S-a modificat OU 148/2005
Raspunsuri - Pagina 7
marius spune:
Iuliana,
legislatia s-a modificat din acest an. Baza in care se acorda aceste asigurari nu mai tine de pensii si de contributii la pensii ci de venituri fiscale profesionale sau asociate lor. Din pacate cazul tau nu se incadreaza in aceasta categorie.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
aura_cueru spune:
Buna!Sunt si si as vrea sa aflu cateva informatii referitoare la drepturile noastre.Lucrez la o firma de pe data de 27.01.2006 si sunt insarcinata in luna 2.Ar trebui sa nasc in aprilie 2007.Datorita faptului ca patronul este un tip cam dur toti angajatii au plecat si eu am ramas singura cu toate pe cap:contabilitate,secretariat.vanzari,etc.As vrea sa stiu daca as putea sa -mi iau concediu pentru sarcina cu risc maternal fara sa-mi afecteze cartea de munca?
Adica as vrea sa stiu daca acum in luna a doua imi iau concediu de risc maternal,apoi intru in concediu prenatal beneficiez de indemnizatia pentru copil?Se vor lua in considerare la cartea de munca lunile in care am fost in copncediu?Ma va afecta cu ceva?
norocuta spune:
Furni, asigurarile nu functioneaza asa cum ti-ai imaginat tu de frumos...cu plata in urma .
Din fericire, cf ord148/2005 persoana care va naste peste 2 luni cum spui tu, va beneficia de alocatia pt copil, de 2.000.000 lei vechi,incepand cu luna ianuarie 2007 pana ce copilasul va implini doi ani.
norocuta spune:
Krisu daca nasteai pana la 31 oct 2006 si ai inca domiciliul in Romania, puteai beneficia de cele 8 mil de lei (cf ord 148/2005 cu modificarile din iun 2006). In conditiile prezentate de tine vei putea avea numai alocatia de stat, care din ian 2007 va fi de 2 mil. lei/luna, pana la varsta de doi a copilasului.
Daca vrei mai multe detalii vezi HG 1025/09.08.2006 din pagina legislativa oferita de Marius, aici, pe forum DC.
Nastere usoara si numai bine!
norocuta spune:
danutza33
quote:
trebuie sa ridic si eu o problema si cu toate ca nu vreau sa par off-topic si nici incomodez pe nimeni cu observatia mea, totusi nu intelg de ce nicaieri pe toate forumurile pe care le-am vizionat, nimeni nu rapsunde mamiciilor care lucreaza in strainatate...sunt ele oare invizibile?
Imi pare rau, dar consider ca suntem totusi romani, oriunde ne-am afla in lumea asta larga...
Sa stii ca e posibil ca nimeni sa nu stie si spun asta ca ca sunt tocmai intr-un proces de depunere a unui banal dosar la primarie pentru care am albit de cate raspunsuri "schibatoare mai ceva ca vremea" am primit.
Se parea ca trimisul de la un ghiseu la altul , apoi datul de rapunsuri nesigure sau contrazise de colegii lor in cinci minute , necititul legii (ceea ce mi se pare si mai grav) este un sport national la majoritatea functionarilor nostri.
Slava Domnului ca dupa ce bati la zece usi dai unul pregatit si te rezolva, ca altfel...sa mai intreb cum stam cu nervii?
Diana23bc spune:
Am fost stundenta din 2001 pana in 2005.Examenul de licenta l-am sustinut si promovat in 22.02.2006.Din octombrie 2005 am cotizat la casa de asigurari,iar din noiembrie 2005 am intrat in somaj.Somajul s-a incheiat pe 20.04.2006,apoi am intrat in prenatal si pe 29 mai 2006 an nascut,dupa nastere am avut postnatal si apoi mi-am sepus dosarul ptr indemnizatie,iar azi am sunat la directia muncii si mi s-a spus ca nu beneficiez de indemnizatie deoarece nu am zece luni de cotizatie pe baza noii legi(1025/2006,articolul 7,lit. k)
este corect ??
cu toate ca dupa terminarea facultatii am cotizat la casa de pensii,apoi somaj si in final prenatal. deci ma incadrez in cateva puncte din lege(cele de la articolul 7,asa cum prevede ea.)
Eu nu mai inteleg nimic !!!
chiara.2005 spune:
Marius, as avea si eu o nelamurire. Am citit cele scrise pana acum dar nu am regasit intrebarea mea.
Lucrez de ani de zile deci nu se pune problema sa nu am dreptul la indemnizatia de crestere a copilului . Insa, pe langa servici mai am si un PFA (cu norma fixa de venit - servicii informatice). Sa inteleg ca daca nu imi suspend acest PFA , avand venituri impozabile nu voi avea dreptul la aceasta indemnizatie? As avea nevoie destul de urgent de raspuns deoarece in 27 septembrie mi se termina concediul postanatal(lauzie) si ar trebui sa imi depun actele pentru maternitate. Iti multumesc anticipat.
Chiara.
p_onu spune:
Marius, am o intrebare pt tine....te rog mult sa-mi raspunzi sau sa-mi indici o sursa de unde as putea afla raspuns....
Sunt in luna a 7 a, sapt 31, stiu ca as putea intra in concediu prenatal si imi doresc asta, dar depind de un lucru: in afara de locul de munca principal mai obtin alte venituri, dintr-o activitate foarte usoara pt mine, pot lucra de acasa, in baza unui contract de asociere intre o pers fizica (eu) si o persoana juridica (o editura)..veniturile sunt "pe bune", cu contract si cu declaratie de impozit pentru activitati independente, pt ca am o profesie liberala..
Daca intru in concediu prenatal, platit inteleg de cei de la locul principal de munca, pot obtine venituri suplimentare pana la nastere? este vreo incompatibilitate?
Din ce am citit, si mi se pare firesc, nu pot face asta in CIC...dar in concediul prenatal pot obtine alte venituri?
astept raspunsul tau urgent, ca sa stiu ce hotarare iau...
multumesc anticipat
31+ cu
Poze.
marius spune:
quote:
Originally posted by chiara.2005
Marius, as avea si eu o nelamurire. Am citit cele scrise pana acum dar nu am regasit intrebarea mea.
Lucrez de ani de zile deci nu se pune problema sa nu am dreptul la indemnizatia de crestere a copilului . Insa, pe langa servici mai am si un PFA (cu norma fixa de venit - servicii informatice). Sa inteleg ca daca nu imi suspend acest PFA , avand venituri impozabile nu voi avea dreptul la aceasta indemnizatie? As avea nevoie destul de urgent de raspuns deoarece in 27 septembrie mi se termina concediul postanatal(lauzie) si ar trebui sa imi depun actele pentru maternitate. Iti multumesc anticipat.
Chiara.
Da asa este pe perioada de maternitate sau CIC alegi:
Ori maternitate respectiv CIC
ori PFA si/sau salariu + stimulent.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
marius spune:
p-onu acelasi raspuns:
Nu se poate. Ori una ori cealalta. La fel ca si mai sus.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro