Tort cu ciocolata - sfaturi
Dragele mele,
Eu sunt innebunita dupa torturile cu ciocolata si insiropate. Pana acum am incercat vreo 5-6 retete de aici si nici una nu mi-a iesit. Nu sunt experta in ale bucutariei dar ma straduiesc. Cu cateva zile in urma, am facut un tort cu cioco si mi-am zis ca daca nici asta nu-mi iese (parea destul de simplu) nu mai fac in viata mea. Normal ca nu mi-a iesit...am renuntat la idee ... dar parca tot nu-mi vine sa ma las.
Sfatuiti-ma, va rog...in zona in care traiesc nu am gasit niciodata prajituri ca in Ro, mor de pofta sa gust o felie de tort insiropata, cu blat de cacao si crema bunaaaa (gen amandina - am incercat reteta de amandina de aici...nu a vrut si basta). Sunt convinsa ca retetele postate de voi sunt bune dar mie nu-mi ies.
Astept sfaturi si retete (usurele, asa ca pentru o incepatoare).
Cornelia si Maya (06.07.2004)
Raspunsuri
adi69 spune:
Cornelia,ce anume nu-ti iese? Nu se poate,trebuie sa iasa..
Ia incearca asta:
Blat:
8 oua
8 linguri de zahar
6 linguri faina
2 linguri cacao
Crema:
1 cutie finetti(sau nutella)400 gr
1/2 pachet margarina Rama cu cacao sau rom
Sirop:
3 linguri de zahar
2/300 ml apa
razatura de lamaie
Blat:Separi albusurile de galbenusuri cu atentie sa nu le spargi(galbenusurile).Bati spuma albusurile,adaugi zaharul si bati pana se dizolva.Adaugi galbenusurile amestecate putin ,cerni faina si cacaoa si amesteci trecand telul de jos in sus,sa nu se lase albusurile.Pui compozitia intr-o tava rotunda de tort cu hartie de copt pe fund,nivelezi frumos si bagi la cuptor la foc mediu.Este gata cand apasat cu degetul ,blatul revine la forma initiala.
Crema:
Spumezi cu mixerul margarina,adaugi pe rand cate o lingura de crema Finetti.
Sirop:
Pui pe foc intr-o craticioara apa cu zaharul si razatura de lamaie.Dai un clocot -doua si lasi la racit.
Ansamblare:
Blatul copt si racit(curatat de hartia de copt de pe fund) se taie in trei felii pe orizontala.
Se insiropeaza cu lingura prima foaie ,se intinde strat de crema,se pune deasupra a doua foaie,se insiropeaza,se pune crema,se pune a treia foaie,se insiropeaza,se pune crema si se imbraca cu crema si deasupra si pe margini.
Se da la rece.
Din acest moment poti hotara cum ornezi tortul,daca il barotezi pe margine sau daca il imbraci in ciocolata.Daca vei sa-l imbraci in frisca atunci nu-l mai imbraci si in crema.
Eu zic ,ca tot te plangi tu ca nu-ti iese nimic,sa faci asa.
Topesti o ciocolata amaruie la microunde sau in baie de aburi,pui un strop de ulei si amesteci usor pana se incorporeaza uleiul.
Iei o mana de alune sau miez de nuca,il dai o data prin robot(sa ramana mashcate -mari -nu sa se farame de tot).
Scoti tortul de la frigider,mai indrepti o data marginile cu latura cutitului(cutitul tinut vertical si plimbat de jur imprejurul tortului)apoi iei tortul in mana stanga si cu dreapta iei alune macinate si le lipesti de marginea tortului.
Ciocolata topita se toarne deasupra si se intinde repede cu o spatula sau un cutit mai lat.
Si gata tortul,daca-ti ramane crema poti face cate o avelina din loc in loc pe marginea tortului si in mijloc.
Asta este reteta mea de tort(sau prajitura-depinde in ce forma fac blatul)rapid.Sau tortul puturosului-cum ii mai zic eu.
Cantitatile la blat se pot mari cu conditia sa se respecte proportia:1 (ou)la 1(zahar) la 1 praf(faina + cacao).
Si la crema se poate umbla,se poate mari sau micsora cantitatea de margarina
Am incercat sa-ti explic cat mai limpede.Dar daca nu intelegi ceva,intreaba si explic.
Spor la treaba!
Este o reteta usor de facut si delicioasa!
Adriana
papa-bun
adi69 spune:
Hai ca daca-ti iese asta iti dau si reteta mea de tort special de cioco si cea de tort Richard la incercat...
