La France (56)
Raspunsuri - Pagina 13
Mik spune:
quote:
Originally posted by AB
Te primesc mey Doruleatzo... cum, nu Culcam barbatii si pruncii si vorbim Ha acus numai vii tu.
Ah io chiar nu ma consider discriminata ci straina.
Cel putin in Proventa cu ochii albastri, accent si palarie esti englezoaica, americanca, olandeza... deci nu e neaparat condescendenta, poate fi si invidie chiar.
Serios vorbind eu cred ca Europa, nu doar Franta are o istorie, are o serie de traditii... un emigrant se pliaza lor sau ramane pe afara. Chestia e ca de pe afara e cam greu sa le intelegi mecanismu s-atunci te cam invarti in cerc... chiar daca-n timp avansezi in cercuri concentrice.
In tarile de emigratie strainul cata vreme e dinamic si harnic, e vazut ca sursa de nou si inovator. Asta face sa fii acceptat cum esti mai usor. Si te pliezi conceptelor de baza cumva din interior.
Vacantele sunt super! E indiscutabil. Dar si cei de care ai nevoie sa rezolve diverse au tot acelasi numar de zile de vacanta.
Dupa mine nu e inferioritate in comparatia Europa- America de Nord. Sunt incomparabile. Daca vrei Europa este o d-na eleganta, rafinata, de la care ai ce invata dar pe care trebuie sa o tratezi ca pe o d-na daca nu vrei sa fii pus la punct. Iar America de Nord e o cunostinta apropiata, putin cam bagareata, care-ti mananca din plin energia, dar cu care muncesti cot la cot.
In fine nu in ultimul rand sa atacam subiectul taboo : finantele. Cum se schimba in Europa clasa sociala? Cati dintre emigranti ajung intr-o generatie sa-si dea copii la scoli de muzica, balet, scoli particulare, platesc scoli de comert copiilor sau alte mofturi ale societatii, cati se pot duce regulat la concerte... Poate nu conteaza pentru unii.
Eu sunt destul de neastamparata, destul de doritoare ca lucrurile sa mearga inainte si sunt emigranta. Sunt dispusa sa muncesc si nu-mi place platitul pe grila ci functie de competente.
ei bi, the Extra-Bramburici, si ceata de pitigoi (22.07.2003),(19.06.2005)
Andreea, eu am mincat piine de ambele feluri in Franta : platita dupa competente (in fiecare an ceream sau mi se dadea fara sa cer cel putin 10% in plus la salariu) si platita dupa grila.
In invatamint/cercetare publica nu ai dreptul de cit la grila; e drept ca poti evolua nitel, scurta un echelon, sau lua o functie de conducere. nu e atit de negru!
Intre cele 2 sisteme, prefer sa ma stiu cu ceva mai mult timp liber, cu responsabilitati de alta natura.
Cit despre finante : scolile private sunt descise si spre cei fara venituri mari, scolile superioare de comert costa foarte mult, dar sunt destul grandes ecoles complet gratuite. Si da, la prima generatie de emigranti se pot face enorm de multe lucruri.
Doruletz, site-ul mi s-a parut OK la prima vedere, am facut si eu o simulare si cifrele mi se par pentru cadres très haut niveau.
Mik.
doruletz spune:
Maria, de la Alexutza
haha, abushorpai cum sa nu mai viu, doar pentru atata lucru?
quote:
Originally posted by AB
Ah io chiar nu ma consider discriminata ci straina.
Cel putin in Proventa cu ochii albastri, accent si palarie esti englezoaica, americanca, olandeza... deci nu e neaparat condescendenta, poate fi si invidie chiar.
da-mi un exemplu de ce inseamna a te simti 'strain' sau 'discriminat'. Nu te saluta vecinul? nu te intreaba daca "ca va"? nu-ti da boulangerul buna ziua? Sincer, io nu-mi prea dau seama ce ineamna sa ma simt straina, fie nu m-am simtit asa niciodata fie m-am simtit asa peste tot (inclusiv in Romania) si nu fac io diferenta.
quote:
Originally posted by AB
In tarile de emigratie strainul cata vreme e dinamic si harnic, e vazut ca sursa de nou si inovator. Asta face sa fii acceptat cum esti mai usor. Si te pliezi conceptelor de baza cumva din interior.
pai exact asa e si aici, din nou iti cer un exemplu concret ca nu ar fi astfel. Cu exceptia termenului "strain" care iar nu stiu ce inseamna, cine intra in categoria asta si cine nu.
quote:
Originally posted by AB
Iar America de Nord e o cunostinta apropiata, putin cam bagareata, care-ti mananca din plin energia, dar cu care muncesti cot la cot.
Intradevar la asta cu "traim ca sa muncim" m-ai pierdut, io "muncesc ca sa traiesc" si nu invers (nu inseamna ca nu imi place ce fac, dar exista prioritati si prioritati)
quote:
Originally posted by AB
In fine nu in ultimul rand sa atacam subiectul taboo : finantele. Cum se schimba in Europa clasa sociala? Cati dintre emigranti ajung intr-o generatie sa-si dea copii la scoli de muzica, balet, scoli particulare, platesc scoli de comert copiilor sau alte mofturi ale societatii, cati se pot duce regulat la concerte... Poate nu conteaza pentru unii.
