Ce vizitez in Maramures?

Ce vizitez in Maramures? | Autor: kisstherain999

Link direct la acest mesaj

Am dori sa plecam intr-un sejur de 4 zile in Maramures. Plecam din Iasi cu destinatia Sapanta. Ce am mai putea vedea pana ajungem la Cimitirul Vesel? Muzee, manastiri, pesteri ...

kiss

Anumita muzica se asculta cu vantul in fata! si degeaba lasi in jos geamul de la masina ...

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns miri_mik spune:

saliu, iti raspund eu, desi sincera sa fiu asa la repezeala... nu prea imi vine multe in cap - rushine sa-mi fie ca doar sunt de acolo:))
deci, daca treceti prin baia mare: muzeul demineralogie - e superb, muzeul etnografic, chiar si cel judetean si-a schimbat fata, centrul vechi al orasului tocmai renovat.incercati o vizita in turnul lui stefan, merita.
peste deal, in sighet, nu ratati muzeul inchisorii comuniste, al carui denumire imi scapa. va da fiori pe sira spinarii... pe bune. in aceeasi directie, incercati borsa - peisaj de va taie respiratia sau moisei - monumentul de la moisei. merita sa intrati in cateva bisericute de lemn care sunt pe traseu - sunt o multime (la sindresti, daca nu ma insel e una cu turla cea mai inalta)
nu leputeti face pe toate in 4 zile, dar daca va uitati pe harta va puteti orienta pt ce aveti timp si pt ce nu.
sa aveti excursie frumoasa!
p.s. rohia si barsana - manastiri absolut incantatoare

miri_mik, fericit mamik si bebe bruno, pestisorul auriu (28.02.2006)
http://pg.photos.yahoo.com/ph/miri_mik/album?.dir=/16fb&.src=ph
http://www.dropshots.com/miri_mik

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioana spune:

Buna! Dupa ce treci de pasul Prislop, ajungi la Borsa (statiunea, nu orasul). Sunt o gramada de pensiuni, asta daca vreti sa ramaneti aici o noapte. In statiunea Borsa este telescaun, merita o plimbare pana sus, peisajul este superb si puteti sa coborati pe jos si sa ajungeti si la Cascada Cailor. Drumul este simplu, accesibil. Mergeti mai departe si ajungeti la Viseul de Sus. Aici este celebra mocanita care urca pe valea Vaserului, dar va trebuie o zi dus - intors. Peisaj salbatic, Muntii Maramuresului...
Urmati soseaua pe Valea Viseului si ajungeti la Sighetul Marmatiei. Pe langa inchisoarea comunista, va recomand Muzeul Etnografic, in aer liber, o multime de case maramuresene, nu ratez niciodata ocazia de a ajunge acolo, imi place foarte mult. Pe mine personal Sapanta m-a dezamagit, mi se pare ceva atat de comercial si sumbru, in acelasi timp... Daca va intoarceti pe valea Izei, aici este adevarata zona turistica a Maramuresului, va puteti caza la Ocna Sugatag (cu o mica abatere de la sosea), sunt multe pensiuni. Manastirea Barsana, biserica de la Dragomiresti ar mai fi obiective turiatice, asta daca urmati soseaua pe valea Izei si nu va abateti pe la Baia Mare.
Pentru 4 zile, plecad pe valea Viseului si intorcandu-va pe Valea Izei, ar fi placut si nu foarte obositor. A, sa nu uit, din orasul Borsa va puteti abate pe la colonia miniera Borsa, nu este obiectiv "turistic", dar pe mine m-a impresionat, este un peisaj apocaliptic, ce a putut sa insemne exploatarea miniera si in dustria miniera din Romania (asta-i deformatie profesionala, repet, nu este un loc "frumos", este opusul acestuia, dar nu-l mai uiti niciodata...).
Toate cele bune si vacanta frumoasa. Ioana.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danette spune:

servus!

mai vin si eu cu niste completari la post-urile de mai sus...
Maramuresul impresioneaza in special prin traditiile populare pastrate aici (costume populare, obiceiuri, cāntece si dansuri) si prin sculpturile in lemn. Cele mai faimoase biserici vechi de lemn cu turle inalte, sunt cele din Surdesti (cu o turla inalta de 53 m), Rozavlea, Bogdan Voda. Curtile caselor taranilor din Maramures impresioneaza prin portile monumentale din lemn, sculptate cu motive ce reprezinta viatza.

Daca o iei pe Valea Izei, pe D.N. 17C din comuna Vadu Izei - Borsa pana la pasul Prislop, poti vedea vechi constructii de lemn, case si porti sculptate, iar duminica si portul popular specific.
Pe Valea Izei sunt si comunele Rozavlea si Ieud - cu biserici de lemn cu turle inalte; cea din Ieud este considerata cea mai veche din Maramures (1364). Tot aici a functionat si prima scoala romaneasca si s-a descoperit cea mai veche scriere romaneasca "Zbornicul de la Ieud" .
Bogdan Voda, sat turistic, fosta resedinta a voievodului Bogdan - cu ruinele unei curti (cetati) si interesanta serbare populara "Mulsul sterpelor" (similara "Sābrei oilor" din Oas) ... dar asta o prinzi doar la jumatatea lunii mai.

Moisei. Din sosea, pe dreapta, la iesirea din localitate, se afla ansamblul sculptural inchinat memoriei celor 29 de patrioti maramureseni ucisi de horthysti in toamna anului 1944. Monumentul este opera a artistului Vida Gheza (sculptor baimarean).

