Alopecie circumferica
Fetelor, mi se intampla ceva ingrozitor: imi cade parul sub forma unor pete cu diametrul de 1-1,5cm.Diagnosticul de la dermatolog este alopecie circumferica sau pelada. Problema a aparut mai demult, in timpul studentiei, intr-o sesiune. De atunci la intervale mai mult sau mai putin regulate,in perioade mai agitate sau stresante, imi apar aceste pete.Totul este pe fond nervos, iar dr. mi-a spus ca asa reactioneaza organismul meu la stress.Tratamentul de la dermatolog pe care il fac de fiecare data da rezultate pe moment, in sensul ca imi creste parul pe locul respectiv, dar-zic eu- este tratat efectul, nu si cauza. Ati patit asa ceva?
Lori și un îngeraș:George-Octavian
( 14.februarie.2005 )
"Daca cineva nu-ti surade, fii tu generos si ofera-i surasul tau. Nimeni nu are nevoie mai mare de un suras decat cel care nu mai poate sa surada celorlalti." Dalai Lama
Raspunsuri
nasha_4as spune:
desi am mai dat sfatul asta si au fost pareri pro si contra...ti-l dau si tie,sotul meu a avut asemenea probleme si in perioadele stresante continua sa le aiba ,a fost la n-dermatologi si dupa injectii in scalp si bani cheltuiti fara folos pe spray-uri si alte tratamente am gasit in "Formula As" o reteta daca ii pot spune asa care a dat randament in 3 sapt. e iefina si la indemina oricui!
se i-a un catel de usturoi se curata si taie feliute mai groase si se maseaza zona respectiva de cca.2 sau 3 ori pe zi,in cca 3 sapt. apare un puf ca de bb. care se transforma in fir de par usor,usor!
bafta si mai ales perseverenta ca...cu o floare nu se face primavara
M&M spune:
...Daca ai probleme cu glanda tiroida, pot de asemenea , sa apara zone de alopecie!!!Poate ar fi bine sa vezi si un endocrinolog,
poze rochita civila
eu
diverse
Doris-Alina spune:
Lori, am citit foarte atent problema ta, tratamente ar fi, dar trebuie descoperita cauza.
Iti recomand pe langa consultul dermatologic, sa mergi neaparat si la endocrinolog.
Ma mir ca dermatologul nu te-a indrumat sa faci asta.
Oricum, dupa ce vei avea rezultatele analizelor endocrinologice, voi putea sa-ti recomand un tratament, asta dupa ce ma voi consulta si cu cateva prietene cu care colaborez, ( medici dermato).
Imi poti scrie pe PM sau la Clubul coafezelor.
Pana atunci, citeste asta:
Alopecia areata (pelada), o afectiune autoimuna, din ce in ce mai des intalnita in prezent, mai ales la copii si tineri, este prezentata pe larg (forme clinice, etiopatogenie, evolutie si prognostic). Tratamentul local si general este detaliat in functie de intinderea peladei, fiind expuse si indicatiile monogrefei de par.
Alopecia reprezinta rarirea localizata sau difuza a parului. Poate fi cicatriceala (in care pielea apare atrofica si scleroasa, neteda, iar foliculii pilosi dispar; in aceasta situatie nu exista posibilitatea ameliorarii) sau necicatriceala (in care parul cade, dar se conserva foliculii pilosi).
Alopeciile necicatriceale pot fi localizate: pelada (alopecia areata) sau difuze, generalizate, cum ar fi cele fiziologice (neonatala, pubertara, gravidica, senila), androgenogenetice, din unele boli sistemice, asociate cu diverse boli cutanate, induse de medicamente sau substante chimice, manuale (trichotilomania).
ALOPECIA ANDROGENOGENETICA
Alopecia androgenogenetica, denumita si alopecia seboreica sau alopecia de tip masculin este cea mai frecventa alopecie difuza.
Studii retrospective pe pacienti cu alopecie androgenogenetica au aratat ca depresia este mai frecventa la femei, iar anxietatea, agresivitatea sau ostilitatea sunt mai des intalnite la barbati. Tratamentele specifice cu psihotrope au ameliorat in peste 80% din cazuri simptomatologia psihica a pacientilor studiati.
Pielea capului din zona seboreica este frecvent afectata de o descuamatie uscata (pityriasis simplex), de o exsudatie grasoasa, uneori cu depozite aderente (eczema seboreica). Etiopatogenia cuprinde 3 factori: transmitere genetica, androgenodependenta si seboree. Aceste caractere au fost demonstrate, in principal, la barbati, desi acest tip de alopecie nu este exclusiv prezenta la acestia.
Pentru a vorbi de androgenodependenta, trebuie ca alopecia sa se manifeste doar in zonele cu receptori pentru androgeni (de ex., la scalp acesti receptori sunt prezenti frontal si in vertex, nu si occipital sau temporal).
La barbati, alopecia androgenodependenta raspunde bine din punct de vedere clinic acestor caracteristici, in timp ce, la femei, rarirea parului este exceptionala in aceasta unica localizare, chiar daca apare o predominanta odata cu varsta.
ALOPECIA ANDROGENODEPENDENTA FEMININA
Fara exceptie, aceste alopecii sunt difuze, deci ele nu depind de aceleasi mecanism, ca si inainte.
Debutul se face in jurul varstei de 18-20 ani si evolutia se stabilizeaza ulterior. Atunci cand apare brusc sau se insoteste de tulburari de ciclu menstrual, hirsutism si reaparitia acneei, sunt necesare investigatii endocrinologice, in vederea descoperirii unei eventuale hiperandrogenemii.
Originea este necunoscuta; se presupune ca ar fi autoimuna (prin asocierea cu tiroidita Hashimoto si lipsa sensibilitatii alopeciei la tratamentul cu substituenti tiroidieni).
Dozele farmacologice de estrogeni (sarcina, pilula) au efect favorabil, probabil prin mecanisme diverse: efect antiandrogen, efect de stimulare a factorului de crestere vascular endotelial (VEGF), efect proliferativ asupra celulelor din papila dermica. Inhibarea medicamentoasa a 5-alpha-reductazei ramane fara efect la femeie.
Este probabil ca, predominanta la nivel frontal si al vertexului, "alopecie de tip feminin", observata uneori mai ales la femeile varstnice (aproape jumatate din femeile de peste 50 ani) sa fie legata de un efect de sumare a 2 tulburari: pierderea androgenodependentei (cvasifiziologica) si pierderea difuza sau rarefactia dependenta de varsta a firelor de par.
Aceasta alopecie poate fi cu greu oprita din evolutie, necesitand un tratament sustinut si indelungat. În zonele alopecice, nici o procedura terapeutica nu mai poate sa duca la cresterea completa a parului.
TRATAMENT
Nu exista un tratament radical al acestei afectiuni.
La femei, larg utilizata este asocierea de doze farmacologice de estrogeni cu un progestativ antiandrogen (rezultate bune, dar nedemonstrate de studii clinice). Estrogenii trebuie utilizati la doze farmacologice - 25 micrograme etinilestradiol, si non-substitutive.
Progestativul va fi un antiandrogen - acetat de ciproteron, 2-5 mg/ zi, intre zilele 5-25 ale ciclului menstrual si va avea mai multe obiective: blocarea factorului agravant la nivelul scalpului (componenta androgenica) si lupta impotriva seboreei.
S-a propus tratament local cu estradiol, pentru a creste impregnarea estrogenica (fara dovezi validate).
Minoxidilul 2% este indicat, atat la barbati, cat si la femei, cu efect vasodilatator, eficient mai ales in cazurile recente (evolutie sub 10 ani) si cu extindere limitata (sub 10 cm), situata mai ales la nivelul vertexului. Oprirea tratamentului poate determina reaparitia alopeciei. Minoxidilul se poate asocia cu topice cu acid retinoic.
Ca medicatie stimulanta a pilogenezei se pot folosi vitamine (acid pantotenic, biotina, piridoxina), aminoacizi sulfurati (cisteina, metionina), calciu, zinc. În cazul tulburarilor neurovegetative asociate, se pot adauga sedative si tranchilizante. Un complex de metionina, cisteina, acid paraaminobenzoic, zinc, fier, cupru, vitamina B1, vitamina B6, pantotenat de calciu, extract de germeni de grau, extract de mei, drojdie de bere uscata (toate in produsul Revalid) este eficient in tratamente pe termen lung, de peste 3 luni.
Este, de asemenea, utila tratarea factorilor favorizanti (seboree, eczeme, matreata) cu sampoane sau lotiuni cu efect antifungic, antiseboreic, revulsiv. Exista gama Ducray cu sampoanele Sabal - antiseboreic (extract de sabal serrulata 0,3% si salicilat de zinc 2% cu actiune sinergica asupra 5-alpha-reductazei, efect antiinflamator, precum si de reducere a florei patogene - Pityosporum ovale), Selegel cu efect antifungic (disulfura de seleniu 1%) pe Pityrosporum ovale (malassezia farfur), care este una dintre cauzele matretii uscate, Triazol cu efect antifungic prin clotrimazol 2%. Gama Bluecap are la baza zinc-piritionul cu efect antiseboreic si antiiritativ. Exista si o serie de sampoane dermatologice, special create pentru tratamentul scalpului alopecic la barbati si femei (Anaphase - Ducray; Foltene; Phytocyane - Phytosolba, Paris.)
S-a incercat stimularea pilogenezei, prin iradieri cu UV de 2-3 ori pe saptamana, dupa administrarea de psoralen per os cu 2 ore inainte de expunere.
ALOPECIA AREATA (PELADA)
Pelada reprezinta pierderea parului pe arii circumscrise rotund-ovalare, bine
delimitate, cu evolutie excentrica, fara leziuni ale pielii, avand sediul in pielea capului, la nivelul fetei sau pubian. Apare mai ales la copii si tineri sub 25 de ani, barbatii fiind afectati de 2 ori mai frecvent decat femeile.
Forme clinice. În functie de intindere: pelada difuza - in placi, pelada ofiazica - cu debut in regiunea occipitala si extindere circulara pe partile laterale (coroana alopecica), lata de 3-8 cm; pelada decalvanta (totala), cu pierderea intregului par de la nivelul scalpului si al sprancenelor, alopecia universala, cu pierderea parului de pe scalp si corp.
Etiopatogenia este inca neclara, fiind incriminati mai multi factori: un proces autoimun cu prezenta de anticorpi antifolicul pilos, factori genetici (anumite antigene ale complexului HLA par sa favorizeze in mod general aparitia peladei : HLA B8, HLA B9, HLA B12 pentru pelada in placi, HLA-DRB-1104 in pelada decalvanta). Mai este emisa ipoteza factorilor psihologici, endocrini, precum si asocierea cu alte boli autoimune: vitiligo, sindrom poliendocrinopatic (boala Addison, hipoparatiroidism), boli tiroidiene (tiroidita Hashimoto), sclerodermie localizata.
EVOLUTIE, PROGNOSTIC
Netratata, pelada se poate remite spontan: dupa 4-10 luni, in 30% din cazuri, dupa 1 an, la 50%; dupa 5 ani, la 70-80% dintre bolnavi. Cazurile cu remisie spontana sunt mai frecvente la femei ca la barbati. Pot serveni insa recidive, in 30-50% din cazuri.
Factorii de prognostic nefavorabili:
- antecedente de atopie;
- antecedente de tulburari imunitare;
- varsta primului puseu (debut in capilare);
- cu cat suprafata este mai intinsa, cu atat prognosticul este mai nefavorabil;
- durata prelungita de evolutie;
- anumite forme clinice (universala);
- modificarile unghiale (trahionichie, eritem lunular in puncte si depresiuni punctiforme, care par sa nu fie influentate de tratament);
- caderea parului la distanta (sprancene, gene, pubian).
TRATAMENT
In unele situatii, tratamentul este deceptionant. Nestiindu-se exact etiologia peladei, nu exista un tratament cauzal.
Este inutila raderea scalpului, deoarece nu va fi stimulata cresterea parului. Firele de par moarte se elibereaza din foliculul pilosebaceu dupa un interval de 60 zile, deci dupa inceputul oricarui tratament parul va continua sa cada inca 2 luni, deci abia dupa acest interval se poate masura eficacitatea terapiei .
La 60% din cazuri, exista o tendinta la vindecare spontana a peladei, rezultatele oricarui tratament fiind mai bune cu cat pelada este mai recenta. Chiar daca se obtin rezultate bune, sunt posibile recidive la intervale variabile dupa intreruperea tratamentului.
