Cum invat copilul sa citeasca?
Fetitza mea cea mare, de 4 ani jumate, ma innebuneste la kap s-o invatz sa citeasca. Stie deja aproape toate literele (le mai incurca uneori, dar in marea majoritate le stie) Stie sa-si scrie numele (e si foarte simplu: Emma) si pe al surorii sale (Anaďs). As vrea sa profit ca plecam la mare si stam 3 saptamani impreuna si sa-i satisfac dorintza. Problema e ca habar n-am cum sa fac???? S-o si invatz sa scrie in acelasi timp? Sa incepem sa citim impreuna povesti? S-o invatz sa citeasca cuvinte?
Mihaela
www.desprecopii.com/info.asp?id=512" target="_blank">Anaďs & www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=19303" target="_blank">Emma
Raspunsuri
lu.more spune:
In ce limba?
..............................................................................................
« C'est quand on n'y croit plus, que le ciel vous entend et pardonne ». Kyo
Alina spune:
Olo,
Fiica-mea e cu 2 luni mai mica decit Emma si am inceput sa o invat sa citeasca...dar romaneste .
Stie si ea o gramada de litere si pe f multe le scrie.Le scria la intimplare si zicea:"uite,ti-am scris o scrisoare!"."Ei,pai daca tot vrei sa scrii scrisori,hai sa invatam sa le potrivim!" asa ca am trecut la "mama","tata","Maia(papusa preferata)","Ana","apa","papa".Cuvintele astea le recunoaste oriunde le vede,le scrie si cu literele pe tabla magnetica.Tre'sa trecem mai departe .
Lulu,daca ai idei,te rog,sunt nerabdatoare sa le aflu.Danke .
Alina
tlaura spune:
Pai ii cumperi o carticica cu litere pentru copilasi! Sau de ce nu chiar abecedarul de cls. intai!
Andrei face 4 ani peste 2 luni si a invatat sa citeasca pe o carticica de care vorbeam . E super, are literele mari si mici si de mana si de tipar. Pe cele de tipar le stie, acum le invatam pe cele de mana.
Acum poate sa citeasca cuvinte scurte. Stie toate literele dar ii este greu sa redea un cuvant mai lung.
Numai ca trebuie sa vrea si copilul sa invete; 4 ani nu este chiar o varsta la care un copil sa aiba rabdare sa invete literele. La Andrei am vazut un inters deosebit pentru litere si cifre de cand era mic. Cum vedea ceva mare scris, cum ma inreba ce litere sunt alea. Multe le-a retinut singur fara vre-un ajutor din partea mea.
Probabil ca o sa fie soarece de biblioteca!
www.imagestation.com/album/?id=4287441075&code=8712142&mode=invite" target="_blank">Poze
oLo spune:
Emma a invatzat literele la gradinitza. Eu n-am facut prea mare efort s-o invatz. Si a mai invatzat singurica cu un joc cu animale. Trebuie sa reconstituie animalul si cand reuseste sub animal scrie cum se numeste. E chiar haioasa cand zice: mama, unde e R de la renard? Nu-l gasesc pe L ca sa fac elefant... etc.
La un abecedar ma gandeam si eu. Poate stiti vreun site de unde pot imprima ceva. Povestioare scurte, cuvinte, etc...
Cred ca cu scrisul trebuie sa mai aman. Copii de varsta asta inca n-au abilitatea necesara sa scrie...
Mik spune:
oLo, de citit la virsta ei : o carte cu o poveste clara si fara verbe complicate.
De scris : litere mari de tipar. pentru literele de mina sunt pregatiti atunci cind stiu sa-si lege shireturile.
Mik.
Lona spune:
Eu am folosit un joc Scrable. Am inceput cu vocalele, cate una, apoi adaugam consoane ca sa formam cuvinte (APA, ADA, AC, CAD, AM, OI, ROI, VOI, OAIE, APE si tot asa). Cand invata sa recunoasca si sa formeze cuvinte cu vechile acumulari plus litera noua, luam alta. In cateva luni le-a invatat. La inceput nu-i lasam mai mult de 3-4 litere. Le foia pana epuiza combinatiile stiute de el si se plictisea, atunci interveneam cu urmatoarea.
Succes!