Sunt disperata! Ajutor! Juristi..si oameni de bine
Oameni buni citesc zi de zi parerile dvs. in acest forum si nu pot sa ma hotarasc ce sa fac? Sa depun sau nu banii... Unii vorbesc de 10 luni altii de 6 luni, nu stiu ce sa mai cred... Va transmit situatia mea: sunt insarcinata in luna 8, voi naste la jumatatea lui mai 2003. La data de 1 nov 2003 am incheiat un contract de asigurare suplimentara cu plata la 6 luni pentru care trebuie sa platesc o suma de bani. Nu stiu ce sa fac?! Mai platesc sau nu?! In cazul in care stau acasa pana cand va implini copilul varsta de 2 ani, daca voi lua asigurarea suplimentara se poate ca guvernul sa dea o noua ordonanta care sa sisteze plata acestei indemnizatii suplimentare? Este sigur daca depun banii? Voi lua ceva sau nu?
Mentionez ca lucrez de 3 ani de zile cu contract de munca. Astept urgent raspunsurile dvs.
Raspunsuri
valy spune:
Stai usor, nu intra in panica. Toate semnele sunt de bine. Apar insa si oficiali care nu stiu sa citeasca legea. Nu avem de ce sa ne miram. Au fost tot timpul si vor fi. Acestor oameni trebuie sa li se scrie negru pe alb exact ce sa faca. Altfel nu fac nimic. Si daca un sef le spune sa faca intr-un fel niciodata nu se vor intreba: dar in ce baza legala? Poate vor fi si ceva precizari. Eu cred ca nu. Asa cum e legea, ea e insa de zahar pentru noi. Nu mai au nici o portita de scapare. De fapt au pus lucrurile in fagasul normal. Nu era normal sa primesti bani si de la serviciu si de la CNPAS pentru acelasi risc. Chiar legea 19 interzicea acest lucru. S-au dumirit si ei in ceasul al 12-lea si au introdus de-acum celebrul art.III.
Si, in fond, acum cei de la CNPAS nu mai trebuie decat sa elibereze stagii de cotizare. Indiferent cat ai platit. Dar evident numai pe ce ai platit. Nu mai e treaba lor sa plateasca indemnizatii. Doar daca nu esti angajat sau somer. Art III al OUG stabileste clar ca angajatorii vor introduce in baza de calcul si veniturile suplimentar asigurate. Nu conteaza ca e o zi, o luna sau sase. Nu este impusa absolut nici o conditie. Nici nu se conditioneaza stagiul pe contractul suplimentar. Daca angajatorul ti-a deschis dreptul constatand indeplinirea conditiilor legale inseamna ca ai dreptul la indemnizatie. Daca in perioada de calcul sunt si sume asigurate suplimentar evident ca trebuie sa le ia in calcul. E clar, nu sunt dubii. La fel si pentru maternitate si pentru crestere.
10 luni e conditie de stagiu, inainte de momentul nasterii, pentru cei ce depun o cerere acum. Dar socotite la serviciu, evident. Angajatorul este cel ce iti va deschide dreptul de acum incolo. CNPAS doar certifica ca ai sau nu un stagiu de cotizare suplimentar. Baza de calcul tot la 6 luni este.
Am vorbit cu oficiali, cu juristi, cu avocati. Da, acum totul e clar dar foarte alambicat. S-au schibat radical regulile dupa care se calculeaza si contabilii firmelor vor trebui sa ceara cu siguranta lamuriri. E chiar mai clar decat inainte de OUG9 cand ne certam in instante despre momentul producerii riscului.
Chiar oficialii CJPAS au recunoscut ca pana si lor le este greu sa stabileasca exact cum se calculeaza pentru fiecare caz in parte. Pentru angajator e un cosmar. Dar incet incet se vor lamuri cu totii. Daca nu ii mai ajutam si noi. Si daca tot vor sa faca necazuri este instanta. Eu am cazut la pace cu ei desi sunt in proces. Au fost de acord sa trimita, la cerere, instructiuni scrise la angajator despre cum sa calculeze. In 2 zile trebuie sa primesc hartia. Sfatuiesc pe toti cei ce sunt angajati sa mearga sa ceara stagiul de cotizare si sa puna angajatorul sa ceara lamuriri scrise.
La Suceava absolut toata lumea din CJPAS cu care am discutat spune ca aceste sume asigurate suplimentar vor fi introduse in baza de calcul la nagajator. Fara nici o conditie. Astept si din alte judete sa auzim de bine.
simsimona spune:
La Craiova au spus ca vor introduce in baza de calcul numai sumele asigurate suplimentar inainte de nasterea copilului (in cazul in care copilul s-a nascut inainte de implinirea a 6 luni de cotizare), in schimb, stagiul de cotizare trebuie sa fie de minim 6 luni (au sunat la Bucuresti si au primit aceasta precizare). Astfel ca suma platita va fi recuperata intr-o perioada mult mai mare, timp in care pot sa mai schimbe legea de cateva ori ca sa nu mai primim nimic...
munima spune:
Ajutor!!!!
Am incheiat la 01.07.2002 cu cjpas contract de indemnizatie suplimentara, am nascut pe 03.11.2002 si am achitat contributia pe 16.12.2002, cind am depus si cererea de punere in drepturi.Abia pe 16 aprilie 2003 mi-au raspuns ca nu am dreptul intrucit am nascut inainte de a termina de cotizat!Am sau nu dreptul?
Pe 29 ian i-am dat in judecata si cu justitia noastra apoda totul se taraie.
Ce e cu dovada de contributie care trebuie luata de la ei si dusa la angajatot pentru recalculare?Ar trebui s-o fac si eu?Pentru ca ei imi refuza orice dialog pe motiv ca, "cu dumneavoastra discutam la tribunal".
INARMATI-MA SI PE MINE, OAMENI BUNI!
Sunt din galatzi.
marius spune:
Da cred ca la tine este o problema majora faptul ca ai achitat absolut toata suma efetiv dupa ce ai nascut. Conform legii actuale ti se puteau considera in calcul toate sumele efectiv achitate anterior nasterii si asta daca ai fi avut si contract de munca pt ca dupa cum scrii se pare ca aveai. S-ar fi cumulat aceste sume azi. Dar nu au fost achitate. Care e situatia ta defapt? Incasezi ceva bani, nu incasezi?
marius
valy spune:
mumina si marius ... nu conteaza cand ai platit ci daca ai facut-o .... pe chitanta sigur apare: "CAS pentru lunile ......" si se insiruie cele sase luni pentru care s-a platit. Daca se cere adeverinta de stagiu ea va aparea defalcata de luni. Singura diferenta fata de a mea pe care o am in fata va fi ca va avea acelasi numar de chitanta pentru toate cele 4-7 randuri care reprezinta lunile luate in calcul.
E drept insa ca banii platiti pentru intervalul de dupa nasterea copilului nu sunt luati in calcul dar nici inapoi nu cred ca i se vor da. Desi pe durata platii indemnizatiei nu se cere a se plati CAS obligatoriu, nimeni nu te opreste sa o faci pentru viitorul risc de exemplu. Acesta va fi motivul pentru care nu i se vor da inapoi.
Asta e! mai pierzi mai castigi ..... oricum se iese cu plus si chiar mare in final. Nu are rost sa ne plangem ca le-am scapat ceva bani in plus. Nu aveam de unde sa stim cum se vor schimba legile.
Si-asa cei de la CASA au castigat razboiul. La noi in judet erau vreo 800 de contracte in decembrie, majoritate cu suplimentare de venit (adica erau angajati). Pana acum abia de s-au eliberat 10 adeverinte de stagiu. Ceilalti, cei mai multi au reziliat sau li s-a reziliat pentru neplata. Cativa inca nu stiu si curand vor depasi termenul si li se va rezilia pentru neplata. Altii au platit dar nici nu stiu de noile drepturi. Si evident ca nimeni nu are grija s-i traga de maneca. Putini au fost cu nervii tari .... De asta zic ca CNPAS a castigat chiar daca pana la urma au facut concesii aproape totale in OUG 23. Probabil ca atunci cand au scris art III din OUG 23 stiau cate contracte mai sunt in vigoare ....