In tratamentul local, care se practica in principal, se folosesc iritanti nespecifici (cignoline, fenol), corticosteroizi, imunomodulatoare, care induc dermatita de contact (dinitroclorbenzen - DNCB, difenciprona - DCP, dibutilesterul acidului scuaric - SADBE), vasodilatatoare (minoxidil), PUVA.
Tratamentul general se face, in anume cazuri clinice, cu corticoizi, ciclosporina sau isoprinosina.
Tratamentul peladei in functie de intindere:
Pelada minora si medie, cu 1-2 placi de marime mica si medie (pe 30% din suprafata scalpului) se trateaza local:
- Dermatocorticoizii se folosesc sub forma de lotiune sau injectabil, de potenta mare (de ex., triamcinolon acetonid diluat 2,5-3 mg/ml pentru pelada barbii; 5-10 mg/ml pentru pelada scalpului).
- Dioxiantranol-antralina se amesteca cu un compus gras, usor de indepartat; se aplica cu precautie pe zona afectata, se lasa 15 minute, apoi se spala (se poate folosi si preparatul Anaxeryl care contine ditranol 0,35%).
- Minoxidilul se pare ca are asupra foliculului pilosebaceu o actiune asemanatoare cu cea a "epidermal growth factor", la care se adauga efectul vasodilatator; se aplica de 2 ori pe zi in concentratii de 2-5%, asociat cu dermatocorticoizi sau dioxiantranol. La femeile brune pot da hiperpilozitate;
- Cignoline, in concentratii de 0,5-1%, se lasa pe scalp timp de 20-60 minute, de 2 ori/ zi.
- Dinitroclorbenzenul (DNCB) se foloseste in dilutii progresive (in acetona sau baza grasa) de 0,0001%, 0,001%, 0,01%, 0,1%, 0,5%, 1% si 2%. Se incepe cu aplicarea concentratiei de 2% la interval de 1-2 saptamani, pana ce apare local reactie eczematiforma, iritativa. Peste aceasta dermita de contact se aplica saptamanal solutii sau creme din ce in ce mai diluate, in asa fel incat dermita sa poata fi mentinuta activa timp de 8-12 saptamani.
Pelada majora este intinsa pe o suprafata de peste 30% din scalp. În aceasta categorie, sunt cuprinse pelada ofiazica, intinsa in regiunea cefei si extinsa uneori chiar sub forma de coroana alopecica, si pelada decalvanta, totala sau universala.
Ca terapie se foloseste PUVA (fotochimioterapie), imunoterapie de contact, cand exista tulei (duvets), precum si tratamentele locale mentionate anterior.
- PUVA se aplica in 3 variante: localizata, mixta (local si general) si generalizata.
PUVA localizata se face prin aplicatii locale de solutie de meladinina 1% (sau opsoralen) si se incepe iradierea cu 0,25 j/cm2, in ritm de 2 sedinte pe saptamana. Se creste doza incet, in asa masura incat zona tratata sa fie in permanenta eritematoasa. Cele mai bune rezultate se obtin in pelada barbii si in cea ofiazica, unde parul creste la 100% din cazuri.
PUVA mixta. Se ia opsoralen pe cale orala si se face PUVA-terapie locala pe zonele peladice, alternand cu PUVA generala. Rezultatele sunt ceva mai bune decat in tratamentul localizat, dar si riscul de efecte secundare este mai crescut.
PUVA generalizata consta in opsoralen pe cale orala si PUVA pe toata suprafata corpului. Se aplica in formele cu sanse mai mici de succes: in formele vechi si intinse, in formele rezistente la alte tratamente sau in cele generalizate.
- Imunoterapia se face cu substantele mentionate anterior (difenciprona, dinitroclorbenzen, dibutilesterul acidului scuaric). Se incepe cu o dilutie de 0,0001%, saptamanal, care se creste pana se obtine o eczema de contact (prurit, dar fara zemuire), iar aceasta doza este aplicata saptamanal, pe hemicraniu, luni de zile. Daca apare par, se aplica si pe celalalt hemicraniu. Ca reactii adverse, pot aparea local eczema, hiperpigmentatie pe zona tratata, vitiligo, eritem polimorf, adenopatie reziduala. În aceste situatii, se scade concentratia sau se opreste.
