scoala particulara sau de stat

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns emasto06 spune:

Nu conteaza numai nivelul profesorilor intr-o scoala. Cine lucreaza in invatamant stie ca nivelul unei clase este dat si de nivelul copiilor din clasa. Un profesor exceptional intr-o clasa cu copii dezinteresati scade automat nivelul cerintelor. Iar intr-o scoala pe bani grei copiii respectivi nu cred ca sunt foooooarte interesati de acumularea de cunostinte, de noutati, de competitie (spiritul de competitie este de baza).Doar sunt deja in top

La noi, in Romania. Subliniez, in Romania.
Aici "elita" cu bani este o categorie speciala. Printre ei sunt si familii educate, cu o mentalitate sanatoasa. Dar sunt putini acestia.

Si o alta observatie: in Europa, la capitolul calitate predomina invatamantul de stat. In America invatamantul particular.

Eu am un baietel in clasa a 2 la o scoala de stat din Buc. Daca banii pentru scoli ar veni acolo unde le este locul, daca administratorii de scoli ar sti cum sa-i foloseasca ar fi super. Sunt foarte multi copii buni in clasa baietzelului meu , in alte clase, si foooooarte ambitiosi. Cu viitor.

Ah, mai am o obeservatie. Am remarcat ca oamenii cu bani, faimosi (cei care au mai mult decat bani) au intentia de a-si inscrie copiii in scolile de stat. Pentru a-i...confrunta cu viata. Viata nu este un balon de cristal.

Numai bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

emasto06, ce scrii tu este adevarat.
"Elita" la noi nu exista. Ce avem noi este o elita de carton.
Dar, unde sunt profesorii exceptionali in invatamantul de stat???
Numarul lor tot scade din '90 incoace. Cu rezultate evidente la capacitate, bacalaureat, admitere si mai ales angajare. Adevaratul examen este gasirea unui loc de munca. Am ajuns intr-o situatie INCREDIBILA. Degeaba mass media ne abureste cu profesionalismul romanilor care fac si dreg. POVESTI! A, sunt cativa, repet, cativa, care ne fac cinste. Dar grosul? Grosul se hraneste doar cu iluzia servita la tv a unor "povesti de succes" fabricate pe bani foarte grei (provenienta lor nu e subiectul threadului )
Spuneam ca am ajuns intr-o situatie incredibila. Au aparut firme de top in domenii high-tech care deschid filiale in tara noastra sau vor sa deschida, si care cauta in disperare oameni cu ceva experienta sau macar absolventi buni, si care sunt dispuse sa le ofere salarii mari, mai mari decat ar visa 99% dintre noi. Incredibil dar adevarat: NU GASESC!
Ce alta dovada mai palpabila putem avea despre directia total gresita si mai ales calitatea foarte slaba a invatamantului romanesc, MAJORITAR de stat.
De ce ne tot abureste mass media cu olimpicii nostri la matematica, fizica sau informatica? Ca sa ne aline frustrarile poate. Olimpicii nu reprezinta decat a zecea mia parte din elevii Romaniei! Ce fac ceilalti 99,99% dintre ei?
Gimnastele noastre s-au abonat de cateva decenii la aurul mondial si olimpic. Ei si? Inseamna asta ca suntem un popor de gimnasti sau macar atleti? Aiurea. Un popor de manelisti si grataristi sedentari, mult mai bolnavi si mai putin sportivi decat majoritatea europenilor care nici macar nu exceleaza in medalii la gimnastica sau atletism.
Invatamantul de stat o sa redevina bun doar atunci cand PIB-ul va permite un buget baban din care sa ajunga bani suficienti si pentru invatamant. Pana atunci e o simpla chestiune de logica: o scoala daca are bani putini va fi slaba. O scoala cu un buget mai generos va putea genera elevi foarte buni. Si in incheiere o sa-i dau iar dreptate lui emasto06: poate genera, dar daca acestia vin de-acasa cu o mentalitate deformata ...
Concluzia (trista): nici una din alternative nu este buna acum. Suntem pusi in situatia de a cauta nu cea mai buna scoala ci sa gasim scoala cea mai putin slaba ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns emasto06 spune:

Ce-ar fi daca scolile private, cu baza materiala suuper si profesori buni ar acorda anual burse ??? Cateva doar, pentru inceput....Si ar selecta pe bune cativa copii exceptionali pentru aceste burse?
(ce combinatie ar fi: valoare si bani...)

Aveti idee daca vreuna din scolile private mai sus enumerate de voi practica acest sistem??

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vrabiuta spune:

fetita noastra implineste in toamna 2 ani. in 4 sau 5 ani vom fi si noi obligati sa luam o decizie: la ce scoala sa mearga copilul? la una particulara, in care profesorii ar fi putin mai atent selectionati, iar exemplul colegilor unul extrem de prost (cu accent pe haine de o anumita firma, telefoane mobile, excursii in locatii exotice, etc)? sau la o scoala de stat cu profesori si mai buni si mai rai, dotari foarte slabe si colegi de toate felurile?
inca nu am gasit raspuns la intrebarile noastre. si pentru ca inca mi-a mai ramas o farama de optimism, sper ca in cativa ani sa se mai schimbe ceva. daca nu va fi asa, nu stiu ce vom face.
capcaunule - din nou

cele mai frumoase

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jackie spune:

[quote]Originally posted by vrabiuta

exemplul colegilor unul extrem de prost (cu accent pe haine de o anumita firma, telefoane mobile, excursii in locatii exotice, etc)?

De ce presupui ca exemplul colegilor va fi neaparat prost? Eu am avut fata la gradi privata, iar acum la o scoala privata, unde am trecut intr-a doua. Nu fac parte din categoria celor care isi permit numai haine de firma, mobilul e modest si nu merge la scoala cu el (il tinem mai mult ca sa putem comunica atunci cind ramine singura in casa, deci din necesitate), iar concediul il facem pe litoralul autohton. Asa ca sper ca n-am fi un exemplu prost!
In cinci ani de "privat" am cunoscut multi parinti ai colegilor pe la petrecerile copiilor si majoritatea sunt oameni de calitate si cei mai multi pun accentul pe performanta si se preocupa de cit invata copii.
Cu siguranta sunt si parinti pline de aere, din care cred ca se gasesc destui si in sistemul de stat...
De fapt cred ca si sistemul privat e impartit in doua - sunt citeva institutii cu clienti din categoria vedete, insa la restul sunt oameni normali, nici macar nu sunt toti patroni. Eu, de exemplu, am intilnit copii de doctori, dentisti, functionari bancari etc. Cred ca peste tot sunt oameni si oameni..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vrabiuta spune:

din pacate exemplul este chiar langa mine - fetita prietenilor nostri, care este un copil bun si inteligent, care este judecata de colegi dupa haine si dupa locul unde a fost in vacanta...
imi pare bine ca la voi lucrurile stau altfel.

quote:
Originally posted by Jackie

[quote]Originally posted by vrabiuta

exemplul colegilor unul extrem de prost (cu accent pe haine de o anumita firma, telefoane mobile, excursii in locatii exotice, etc)?

De ce presupui ca exemplul colegilor va fi neaparat prost? Eu am avut fata la gradi privata, iar acum la o scoala privata, unde am trecut intr-a doua. Nu fac parte din categoria celor care isi permit numai haine de firma, mobilul e modest si nu merge la scoala cu el (il tinem mai mult ca sa putem comunica atunci cind ramine singura in casa, deci din necesitate), iar concediul il facem pe litoralul autohton. Asa ca sper ca n-am fi un exemplu prost!
In cinci ani de "privat" am cunoscut multi parinti ai colegilor pe la petrecerile copiilor si majoritatea sunt oameni de calitate si cei mai multi pun accentul pe performanta si se preocupa de cit invata copii.
Cu siguranta sunt si parinti pline de aere, din care cred ca se gasesc destui si in sistemul de stat...
De fapt cred ca si sistemul privat e impartit in doua - sunt citeva institutii cu clienti din categoria vedete, insa la restul sunt oameni normali, nici macar nu sunt toti patroni. Eu, de exemplu, am intilnit copii de doctori, dentisti, functionari bancari etc. Cred ca peste tot sunt oameni si oameni..

cele mai frumoase

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulia99 spune:

Nu stiu dece spuneti ca elevii sunt judecati dupa haine deoarece si in viata de zi cu zi purtam haine de firma sau nu, si in plus, in majoritatea scolilor private se poarta o uniforma.
Despre vacanta ce sa spun.....vezi starea jalnica a litoralului romanesc si apoi intelegi dece romanii prefera vacantele in strainatate.
Jackie ne poti spune scoala unde invata fiica ta? Multumesc anticipat. Numai bine!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Clover spune:

Exista scoli particulare care au burse pentru elevii cu rezultate deosebite. Se practica chiar si "racolarea" lor, astfel incat elevii se muta in mijlocul anului de la stat la privat.