Borsa. Oras minier si forestier, punct de plecare pentru ascensiuni in Muntii Rodnei (cu Varful Pietrosul, cel mai inalt din masiv cu o altitudine de 2305m). In apropiere sunt si izvoare carbogazoase.

Scriind de Borsa mi-am amintit ca pe Pasul Prislop in a 2-a duminica din august este o sarbatoare (Hora la Prislop parca)... atunci poti sa prinzi multe manifestari si porturi specifice.

De pe Pasul Prislop la Sighetul Marmatiei poti sa ajungi si pe Valea Viseului, orasul Viseul de Sus fiind punct de plecare in excursii in Muntii Maramuresului sau in Valea Vaserului cu mocanitza.
In Sighet, pe langa orasul ca atare, poti vedea "Memorialul Sighet" (Inchisoarea comunista), Muzeul Municipal - colectii de masti populare, ceramica veche, covoare, cioplituri in lemn, Muzeul satului maramuresean in aer liber, Parcul "Gradina Morii" de pe malul Izei.

Pe Valea Marei de la Sighetu Marmatiei la Baia Mare, daca pasesti pragul unei case taranesti ai impresia ca te afli intr-un autentic muzeu de arta populara. Pe culmea Gutai (1109 m) la care se ajunge strabatand serpentine spectaculoase, se poate face un popas la "Hanul Pintea Viteazul". In apropiere se afla "Izvorul lui Pintea". De aici pe poteci marcate, se ajunge la stanca "Creasta Cocosului" (1438 m) si la varful Gutai (1442 m).
Mara este un sat cu multa arta populara in aer liber. Case, stalpi si porti de lemn sculptate cu elemente traditionale pentru Maramures.
In Sat - Sugatag sunt multe ateliere de cojocarie. De aici, pe un drum lateral (5 km) se ajunge la Ocna Sugatag, statiune balneo cu baza de tratament, bazine acoperite si in aer liber. Cu multe pensiuni, unele chiar noi si faine.

De Sapanta nu mai scriu nimic, o vezi sigur daca aia e destinatia, insa stiu ca nu este intr-o stare foarte bune cimitirul, s-au alocat insa aum cateva luni niste fonduri pentru restaurarea lui si ar cam trebui sa se lucreze pe acolo caci toaman/iarna in curand isi fac prezenzta pe aici...

Kiss he rain, sper sa ai un sejur minunat in Maramures, asa cum scria si miri_mik, peisajele itzi taie respiratia... eu sunt foarte mandra si indragostita de Maramuresul meu drag.

PS... merita de vazut intr-adevar si Manastirea Barsana.. e plina de flori!

aici sunt cateva poze
http://community.webshots.com/myphotos?action=viewAllPhotos&albumID=552547670&security=McVUff

Dana & Iris 1,8 ani


God is in details...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miri_mik spune:

:) fetelor, sunt convinsa ca aveti masina:) va admir raspunsul organizat:) si ma bucur ca se poate citi dragostea voastra printre randuri:) pupici:)

miri_mik, fericit mamik si bebe bruno, pestisorul auriu (28.02.2006)
http://pg.photos.yahoo.com/ph/miri_mik/album?.dir=/16fb&.src=ph
http://www.dropshots.com/miri_mik

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns frunzaverde2 spune:

...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MONAI spune:

Fetelor, mi-ati trezit amintiri tare dragi, frumoase locuri, intr-adevar. Am fost si noi in Maramures acum 2 ani, in plus de ce s-a spus pana acum as putea sa mai scriu despre Muzeul Tarancii Romane din Dragomiresti. Iar la Ieud, la biserica cea veche, n-am sa uit cum ne-a deschis poarta o batrana care semana cu Sfanta Vineri. Era in restaurare micuta biserica inconjurata de cruci, se refac incet picturile de pe pereti. E pe un drum mai laturalnic, exista si o biserica mai noua in sat. Biserica veche din Rozavlea m-a impresionat foarte mult, la Barsana a fost frumos, dar intr-un fel mai "comercial", sa-mi fie cu iertare exprimarea. Oricum, acolo sunt ateliere unde se fac o multime de obiecte de arta populara.
In Sapanta era in constructie o manastire, acum 2 ani inca se lucra la ea, veti gasi acolo multe mostre de mestesug in ale lemnului(scara facuta din truchiul unui singur copac). Si tot pe-acolo am ajuns si la o pastravarie, pentru cei dornici de peste proaspat.
Si Tara Lapugiului are peisaje foarte frumoase, noi am fost la manastirea Rohia, la mormantul lui Steinhardt.
As mai putea sa scriu o groaza, chiar sunt intr-o stare de gratie de cand mi-am amintit, dar deja s-au spus importantele destinatii...
Noi am intrat si in multe ateliere ale mesterilor populari, pur si simplu ne opream cand vedeam cate o tablita indicatoare, am cunoscut multa lume frumoasa, dar noi am avut timp mai mult.
Sa ai o vacanta frumoasa iti doresc!

Sa auzim numai de bine.
Mona si Sara (16/07/2005)

Scumpii de noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danette spune:

Acum ca am citit postarea Monei mi-am dat seama ca am scris doar de Maramuresul istoric.
Daaa, si tara Lapusului este super dar si tara Codrului si a Chioarului... peisajele sunt foarte frumoase.
Maramuresul ca judet este alcatuit din aceste 4 tari (regiuni), fiecare cu port popular specific. Dar camasile albe cu dantele si volane si zadiile rosu/negru sunt doar in Maramuresul istoric.

Si in general, Maramuresul istoric e cel mai interesant de vizitat.


Dana & Iris 1,8 ani


God is in details...

Mergi la inceput