Corticoterapia generala se foloseste in pelada intinsa, deoarece este considerata de blocaj al unei caderi de par. Se administreaza oral, initial 0,75 mg/ kg greutate corporala/ zi, cu scadere in 6-8 saptamani, sau in bolus 250 mg metilprednisolon de 2 ori pe zi, 3 zile succesive. Rezultatele sunt bune pe moment, cu cresterea parului in 6 luni, dar in pelada ofiazica si universala se observa recaderea parului la intrerupere.
Terapia in anumite cazuri particulare de pelada:
- La copil, se utilizeaza doar corticoterapia locala, sub forma de lotiune sau crema, dioxiantranol, minoxidil. Nu se utilizeaza PUVA sau imunoterapie.
- La femeia insarcinata, se recomanda abstinenta de la tratament, eventual
corticoterapie locala.
- In functie de localizare: genele nu se trateaza din principiu, iar pentru sprancene si barba se foloseste corticoterapia injectabila si locala. Poate fi utila psihoterapia, precum si tatuajul sprancenelor si pe rebordul intern al pleoapelor.
Monogrefa de par, ca o terapie optionala, cu rezultate bune, este indicata in:
- alopecia androgenogenetica la barbati (stadiile III-VII);
- alopecia androgenogenetica la femei (stadiile I-III);
- alopecia golfului temporal si frontal la transsexuali;
- alopecii cicatriciale;
- alopecia sprancenelor;
- cicatrici in barba si mustata;
- alopecia pubiana.
www.babyexpo.ro/tm/index.php?op=baby_star" target="_blank">CASTIGATOAREA BABY STAR
DORIS si
INES
Credinta vede invizibilul, crede incredibilul si primeste de la Dumnezeu imposibilul!
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=43322&whichpage=1" target="_blank">Povestea printesei mele
Portofoliu INES
POZE CU NOI
lori99ursu spune:
Va multumesc pentru raspunsuri.
Doris-Alina, nu am facut inca analize endocrinologice (pentru ca nici nu am fost indrumata sa fac).Insa cred ca am mostenit aceasta problema. Tatal meu a patit asa ceva in tinerete, iar dupa 50 de ani i-au aparut aceste pete in barba. Ceea ce am observat este ca imi apar aceste pete dupa ce trec prin perioade mai stresante( dupa sesiuni, examenul de licenta, mai tarziu, dupa ce mi-a murit mama etc).
Tratamentul dermatologic pe care l-am facut a fost: Revalid, Unguent de cignolin, Pantotenat de calciu si Xantinol nicotinat(pentru cresterea circulatiei periferice).
Acum m-am adresat unui medic homeopat caruia i-am descris toata problema (cauza si efect) si sunt in timpul tratamentului: Osteocynesine si Magneziu forte cu vit.B6.
( 14.februarie.2005 )
"Daca cineva nu-ti surade, fii tu generos si ofera-i surasul tau. Nimeni nu are nevoie mai mare de un suras decat cel care nu mai poate sa surada celorlalti." Dalai Lama
lori99ursu spune:
Nasha, din pacate si eu mi-am dat seama de asta si, in plus, dr. la care am fost mi-a zis ca asa reactioneaza organismul meu. Sa vedem ce efect o sa aiba tratamentul homeopat.
( 14.februarie.2005 )
nicoled spune:
Alopecia(de orice tip) se poate trata foarte bine cu Tratamentul impotriva alopeciei de la HEMEL,care consta intr-un sampon ,un tonic si un gel.Se foloseste cel putin 30 zile iar rezultatele sunt uimitoare.Produsele sunt numai pe baza de plante,miere de albine,uleuiri vegetale si uleiuri eterice,care patrund in 2 secunde in epiderma si in 20 de secunde ajung in circulatia generala a corpului.Ajuta celula sa functioneze normal,si actioneaza axact acolo unde sunt probleme.Asa ca,indiferent daca de cauza care a creat alopecia cu acest tratament se rezolva foarte bine.
lori99ursu spune:
Multumesc, Nicoled. O sa-l incerc.
și un îngeraș:George-Octavian
( 14.februarie.2005 )"Daca cineva nu-ti surade, fii tu generos si ofera-i surasul tau. Nimeni nu are nevoie mai mare de un suras decat cel care nu mai poate sa surada celorlalti." Dalai Lama