi trage mai multi bani de la asigurari (anestezie, taiere, coasere) decat pentru o nastere normala si ar face 2-3 nasteri in 3 ore decat una. Nu va ganditi ca nu renteaza? Aici totul se priveste prin prisma banilor nu prin ceea ce iti trebuie tie de fapt. Chesta asta se petrece numai in Ontario. Nu stiu in celelalte state cum e dar singurul stat care se plange de lipsa specialistilor este Ontario. Nu au medici de familie si specialisti nu pentru ca nu ar fi ci pentru ca nu ii lasa sa vina aici. Medicul emigrant vine, da o gramada de examene dupa care ii mai trebuie o recomandare din partea unui medic de aici ca intr-adevar profeseaza medicina. Recomandarea asta nu ti-o da nimeni pentru ca nimeni nu-si baga pielea la saramura. In sistemul asta sunt bani foarte multi care se invart in triunghiul medic - farmacist - asigurari. Mentalitatea celor care invata aici privind medicina este de a face cat mai multi bani in cel mai scurt timp, nu de a face bine neaparat. Eu am lucrat intr-o clinica de recuperare a persoanelor care avusesera accidente sau aveau probleme cu oasele. Seful meu imi spunea ca nu-l intereseaza sa se simta ala bine dupa masaj ci sa stau intre 7 si 10 minute pentru ca el calculeaza la ora nu la pacient. O persoana statea 7-10 min la fizioterapie desi poate avea nevoie de 15-30 min, 7 min masaj si 10 min chiropractor. Pentru asta platea in jur de 150 de dolari din asigurare. In general se faceau cam 5 persoane pe ora deci inseamna cam 750 de dolari pe ora care ii scotea omuletul asta de la noi.
Un medic specialist are tarife si mai mari, poate sa scoata si 1000$ pe ora depinde de cati de multi pacienti are. Sistemul este de a face cat mai multi bani . Daca amaratul are noroc sa simt mai bine dupa toate alergaturile, bafta lui, daca nu, umbla pana la calendele grecesti.
Nu am incredere nici in due date (ziua de nastere) pe care mi-a stabilit-o eu calculand altfel si logic nu aveam cum sa raman insarcinata in perioada respectiva deoarece am fost plecata intr-o excursie in grup cu sotul meu. Deci biologic nu aveam cum sa raman gravida. Doctorul o tine pe-a lui. Si cu asta vrea sa ma convinga sa fac programare de cezariana. Pentru el nu are importanta ca bebe poate vrea sa vina mai devreme sau mai tarziu el o tine ca Ion cu fluierul ca ne intalnim pe 25 septembrie.
Nu sunt singurul caz, mai am cateva romance care au nascut aici si se pare ca avem istorii identice.
Voi vedea vineri ce-mi va rezerva viata. Intre timp m-a apucat o mancarime de maini si de picioare de-mi vine sa folosesc peria de sarma.
Va multumesc inca o data pentru raspunsuri si doresc toate cele bune. Mihaela
comsamia
Mada spune:
Mihaela,
fetita mea a fost in pozitie pelviana. Venea cu funduletul. Statea cu fundul pe col cu capul sub sanul stang si picioarele sub cel drept. Parca era intr-un cosulet
Din saptamana 32 de sarcina, mi-a spus ca daca nu s-a intors pana acum slabe sanse sa se mai intoarca, mi-a dat diazepam si inca ceva, ca poate poate se relaxeaza uterul si se poate intoarce.
Dar n-a fost asa, asa ca am nascut prin cezariana.
mi-a mai spus dr ca se pot face manevre de intoarcere ale copilului pentru a se naste normal, dar sunt destul de riscate.
De multe ori ei se mai intorc si in tp travaliului.
Sfatul meu este sa faci cezariana, nu iti mai face griji.
Nastere usoara!
Mancarimile sunt din cauza ca ti se intinde pielea, da-te cu o crema de corp, atenueaza si te simti si mai bine.
Mada,un om. Cu frica lui Dumnezeu si Ilinca Teodora 22 sept 2004
Ilinca
nicole2005 spune:
poate sa ma ajute si pe mine cineva ? eu mai am putin si nasc . in saptamana 34-35 am facut eco si bebica era in prezentatie pelviana iar medicul ginecolog mi-a zis ca sunt slabe sanse sa se mai intoarca. azi can am trecut pe la cel de familie dupa ce ma impuns in burtka de ma zapacit ca a facut control a presupus ca mai mult ca sigur este cu capul in jos. cu toate astea eu simt ca bebic se impinge in sus. cand incepe activitatea :) simt toate impunsaturile sub sani si parca raman fara aer. urmeaza sa fac ultimul eco pe 11 acum, dar nu am rabdare totusi. poate sunt mamici care au trecut prin astfel de experiente poate ma pot ajuta cu un raspuns.asta ma poate face sa inteleg ca nu e cu capusorul in jos?
multumesc anticipat.
nicol
38+ Antonio
mariana_1976 spune:
Nicole2005 eu nu am stiut decit din sapt a 32 ca era in pelvina ca suedezii nu m-au controlat de pozitie mai devreme stiind ca avusesem 2 nasteri naturale ok.
Daca mi se spunea mai devreme ca exista asa zisele metode "empirice", poate ca le incercam desi nu prea am incredere.As fi facut orice sa mi se intoarca bebele in orice caz.
Uite de ex.am citit despre statul cu funduletul mai ridicat(al mamei),de stat in maini in bazinul de innot,de mers la chiropractician,de pus muzica sub locul cu pricina ca poate si-o indrepta capsorul,insa...daca exista o discordanta cefalopelviana(soldurile mamei prea inguste),sau uter mai rigid din cauza nasterilor repetate,sau lichid amniotic mai putin,copilul deja "coborit" sau(Doamne fereste)probleme neuro motorice/praevia nu prea ar fi sanse...
In Suedia se incearca in sapt 36 o intoarcere manuala externa daca la ecograf se observa conditii care ar permite executarea unei asemenea manevre.(adica mai pe romaneste se uita pe ecograf si in acelasi timp te apasa pe burta ca sa-l ajute pe bebe sa se intoarca).Chestia e ca doar 50%-60% din cazuri sunt reusite,de multe ori bebe se intoarce inapoi in pelvina sau nu-l pot intoarce deloc.Intoarcerea asta poate fi uneori chiar periculoasa de aia o fac astia aici cam tirzior.Nu cred insa ca in Romania se practica.
Eu am invatat sa-mi dau seama si singura in ce pozitie era bebe:in general "shuturile" lui bebe se simt jos de tot si capul pe undeva deasupra ombilicului mamei ca o duritate rotunda.
Iti tin pumnii sa se intoarca totusi ca am mai auzit si de intoarceri "spectaculoase" odata cu inceperea travalului sau cu citeva zile inainte de nastere.Daca se intimpla asemenea minune cu siguranta vei simti.
nastere usoara si...bafta multa!
Mariana 15+
mama de Monica, Matei si Markus