Despre apendicita

Despre apendicita | Autor: Crinutz

Link direct la acest mesaj

Fetelor as vrea si eu sa stiu mai multe despre simptomele unei posibile apendicite. De f multi ani, de cate ori am dureri de burta provocate de mancare sau cine stie ce (asa numitele gaze) de cele mai multe ori durerea radiaza f tare in dreapta jos, dar mai ales in toata burtica. Am fost la medicul de familie dar la palpare nu ma doare zona aia dar ma doare toata burta, mi-a ridicat si piciorul nimik. Totusi pe mine ma jeneaza locul si piciorul ma doar cumva la suprafata si f slab. De fiecare data cand am astfel de dureri de burta ma gandesc cu groaza sa nu fie apendicita si sa nu ma duc la timp.

Intrebari:

- ce simptome ati avut voi?
- este asociata si cu greata si lipsa pofeti de mancare?
- se vede la vreo analiza (ecograf, sange) sau doar la palpare? Ma gandesc ca se vede la palpare doar daca e inflamat. Sau nu?

please lamuriti-ma si pe mine!

merci

Crinutz codita de maimutz


"What a piece of work is a man! How noble in reason, how infinite in faculties, in form and moving, how express and admirable in action...the beauty of the world" (W. Shakespeare)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns miria_cristina spune:


Simptomele sunt variate, dar au totusi niste caracteristici:
- durerea - are initial sediul in capul pieptului si periombilical, apoi isi modifica sediul in fosa iliaca dreapta, frecvent iradiind la nivelul membrului inferior drept. Durerea este de intensitate diferita si variabila de la un stadiu la altul; daca initial are aspectul unui disconfort abdominal, apoi poate deveni intensa si chiar abdomenul devine tare la palpare
- inapetenta, greata, varsaturile, constipatia sau diareea sunt alte simptome care pot aparea
- subfebrilitate - febra nu foarte ridicata
- in unele cazuri poate evolua rapid fara simptome reprezentative, motiv pentru care prezentarea la medicul specialist este o urgenta. Aceste cazuri apar la bolnavi de diabet zaharat, in tratament cu citostatice sau pacientii obezi
- in cazul localizarilor pelvine a apendicelui la aceste simptome se mai pot asocia crampe cu diaree
- de asemenea femeile insarcinate, copii mici si batranii pot avea forme particulare de manifestare a acestei afectiuni
- femeile in perioada sarcinii prezinta frecvent simptome, precum durerea, greata si varsaturile, dar atunci cand acestea au intensitati si forme mai speciale, pacienta trebuie sa se prezinte de urgenta la medicul chirurg pentru examen de specialitate.
Diagnosticul se pune dupa mai multe intrebari si investigatii.
Se masoara temperatura pacientului, pulsul, frecventa respiratorie si tensiunea arteriala.
Apoi se face examenul fizic. Acesta presupune inspectia, putandu-se descoperi o eventuala eruptie, ganglioni mariti, alte leziuni la nivel tegumentar, mobilitatea cu miscarile respiratorii a peretelui (este important pentru diagnosticul peritonitei, cand pacientul prezinta un abdomen rigid fara mobilitate cu miscarile respiratorii.
Palparea duce la durere in fosa iliaca dreapta ce iradiaza frecvent in membrul inferior drept; intensitatea durerii este variabila de la jena la apasarea profunda, la durere cu apararea musculara. Trebuie palpat intreg abdomenul.
Sunt anumite semne cu o specificitate mai mare:
- apasare profunda si apoi eliberare imediata a peretelui abdominal, semn urmat de o durere de scurta durata la acest nivel care e o dovada a iritatiei peritoneale si, deci, o suferinta abdominala acuta sau acutizata
- palparea fosei iliace drepte si recomandarea bolnavului sa ridice membrul inferior drept intins, observandu-se o intensificare a durerii la acest nivel.
Apoi, se mai fac analize.
Specific pentru apendicita acuta sunt:
- leucocitoza moderata - cresterea leucocitelor in sange (globulele albe)
- mai pot fi evidentiate modificari in cadrul ionogramei in cazurile cu varsaturi si deshidratari
- sumarul de urina - este un examen de laborator uzual pentru un diagnostic diferential cu o afectiune a tractului urinar
- testul de sarcina pentru femeile tinere ce prezinta aceasta simptomatologie.
Se fac:
- radiografii abdominale simple sau cu substanta de
- ecografia abdominala
- tomografia computerizata
Dar aceste investigatii nu sunt foarte specifice in cazul apendicitei.




Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina

"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Crinutz spune:

Revin cu o intrebare despre apendicita. Daca e una cronica (am auzit ca exista si asa ceva, cea cu care poti trai toata viata) se vede o infectie in urina sau in analizele de sange? Eu am facut aceste analize si nu e nimik in neregula. O prietena de-a mea a facut eco abdominala si i s-a spus ca are un fel de apendicita dar cronica si ca nu e cazul de operatie. Ma mai doare uneori in dreapta jos dar nu tot timpul, mi da cate un junghi. Meeu ma gandesc sa nu ajung la operatie. Pun aceste intrebari ca sa ma lamuresc odata ce e cu starile astea de rau pe care le tot am, ameteli, stare de greata, inapetenta. Nu stiu ce sa mai fac!!!!


"Ceea ce suntem este darul lui Dumnezeu pentru noi, ceea ce devenim este darul nostru pentru Dumnezeu"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariarusu spune:

buna crinuta
am vazut postarea ta si tocmai ma gindeam cit de bine ne potrivim noi la durere
eu am apendicul operat , dar totusi nu am un tranzit intestinal normal si sufar de balonari frecvente , si ma simt greoaie dar daca ar fi doar asta ar fi chiar bine- durerile apar cind consum alimente cu coaja (mazare , rosii, fasole, porumb , ardei etc..) sagetand in dreapta dar radiaza in toata burta, si la spate catre rinichi , dar de obicei dupa ce mi se goleste intestinul durerea dispare
ceea ce vreau eu sa iti spun e ca trebuiesc facute investigatii mai amanuntite , ca sa vezi originea durerii si sa nu te operezi daca nu e necesar, se pare ca e totusi un organ destul de folositor .

tie am curajul sa iti spun -ca eu sincer ma gindesc de cite ori ma doare prin burta , sa nu am cancer , ca mama , asa i-a debutat si ei boala, cu dureri de spate si de burta , pe urma cu varsaturi si diaree, (cind s-au blocat rinichii) , anemie , singerari ( eu inca nu am singerari si sper sa nici nu am vreodata ) si mi-e tare groaza sa ma duc la un control , pe deasupra fac mereu infectii urinare , cam din 2 in 2 luni iarna , si 1 data vara .
(m-am rasuflat)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns enachescug spune:

Exact simptomele pe care le ai tu, le-am avut si eu.
Dureri mai ales in dreapta cu iradiere pe picior si chiar in zona spatelui si oriunde aiurea prin abdomen. Ma apucau din senin, de fapt ma cam trezeam cu ele de dimineata. erau suportabile, dar mai aveam si momente cand ma durea mai tare. Analize, investigatii. Tratament pentru gastrita, colica biliara, anexita, infectie urinara ... La palpare nu durea, la ecografie nu se vedea, de fapt se zice ca nu se prea vede. ceea ce era ciudat era faptul ca eu simtem durerea ca pe o arsura pe piele ...
Si tot asa din 1995 pana in 2001. M-a apucat intr-o zi. Ma duc la doctor, ma trimite la ginecolog care imi confirma si "ceva la anexe" dar ma trimite si la chirurgie. Nu ma mai durea nimic, dar eram un car de nervi, pana cand asa ...!? Imi da trimitere, la spital eram ca o floricica si insist ca durerile fiind periodice sa-l scoata odata pe enervant ca o iau razna. Se mutase apendicul in creier.
fac operatia si din dialogul medicilor, din timpul operatiei, imi dau seama ca dansul era cam pitit si d'aia erau durerile alea aiurea. Asa ca l-am scos si dupa aceea n-am mai avut NIMIC.
Deci, se poate sa fie apedicul.
Sanatate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alintaroma spune:

Simptome de'astea am avut si eu cam o jumatate de an apoi s-au intensificat si am ajuns la doctor . Mi-au facut investigatii incepind cu radiografie abdominala, analize de singe si ecografie si mi-au descoperit un chist ovarian pe ovarul drept si au dat vina pe el :) Toate bune si frumoase ca pina am trecut prin toate investigatiile si au tras concluziile si am ajuns la ginecolog (facut si ecointravaginal)chistul disparuse ca prin minune. Eu am spus de la inceput ca suspectez apendicele dar ei mi-au spus din start ca totul e in regula cu el. So, citeva luni a fost bine dar uneori tot mai am dureri (suportabile ce-i drept) in partea dreapta mai ales cind sunt balonata care vin si trec. Si eu simt uneori la fel cum spunea enachescug ca o arsura pe piele si credeam ca's eu dusa cu pluta .... acum m-am obisnuit cu ideea si voi suporta cu stoicism pina va deveni situatia ... iminenta ca aici nu te opereaza la cerere de apendice ci doar cind face poc Cei drept eu nu am avut varsaturi iar pofta de mincare as vrea eu sa mai scada
Sanatate iti doresc!

Mergi la inceput