Un nou tip de gradinita
buna tuturor, initial am intrat pe forum pentru ca sunt in cautarea tardiva a unei gradinite private pentru a mea fiica ILINCA.
Bun, sa va zic ce sistem de cresa, gradi am intalnit in frantza: se numeste cresa parentala, dar sistemul poate fi adaptat foarte usor pentru gradi. Un grup de parinti (aici sunt 15 copii in cresa) se organizeaza intr_o fundatie, care inchirieaza un spatiu, plateste educatoarele, bucatareasa, materialul didactic, plus cheltuielile zilnice gen mancare, produse de igienizare, etc. Asta din contributiile parintilor, dar fiind fundatie poate sa primeasca donatii de la firmele mamicilor si taticilor, donatii care se scad din impozit. Nimeni nu castiga nimic din asta, singurul avantaj este ca parintii controleaza absolut tot acolo, ei fac recrutarile pentru copii si personal, ei tzin contabilitatea, ei se ocupa de cumparaturi, plus ceva foarte important ca, in frantza, fiecare parinte avea obligatia sa faca 3 ore de permanentza pe saptamana la cresa asta insemna ca participa activ inclusiv la dezvoltarea copilului si_l vede in mediul de la cresa (nu ascund ca ar trebui o oarecare disponibilitate din partea parintilor care vor sa faca asta)
SE alege un presedinte, trezorier, instalator sef etc, exista un birou de conducere si se fac reuniuni periodice. Predarea shtafetei se face succesiv, cand un copil pleaca este inlocuit de un alt copil si tot asa, de aceea nu este indicat sa fie toti de aceeasi varsta. Plus ca: de ex: daca m_as lansa in asta eu as putea ca doua ore pe saptamana sa vin la cresa sa cant un pic cu copiii in franceza, alt membru poate sa faca engleza, etc. Este adevarat ca e destul de complicat. Personal, nu cred ca as putea sasa o fac, dar daca cineva are curajul imi ofer tot sprijinul pentru ca este vb si de un proiect pedagogic, pe care personalul si parintii trebuie sa_l respecte. Asa ca daca vreti mai multe amanunte va pot spune pas cu pas ce inseamna asta. Dar n_as vrea sa scriu mult si degeaba daca nu intereseaza pe nimeni :p
si inca ceva: daca stie cineva o gradi cu predare in limba engleza, pls tell me, am vazut adakindergarden nu stiu pretzurile acolo.
altceva: bine v_am gasit pe toti!
Raspunsuri
capcaunul spune:
Ideea in sine este foarte buna. Are deocamdata insa putine sanse in Romania unde legislatia este doar pe hartie, si aceea oricum proasta (nu hartia, ci legislatia ).
Intrucat aspectele pozitive sunt numeroase, si evidente in mare parte, ma voi opri doar asupra denaturarilor posibile (si chiar existente, caci si la noi au aparut asemenea fundatii ce grupeaza mai multi parinti si care administreaza crese).
In lipsa unui control ferm (nu o simpla vizita de incasat shpaga) din partea organismelor de specialitate (ministerul sanatatii, ministerul educatiei, protectia copilului, etc) asemenea crese tind sa devina (unele au devenit) aidoma parintilor care le conduc. Si stim foarte bine ca toti avem si conceptii gresite. Si este mare pacat cand aceste conceptii gresite au repercursiuni asupra copiilor celor ce sunt simpli beneficiari platitori ai acestor crese. Mai rau, parintii implicati in aceste afaceri sunt de multe ori reticenti la criticile din afara, nu neaparat din rea vointa ci pentru ca sunt putini cei care au puterea de a recunoaste ca gresesc atunci cand e vorba de propria afacere.
Capcaun care mai si greseste, asa ca luati-o doar ca o parere personala de pe tusa
Cristina_C spune:
Si in Germania sunt astfel de gradinite, din initiativa parintilor - se cheama Elterninitiativen. Detalii nu stiu pentru ca al meu merge la o gradinita obisnuita, catolica. Dar si acolo in grupa nu sunt toti de aceeasi varsta, ci de la 3 la 6 ani.
Cristina,
mama lui
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Cristina_C" target="_blank"> Bobita, zis si Robert, 14 decembrie 2002
Cresc...
vrabiuta spune:
ideea este foarte buna. dar cred ca ar trebui sa fie o gradinita infiintata de parinti care au aceleasi principii de crestere a copilului (de ex. attachment parenting) pentru a fi evitate discutiile ulterioare.
mult succes!
cele mai frumoase
vrabiuta spune:
gradinite cu predare in limba engleza sunt mai multe, intra pe
www.gradinite.com
sau
www.gradinitebucuresti.ro
si o sa le gasesti.
cele mai frumoase
diennutza spune:
Intr-adevar este destul de greu sa gasesti parinti care sa aiba aceleasi conceptii tocmai de asta am spus ca exista un proiect pedagogic pe care parintii si personalul trebuie sa_l respecte.
Pe de alta parte, nu cred ca exista cineva caruia i_ar placea sa_si lase copilul pe mana unor neprofesionisti si intr-un loc insalubru. Ideea pentru care exista aceste gradinite este ca parintii pot face ce este mai bine pentru copilul lor si in acelasi timp, dispare sentimentul de vinovatie pe care il avem cand ne lasam monstruletii pe la crese sau gradinite pentru ca suntem direct implicati si nu mai avem de ce sa ne punem intrebari despre ceea ce face prichi atunci cand nu este cu noi.
Ilinca mea a fost la o astfel de cresa si sincera sa fiu eram f. linistita pentru ca personalul era OK si mai era si cate un parinte care statea pe acolo. Asa ca educatoarele nu puteau sa faca nimic din ceea ce ar cauza copilului.