Mamici de iulie - august (64)
Raspunsuri - Pagina 30
michella78 spune:
am gasit un articol despre baie-baie, cred ca intereseaza burticutele care nu vor avea ajutor in acest sens de la altcineva
sper sa il puteti citi
Ritualul baii
Copilul poate fi imbaiat in orice moment al zilei, de preferinta intre doua mese, asa incat sa nu aiba stomacul plin (regurgiteaza sau varsa!), dar nici cand este infometat (poate sa planga sau sa se agite).
Pana la desprinderea bontului ombilical si vindecarea cicatricei ombilicale, baia micutului trebuie facuta fara imersia acestuia in apa. Dupa cicatrizarea ombilicului se poate scalda in voie. Poti incepe ritualul de imbaiere de la fata, pentru ca apa este curata. Daca manevra il agita, pastreaza-ti intr-un vas putina apa calda si lasa fata la finalul baii, odata cu clatitul. Insista la fiecare cuta a pielii: la gat, unde mai poate ajunge lapte, sub brat, la incheietura picioarelor.
Cele necesare pentru baie
temperatura in camera de baie trebuie sa fie de 24°C, iar temperatura apei de 36 - 37°C;
cada de plastic de preferat cu o forma
speciala care impiedica alunecarea; aceasta nu va avea si alte intrebuintari si va fi bine spalata si clatita din abundenta cu apa inaintea fiecarei utilizari;
prosoape moi de bumbac, eventual din cele cu un colt dublat, ca o gluga;
sapun/sampon special pentru copii; sapunurile normale usuca pielea bebelusului;
un mic prosopel de bumbac pe post de burete de baie (sau o manusa de baie);
termometru pentru apa.
Incepe cu zonele cele mai curate si lasa la sfarsit zonele "critice". Spala cu delicatete zona genitala, departand usor labiile si insistand intre labii si pielea de la baza coapsei. La fetite, zona genitala se sterge din fata catre spate. La baietei, scrotul trebuie ridicat si spalata bine pielea pana la anus. Nu forta decalotarea. Daca observi ca deschiderea prea mica lasata de preput afecteaza urinatul, daca observi secretii sau tumefactie, adreseaza-te medicului.
Aceste zone sensibile trebuie clatite insistent.
Ingrijirea bontului ombilical
Dupa una pana la trei saptamani de la nastere, restul de cordon ombilical se va usca si se va desprinde.
Dupa inca o saptamana, cicatricea ombilicala se va vindeca.
Pentru a se usca si desprinde cat mai repede, bontul ombilical nu trebuie udat in timpul bailor.
Sterge-l cu o compresa imbibata cu alcool de doua ori pe zi (cel putin o data, dupa baie) si continua operatiunea inca o saptamana dupa desprinderea bontului. In nici un caz nu-l tine acoperit cu comprese!
Lasa-l cat mai mult la aer. Daca vrei, poti chiar sa decupezi scutecul pentru ca zona sa nu fie acoperita.
Nu trage de bont pentru a grabi desprinderea! Va incepe sa sangereze la baza de implantare.
Urmareste cu atentie evolutia bontului ombilical. Daca apar supuratii, eventual cu un miros neplacut, roseata, induratie in jur, adreseaza-te imediat medicului.
Poate fi vorba de omfalita, o infectie cu potential de evolutie severa. Uneori, in ciuda ingrijirii corecte, in locul cicatricei normale se poate forma un granulom ombilical: o zona de tesut roz sau rosie, lucioasa, ca o bobita, care supureaza.
Adreseaza-te medicului care ingrijeste copilul si acesta va stabili daca este oportun un tratament topic (aplicare locala de nitrat de argint, izopropil alcool, clorhexidina etc.) sau il va indeparta prin ligaturare. Medicul va exclude persistenta unor structuri din viata intrauterina (uraca/duct omfalomezenteric) sau alte anomalii. Urmareste cu atentie evolutia ombilicului si semnaleaza pediatrului orice modificare suspecta.
Atentie la spalatul pe cap!
Nu trebuie sa-ti fie frica sa speli bebelusul pe cap, chiar daca dai de o zona mai moale in crestet (fontanela anterioara). Nu se intampla nimic la o apasare usoara! tine-i capul aplecat spre spate pentru a evita sa-i ajunga in ochi apa sau sampon (chiar daca este din cel special, "fara lacrimi"). Acest fapt il poate agita si sa-l faca pe micut sa nu suporte baia. Este suficient sa-l speli pe cap de doua ori pe saptamana.
La uscat si cosmetizat
Nu lasa umezeala in pliurile pielii si in special in zona scutecului. Sterge delicat toate zonele sensibile.
Pentru ochi, poti sa folosesti o compresa sterila pe care o vei utiliza o singura data si la un singur ochi. Sterge ochii incepand dinspre nas spre exterior.
Daca scutecul e schimbat des, pielea bine spalata cu apa calda sau stearsa cu servetele fara parfum si atent uscata, atunci eritemul de scutec este prevenit mai eficient!
In cazul in care, totusi, apare aceasta problema, foloseste o crema cu oxid de zinc; daca nu trece in cateva zile, consulta medicul de familie pentru ca poate fi o micoza (candidoza) si ai nevoie de o crema cu antimicotic.
Pregateste-ti la indemana tot ce-ti trebuie dupa baie: prosop, scutec absorbant, haine curate, comprese sterile pentru uscarea bontului ombilical, crema pentru fundulet.
Cat de des il spalam?
Pielea nou-nascutului este invelita intr-o manta acida care ii asigura protectie. Indepartarea ei prin spalarea mult prea frecventa cu sapun slabeste capacitatea de aparare a pielii. Baia completa nu este necesara zilnic, ci doar de trei - patru ori pe saptamana. In schimb, fata, mainile si zona scutecului trebuie curatate cu apa calduta chiar si de cateva ori pe zi. Se pot folosi servetele umede fara parfum (pot avea componente alergizante).
Text: Dr. Alexandra Cozinov;
pupici
mihaela si bebita (29)
michella
adina nicole spune:
Nicole25am ales sa merg la Targu Mures dupa ce acum 2 ani am pierdut o sarcina (8 saptamani). Am fost la Cibian. Cand am inceput sa ma simit rau m-a internat in spital unde m-a tinut 4 zile si nu si-a dat seama ca e de fapt sarcina oprita in evolutie. La un moment dat mi-a zis ca s-ar putea sa fie sarcina extrauterina
.Abia dupa 4 zile s-a hotarat sa imi faca chiuretaj. Si referitor la conditiile din spital mie mi-sau parut groaznice. Era plin de goange de gaz![]()
A si crede-ma ca si eu am cotizat si inca bine de tot.
Asta e foarte pe scurt de ce am ales sa merg la Targu Mures. Sper din suflet sa nu te fi speriat si iti doresc sa ai o nastere usoara si un bebic sanatos. Dar avand in vedere ca totul a fost ok pana acum sunt convinsa ca asa va fi.
adina
Amabella spune:
quote:
Originally posted by Sabana
Fetele de unde imi cumpar si eu un dormitor frumos?
Amabella unde ai comandat mobila?
Sabina +Alexandra + tata Silviu
Sabina, noi am comandat mobila la o cunostinta care are o fabrica de mobila. Suntem foarte incantati de cum lucreaza si de calitatea materialului, ca noi am comandat tot la el si mobila din hol. Iar canapeaua si fotoliile le-am luat de la Mobexpert.
luiza
35+ si
mic si iubit ticker bebe meu
http://pg.photos.yahoo.com/ph/luizapadiu/my_photos
Cristina_Ioana spune:
Michella, interesant articolul, saru'mana.
Deci nu ii facem baitza zilnic lui bb? Ci numai de 2-3 ori/sapt?
Amabella, nu ne inchizi capitolu' ? 
Cristina +36 si
Luca
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20727;87/st/20060708/dt/7/k/28ed/preg.png
http://pg.photos.yahoo.com/ph/cristina_mistodie/my_photos
Amabella spune:
Va invit sa continuam la Capitolul 65
luiza
35+ si
mic si iubit
ticker bebe meu
http://pg.photos.yahoo.com/ph/luizapadiu/my_photos
lucians spune:
Ola,ola,fetelor!
Vad ca azi e mai vesela atmosfera
Ma bucur si va vreau optimiste pnana la capat,ca mai e putin pana la marele eveniment.CRISTINA_IOANA ne da startul.BRAVOOO
Si-apoi cine o sa urmeze?

la toate fetele.Gabitza
35+ cu
Daria si
Andrei
martta spune:
Eu sunt in urma cu cititul si nu stiu daca ai optat deja pt un alt medic.
Daca te poate ajuta cu ceva, iti pot ceda programarea de luni, 19 iunie la dr. Pop. Am facut-o acum vreo 3 luni!
Trimite-mi pm daca te intereseaza (vad ca tu nu-l ai activat).
Eu plec la munte de joi seara si prefer sa ma anunti pana atunci.
Pupici!
quote:
Originally posted by larissa_79
Of Shihana...ce veste proasta mi-ai dat...inseamna ca nu ma mai duc la ea...la iosub si herghelegiu nu gasesc de pe azi pe maine.
FETELORRRRRRR....spuneti-mi unde pot sa sun si eu ca sa fac o eco cat mai repede..please....ca uite trebuie sa ma duc joi la alma georgescu si se pare ca ma duc degeaba.....please daca stiti o alta...clinica ceva...ziceti...
http://tickers.baby-gaga.com/pregnancy.php
Poze cu burticuta si lucruri bebe
http://pg.photos.yahoo.com/ph/gabyzv23/my_photos
Larisa si Alexia 35+
mami de Vladut(13.06.2003) si
29s
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20716;30/st/20060829/dt/7/k/8cb9/preg.png
larissa_79 spune:
crissa71, IR-urile nu se le face doar Herghelegiu din proprie initiativa. Mie Dinu Adela de la CMU mi le-a facut la fiecare eco..desi eu habar nu aveam de asa ceva.
Cum iti ziceam azi am fost la Medlife la dr Chitescu Rodica si i-am zis sa imi zica daca e bebe bine sau nu si ea din proprie initiativa a faucut IR-urile mi-a dat si grafice cu valorile si a scris valoarea la fiecare IR. M-a costat eco de azi 1.400.000.
Va pup!
http://tickers.baby-gaga.com/pregnancy.php
Poze cu burticuta si lucruri bebe
http://pg.photos.yahoo.com/ph/gabyzv23/my_photos
Larisa si Alexia 35+