Wrap in Romania

Wrap in Romania | Autor: inaioana

Link direct la acest mesaj

Stiam de mult de metoda purtarii bebelusului in wrap (un fel de esarfa dintr-un material special, traditionala), de cand citisem in cartea dr. Spock ca bebelusii popoarelor la care aceasta metoda e traditionala nu au auzit de colici. Dar nu mi-am pus problema de a avea unul, pentru ca nu vazusem asa ceva in Ro niciodata. Existau asa-zisele marsupii care insa , dupa parerea mea de persoana careia nu ii place sa care nimic, nu erau o optiune. Asta pentru ca am avut experienta purtarii unuia si dupa 5 minute il simteam cu tot corpul, ma durea spatele nasol, copilul se balabanea acolo...ce sa zic nu mi-a placut.
Acum am asa ceva (abia la al doilea copil m-am desteptat si eu!) si imi place la nebunie, greutatea e perfect distribuita iar bebe sta lipit la pieptul meu si reactioneaza la el ca la anestezic, in maximum 10 minute adoarme toropit. Ba chiar il si alaptez in wrap cand se trezeste de fomica, inclusiv pe strada pentru ca nu se vede nimic daca vreau!

Totusi nu-mi vine sa cred de cate prejudecati ma lovesc in privintza asta. Imi pare ca in Ro, chiar daca s-a renuntat la legarea batz a copilului, obsesia verticalitatzii perfecte a corpului sau inca de la nastere a ramas si i s-au dat gasit pseudoexplicatii medicale, exact pe sistemul "daca nu ii legi picioarele o sa fie cracanat" a aparut: "daca nu sta teapan la orizontala tot timpul o sa aiba coloana curbata sau nu stiu cum". Nimeni nu se intreaba cum naiba miliarde de oameni care apartin popoarelor ce isi tin copiii in wrap toata ziua incepand de la nastere (toata Asia, Africa, parte din America Latina, etc) n-au nici pe naiba. Pediatra mea a explicat in fatza mea unei mamici care ma intreba cum de-mi tin in wrap copilul de 2 luni, nu mi-e teama de "probleme" (sic!) cu coloana, deci i-a explicat ca este cea mai anatomica pozitie.
De fapt se vede cu ochiul liber asta, se adapteaza perfect pozitiei naturale de broscutza a bebelusului, el e fericit, se simte ca in burtica si nu sufera de complexul separarii precum cei lasati in patuturi sau altele. Trecerea de la burtica la "realitate" este lina, ceea ce ii da sigurantza. Cel putin asa vad eu lucrurile. Pe de alta parte eu am mainile libere, pot sa stau pe forum si sa scriu cu amandoua in timp ce, de exemplu, alaptez, sa mai toc o ceapa..etc...
Copilul n-are colici, nu urla, papa, doarme si creste!
Ia uitati-ne aici: http://community.webshots.com/photo/552374643/2116880880054289051CxkYwK

Totusi sunt curioasa..de unde atatea prejudecati impotriva wrapului. Am auzit pana acum asa :
-"probleme" cu coloana
-vestitul "nu e bine" , neurmat de vreo explicatie, evident
-se incinge copilul
-se invatza prost (bine e sa se "invetze" urland singur in pat in alta camera)

si parca si altele dar nu-mi vin acum. Daca imi aduc aminte, revin.

Voi ce parere aveti?

Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)

pozici

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns coraly spune:

Ce fain sta broscuta acolo
Eu daca mai fac un copil o sa incerc si varianta asta.
Noi am folosit cu succes marsupiul - de foarte buna calitate - baby bjorn. Nu te durea spatele, se regla bine, nu se balanganea, fixa si capul copilului, super bun!
Daca aveam, mi-ar fi prins foarte bine, ca in primele 2 luni jumate copilu dormea la mine in brate ziua, cu burtica pe mine, si nu-mi era deloc comod.

De unde ai luat wrap-ul?

Legat de prejudecati, mi-au ajuns pana peste cap parerile 'avizate' ale romanilor in chestii legate de copii... asa ca nu ma mai mira nimic.



Coraly si Sergiu

poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jocelyn spune:

Nu vrei sa fii furnizor de wrap-uri?