You asked me if I'm happy. This is a difficult question. The problem with happiness is that you don't know when you have it. You remember it. Ask me in another ten years. Maybe I'll be able to answer.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxandra_sb spune:

quote:
Originally posted by Natasa

Va faceti cam multe iluzii despre scolile particulare, mai ales despre cele straine.

Apropo, niste amici si-au retras copilul de la British School dupa vreo 3 ani, mutandu-l la una romana, de stat.
Si sigur nu din lipsa de finante. Ci ca nu erau multumiti cu ce se facea acolo.

Ruxandra & Matei (4 ani) & sotul drag
_

Rasul e ca stergatorul de parbriz: nu opreste ploaia, dar iti permite
sa iti vezi de drum. (Jeanne Wasbro)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Catalina spune:

Va pup.
Indraznesc si eu sa intru in discutie, nu stiu daca mi se permite, daca nu, doar spuneti si ma retrag. Eu lucrez la Scoala Americana si cred ca am ghicit la ce colega a mea te referi, Natasa.
As vrea, daca imi este permis, sa reglez putin niste idei, zic eu, nu tocmai corecte.

Ceea ce fac elevii aici nu se compara deloc cu modul in care se invata in sistemul romanesc. Sunt foarte diferite. Si noi in general sfatuim parintii romani atasati de sistemul de educatie romanesc (bazat pe memorare de informatie) sa ii mentina in acest sistem. Nu as spune ca elevii sunt aici pentru "distractie". Intr-adevar, accentul este pe construirea de aptitudini, pe proiecte, nu se incarca elevii cu cantitati enorme de informatie, mai degraba li se furnizeaza instrumente, dar cei ce chiar doresc sa invete dobandesc o pregatire foarte buna. In prezent sunt studenti la colegii in strainate. Repet, depinde ce vrei pentru copil. Clar la universitate in Romania nu ar fi avut nici o sansa pentru ca este cu totul alta mancare de peste.
Dar spuneti-mi, ce este rau in a-i placea copilului la scoala, in a-l angaja in activitati care sa ii faca placere? Este necesar ca scoala sa fie o corvoada pentru un copil?

Desi pot fi de acord ca, la preturile scolii, exista si grupuri de elevi care ar putea fi caracterizati ca si "copii de bani gata" si care manifesta foarte putin interes pentru actul educational (cum de altfel sunt in multe scoli din Bucuresti), sunt si foarte multi elevi buni. Nu e bine sa generalizam. Ce-i drept acestia din urma nu sunt neaparat romani. Elevi care participa la concursuri internationale, scriu frumos, canta, sunt actori etc.

Si pentru ca cineva sugera chestia asta, as mai vrea sa spun ca scoala noastra chiar ofera burse elevilor romani care au rezultate bune si doresc sa mearga la studii in strainatate. Si nu de azi de ieri, de ani de zile.

In general noi ne ferim sa criticam invatamantul romanesc pentru ca functionand dupa alte reguli nu il cunoastem destul si ne-ar placea ca si ceilalti ce sunt inclusi in invatamantul romanesc sa faca acelasi lucru. Din pacate asta nu se intampla si de cele mai multe ori ce ce arunca cu mult noroi sunt cei ce stiu cel mai putin (si spunand asta ma refer la multele articole din ziare in anul trecut).

Acesta nu este un mesaj de reclama. Sunt convinsa ca parintii nu vor alege o scoala pt copiii lor in functie de o postare pe net. Dar imi pare rau sa vad chestii neadevarate discutate ca si cand ar fi reale.

Va urez mult succes in alegerea unei scoli, e intr-adevar foarte greu in Romania astazi.

Catalina 14+

Mergi la inceput