Povesti, desene animate si filme de groaza
povestile "clasice" pe care le spunem copiilor contin multe scene de o cruzime incredibila pentru urechiusele unui public asa de tanar. Alba ca Zapada este dusa in padure de vanator sa fie omorata, si mai rau, acesta trebuie sa duca inima drept dovada... una din surorile vitrege ale cenusaresei isi taie degetul mare de la picior sa ii incapa piciorul in pantoful adus de print... hansel si gretel sunt abandonati in padure... scufita rosie este halita de lup si vanatorul o scoate din burtica printr-o cezariana...mama lui bambi moare chiar pe la inceputul filmului... si tot asa.
desenele animate de astazi si povestile sunt mult mai delicate si mai blande, in unele personajele negative pot chiar sa lipseasca cu desavarsire. (Tocmai am vazut madagascar.)
ce parere aveti de evolutia asta?
(poate subiectul isi gasea locul la cabinetul psi)
... si puiuta 08.05.05
Raspunsuri
Oana spune:
Da, sau in "Povestea unui om lenes" cei 2 sateni il duc pe lenes la spanzuratoare... Saracu' o fi fost el lenes, dar cand m-a intrebat fii-miu " mami da' ce inseamna ca l-au spanzurat?", am ramas blocata nu stiam ce sa ii raspund. "Pai, stii mami, adica... aaaa... l-au omorat...aaa..."
Oana si Paul (3 iulie 2002)
Ticker_Paul
daniella4 spune:
Sincer, fara sa am pretentia ca am vazut multe desene animate (inca ...bb e inca mic), dar mie mi s-a parut ca devin din ce in ce mai violente.
In alta ordine de idei, intr-o seara m-am apucat sa-i povestesc copilului Capra cu 3 iezi si cand am ajuns la episodul cu iezii mai mari mancati de lup si cu capetele puse in fereastra mi s-a pus un nod in gat. Totusi povestea auzita in copilarie nu m-a impresionat prea tare. Acum, rememorata, ma socheaza de-a dreptul. Alte perceptii?
Daniella, mama lu' Alexis
Mirrella spune:
quote:
Originally posted by daniella4
cand am ajuns la episodul cu iezii mai mari mancati de lup si cu capetele puse in fereastra mi s-a pus un nod in gat
Daniella, mama lu' Alexis
Aceeasi senzatie o am si eu,mai ales de cand am copii mi se face pielea de gaina cand ma gadesc la iezii din geam...
Iar in legatura cu desenele animate,eu cred ca sunt si acuma multe foarte aiurite,eu am renuntat la Cartoon Network dupa ce am stat o dupa-amiaza la vizionat...scene violente,limbaj vulgar chiar..
Cert e ca trebuie sa supravegheam indeaproape la ce se uita copiii nostri la tv...
La ce bun sa contrazici o femeie? E mult mai rentabil s-o lasi sa-si schimbe singura parerea. - Jean Anouilh
pisik 4ever spune:
nici a mea nu are inca varsta de povesti, dar am facut o recapitulare si m-au izbit detaliile astea "horror". culmea e ca atunci cand eram mica nu mi s-a parut nimic deosebit.
... si albastricile lui mami 08.05.05
Oana spune:
Da nici mie nu mi s-a parut ceva prea deosebit cand eram mica. Cred ca la acea varsta copii nu constientizeaza aceste lucruri ei nu inteleg bine fenomenele deci normal ca nu se sperie.
Oana si Paul (3 iulie 2002)
Ticker_Paul
sofia_misicu spune:
Eu va vorbesc din punct de vedere al unui pasionat de desene animate. Practic numai la asta ma uit. In copilarie m-au marcat cateva povestiri ingrozitor. Cea cu pasarea care si-a dat viata sa inroseasca un trandafir care a fost dat unei fufe printese care l-a aruncat pe jos. Am bocit o noapte intreaga. In general nu citeam povestirile cu final trist. La desene e altceva. Totul e compensat de umor. Scenele violente, daca sunt justificate (Bambi for example) sunt salvate la final. Iti ramane un nod in gat insa copiii trebuie sa afle cumva ca pe lumea asta exista si moarte, tristete, rautate. Mai bine afla din desene. In plus, faptul ca sunt desene si nu actori e mult mai simplu sa faca diferenta intre realitate si fictiune. Astfel este un mijloc bun de educatie, fara a incuraja copiii la a se da cu capul de perete ca sa sparga zidu sau sa vada cat de departe ricoseaza.
Eu am deja o selectie de desene pregatita pentru Nuca... Abia astept sa creasca sa ne uitam impreuna: ea prima oara, eu a o suta...
Nukasi Mama la Nuka
pisik 4ever spune:
sofia, si eu imi aduc aminte de povestea aia. si imi aduc aminte ca ma intristam tare mult cand o citeam. ce o fi fost in capul autorului?
violenta exista peste tot in jurul nostru. chiar trebuie sa-i invatam pe cei mici cu ea de la varste atat de fragede?
pisik 4ever spune:
tocmai am ascultat Cutiuta muzicala 1. "un motan cat un pisoi". ca spune ca "s-a insurat bietul motan", am putea sa trecem cu vederea, desi o reformulare de genul "s-a insurat bietul motan, ce norocos e" poate ca ar fi mai potrivita. dar refrenul "ce sunt eu de vina de il calca vreo masina" zau ca nu ii inteleg rostul? si nici nu-mi vine sa-l cant, pacat de cantecel, ca e tare simpatic...
blue eyes spune:
pisikule, tie iti pare rau de motan ca-i din "familia" ta?
Revenind la subiect, mie nu mi se pare asa de dramatic refrenul: un motan calcat de o masina e o normalitate, intra in micile tragedii ale vietii. In schimb, povestile clasice sunt de o brutalitate de neinteles. Din pacate multe apartinānd unei epoci de creatie sunt asa. Sa se fi identificat oarecum societatea de atunci cu acel mod de a gandi, in care agresiunile fizice erau parte componenta a mentaliatii? Posibil.
Pe de alta parte nici multe dintre povestile moderne nu sunt mai blānde: vezi pokemon, monstri si altele. Avantajul e ca avem o oferta mare de filme cu diferite teme si putem alege: pokemon sau Winnie the Pooh? Cine vrea cruzime alege monstri, cine vrea soft se uita la ursuleti. Ar fi frumos sa nu vrea nimeni bestialitate...hehe...
Drama lui Bambi e cāt se poate de normala: caprioara moare, un lucru intalnit in natura. Nu poate fi pus la acelasi nivel cu Alba ca Zapada unde copila trebuie sa fie "executata" si inima ei sa fie pranzul mamei vitrege.
O relatie sanatoasa are la baza: schimbul intelectual, apropierea emotionla si sexualitatea.
daniela_b spune:
Pe mine ma supara cind se mai face cite o carte cu povesti repovestite intr-un limbaj total nepotrivit.
Am incercat sa-i citesc fetitei prietenei mele "Cenusareasa" si in cartea pe care am gasit-o acasa la ea scria (iau un exemplu la intimplare): "Tatal ei era casatorit cu o femeie fara scrupule"...
Mi-ar placea ca editorul sa ma invete si pe mine cum sa-i explic unei fetite de 6 ani ce sint acelea scrupule!
Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii