Poate un om intelept sa fie RAU?
Raspunsuri - Pagina 3
Gandacel spune:
Asta este subiect pentru cabinetul de psihologie, inainte sa devina unul de zz...
Ca idee, singurul raspuns de care ma voi lega este al lui Darael, care are dreptate in tot ce a scris, mai putin ca inteleptul poate fi si el rau, ca greseste... Un om rau (ca despre oameni vorbim, nu??) este rau daca face necazuri si rele in mod voit, nu cand greseste. Si intr-adevar, intelepciunea se dobandeste cu multa dragoste, de oameni, de viata, de natura, dragoste pura, neumbrita de gand ravoitor...
Nici nu s-a pus bine intrebarea si au si aparut rautatile. Din greseala? sau incercam sa dam exemple de rautate?!
Eu cred ca sunt putini oameni rai. Cineva de pe forum (nu imi amintesc cine) are un moto interesant, de genul "un om este cu adevarat bun atunci cand ar fi putut face rau si nu a facut". Putem sa ne punem mintea la contributie si sa dam o definitie similara omului rau.
Toti avem si rau si bun in noi. Depinde de cat de mult ne dorim sa anihilam una dintre parti in favoarea celeilalte. E vorba de alegere personala, influentata de o multime de factori. Inteleptul de asta se cheama intelept, ca nu este rau. Ca sa fii rau, e necesar sa fii inteligent. Altfel, esti doar un biet prost care nu stie cum sa se comporte si calca in strachini si face rau ca alfel nu-l duce capul. Rautatea e o asociere diabolica intre o mine stralucita si vointa de a face rau. Ca putere avem toti...
Gandacel si Bogdanel (14.11.2005)
Grace spune:
quote:
Gandacel Posted - 29/05/2006 : 11:59:54
--------------------------------------------------------------------------------
Asta este subiect pentru cabinetul de psihologie, inainte sa devina unul de zz...
Ca idee, singurul raspuns de care ma voi lega este al lui Darael, care are dreptate in tot ce a scris, mai putin ca inteleptul poate fi si el rau, ca greseste... Un om rau (ca despre oameni vorbim, nu??) este rau daca face necazuri si rele in mod voit, nu cand greseste. Si intr-adevar, intelepciunea se dobandeste cu multa dragoste, de oameni, de viata, de natura, dragoste pura, neumbrita de gand ravoitor...
Nici nu s-a pus bine intrebarea si au si aparut rautatile. Din greseala? sau incercam sa dam exemple de rautate?!
Eu cred ca sunt putini oameni rai. Cineva de pe forum (nu imi amintesc cine) are un moto interesant, de genul "un om este cu adevarat bun atunci cand ar fi putut face rau si nu a facut". Putem sa ne punem mintea la contributie si sa dam o definitie similara omului rau.
Toti avem si rau si bun in noi. Depinde de cat de mult ne dorim sa anihilam una dintre parti in favoarea celeilalte. E vorba de alegere personala, influentata de o multime de factori. Inteleptul de asta se cheama intelept, ca nu este rau. Ca sa fii rau, e necesar sa fii inteligent. Altfel, esti doar un biet prost care nu stie cum sa se comporte si calca in strachini si face rau ca alfel nu-l duce capul. Rautatea e o asociere diabolica intre o mine stralucita si vointa de a face rau. Ca putere avem toti...
De acord in parte cu tine Gandacel. Si in completare as mai zice ca in orice om exista o antinomie de insusiri care se regasesc la noi toti, adica un om poate fi atit bun cit si rau, un om inteligent poate face niste greseli crase citeodata, un un om frumos trupeste poate fi rau sufleteste sau invers, un egoist in raport cu ceva poate da dovada de altruism fata de cineva samd... Ceea ce difera la fiecare persoana in parte este proportia acestor insusiri care pot fi mai accentuate sau nu in raport cu alte persoane, si deci, daca ne referim din punct de vedere antinomic, nu exista bunatate fara rautate, frumuseste fara uritenie, ratiune fara iratiune etc. Putem incurca desigur un pic aceste insusiri si ne putem intreba daca intelepciune tine de inteligenta si daca un intelept poate face rau. Dupa parerea mea, intelepciunea tine de intelegenta emotionala dar de capacitatea de a face rau nu e scutit nimeni, nici cei inteligenti, nici cei care sint mai saraci cu duhul. Pt. ca rautatea poate izvori atit din rationalitate cit si din irationalitate, iar un om intelept este desigur un om rational, dar irationalitatea nu scuteste pe nimeni de prezenta sa, iar citeodata, indiferent cit de rationali am fi, actionam in baza instinctului irational de care sintem deplin constienti dind peste nas la toata ratiunea si prudenta pe care le posedam. Rautatea se afla in fiecare dintre noi, numai ca este diferita, unul poate fi asasin, altul se multumeste sa rida machiavelic de raul ce i s-a intimplat vreunei persoane. De rautate sintem toti apti, nu tine de nimic, sta in fiinta noastra sa fim atit rai cit si buni, numai ca depinde de perspectiva din care privesti raul, si indiferent de felul perspectivei, raul ramine rau.
craciunitza spune:
quote:
Originally posted by Grace
De rautate sintem toti apti, nu tine de nimic, sta in fiinta noastra sa fim atit rai cit si buni, numai ca depinde de perspectiva din care privesti raul, si indiferent de felul perspectivei, raul ramine rau.
