se balbaie iar

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns light spune:

Eu cred ca ati procedat cat se poate de corect si in felul acesta ati ajutat-o mult pe fetita voastra.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CORNELIAP33 spune:

"Am mers cu ea la cel mai bun medic pediatru din Bucuresti, care ne-a linistit spunandu-ne ca se intampla acest lucru din cauza faptului ca dezvoltarea ei este foarte rapida, acumuleaza foarte repede si fiind foarte repezita vrea sa redea cu aceeasi viteza lucruri care ei nu ii sunt clar definite si nu reuseste sa le formuleze pentru ca le acumuleaza automat. Ne-a recomandat repaus si sa asteptam cateva luni sa vedem cum evolueaza, dupa care sa incepem sa ne ingrijoram..."

Cat de bine a determinat doctorul respectiv cauza balbaielii copilului tau!!! ...si cat de bine se potriveste explicatia pentru Rares!
Si Rares se balbaie, dar doar atunci cand reproduce reclame, povesti, replici din filme, etc... Are o memorie fenomenala si retine automat o multime de chestii. Am constatat ca nu intelege intotdeauna, in totalitate sensul celor ce spune. Atunci cand conversam nu se balbaie, ci doar cand reproduce din memorie. Cred ca ii e teama ca daca nu spune suficient de repede ar putea uita continuarea, sau ceva de genul asta..., probabil este stresat car putea uita, ca ar putea gresi, etc...
Desi de cele mai multe ori ma enervez si-l rog sa vorbeasca mai rar, sa aiba rabdare, tind sa cred ca este ceva trecator...
Gresesc?

Cornelia si taurasul Rares Costin (nascut in 22.04.2002)
Fotografii

Ajutati-l pe Emanuel!

"Este mai bine sa taci si sa dai impresia ca esti prost, decat sa vorbesti si sa inlaturi orice dubiu."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns clauditzadennis spune:

quote:
Originally posted by betiana

Balbaiala poate sa aiba o multime de cauze, dar toate de natura psihica.O spaima prea mare, dar si o bucurie prea mare...O boala (astmul bronsic) ... O separare de parinti si deci trairea sentimentului de abandon... Un ritm al vorbirii prea alert (in dorinta de a spune cat mai multe sau de a nu fi intrerupt).De asemenea, bilingvismul poate conduce la balbism.Balbismul se vindeca greu, cu efort si cu incurajari.Dar daca terapia se incepe cat mai de timpuriu este mult mai bine.Incercati ritmoterapia (cantece sau poezioare cu un anumit ritm), exercitii de respiratie.... Daca balbaiala persista dupa 5 ani aveti nevoie de logoped.Numai facand echipa cu logopedul, invatand cateva tehnici, veti reusi sa eliminati problemele de vorbire.Cel mai important pentru un copil balbait este crearea confortului psihic, astfel incat el sa se simta protejat.Nu-l etichetati si nu-i atrageti atentia asupra faptului ca el se balbaie.Aceste atentionari nu-l fac decat sa fie mai crispat, iar balbaiala evolueaza spre logonevroza (o forma tare complicata )

betiana


Betiana, care e legatura dintre astm bronsic si balbaiala? Fiul meu are astm bronsic si uneori mai repeta prima silaba sau chiar un cuvant, dar nu m-am gandit niciodata ca cele doua pot avea vreo legatura. Eu am observat ca atunci cand repeta (silaba sau cuvantul) e foarte concentrat, de fapt, isi cauta cuvintele pentru a exprima ceea ce gandeste...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

Si Sofia mea s-a balbait vreo 2-3 luni pe la 3 ani parca, iar dupa balbaiala i-a disparut complet. Noi nu am dus-o la pediatru, dar eu m-am speriat cumplit, pt. ca asa cum scria si Chan, isi pierduse aproape in totalitate din coerenta si fluenta de vorbire anterioara.

