Bebe<1an, bona sau cresa(de stat/particulara)?!
Buna ziua mamici,
Sunt o viitoare mamica care isi pune deja problema cum sa procedeze cand bebe va implini 6 luni si va trebui sa se intoarca la serviciu.
Am citit in arhiva subiecte mai vechi pe aceasta tema, dar imi este greu inca sa evaluez corect alternativele pe care le-as avea.
Intre 6 luni si 1 an va trebui sa gasesc o solutie temporara.
Dupa aceasta varsta as putea sa il dau la cresa. Personal, am exclus din start varianta de cresa de stat. In aceste conditii, ramane varianta bona sau cresa particulara (Acorns este singura de care am auzit).
Varianta bona mi-ar surade daca chiar as gasi pe cineva care sa se ocupe de bebe din toate punctele de vedere, nu doar strict al programului de masa si somn. Ma refer aici si la partea educationala. Am vreo sansa sa gasesc pe cineva pe acest profil?
Varianta Acorns este si aceasta destul de contestata in diversele subiecte din arhiva. Mi-ar fi utile si pareri mai recente de la mamicile de copilasi care frecventeaza grupa de cresa. Am inteles ca inscrieri se fac cu mult timp inainte (acesta este principalul motiv pentru care incerc sa ma informez chiar dinainte sa se nasca bebe).
Multumesc anticipat pentru opiniile voastre
Adriana 27+
Pozici
Varsta bebe
Raspunsuri
Ioana75 spune:
Adriana, sarcina usoara in continuare si bebe sanatos! Eu am o fetita de 10 luni, si de la 7 luni sta cu bona, iar eu m-am intors la servici. Mi-am dorit (destul de) mult ca de la un an de zile sa o dau la o grupa de cresa (am si vizitat Acorns-ul), sau de la 1,5 ani la o grupa mini de la gradinita (sint care primesc), dar doctorita pediatra la care merg recomanda inscrierea in colectivitati de la minim 2 ani. Copilului meu e sociabil si "user friendly", cred ca i-ar place foarte mult la gradinita, dar o sa ramina doar cu bona deocamdata (dr a estimat ca la virsta asta mai mult o sa stea bolnava acasa in primele luni decit sanatoasa la gradinita).
Ioana, mama Mirunei (25.08.05)
Mirela72 spune:
Ideal ar fi sa gasesti o persoana potrivita ca bona/educatoare chiar din momentul in care vei naste (o sa-ti prinda bine un ajutor chiar in cele 6 luni cat vei sta cu BB) si sa nu-l dai la cresa mai devreme de 2 ani. In felul acesta o s-o poti forma (pe bona) asa cum vrei tu, BB va fi obisnuit cu ea si tu ai timp sa te convingi ca e in maini bune copilasul.
Eu am amanat colectivitatea pt. varsta de 3 ani la indicatia pediatrei si tot am emotii ca se va imbolnavi, chiar la gradi particulara, unde copiii sunt mai putini in grupa. Avem o bona de treaba care se intelege bine cu fetita mea (2 ani)si e o persoana de incredere.
Mire-mama de fetita frumoasa
http://community.webshots.com/user/Papucica
vrabiuta spune:
buna adriana!
in primul rand iti urez o sarcina usoara in continuare, o nastere in 10 min si un bebe sanatos!
sfatul meu ar fi sa cauti de acum o bona pentru bebe. exista bone excelente, care se ocupa de copil cu dragoste si cu daruire. cel mai bine - cred - ar fi sa cauti prin cunostinte, prin parc, sa intrebi prin zona in care stai. toate bonele bune pe care le cunosc sunt femei la varsta pensionarii care nu au lucrat niciodata ca bone, dar au crescut copii si chiar nepoti. inca ai timp sa gasesti pe cineva si sa o si cunosti bine inainte de a pleca inapoi la munca.
la doi ani il poti inscrie pe bebe la 90% din gradinitele particulare din bucuresti, in grupa mica. deja va fi la o varsta la care iti va putea spune daca ii este bine sau nu la gradi, ce il deranjeaza, ce ii place.
la acorns dotarile sunt bune si principiile declarate ale gradinitei sunt seducatoare. la grupa de cresa insa au o rotatie mare a personalului (care a continuat si dupa ce am plecat noi, acum o luna si jumatate). pe langa despartirea de mama, care este oricum dificila la o varsta atat de mica, copilul trebuie sa accepte si disparitia persoanelor de care se ataseaza la gradinita. poate pana cand va veni momentul sa te intorci la birou lucrurile se vor mai schimba acolo.
mult succes sa gasesti cea mai buna cale!
cele mai frumoase
Karina spune:
quote:
Initial creeata de Adriana mica
Varianta bona mi-ar surade daca chiar as gasi pe cineva care sa se ocupe de bebe din toate punctele de vedere, nu doar strict al programului de masa si somn. Ma refer aici si la partea educationala.
Iti doresc sarcina usoara in continuare, nastere usoara si sa ai un bebe intreg si sanatos
Sfatul meu este ca daca-ti cauti o bona (si mie asta mi se pare varianta mai buna pt. bb, din motivele expuse mai sus de fete) nu te interesa prea tare de partea educationala. Pina la virsta gradinitei, nu trebuie sa faci din bb un savant. Trebuie sa invete sa vorbeasca, sa faca la olita, eventual sa pape singur. Daca mai invata una-doua poezii scurte, e super OK. Nu trebuie sa-i incarci capsorelul cu prea multe informatii, are toata viata inainte. Lasa-l sa se joace, sa se bucure de copilarie. O bona cu "cei 7 ani de acasa", care sa iubeasca bebeii e suficient.
Si inca ceva. Daca-l dai la cresa, gindeste-te ca s-a dus cu traiul lui bun. Zilnic va trebui sa-l scoli dis de dimineata, ca sa-l duci acolo, pe cind cu o bona poti sa-l lasi sa mai doarma.
Eu am un baietel de 3,5 ani si de o luna l-am dat la gradi, desi as avea cu cine sa-l las, dar mi se pare o virsta de la care trebuie sa invete sa aiba un anumit program, sa invete sa traiasca in colectivitate, etc. Cu toate astea, in fiecare dimineata ma doare sufletul sa-l trezesc asa de devreme si ma gindesc cu stringere de inima ca de acum incolo asa va fi toata viata lui, adica se va scula devreme. Acum la gradi, mai tirziu la scoala, apoi la serviciu. Deci daca ai posibilitatea materiala, incearca sa-i gasesti o bona.
Asta e parerea mea, dar tu faci cum crezi ca e mai bine

Karina
+ Bogdanel 
Imnul lui Irinel
Semneaza protestul Maxim impotriva pedofiliei prostului-gust
Field_mouse spune:
Si eu as opta pt bona, iar la 2-2,5 ani - la cresa/gradinita
De altfel, am si facut asa - de cand m-am reangajat, au stat copii mei un an cu bona, si din septembrie, la 2,10 ani ii dau la cresa (de stat, ca la particulara nu-mi surade ideea sa dau 15 mil pt amandoi).
Sarcina usoara si un bebe sanatos!!!
Adriana mica spune:
Va multumesc mult la toate pentru sfaturi.
Sunt un pic ingrijorata intrucat am inteles ca sunt situatii cand si in cazul bonelor se impune schimbarea acestora (din diferite motive); dar poate am noroc si gasesc pe cineva pe "gustul" meu.
Asta inseamna sa aiba disponibilitatea de a sta, uneori, mai mult de 8 ore pe zi; totodata va fi dificil intrucat va incepe exact in perioada de diversificare a alimentatiei lui bebe. Si, nu in ultimul rand, mi-as dori sa gasesc pe cineva care sa se ocupe si de dezvoltarea lui bebe dpdv al limbajului si al comunicarii cu ceilalti (sa ii citeasca foarte mult, sa vorbeasca foarte mult cu el).
