coruptie si iar coruptie
Cautam toti o educatoare buna, o invatatoare buna, un profesor bun, o scoala buna pentru copiii nostri.
Cautam acul in carul cu fan!
Sunt ace, nu zic nu, dar odata gasit unul bataia pe el va fi foarte mare. Majoritatea ne dorim un dascal bun pentru copilul nostru. Daca acela e singurul (bun) pe raza unui cartier, normal (ni se pare) sa insistam (pe toate caile) in inscrierea copilului in acea grupa sau clasa. Nimeni nu ne poate blama pentru ca este de neconceput sa lasam un copil pe mana unor cadre didactice incompetente. Si sunt foarte multe cadre didactice incompetente, din pacate.
Oferta mica (de dascali buni), cererea mare (parintii). Este inevitabil reglajul pietei: cine da mai mult castiga. Oricat ne-am ascunde dupa deget asta e situatia. Cei cu dare de mana vor bate la toate usile (inclusiv cele capitonate) pana cand sunt convinsi ca au nimerit in clasa cea mai buna.
Care-i iesirea din acest cerc vicios? In nici un caz metoda comunista a listelor de inscriere si alte aberatii cu punctaje sociale, cozi sau mai stiu eu ce. Este oare echitabil sa lasam copiii nostri la mana hazardului unor liste de inscriere? Dar nici marimea spagii nu trebuie sa fie un criteriu intr-un sistem si asa corupt, asa ar fi echitabil.
Dezvoltarea invatamantului privat e singura noastra speranta. Odata cu intarirea acestuia calitatea intregului invatamant se va revigora de la sine.
Cititi si articolul acesta (merita):
http://www.hotnews.ro/articol_52205-Instigatie-la-revolutie-in-educatie-de-Ciprian-Ciucu.htm
Raspunsuri
angy11 spune:
Ohoo,asta da subiect,ma mir ca cel cu "ce vor gradinitele" a avut viata asa de scurta.
Care-i iesirea,ar fi una foarte simpla:
1.Departajarea cadrelor didactice in functie de performantele obtinute in activitatea educationala.Nu examene de grad,etc,alea sunt niste stresuri pentru profesorii buni,ca cei slabi le iau oricum si de multe ori cu note mai mari decat cei buni.
2.Departajarea elevilor inca de la pregatitoare,eventual un mic test de cunostiinte specifice varstei cuprinse in programa de altfel si creerea unro clasae de elita pentru cei merituosi indiferent daca sunt avuti sau nu.
E simplu! Dar imposibil de realizat in Romania.Nimeni din varful sistemului de invatamant nu are acest interes,mai departe lucrurile merg de la sine.
Nici parintii nu sunt pregatiti sa accepte copilul lor sa nu intre intr-o clasa de elita si pompeaza si uite asa tot acolo ajungem.
Atata timp cat traim intr-o societate bolnava de coruptie,de disponibilitate la ilegalitati numai ca sa ne fie mai bine,sa moara capra vecinului,sa ne acoperim cu diplome care nu ne revin,nu o sa se imbunatateasca nimic.
Din aceasta societate intra copiii in sistemul de educatie,iar din aceasta societate se formeaza viitorii dascali.
tlaura spune:
Singura solutie ar fi sa avem cat mai multi dascali bun, implicit scoli, gradinite bune. E adevarat, sunt putin aceia care sunt competenti in acest domeniu. Sunt putin aceia care fac aceasta meserie din dragoste pentru copii si in ajutorul copiilor. Foarte multi sunt plictisiti si suparati pe sistem, pentru ca sunt platiti asa cum stim cu totii, adica prost, si nu mai au nici un chef sa-si faca treaba cu responsabilitate si competenta.
Iar daca se duce vestea unui profesor sau a unei scoli bune, concurenta va fi f. mare; cum spuneati si voi: orice parinte isi doreste ca, copilul lui sa aiba parte de ce e mai bun.
Eu cunosc un caz, in care parintele cu dare de mana, s-a oferit sa renoveze scoala pentru ca odrasla lui sa fie primita acolo! Nu stiu despre ce megascoala e vorba, daca s-a ajuns pana aici, dar asta e doar un exemplu. Oare unde o sa ajungem?
www.imagestation.com/album/?id=4287441075&code=8712142&mode=invite" target="_blank">Poze
capcaunul spune:
quote:
Originally posted by tlaura
Eu cunosc un caz, in care parintele cu dare de mana, s-a oferit sa renoveze scoala pentru ca odrasla lui sa fie primita acolo!
In principiu este un lucru laudabil. Si normal cata vreme copilul nu va fi tratat altfel decat ceilalti copii, ai caror parinti nu isi pot permite asemenea acte caritabile. Numai ca la noi lucrurile au degenerat in 16 ani in asa hal incat cel care da banu' bate apoi cu pumnul in masa daca in carnetul de note se strecoara o nota sub 10.
In lumea (hai sa-i spunem) civilizata cel care da banu isi cearta copilul daca acesta nu se tine de scoala. Iar scoala nu tine cont de banul parintelui, oricate zerouri ar avea acesta in coada. La noi parintele ii face cu ou si cu otet pe dascali daca acestia indraznesc sa-i ("sub")aprecieze copilul de bani gata. Coruptia e dubla: pe de o parte multi din sistem cer bani pentru serviciile oferite (care nu constau intr-o educatie mai buna ci in masluirea notelor), pe de alta parinti fara scrupule care exact asta urmaresc: cumpararea notelor, diplomelor, examenelor, subiectelor.
In jungla asta au de pierdut doar cei cinstiti, dascalii adevarati care pentru un salariu de mizerie isi fac treaba dar raman mereu in urma oportunistilor care-si platesc cu bani grei posturile/titularizarile/gradele/functiile, cat si copiii care chiar invata dar se trezesc sub baremul de admitere peste care se lafaie smecherii ai caror parinti cu dare de mana calca mai des pe la scoala decat ei insisi.
tinatache spune:
aici si in multe tari vestice copilul merge la scoala de cartier, daca vreau o scoala mai buna atunci tb sa ma mut cu totul. Asta face ca alegerea sa se faca fara bani si interventii, numai in cazuri speciale se accepta alta scoala si astea sunt f rare. Ma refer la scoala primara.
La gradinita in schimb e alta mancare de peste: mergi unde primesti loc, daca vrei una buna atunci tb sa te inscrii din timp (minim 1 an). De donatii nu am auzit dar nu e exclus, in schimb de spaga nu se pune problema.
Cristina
-----------------------------------------------
Explica-mi, si am sa uit
Arata-mi, si am sa-mi aduc aminte
Lasa-ma sa fac singur, si am sa inteleg.
Confucius
numeioana spune:
Sunt noua in bransa...lucrez la o gradinita particulara, in provincie si recent am aflat cam cata spaga iau educatoarele de la gradinitele de stat de aici. Am ramas socata cand am auzit ca o doamna educatoare i-a spus unui parinte ca de ziua ei sa-i cumpere o masina de tocat (in jurul sumei de 600 000 lei vechi). Aceeasi doamna primeste de 1 Martie numai martisoare de aur, celelalte nu sunt destul de bune pentru ea. In plus obisnuieste sa roage parintii sa-i faca un favor sa-i cumpere de la supermarket diverse obiecte, dandu-le mai putini bani decat costa ele. Astfel, ii obliga intr-un fel sa puna ei restul de bani, mizand pe faptul ca n-o sa-i ceara diferenta. E incredibil pana unde duce lipsa de bun simt a unor educatoare in varsta (versate as putea spune)! Se stie deja ca primeste plicul continand cateva milioane de lei la fiecare inceput de vacanta (fara nici o jena) si ca pleaca acasa incarcata cu sapunuri si prosoape de bucatarie (pe care parintii le cumpara pentru gradinita). Ce ciudat: intr-o luna de zile 20 de copii termina 20 de sapunuri si 20 de suluri prosop!!!
Va dati seama ce bine traieste o astfel de educatoare? Are bucataria complet utilata (masina de tocat, prajitor de paine, cafetiera, robot si cuptor cu microunde). Iar la inceput de an alege de pe lista copiilor care vor sa se inscrie la gradinita, pe cei care au parinti bogati, ca sa-si faca plinul in continuare. Restul, care sunt mai saracuti, nu gasesc locuri la gradinitele de stat. E strigator la cer! Si totusi cine poate sa ia atitudine?
Ioana
angy11 spune:
quote:
Originally posted by numeioana
Sunt noua in bransa...lucrez la o gradinita particulara, in provincie si recent am aflat cam cata spaga iau educatoarele de la gradinitele de stat de aici. Am ramas socata cand am auzit ca o doamna educatoare i-a spus unui parinte ca de ziua ei sa-i cumpere o masina de tocat (in jurul sumei de 600 000 lei vechi). Aceeasi doamna primeste de 1 Martie numai martisoare de aur, celelalte nu sunt destul de bune pentru ea. In plus obisnuieste sa roage parintii sa-i faca un favor sa-i cumpere de la supermarket diverse obiecte, dandu-le mai putini bani decat costa ele. Astfel, ii obliga intr-un fel sa puna ei restul de bani, mizand pe faptul ca n-o sa-i ceara diferenta. E incredibil pana unde duce lipsa de bun simt a unor educatoare in varsta (versate as putea spune)! Se stie deja ca primeste plicul continand cateva milioane de lei la fiecare inceput de vacanta (fara nici o jena) si ca pleaca acasa incarcata cu sapunuri si prosoape de bucatarie (pe care parintii le cumpara pentru gradinita). Ce ciudat: intr-o luna de zile 20 de copii termina 20 de sapunuri si 20 de suluri prosop!!!