Nici noi nu am ras de ea, desi era super drôle, si stateam cate 3 minute ca sa asteptam sa-si termine propozitia, ca s-o stimulam sa vorbeasca. Se oftica rau de tot, uf, bine ca a trecut.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Simonna spune:

A trecut aproape un an de cind Radu a inceput in mod evident sa repete silabe si cuvinte scurte. Mesajul meu de atunci e pe prima pagina a subiectului, asa ca nu ma repet despre cum se manifesta.
Nu pot sa spun decit ca, de atunci, aceasta repetitie nu a trecut din senin, cum speram noi, ca doar asa aparuse, din contra, s-a extins in toate cele trei limbi pe care le vorbeste.
Asa ca am trecut la actiune, a facut citeva luni de terapie in iarna, acum am intrerupt dar ne pregatim sa reluam. Speach terapist ii zice doctoritei aici, probabil este echivalentul logopedului din Ro.
Am invatat tehnici de respiratie, ceva de genul: cind faci un bump (adica se blocheaza pe un cuvint, ca sa zic asa)respiri adinc si expiri puternic, ca si cind l-ai da la o parte. Asa ca exersam cu o bucatica de servetel, s-o sufle din expiratie cit mai departe, ca asa trebuie sa faca si cu cuvintele pe care se blocheaza.
Am aflat ca Atomix vorbeste muuult prea repede, terapia este in engleza/franceza, deja i se parea doctoritei ca Radu vorbeste prea repede, apoi i-am cerut voie sa port o conversatie cu el in ro si, cind l-a auzit, si-a pus miinile in cap. Plus ca am constientizat ca omuletul respira anapoda cind vorbeste, asa ca acum trebuie sa exersam vorbitul mai domol si pauze de respiratie, ca e in stare sa-si dea sufletul vorbind ca sa zica ce-are de zis in loc sa se opreasca sa ia aer in piept.
In plus, ce n-am realizat noi dar terapeuta ne-a spus dupa 10 minute, a fost ca repetitia apare clar cind povesteste el ceva, cu cit il intereseaza mai tare subiectul cu atit bumpurile sint mai dese si mai greu de depasit, iar in dialog e aproape inexistenta. Probabil de asta nici nu am primit nici un semnal de la scoala, ca acolo raspunde la ce intreaba invatatoarea, nu relateaza el din capul lui, sau nu suficient de mult ca sa intre invatatoarea le idei.
Un alt tip a fost sa-si imagineze ca buzele lui trebuie sa se atinga ca "o pana care cade pe un nor", nu sa se lipeasca una de alta cu forta. Exersam si asta.
Mai avem de spus propozitii cu incetinitorul, cit mai cu incetinitorul. Genul: Maaamaaaa mi-aaa spuuusss caaaa maaaa iubeeesteee.
Si de citit rar, cit mai rar, cit mai relaxat.
Diagnosticul e ingrijorator si nu foarte, in sensul ca bilbiiala de care sufera el este atit mult ameliorabila daca reuseste sa se controleze (respiratie si viteza cu care vorbeste, plus agitatie si nervi) cit si "va et vient", ca sa zic asa, adica o s-o aiba tot timpul, cu episoade grave dar si cu perioade in care abia o sa se simta. Dovada ca, pe perioada vacantei de iarna, in concediu cu noi si o caruta de prieteni, n-a facut nici macar un bump, dar nici macar unul. S-a trezit dimineata si vorbea perfect, l-a tinut citeva zile dupa ce a inceput scoala si apoi, incetisor, a intrat in faza in care repeta silabele, in functie de cantitatea de stres pe care o are de indurat (in ziua in care a avut examenul de centura la karate, cind careva destept i-a sugerat ca n-ar trebui sa mearga, nu e destul de pregatit! abia daca a reusit sa se faca inteles! Apoi a luat examenul si ne-a povestit, in aceeasi seara, super-cursiv, ce bun e el la karate!
Terapia ne-a ajutat foarte mult pentru ca Radu nu mai e asa de frustrat, a inteles ca este ceva care i se intimpla pentru ca asa functioneaza creierul lui, de unde era convins ca face el o greseala pe undeva si se enerva si mai rau.
In plus, am inteles si noi ca asa vorbeste copilul nostru, ca a pune si mai multa presiune pe el, a-i cere sa repete cuvintele si mai stiu eu ce in incercarea de a-l face sa vorbeasca bine e o greseala stupida. Am invatat sa nu ma enervez, sa nu mai cred ca am eu o vina ca l-am presat sa vorbeasca corect in cite limbi stie, am nivatat sa nu insist sa vorbeasca fara bumpuri, am invatat sa-l ajut in loc sa-i pun bete in roate.
Cu drag,
Simonna