Adriana
papa-bun
cornilia spune:
Adriana,
Iti multumesc din suflet. Azi il fac. Pare simplu. Dar daca nici asta nu-mi iese..PAROL ca nu mai incerc niciodata! Explicatii mai clare nici ca se puteau (iei torul in mana stanga si cu mana dreapta...esti o draguta) si mi-ar fi si rusine sa vin sa-ti spun ca nu mi-a iesit. Nu ai zis nimic de praf de copt, asa ca NU PUN.
Saru'mana si te anunt diseara!
Cornelia si Maya (06.07.2004)
cornilia spune:
Aoleuuuu, acum m-am uitat la "papa-bun"....mi-e rau de poftaaaa si mai am inca 5 ore de serviciu. Presimt ca o sa ai dureri de cap cu mine...mi-as dori tare mult sa fiu in stare sa fac un sfert din bunataturile tale. Tot respectul, Adriana.
Cornelia si Maya (06.07.2004)
adi69 spune:
Cornelia,nu se pune praf de copt,albusul batut retine suficient aer care la caldurica in cuptor se dilata si "umfla " baltul.
O rectificare as face,daca ai forma de blat din comert,fa blatul din 8 oua,ca sa iasa mai crescut si sa-l poti taia in trei fara probleme.
Deci 8 oua,8 linguri de zahar,6 linguri de faina si 2 de cacao.Si bate albusurile la mana,cu tel in forma de para,cresc mai mult in volum decat cele batute cu mixerul.Hai ca modific si in reteta de mai sus.
Si daca tot te-ai uitat la dulciurile mele,sa-ti spun un secret,numai tie sa nu ne auda nimeni:tortul de ciocolata care are pe el ornament din zahar ars si lumanari cu cifra 62 este facut dupa reteta asta,a trebuit sa-l fac repede unei prietene ,care a venit la mine la pranz ca vrea pana seara un tort pt socrul ei..oua ,zahar si faina aveam in casa,ciocolata si crema finetti am pus-o sa cumpere si i-am facut repede tortul.
Ornamentul de zahar ars e usor de facut si te "scapa" de chinurile ornarii daca nu ai la indemana crema mai multa,coloranti ,imaginatie timp si alte chestii.
Adriana
papa-bun
katty spune:
Dupa ce am salivat cateva minute la greu , admirand operele tale, Adi69, vin si eu cu o mica-mare rugaminte! Poti sa ne zici cum ai facut Tortul Casuta? De fapt ma intereseaza mai multe dintre ele, dar asta in principal! Si tot asa cu multe amanunte cum ai descris si cum se face tortul de ciocolata! Multumesc in avans!
Catalina & Robert-Andrei (4 ani)
Poze aici
adi69 spune:
Catalina,reteta dupa care am facut tortul casuta este reteta Nataliei de tort trufa( am marit reteta de trei ori).Numai ca am facut foile dreptunghiulare.Mi-a iesit un tort dreptunghiular,din care am taiat pe latime un straif(o bucata),straif pe care l-am taiat oblic pe lungime ,am mai taiat o felie pe lungime din blat,pe care am prins-o intre feliile taiate oblic si asa a iesit acoperisul.N-a mai ramas decat sa pun acoperisul pe dreptunghiul de blat ramas si a iesit o casuta .
Este ornat cu foi de napolitana pe acoperis,glucoza in loc de usa,ciocolata alba la ferestre,floricele si frunze din crema de unt colorata,jeleuri broscuta si floricele,bombonele mici pt drumul din fata casei.Gardul,cateii,palmierii,papusica si mesele cu scaunele sant jucarii din dotarea ficamii.
Este putin mai complicat de explicat dar e usor de facut.Si cred ca se poate face din orice reteta de tort,numai sa nu fie prea tare insiropat ca prinde igrasie si se "naruie"
Spune-mi daca ai inteles ,sa revin cu amanunte ca acum trebuie sa plec sa iau copilul de la gradi.
Adriana
papa-bun
adi69 spune:
Am o poza de la "decimarea " tortului unde se vad straturile si cum sant aranjate,poate se intelege mai bine.Incerc s-o pun pe web.
Adriana
papa-bun
katty spune:
Multumesc mult Adriana, copiez si reteta Nataliei si explicatiile tale poate reusesc sa-l fac in weekend ptr. printesa sorei mele care face 2 ani!
si astept sa ne mai rasfeti!
Catalina & Robert-Andrei (4 ani)
Poze aici