Retete pe alese

Retete pe alese | Autor: Daneza 13

Link direct la acest mesaj

M-am gandit sa deschid un nou subiect si sa postez aici retetele pe care mi le-au solicitat mai multe fete, precum si alte retete pe care le-am facut si mi-au placut tare mult.
De asemenea, orice fata care are o reteta mai speciala este binevenita s-o posteze aici.

Tarta cu carne tocata si ciuperci
Aluat:1 lingura patrunjel verde tocat,1 ou,125 g unt,250 g faina, 1 lingurita (rasa) sare
Umplutura: 1 ceapa mare, 50-100 g bacon, 200-250 g ciuperci, 250 g carne tocata, 200 ml smantana dulce, sare,piper, 50-70 g cascaval
Pentru aluat se amesteca toate ingredientele. Coca rezultata se da la rece pentru 30 min.
Umplutura: intr-o tigaie antiaderenta se pune la calit (fara ulei)baconul taiat fin, apoi carnea tocata si ceapa taiata marunt. se adauga ciupercile si se lasa la calit 10 min.Se condimenteaza cu sare si piper, apoi se lasa la compozitia la racit.
Se pune aluatul in forma de tarta cu diam.26 cm (unsa si tapetata cu faina)si se pune la copt 8-10 min.la 175 grade C.
Se amesteca ouale cu cascavalul ras mare si smantana. Se scoate tava de la cuptor, se pune umplutura deja racita, si deasupra se toarna amestecul de oua+cascaval+smantana.
Se reintroduce la copt, 45 min, la 180 grade C.
Daca doriti si ornamente pe marginea aluatului, gen frunzulite etc., cantitatea de aluat este o data si jumatate.
Poza aici

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Daneza 13 spune:

Caserola de vinete
Ingrediente:
1 kg carne tocata de vita
1 ceapa mare
1/2 ardei gras verde, taiat cubulete
1 cutie suc de rosii
1 vanata mai mare
125 g mozzarella taiata felii
sare, piper
1/2 lingurita busuioc uscat
1/2 lingurita oregano uscat
Am pus in plus, 2 oua si 2 catei de usturoi. Ardei gras verde n-am avut si l-am inlocuit cu ardei gras rosu si galben, iar cepe am pus 2 mici uscate si 2 fire de ceapa verde.In loc de suc de rosii am folosit pasta de rosii.
Vanata se taie felii pe lungime (fara a curata coaja), cam de 5 mm grosime. Se sareaza pe ambele parti si se pune la scurs cam 30 min.
Ceapa uscata si ceapa verde se taie marunt si se pune la calit intr-o lingura de ulei, apoi se adauga si ardeiul gras taiat cubulete.Se adauga carnea la prajit, se ametesteca din cand in cand. Intre timp se adauga si sare, piper, oregano, busuioc si se lasa pana ce carnea este bine fiarta. Spre sfarsit se adauga pasta de rosii, se mai lasa sa mai fiarba putin,apoi se ia de pe foc. Eu am adaugat si niste patrunjel verde tocat, 2 catei de usturoi rasi si cand s-a mai racit putin 2 oua batute bine, cu toate ca in reteta nu erau (si o sa vedeti mai incolo de ce).Vinetele se scurg, se clatesc putin cu apa rece, apoi se tamponeaza cu un servetel de hartie si se aranjeaza astfel incat sa imbrace fundul si peretii unui vas rotund care va merge la cuptor (vasul trebuie uns cu putina grasime.).Apoi se toarna compozitia de carne (ar fi bine ca inainte sa adaugati ouale sa mai scurgeti putin din sosul carnii, pentru ca eu nu am facut asta si a trebuit sa tin vasul mai mult la cuptor ca sa se intareasca umplutura de carne).Cu 10 min inainte de finalul coacerii se scoate vasul din cuptor si se aseaza un strat de mozzarella taiata feliute, apoi se da din nou la cuptor.
Se rastoarna pe platoul de servit si se decoreaza dupa preferinta.Eu am servit-o alaturi cu orez fiert in care am adaugat si putina mazare si porumb.Am adaugat ouale in compozitia de carne, ca sa fiu sigura ca nu se imprastie cand urma sa o tai pentru servit.
Gata pentru servit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Daneza 13 spune:

Placinta cu zucchini

Reteta o am de la Mihaela si are ingredientele urmatoare:
500-600 g zucchini
1 ceapa potrivit de mare
200 g cascaval
50 ml ulei de floarea-soarelui
150 g faina
100 g sunca presata tocata
5 oua
sare,piper
Zucchini se razuiesc pe partea mare de la razatoare si se presara deasupra o lingurita rasa de sare, vor lasa suc.Intr-un castron se bat ouale intregi foarte bine,se toarna uleiul continuand sa batem, apoi punem ceapa tocata fin (eu am calit-o putin, pentru ca de obicei nu o pun cruda in preparate gen chiftelute, placinte etc).Se adauga
Sunca taiata cubulete, apoi cascavalul razuit mare. Zucchini se storc bine de zeama ce au lasat-o si se adauga la compozitie.Amestecam din nou cu mixerul, iar in final se adauga faina amestecata in prealabil cu 1 plic praf de copt.
Se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt(cam 20x30 cm)
si se coace la 185 grade C pentru 50-55 min., pina cand deasupra prinde o crusta frumoasa si scobitoarea iese curata.
Se lasa sa se raceasca si se serveste taiata patrate potrivite sau se poate servi cu smantana deasupra.

Eu, in plus, am adaugat oregano, busuioc si marar. Cascaval n-am avut de ajuns asa ca am pus 100 g cascaval si 100 g Pecorino (sau parmezan). Iar sunca n-am avut deloc, in schimb am pus 3 crenvusti afumati, pe care i-am fiert putin in prealabil, apoi i-am taiat feliute.
Poza aici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Daneza 13 spune:

Crema rece de banane si sos Fudge
Ingredientele pentru crema de banane:
10 banane,1 l frisca lichida, zahar si rom dupa gust, 50 g gelatina
Eu am facut crema doar din 6 banane mari,600 ml frisca,zahar,rom si 28 g gelatina (4 plicuri de cate 7 g,ca asa aveam) pentru ca mi s-a parut mult din 10 banane, acum depinde si cat de mari sunt.
Se paseaza bine bananele (eu le-am pus in blender si le-am facut piure).Se adauga zahar (am folosit zahar pudra) si rom (eventual esenta) dupa gust.Gelatina se inmoaie in apa rece, apoi se adauga apa calda pentru dizolvarea completa (fiecare o foloseste asa cum scrie pe plic,pentru ca am vazut ca sunt mai multe modalitati de topire a gelatinei).Apoi se adauga la compozitia de banane.Se bate frisca si se adauga in crema.Apoi se toarna in forme,cupe (fiecare ce doreste) si se pune la frigider pana se intareste.
Inainte de servire se rastoarna, se orneaza cu frisca si sos Fudge,cu felii de banane sau fructe dupa preferinta.
Ingrediente sos Fudge:
1 cup (237 ml) frisca lichida, 1/2 cup light corn syrup (prin revista Avantaje l-am vazut sub denumirea de sirop auriu,pentru fetele din Romania,poate gasiti asa ceva pe la supermarketuri), 10 oz.(28g) bittersweet chocolate chips (sau ciocolata menaj)
Frisca se amesteca cu siropul si se pun la fiert intr-o craticioara.Cum a inceput sa fiarba se da la o parte si se adauga ciocolata amestecand bine pana se topeste complet. Se pune la rece,si se foloseste cand se poate inca turna.Este foarte bun,ca sos dulce alaturi de diverse prajituri,poate fi reincalzit usor la bain-marie,daca se intareste.Cred ca merge foarte bine si ca glazura,pentru ca are luciu si e usor de turnat.
Poza aici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Daneza 13 spune:

Tocanita cu rulada de orez

O tocanita obisnuita din carne de vacuta cu ceapa multa si ardei gras.
Rulada de orez: 200 g orez (eu am facut din 300 g si a iesit multa, reteta originala era cu 500 g :o ), o ceapa, ardei gras rosu si galben (in loc de scoici, de mai multe feluri,cum prevedea reteta), 100-150 g spanac fiert (prospat sau congelat), sare,piper, sofran (am pus si putin curcuma, ca-i tot galbena), 75-100 g cascaval
Se caleste ceapa taiata marunt in putin ulei+unt, apoi se adauga orezul, apoi apa pentru fierbere. Cand e fiert orezul se adauga si cascavalul ras, sare, piper si se amesteca bine. Se imparte compozitia in doua. In jumatate se pune spanacul fiert si mixat bine, iar in cealalta jumatate putin sofran. Pe o folie de aluminiu se intinde orezul cu spanac in strat, apoi se aseaza peste el orezul galben (din loc in loc, cu o lingura si se preseaza putin, ca sa se intinda si sa-l acopere pe cel verde). Deasupra am "presarat" ardei gras rosu si galben taiat cubulete si calit putin. Puteti sa mai puneti ce condimente doriti, apoi se ruleaza usor, se inchide bine la capete cu folia, si se pune la congelator 2 ore, ca sa se intareasca pentru a putea fi taiata.
poza aici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Daneza 13 spune:

Tort cu afine

Blat: 5 oua, 6 linguri apa, 175 g zahar, 1 zahar vanilat (am pus o lingurita extract de vanilie) , un praf de sare, 150 g faina, 75 g amidon, 1 lingurita praf de copt
100 g marmelada de afine pentru uns blatul (eu n-am avut, si in schimb am pus un borcanel de purée de afine pentru bebei, ca tot am provizii pentru Mara)

Crema: 300 g iaurt de/cu afine, 600 ml smantana pentru frisca, 200 g afine (mergeau chiar mai multe, la mine de-abia se vad prin crema), 3 plicuri gelatina (1 plic=7 g) (in reteta, in loc de gelatina erau 84 g intaritor pentru frisca)

Ornare: 200 ml smantana pentru frisca (cam putin, am folosit cam 350 ml, acu depinde de fiecare cum vrea sa-l orneze), 14 g intaritor pentru frisca (eu n-am mai pus, nici macar gelatina), ciocolata cu lapte rasa, floricele din martipan (n-am mai stat sa fac, asa ca le-am facut din ciocolata, ca oricum sunt mai bune) si frunzulite de menta
Blatul: Galbenusurile se amesteca cu apa, apoi zaharul si zaharul vanilat (esenta de vanilie). Se adauga faina amestecata cu amidonul si praful de copt, iar la final albusurile batute spuma cu un praf de sare.Compozitia se toarna intr-o forma detasabila cu diam. de 26 cm unsa si tapetata (sau cu hartie de copt).Se pune la copt, in cuptorul preincalzit, cam 30 min, la 180-190 grade C.Apoi se scoate, se lasa 5 min. in forma si se rastoarna pe un gratar, ca sa se raceasca complet. Blatul nu este foarte inalt.
Intre timp am preparat crema.Gelatina am inmuiat-o in 100 ml apa rece, apoi am pus-o la bain-marie pana s-a dizolvat complet. Cand s-a racit bine, am amestecat-o cu iaurtul (in reteta originala, iaurtul se amesteca doar cu jumatate din cantitatea de intaritor pentru frisca, iar cealalta jumatate se amesteca cu frisca...dar era scarpinare dupa ureche )
Intr-un bol racit (15 min la congelator) am turnat smantana pentru frisca si am batut-o, dar nu prea teapana, cu vreo 5-6 linguri zahar pudra (cea care o folosesc eu nu e dulce, asa ca-i trebuie musai zahar)
Apoi am adaugat iaurtul cu gelatina si afinele si am amestecat bine
Dupa ce s-a racit blatul, l-am taiat in doua (o foaie mai subtire). Am asezat partea de jos pe platou si in jurul lui am pus inelul formei detasabile (cine nu are poate folosi o bucata de carton). L-am insiropat (cu toate ca in reteta nu era chestia asta) cu un sirop de fructe de padure diluat cu putina apa (fiecare il insiopeaza dupa cum doreste), si l-am uns cu jumatate din jeleul de afine.Apoi, in centru, am turnat jumatate din crema, fara sa se intinda catre margini si se aseaza cealalta parte de blat, presand usor pe margini, sa rezulte o cupola.
Am insiropat din nou, uns cu restul de jeleu, si turnat si restul de crema. Am nivelat si apoi dat tortul la frigider (cel putin 3 ore) ca sa se intepeneasca. Apoi l-am ornat cu frisca, floricele de ciocolata si afine (fiecare il decoreaza dupa preferinta)

Si ca o idee : merge umplut la mijloc cu frisca+gelatina si cu orice alte fructe : capsuni, zmeura, sau combinatie, iar deasupra cu o crema de vanilie intepenita si ea cu putina gelatina.
Tortul si sectiunea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Daneza 13 spune:

