S-a modificat OU 148/2005
Raspunsuri - Pagina 31
cocae spune:
Multumesc frumos pentru raspuns. Sper ca cei de la policlinica (care e un fel de stat in stat - fosta policlinica Elias, nicio lege nefiind in favoarea noastra, a angajatilor si probabil nicio lege nefiind valabila pt ei pt ca nu suntem "nici cal, nici magar" -nu apartinem de min sanatatii, nici de mapn, cum am fost pana in martie, ci de Academia Romana) sa ma inteleaga, ca parca ar da de la ei...Saptamana trecuta mi-au zis ca se puneau si garzile, dar cu conditia sa le efectuez la ei si ca cei de la spital sa ma plateasca separat. Cei de la spitalul Angelescu (min justitiei) nu m-au putut lamuri nici ei, pt ca n-au mai avut cazuri ca al meu, iar sefa de la runo era plecata in concediu. Sper sa am mai mult succes saptama asta!
Va multumesc inca o data si v-as ruga sa-mi spuneti daca Policlinica 10 (CMDTAMP Buc) se supune contractului colectiv de munca la nivel national si in ceea ce priveste salariul minim pt cadre superioare - eu avand 730 RON sal de baza, cu o vechime in sist sanitar de 4 ani si o vechime in munca de 9 ani si in ceea ce priveste salariul bonus de la nasterea copilului.
nma spune:
salutare.
am postat la "Drepturile gravidelor si proaspetelor mamici" dar incerc si aici. poate ma ajuta cineva cu un raspuns:
am si eu o intrebare la care nu stiu daca s-a raspun caci nu prea am mult timp liber, deci nu apuc sa citesc mult.
in 15 noiembrie mi se trermina concediu postnatal. asi vrea sa intru in concediu de cresterea copilului din luna ianuarie (in speranta ca se va schimba legea - cu cei 85%) si vreau sa stiu daca pot sa-mi iau pe perioada 16 noiembrie - 7 ianuarie concediu medical. am aflat ca nu prea merge concediu de risc maternal (lucrez la birou). eu pe perioada sarcinii am avut 90 de zile concediu medical.
nico, mami de Andra 09.08.2007 si Alex 21.07.2003
www.flickr.com/photos/9282960@N06/" target="_blank"> poze
flavia ramona spune:
Vin si eu cu o intrebare pt ca nu reusesc sa aflu raspuns din alta parte. Asadar, situatia mea e urmatoarea:
Sunt insarcinata si in acelasi timp in CIC1. Cand voi naste, primul copil va avea cam 1 an si 10 luni. Stiu ca pot sa intru in CIC2 direct, dar problema este ca firma la care am lucrat este in faliment, asadar cum voi fi eu platita in perioada postnatala, cele 42 de zile? Eventual, ma afecteaza asta si in perioada prenatala?
eladea2005 spune:
buna seara, Marius!!!
te rog raspunde-mi si mie!!!! am nevoie de o lamurire...
stiu ca in codul fiscal scrie ca acest concediu de maternitate (adica prenatalul si postnatalul)este incadrat la venituri neimpozabile.
Cu toate acestea, am auzit ca exista totusi niste retineri din acesti 85%. Daca e asa, care sunt aceste retineri si in ce procente? Acesti 85% din salariul de baza/brut ii primesc in mana/net sau nu?
Mersi mult!!!!
andreea si eric
http://bd.lilypie.com/ejnDp3.png
marius spune:
quote:
Originally posted by flavia ramona
Vin si eu cu o intrebare pt ca nu reusesc sa aflu raspuns din alta parte. Asadar, situatia mea e urmatoarea:
Sunt insarcinata si in acelasi timp in CIC1. Cand voi naste, primul copil va avea cam 1 an si 10 luni. Stiu ca pot sa intru in CIC2 direct, dar problema este ca firma la care am lucrat este in faliment, asadar cum voi fi eu platita in perioada postnatala, cele 42 de zile? Eventual, ma afecteaza asta si in perioada prenatala?
Care e ideea daca esti in CIC1 intri in CIC2 de ce iti bati capul cu pre si postnatal? Administrezi direct dosarul pt CIC2.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Anul 2006 /Anul 2007 /Serbarea Ioanei/Croatia 2007
Pagina legislativa
marius spune:
quote:
Originally posted by eladea2005
buna seara, Marius!!!
te rog raspunde-mi si mie!!!! am nevoie de o lamurire...
stiu ca in codul fiscal scrie ca acest concediu de maternitate (adica prenatalul si postnatalul)este incadrat la venituri neimpozabile.
Cu toate acestea, am auzit ca exista totusi niste retineri din acesti 85%. Daca e asa, care sunt aceste retineri si in ce procente? Acesti 85% din salariul de baza/brut ii primesc in mana/net sau nu?
Mersi mult!!!!
andreea si eric
Ai un model pe care l-am facut pentru acest caz.
http://www.romleas.ro/modele/maternitate.pdf
Se retine doar CAS in rest nimic.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Pagina legislativa
eladea2005 spune:
mersi mult pentru raspuns, Marius!!!
ce ne-am face fara tine...
andreea si eric
marius spune:
In mod sigur ati trai absolut la fel. Atata vreme cat mai pot va raspund. Sper sa va fiu de folos.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Pagina legislativa
tatiantudor spune:
Buna,
Din pacate trebuie sa revin la servici in data de 1 dec 2007. Nu mai pot sa imi intretin copii cu cei 600 ron + 200 ron si nici nu pot visa la o lege cu 85% din salariu....asa ca, revin la subiect.
Vreau sa ma intorc pe 6 ore. Fata mea va implini un an cand revin eu la servici.
Intrebare 1: Am dreptul la program de 6 ore platit 8 ore?
Daca da: care este articolul in lege unde se stipuleaza asa ceva?
Intrebare 2: Am dreptul la program de 6 ore platit cu 8 ore daca in locul meu intra sotul in concediu de ingrijire copil pana la 2 ani?
Daca da: care este articolul in lege unde se stipuleaza asa ceva?
Eu n-am gasit nimic in lege care sa interzica asa ceva, dar poate nu am cautat cum trebuie.
Va multumesc
Liana
Carmen_So spune:
Poti sa te intorci cu 6 ore, salariul normal pe 8 ore. Scrie in contractul colectiv de munca la nivel national pe anii 2007-2010, articolul nu-l mai stiu exact. Vezi ca s-ar putea sa te abureasca angajatorul ca nu e obligat sa aplice CCM la nivel national, mai ales daca e firma privata mica sau institutie publica (astia mai incearca). Este o prostie, toti angajatorii, de stat sau privati, sunt obligati sa respecte CCM la nivel national, asta scrie intr-unul din primele articole ale CCM.
Faci o notificare catre angajator (nu cerere, ca nu trebuie sa-ti aprobe, trebuie sa ia la cunostinta) prin care ii spui ca din data de... ai renuntat la concediul de ingrijire a copilului si te reintorci la serviciu cu program de 6 ore conform CCM.
In legatura cu cea de a doua intrebare, nu cred ca se poate. Ideea programului redus este pentru mamele care renunta la concediu ca sa se intoarca la serviciu, nu care renunta la concediu in favoarea sotului