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sinzi_ana spune:

Si noi ne lovim de 2-3 luni de aceiasi pb...

La inceput nu am observat...si se balbaia doar in lb engleza...
Apoi, de curand, a inceput sa se balbaie in ambele limbi asa ca am fost la logopedul gradinitei...o tipa in care am foarte multa incredere si care lucreaza cu foarte multi copii cu diferite pb...

Dupa prima consultatie mi-a spus ca e absolut ok, ca balbaitul e normal pana la varsta de 5-6 ani, ca de obicei apare pe perioade de 4-5 luni, apoi dispare, apoi iar apare si la un momendat, cand copilul ajunge la o stapanire mai buna a laringelui, muschilor limbii, un control mai bun al respiratiei dispare de la sine...
Ca nu e nevoie de terapie, ca e o etapa perfect normala in dezvoltarea limbajului...

Dupa vreo 3 sapt, am apelat din nou la ea, mi se pare ca se balbaie mai evident...
Asa ca l-a vazut din nou, mi-a spus acelasi lucru...
Doar 0.01% din copiii care se balbaie au o pb care se poate rezolva (sau nu) prin terapie...si chiar au nevoie de terapie corectoare...
Restul trec printr-o faza...

Pb este ca e greu de delimitat balbaitii "adevarati" si cei care vor "grow out of it"...si terapia nu strica in nici un caz cu cat mai devreme cu atat mai bine...
Ea nu a putut sa ii puna un diagnostic clar lui David (care dupa ea, pare un caz de balbaiala temporara) dar mi-a facut un mare bine si ne-a trimis la un specialist pentru o evaluare completa a limbajului in primul rand, si apoi a balbaielii...Nu ne-a recomandat terapie intre timp...

Ah...si sa nu uit...
Mi-a mai spus ca de obicei cazurile mai greu de corectat sunt copiii care repeta un cuvant intreg, decat cei care repeta prima litera sau prima silaba dintr-un cuvant...

Asa ca acum asteptam si noi cu nerabdare sa facem programarea la specialist si vom vedea incotro de acolo!!!!



It is not giving children more that spoils them; it is giving them more to avoid confrontation

Sinzi, Radu si David bomba pisaloaga
:
varsta, poze, D-ale lui David


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Chan spune:

Cornelia, iti dau cateva amanunte din experienta noastra poate te ajuta.

Dupa ce Deea si-a revenit a inceput sa vorbeasca la fel de repede.
Uneori “citea” papusilor povesti intregi (reproducandu-le din memorie, bineinteles - de multe ori o gaseam tinand cartea invers, deci nici macar la poze nu se uita), ne trezeam cu ea folosind niste cuvinte si expresii care habar n-avea ce inseamna. Dansa prin casa cantand melodii auzite la TV si constatam ca stie toate versurile cantecului respectiv. Cand trebuia sa transmita un mesaj de la mine catre tatal ei, spunea “M-a trimis mami sa iti spun ceva dar am uitat” (asta la interval de cateva minute, eu fiind in bucatarie sau in alt acamera), daca o intreba dar cam despre ce era vorba ii spunea exact mesajul, cuvant cu cuvant. Asa am constat ca ea se gandea ca mesajul trebuie transmis exact cum l-am spus eu si ca sa nu greseasca nu il mai spunea. Inainte se balbaia cand incerca sa reproduca mesajele, probabil din dorinta, exact cum ai spus si tu, de a-l reproduce cu exactitate.

Ne-a fost teama sa nu inceapa din nou sa se balbaie mai ales ca, asa cum am scris mai sus, timp de cateva luni am incercat sa diminuam activitatea ei intelectuala. Mi se parea ca, fata de cele cateva luni de repaus, totul decurgea foarte, foarte repede.

Consultand acelasi doctor, acesta ne-a sfatuit ca in momentul in care incepea sa vorbeasca repede sa o temperam dand vina pe noi dar avand un ton ferm. Ceva de genul: “Mami te iubeste dar fi buna cu mine si vorbeste putin mai rar ca sunt obosita si imi este greu sa te urmaresc “ sau “Vrei sa repeti, te rog, ca ma gandeam la altceva si nu am fost atenta la ce imi spui” sau “Acum ma doare putin capul, incearca si tu sa vorbesti mai incet si putin mai rar ” iar daca erau bunicii sau alte persoane in zona ceva de genul “Bunicii sunt mai batrani si trebuie sa vorbesti mai rar sa inteleaga si ei”.

Am avut surpriza intr-o zi, cand sotul imi spunea ce s-a mai intamplat la firma, eu stand acasa in acea zi, sa o aud pe Deea spunandu-i foarte raspicat: “Daca vrei sa te intelegem si noi vorbeste mai rar si mai frumos si nu mai folosi cuvinte pe care nu le cunosti!” – erau termeni economici si ea nu avea ce sa “inteleaga” dar era foarte atenta.

Copilul nu trebuie sa creada ca are el o problema si ca tu te enervezi din cauza asta. Esential este sa aiba incredere in el.

Simonna, este foarte bine ca ati apelat la un specialist. Si noua medicul ne-a spus ca daca balbaiala persista mai mult de 4-6 luni si intervine la o varsta mai mare, 6-8 ani, trebuie apelat la specialisti in domeniu.

Va doresc numai bine!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Chan spune:

Am vrut sa specific ca medicul la care am fost cu Deea este domnul doctor Capraru. Un OM deosebit si un medic pe masura reputatiei!!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns betiana spune:

In balbaiala terapia este complexa si asa cum arata cineva in discutie se practica echilibrarea intre inspir si expir, copilul mic balbait avand tendinta sa vorbeasca in inspir.Deci faceti cu copiii jocuri ritmice cu inspir-expir (neverbale si verbale).O alta modalitate de terapie este aceea a prelungirii vocalei (ex : reeepede, baaanana).Ritmul vorbirii trebuie sa fie mai lent.Incercati vorbirea in soapta si vorbirea cu voce tare.Si terapia prin muzica.Oricum, climatul de acasa si de la scoala trebuie sa fie unul tonic. Copilul nu trebuie sa fie fortat sa vorbeasca si nu i se vor face observatii.Daca nu reusiti singure, apelati la ajutorul logopedului.In general, copiii care se balbaie sunt copii inteligenti, si la cei mici, vocabularul nu acopera viteza si complexitatea ideilor. O balbaiala usoara netratata de timpuriu poate conduce catre logonevroza (o astenie a vorbirii).Copilul trebuie incurajat si fortifiat psihic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CORNELIAP33 spune:

Multumesc mult Chan pentru sfaturi. O sa incepem sa le aplicam. Se potriveste atat de mult descrierea Deei cu Rares!!!!

O zi buna,

Cornelia si taurasul Rares Costin (nascut in 22.04.2002)
Fotografii

Ajutati-l pe Emanuel!

"Este mai bine sa taci si sa dai impresia ca esti prost, decat sa vorbesti si sa inlaturi orice dubiu."

Mergi la inceput