Apropo de bone, voi ati gasit prin agentie sau pe baza de recomandari de la prieteni / cunoscuti?
Adriana 27+
Pozici
Varsta bebe
vrabiuta spune:
noi am cautat bona prin agentie si nu a fost deloc ok. statea cu ochii pe ceas, se enerva cumplit daca cea mica nu voia sa doarma in parc, ma certa ca o incurajez pe cea mica sa fie independenta (ca trebuie sa stie de frica), barfea familia la care lucrase inainte...
bonele bune pe care le stiu, care au crescut copiii prietenilor nostri, au fost gasite prin cunostinte, din intamplare (soacra parchetarului, vecina din bloc educatoare la pensie, etc).
ca sa fii sigura ca totul e ok, va trebui sa cauti pe cineva si sa o angajezi cel putin cu doua luni inainte de a incepe din nou munca. bebe are nevoie de o perioada de acomodare, iar tu, pe de alta parte, va trebui sa incerci sa o "formezi" sa aiba grija de bebe dupa metodele tale. cu diversificarea nu iti face griji, va manca ceea ce ii lasi tu pregatit, sau va pregati mancarica dupa indicatiile tale precise.
succes!
cele mai frumoase
Ioana75 spune:
Adriana, si eu vreau sa-ti zic cam aceleasi lucruri ca vrabiuta
. Am cautat prin cunostinte, am avut in probe o doamna, dupa o saptamina i-am "dat papucii" (facea mai multa treaba decit statea cu bebe, si avea telenovelele de pe Acasa la care nu renunta nici cu mine de fatza!). Apoi am mers la o agentie, nu ne-a placut ce am vazut, apoi tot prin cunostinte am gasit (mi-am pus status pe YM ca imi caut bona, si un ex coleg de servici mi-a recomandat bona actuala). Sa nu-ti fie frica ca nu gasesti bone sa stea mai mult de 8 ore. Bona mea sta 10 ore pe zi, iar orele suplimentare i le platesc. I-am zis de la inceput ca vor fi, si a fost de acord cu ele. Daca incepi sa cauti de pe acum, ai sanse mari sa gasesti o bona care sa se incadreze perfect in familia voastra. Mult succes!
Ioana, mama Mirunei (25.08.05)
Field_mouse spune:
Bona am gasit-o prin cunostinte. Nu am riscat cu agentiile.
Doar ca a mea e bolnava si toamna vrea sa se opereze, de asta am hotarat sa-i trimit pe ai mei la cresa, ca altfel stateau acasa inca un an sa intre direct la gradinita.
Poti sa incepi sa cauti de acum.
Denii mic spune:
Datorita unui proiect de serviciu, am vizitat in ultima luna 13 din cele 20 de crese de stat din Bucuresti. Am ramas impresionata de 2: Cresa Ciobanasului si Cresa Drumul Taberei. In ultima, primesc copii de la 6 luni. Conditiile sunt bune, au dat o lavabila, un termopan, dar cel mai important lucru e ca sunt conduse de persoane cu simt de raspundere, medici pediatri cu experienta, care m-au impresionat. Una din doamne imi povestea, si mi-a si aratat poze cu un copil cu displazie de sold, adus la cresa la 8 luni... l-au recuperat, 100% fiind unul din cei mai vioi copii din cresa. Conteaza sa aiba zilnic o persoana care sa ii faca masaj medical asa cum trebuie... chiar ma gandeam la parintii copilului care daca ar fi ales varianta bona, pe langa suma mai mare de bani, s-ar fi dus 1-2/ saptamana la un medic ortoped sau ar fi apelat la o asistenta experimenata contra altor sume de bani.
In plus e importanta colectivitatea... invata o gramada de chestii din mers, iar la cresa au un program educational minim obligatoriu... pe cand cu bona ramane la latitudinea ei daca stie vreu cantecel si-l invata pe copil.
Sunt sigura ca atunci cand voi avea un copil voi alege ca alternativa una din cresele astea doua, inca de la 6-8 luni.