Prajitura suedeza

Ingrediente (pentru 20 de bucati): Aluatul - 4 oua, 125 g zahar, 1 pachetel zahar vanilat, 125 g faina, 2 linguri amidon, 1 lingurita praf de copt. Umplutura: 2 foi de gelatina alba, 3 oua, 2 pachetele de praf de budinca de vanilie, 80 g zahar, 750 ml lapte, 1,2 kg mere rase (fara coaja), 2 linguri suc de lamaie, 750 g frisca batuta, 50 g zahar pudra, cateva felii de mere pentru decor, stropite cu lamaie ca sa nu se innegreasca, 100 g ciocolata rasa.
Se porneste cuptorul.
Aluatul: Am batut albusurile spuma tare, apoi am adaugat cate putin din zaharul amestecat cu zaharul vanilat. Peste albusuri am pus apoi putin cate putin din galbenusurile amestecate bine,amestecand usor cu o spatula/lingura de lemn.Apoi am cernut peste compozitie cate putin din faina amestecata cu praful de copt si amidon, amestecand usor de jos in sus. Am turnat compozitia intr-o tava (30 x 20 cm) tapetata cu hartie de copt, si am pus-o in cuptorul preincalzit, la 180 grade C pentru 15-20 min. (vedeti cand este gata incercand cu o scobitoare)
Am facut o crema de vanilie din : 3 oua, 6 linguri amidon (70 g), 10 linguri zahar (150 g), 750 ml lapte rece, vanilie, coaja rasa de lamaie, 100 g unt. La final am adaugat 2 pliculete de gelatina (1 plic = 7 g), inmuiate in putina apa rece, apoi am adaugat putin din crema calda si am amestecat pana la dizolvarea completa si am adaugat-o in crema.
In reteta originala, in crema se mai adaugau 1,2 kg mere curatate de coaja, rase pe razatoarea mare si stropite cu o lingurita de lamaie. Eu am folosit doar 4 mere mai mari pe care, dupa ce le-am ras le-am stropit cu suc de lamaie... apoi le-am stors (ca lasasera suc mult) si le-am adaugat in crema.Dupa ce s-a copt blatul, l-am scos din tava si pus sa se raceasca pe un gratar, apoi l-am transferat pe tava unde urmeaza montarea prajiturii.Peste blat se pune crema (pentru ca era inca mai curgatoare, am taiat hartie cerata, o foaie mai lunga, pe care am pliat-o in 3 si cu ea am inconjurat blatul, facand un fel de perete in jurul blatul ca sa nu se imprastie crema pe de laturi).Am pus tava la frigider, cel putin 3 ore...Pana se intareste cat de cat crema...
Apoi am pregatit frisca dupa procedeul din reteta urmatoare:

Frisca stabilizata
1 lingurita gelatina pudra
2 linguri apa
1 1/2 cana (cup) smantana lichida pentru frisca (heavy cream)
1/4 cana (cup) zahar pudra (confectioners' sugar)
1/2 lingurita extract de vanilie
Se refrigereaza bolul in care se mixeaza si paletele mixerului cel putin 15 min. Se inmoaie gelatina 5 min.in apa. Se pune la bain-marie si se amesteca pana se dizolva gelatina. Se raceste la temperatura camerei.Gelatina trebuie sa fie lichida,dar nu calda cand se adauga la smantana. Se mixeaza smantana pt.frisca si zaharul in bolul racit, pana incep sa apara urme distincte de intarire.Se adauga gelatina in suvoi continuu, mixand constant.Se adauga vanilia si se mixeaza pana se intareste.Rezulta 2 cani.
Isi mentine forma 2 zile la frigider.