Eu as vrea sa import, as avea succes?

Astept sa vad ce zic mamicile. Poza voastra e foarte faina.

Subiectul imi aduce aminte de attachment parenting :)





If you don't stand for something, you'll fall for anything.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oLo spune:

Ioana, mie mi se pare super! Atata timp cat nu te doare pe tine spatele. Cand copilul se face mai mare, sa-ti iei/faci un model de tinut copilul la spate.
Cat despre comentariile altora: e greu sa se adapteze lumea la nou. Tin minte ca la noi se uita lumea ca la urs cand defilam prin Bucuresti cu port-bebe dorsal (asta se intampla acu 3 ani).

Mihaela
www.desprecopii.com/info.asp?id=512" target="_blank">Anaïs & www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=19303" target="_blank">Emma

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diana904 spune:

Important e sa va fie bine tie si copilului, nu ce cred altii, iar bebelusul pare tare fericit in poza :)

Acu' 8 ani, eram cu fi-mea in marsupiu si a inceput o baba sa urle la mine pe strada, ca de ce tin copilu' asa etc etc...se uita lumea ca la urs, nu stiam cum sa plec mai repede de acolo, desi marsupiul nu mai era chiar asa o noutate nici in Romania. Probabil vor mai trece cativa ani pana se va obisnui lumea si pe la noi cu wrapul.

Sa-ti traiasca baietelul, e scump foc!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sibip spune:

saluty, am si eu asa ceva cumparat din Germania. COpilul meu are deja 1 an si 2 luni si nu l-am folosit niciodata, mi se pare foarte complicat de facut nodurile etc., desi am toate instructiunile. Stiu ca in strainatate se fac si cursuri de asa ceva. Imi pare sincer rau pt. ca am facut destule eforturi sa-mi procur pinza din GErmania, sint in teorie o mare adepta a sistemului :(. TU cum reusesti?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Fete dragi, multumim mult de aprecieri!

Eu am primit wrapul original de la o prietena din State si mi-am placut la nebunie. Asa ca am facut si pentru doua prietene ale mele ceva identic. Nu se gaseste de vanzare in Ro dar daca sunteti interesate ,ma apuc eu de produs si gata! Ca am patentul! Pretul iese oricum incomparabil mai mic decat al unui marsupiu si chit ca il purtati numai in casa de teama gurii lumii, tot isi scoate banii dupa parerea mea.

Mihaela, modelul asta se poate purta si in spate, nu e nevoie de altul. Exista doar o tehnica speciala de a-l prinde, se poate muta din fatza in spate cu copilul in el (fara sa il dai jos), etc.


Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)

pozici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniella4 spune:

Super ideea!

Pana la ce varsta se pot purta copiii in wrap?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sirimie spune:

Ioana, de la ce virsta il porti asa? Se foloseste si inainte sa isi tina singur capul?

Va dorim sa cresteti mari si frumosi!

Simona & Vladut (27 februarie 2005)

Poze la http://pg.photos.yahoo.com/ph/seirimie/my_photos

Poze de la Mot

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Da il poti pune de la nastere (asa se si foloseste traditional), pentru ca o parte a esarfei (la alegere), ca sa zic asa ,ii sustine perfect capul. Eu inca fac chestia asta cu Serghei cand doarme si trebuie sa ma aplec sa fac una-alta! Sau il acopar cu ambele parti cand ii dau sa suga "cu spectatori"!

Il poti purta pana cand..poti. Eu pe Katja am pus-o la spate asa, de moft, ca vroia si ea si nu e greu de purtat. DAr ..evident..ea e mare, nu cred ca ar avea rost sa o port in spinare. Ideea e ca nu mi-a fost greu. Ea are 12 kg.

Sybip, nu stiu despre ce "noduri" vorbesti, eu nu fac noduri. Sistemul e siumplu. uite am sa caut pe net sa vad daca sunt filmuletze cu cum se pune. Sau poate rog pe una dintre prietenele mele care folosesc sa faca unul.


Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)

pozici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oLo spune:

daca intelegeti franceza, uitati-va www.peau-a-peau.be/port_ech.htm" target="_blank">aici cum sa faceti un port-bebe dintr-o bucata de panza....

Mergi la inceput