O concluzie este locul in care te-ai plictisit sa mai gindesti...
Crezi ca e asa usor sa fii rau? Nu sunt de acord.
Pacat ca nu ai dezvoltat ideea cu definitia raului, nu putem analiza ceva ce nu cunoastem decat in termeni generali.
A mai intrebat cineva, ce inseamna sa fii rau? Rautatea nu inseamna greseala.
Subiectul asta este un subiect bun? Nu cred.
Nu certati copiii cand viseaza!
Copiii
Noi doi
Mitele iubitele
cipcipcip spune:
Eu cred ca depinde la ce te referi cind zici "intelept" si la ce te referi cind zici "rau".
Daca te referi la rautatea proprie-zisa, adica la a face voit rau cuiva, atunci poate ca un intelept in sensul dat de tine nu ar face rau. Dar sint multe feluri de a face rau, constient sau inconstient, si atunci nici cei mai intelepti oameni nu sint imuni.
Nu cred ca exista om care sa fie intotdeauna si in orice imprejurare bun, dupa cum nici nu exista om care sa fie numai rau. Asa cum exista exemple de criminali de cei mai josnici care isi iubesc copilul, sau familia, sau catelul, deci au si un strop de bunatate, asa si un om intelept poate avea un strop de rautate.
Nu stiu daca am raspuns la intrebarea ta sau am aberat ![]()
Cipcipcip si bebe Julia 4 august 2005
Grace spune:
quote:
craciunitza
--------------------------------------------------------------------------------
quote:
Originally posted by Grace
De rautate sintem toti apti, nu tine de nimic, sta in fiinta noastra sa fim atit rai cit si buni, numai ca depinde de perspectiva din care privesti raul, si indiferent de felul perspectivei, raul ramine rau.
Crezi ca e asa usor sa fii rau? Nu sunt de acord.
Este ingrozitor de usor sa fi rau, si mult mai greu sa fi bun. Parerea mea. Pe care nu o dezvolt.
quote:
Pacat ca nu ai dezvoltat ideea cu definitia raului, nu putem analiza ceva ce nu cunoastem decat in termeni generali.
Putem analiza orice, nu doare si nu face rau nimanui si mai ales, daca raminem la ideea de analiza si nimic mai mult.
quote:
A mai intrebat cineva, ce inseamna sa fii rau? Rautatea nu inseamna greseala.
Ai dreptate, rautatea nu inseamna greseala, dar daca vrei intentionat "sa gresesti" din rautate, atunci eu am dreptate.
quote:
Subiectul asta este un subiect bun? Nu cred.
Si de ce nu ar fi bun subiectul asta? Dezvolta ideea, te rog.
craciunitza spune:
Pentru ca, Grace, un om bun nu face analize asupra altor oameni, ii ia asa cum sunt.
Si daca toti care analizam aici suntem rai, cu ce drept comentam? :)
Copiii
Noi doi
Mitele iubitele
Jocelyn spune:
Parerea mea este ca se poate. Si inteligenta si intelepciunea pot fi folosite in scopuri negative de catre persoane rele.
Ce inteleg printr-un om rau? O persoana care deliberat actioneaza in scopul de a provoca suferinta (emotionala, psihica, fizica...) semenilor sai si/sau un om care, tot intentionat, nu face un bine atunci cand il poate face.
Cauzele care duc rautati gratuite sunt numeroase: de la frustrari personale care se revarsa asupra altora nejustificat (si inteleptii au frustrari, nu e o caracteristica a prostilor) pana la placerea de a face rau.
I plan on living forever. So far, so good ![]()
Grace spune:
quote:
craciunitza
Pentru ca, Grace, un om bun nu face analize asupra altor oameni, ii ia asa cum sunt.
Eu analizez concepte nu oameni.
quote:
Si daca toti care analizam aici suntem rai, cu ce drept comentam? :)
Sigur ca ne putem pretinde cu totii ca am fi niste oameni buni, care nu cunosc conceptul de rautate, insa spune-mi, nu-i asa ca ar fi un pic hilar?
craciunitza spune:
Eu sunt unul dintre cei despre care se spune ca este rau, nu stiu cum este sa ti se spuna mereu ca esti bun, asta ma fereste de situatii hilare :)
Nu inteleg cum poti analiza concepte si nu oameni.
Imi place cum cei buni se grabesc arate cu degetul :)
Copiii
Noi doi
Mitele iubitele
nanami spune:
Scuze fetelor stiu ca nu se potriveste cu subiectul , dar nu m-am putut abtine
. michelle7 ai fost superba cu chestia aia cu manelele. le-am vazut sunt minunate , vreau si eu , te rog spune-mi cum le-ai gasit si ce tre facut.
cred ca un raspuns mai bun ca ala nici nu se putea.
mamica de terorist![]()