Ma gandeam ca daca pun frisca asa cum este in reteta, se cam lasa pentru ca aveam de pus si feliile de mere deasupra. Am folosit doar 500 ml frisca lichida, 4 linguri de zahar pudra si 1 plic de gelatina (7 g).Am adaugat frisca peste crema si am mai pus putin tava la frigider, iar intre timp am pregatit merele pentru decor. Eu le-am taiat feliute subtiri, le-am calit in putin unt pana s-au inmuiat, apoi le-am asezat pe prajitura si am presarat deasupra putin scortisoara.
Cu ciocolata rasa am decorat prajitura pe laterale.
O feliuta pentru voi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Daneza 13 spune:

Quinche cu broccoli

Aluatul:150 g unt, 160 g crema de branza, gen Philadelphia (poti folosi si branza de vaci), 280 g faina si sare.
Puneti untul si brānza īntr-un castron si amestecati bine cu un mixer. Adaugati faina si sarea si mixati pāna cānd totul devine ca un pesmet mai mare dupa care, amestecati cu māna sau cu o lingura pāna cānd coca se aduna ca o bila. Puneti vasul la frigider pentru 30 minute. Presarati un pic de faina pe masa si īntindeti.
Am asezat aluatul intins intr-o tava de tarta neunsa, apoi am asezat buchetele de broccoli (oparit 1 min.in apa cu sare), ciupercute si rosii grape (adica micute ca niste boabe de struguri).Peste am turnat un amestec din 250 ml smantana, 100 g cascaval ras, 2 oua batute (din care am oprit 1 lingura ca sa ung gratiile de aluat si marginile tartei), sare, piper, putin busuioc uscat. La copt la 180 grade C, cam 45 min....si gata
poza aici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Daneza 13 spune:

Rulada de legume (pentru Lucia)

E o rulada obisnuita din carne tocata, la care am adaugat ou, mustar, sare, piper, putin busuioc, cimbru, un cartof dat pe razatoarea mica si stors bine, patrunjel, si legume taiate cubulete (morcov, ardei gras rosu, telina- tija verde,ceapa calita si mazare). Un sfert din legume le-am pus deoparte si dupa ce s-a copt rulada, am intors-o (am o forma de chec semisferica,care se intoarce cu susul in jos dupa ce s-a copt continutul,de aceea arata asa) am pus cateva feliute de cascaval pe centru si legumele ramase deasupra si am mai dat-o 5 min,la cuptor,ca sa se topeasca cascavalul.
rulada

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Daneza 13 spune:

Aluatul cu bere

Reteta de aluat by Jamie Oliver.Acest aluat poate fi folosit la orice leguma,peste,piept de pui,calamar...etc
1/4 l faina (litru, nu kg, deci masurata cu cana pentru lichide,cat sa fie pana la 250 ml)
1/4 l bere
1 ou
sare, piper, verdeturi uscate, condimente (dupa preferinta)
Se amesteca īntr-un castron faina cu galbenusul,se adauga berea,se sareaza si se amesteca bine.Albusul se bate spuma cu putina sare,si se adauga la aluat,amestecīnd usor.
Bucatile de pui (sarate si piperate), peste, legume se dau prin aluat,iar apoi se friteaza,sau se prajesc.
Daca-i prajiti folositi o cratita, tigaie mai inalta, in care se pune ulei cam 5 cm inaltime si se īncinge bine uleiul.Īn friteuza merge mai usor.Cīnd le scoateti din tigaie,se pun pe hīrtie de bucatarie,pentru a mai absorbi ceva grasime.
Se servesc cu lamīie,cu mujdei de usturoi,sau un amestec de mujdei + lamīie+ patrunjel verde tocat fin.Aluatul devine crocant prin prajire.
Eu am facut snitele din piept de pui si de curcan (la snitele am adaugat o idee mai multa faina, dar nu f.mult), rondele de ceapa, inele de calamari (decongelate).Cred ca merge foarte bine si la dovlecei, conopida.
Pui si ceapa in aluat cu bere

Am citit (acolo de unde am luat reteta) ca aluatul acesta se poate face si pentru fructe.Īn loc de bere se poate pune apa minerala,sau lapte.Daca faceti de exemplu mere,puteti adauga si putina scortisoara īn aluat,sau cardamon..Se pot frita, praji chiar si struguri cu acest aluat.Se rup de pe ciorchin (de preferat struguri fara sīmburi/cei pt stafide),ciorchinele mici ,de 5-6-7 struguri,se trec prin aluat(care puteti sa-l aromati cu ceva vanilie) si se prajesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Balbina spune:

Dana, felicitari pentru deschiderea subiectului! mi-l pun la favorites!
As avea o sugestie, daca se poate sa pui la fiecare reteta link-ul spre poza respectiva, ar fi si mai atractiv, imediat ai sti cum trebuie sa arate rezultatul final.
Mercik

------------------
Numai bine,

Natalia

Mergi la inceput