Va dati seama ce bine traieste o astfel de educatoare? Are bucataria complet utilata (masina de tocat, prajitor de paine, cafetiera, robot si cuptor cu microunde). Iar la inceput de an alege de pe lista copiilor care vor sa se inscrie la gradinita, pe cei care au parinti bogati, ca sa-si faca plinul in continuare. Restul, care sunt mai saracuti, nu gasesc locuri la gradinitele de stat. E strigator la cer! Si totusi cine poate sa ia atitudine?
Ioana
Am mai auzit de astfel de cazuri,dar eu una nu cred ca ar avea tupeul sa faca asa ceva decat in cardasie cu directiunea,am avut baiatul 4 ani la gradi iar fetita intra in al 4-lea an,mereu am facut parte din comitetul de parinti,la noi nu se intampla asa ceva deoarece Directiunea nu permitea(sa primeasca si educatoarele ceva,totul trebuia sa mearga acolo,asa ca noi n-am cadorisit Directiunea,dar nici educatoarele nu ne lasau sa le oferim ceva la comun sau chestii de valoare,primeau un buchet de flori de 8 Martie,sau de Serbare si cate o cutie de ciocolata,sau vreo cafea...nimicuri)
Ce sa zic sunt foarte multi din pacate care nu ne fac cinste deloc,dar cred ca peste tot e asa si in sanatate si intre functionarii publici..
angy11 spune:
Nu inteleg o chestie.Cand se deschide vreun subiect care la un moment dat face referire la scoala,gradi,etc,imediat se gaseste cineva care sa canalizeze discutia spre coruptia dascalilor,parintii nemultumiti de sistemul de invatamant,iar acum ca s-a deschis un subiect chiar pe tema asta,nu scrie nimeni,am scris cativa.
Unde sunt toti parintii nemultumiti care dadeau cu rosii in profesori?
Dar cei multumiti?
Eu chiar ma asteptam la discutii serioase,cand colo nimeni nu are nimic de obiectat.
geniest spune:
Eu tare m-as alatura voua insa nu e cazul deocamdata, Angy.
Al meu copil are 3 ani si o luna si de-abia la anul vreau sa incerc marea cu degetul......adica sa vad cum sta treaba....cu gradinitele de stat...
Cred ca ar trebui sa ne facem intrarea pe undeva prin minister sa facem niste sesizari cu nume de dascali care conditioneaza procesul de educare al copiilor nostri. Sistemul cu semnaturile.....nu stiu altfel cum am putea face ceva pentru copiii nostri...in acest sens.
Eu una m-am saturat de pilosi....de la gradinita pana la locul de munca numai pile, spagi si coruptie....
mama_lui_alin spune:
Eu sunt unul dintre acei parinti care nu au reusit sa-si inscrie copilul la o gradinita de stat anul acesta. Desi m-am dus la data la care se faceau inscrierile, sau chiar mai devreme (in aprilie) mi s-a spus ca nu au locuri la grupa mica fiindca au "copii lor", sau, in alte cazuri, nu formau grupa mica anul acesta.Cum se poate asa ceva cand numarul de copii este foarte mare si gradinite foarte putine?
http://pg.photos.yahoo.com/ph/florina.calciu/my_photos
angy11 spune:
quote:
Originally posted by mama_lui_alin
Eu sunt unul dintre acei parinti care nu au reusit sa-si inscrie copilul la o gradinita de stat anul acesta. Desi m-am dus la data la care se faceau inscrierile, sau chiar mai devreme (in aprilie) mi s-a spus ca nu au locuri la grupa mica fiindca au "copii lor", sau, in alte cazuri, nu formau grupa mica anul acesta.Cum se poate asa ceva cand numarul de copii este foarte mare si gradinite foarte putine?
http://pg.photos.yahoo.com/ph/florina.calciu/my_photos
Florina & Alin
Eu am patit asa,apoi am luat drumul inspectoratului si am intrebat la biroul personal,de ce nu-mi pot inscrie copilul la gradi? Simplu.
M-au intrebat amanunte,pe unde am fost de ce m-au refuzat,le-am relatat,apoi m-au sunat ei si m-au trimis la gradinita lor de aplicatie,cea mai buna care exista in oras(de stat).