Pai de exemplu toti cei pe care ii cunosc io. Romani sau alte nationalitati. Pana si fransoaz m-a anuntat ieri triumfatoare ca are bilet la...opera . Sau vorbim despre cei ce muncesc la negru caci nu au acte? Asta e altceva, nu stiu ce viata au acestia in america de nord dar daca se duc in fiecare seara la concert intraevar, e un mare progres.
quote:
Originally posted by AB
Eu sunt destul de neastamparata, destul de doritoare ca lucrurile sa mearga inainte si sunt emigranta. Sunt dispusa sa muncesc si nu-mi place platitul pe grila ci functie de competente.
Iar nu vad unde-i diferenta. Si io sunt platita in functie de competente si (iarasi) toti cei pe care ii stiu io. Indiferent daca au facut scoala aci sau in Ro. Te referi la profesori? aici nu stiu si nu ma bag insa e doar o categorie, nu reprezinta majoritatea.
Mai viu io
AB spune:
...nu ma las convinsa .
Dpdv al emigrantului educat nu zic ca aici nu pot face multe.Opinia mea eca nu atat de multe si ca eu nu reusesc eu sa le fac firesc. Legat de motiv. Da Mik. Poti sari cate ceva sunt de acord, dar majoritatea treptelor/"esaloanelor" sunt dupa varsta. Asta-i revoltator, nu salariul in sine. Ci ideea de promovare in sistem. Macar sa poti sari dublu dupa varsta mai greu si dupa competente mai repede.
Altfel pe mine ma deranjeaza ca un prof e functionar. Dupa mine n-ar trebui sa fie ca tot e cu jumatate de masura.
.... si da grandes ecoles sunt libere, exista chiar si chestii de discriminare pozitiva, totusi e subiect de dezbatere componenta sociala si acolo. In fine Micha a terminat una cat tatal lui era detasat in Elvetia si a ramas aici de dragul atmosferei. Dar fata de luxul in care esti tinut in timpul studiilor la Normale Sup. care sunt perspectivele apoi?
Apoi liceul facut in cartierul propriu este cam ghetto-like. Aici pur si simplu mi se pare ca societatea e inchisa, nu recunoaste deschis diferentele intre licee, nu ofera burse pentru scaparea din mizerie... Si mizeria exista, desi teoretic nivelul de trai general este justificat de solidaritate. Vazuta din cartierele Nord ale Marsiliei saracia si lipsa de cultura pare macar la fel de neagra cu cea din zone rau famate US.
Apoi e o diferenta de finantare si de responsabilizare inclusiv medicala. In US costa, dar cu fetita la spital febra 40 trei zile fara motive aparente ... cautau focarul de infectie cu radsiografii, analize de sange si urina. In US la 11 luni i-au facut punctie lombara si administrat antibiotice pana laculturi iese negativa meningita. Mirata am propus acelasi lucru prelevarea desange si lichid pentru culturi si mi-au raspuns foarte sincer. Meningita e foarte rara si nu ne putem permite. Intr-un final cand delira si numarul de leucocite era imens i-au dat antibiotice dupa nas... si s-a potolit... au scos-o din spital cu diagnosticul pneomonie cu pneumococ. Mirata de diagnostic intrucat fetita era vaccinata contra am cerut efectuarea de titre IgE, IgC... le-am facut din buzunar. Nu era nici anticorp prezent. Mi s-a parut lamentabil ... nu diagnosticul fals ci faptul ca era justificat de lipsa bazei materiale. Ntzzz, nu tine are Franta resurse.. bugetul de sanatate conform OM e super.
De asemenea va mai aduceti aminte discutia despre gemenele nascute in US la 5 luni parca. Dintrecare una avea sub 500 grame si polemica asupra faptului ca sa se lupte sau nu medicina pentru ea. Unii medici francezi au evocat un barem de nu stiu cate sutede grame sub care nici nu se incearca....
Si in fine revin cu ideea lui Asimov...din the End of Eternity... casa caracterizez Europa si Franta in special. Practic ghidand cu intelepciune dar prea strict, incercand sa ai o altfel de umanitate, mai buna, mai pasnica, aduci pace sociala, dar distrugi abilitatea societatii de a recunoaste o inovatie, chiar de a inova, de a gasi problemelor umanitatii solutiile firesti ale evolutiei sociale.
AB spune:
Stai ca n-am vazut cezisesi Dorule.
doruletz spune:
revin ca ma mai gandii si cred ca as putea sa spun ca odata in viata m-am simtit si io 'straina'. Asta a fost atunci cand aveam opspe ani si am venit din micul meu oras de provinicie unde numaratoarea se oprea la nr 2 (doua baruri, doua restaurante, 2 cinemauri etc) in Bucuresti. Cred ca aia a fost singura mea senzatia de "strain" pe care insa acu n-as mai avea-o nici daca m-as muta intr-o coliba din broussa din Kenya sau in vrun sat de indieni tzotzili din Chiapas!
M-as simti poate 'diferita' de majoritatea insa, asa cum spuneam, 'diferenta' asta e cu plus nu cu minus
AB spune:
Pai Doruletz iegzample concrete.
Discriminat esti cand arab fiind nu te primesc in discoteca seara. Nu e cazul meu.
Strain te simti cand de exemplu am propus sa le dam studentilor avizul de continuare sau nu al studiilor la tot spectrul de scoli, nu doar la cele la care cer ei. Si mi s-a raspuns noi aici in Franta nu facem asa ceva. Pur si simplu sunt destui studenti care dupa ce am dat recomadarile pentru unii mai slabi se strezesc ca voiau si ei... si li se scrie o foaie speciala in care se precizeaza ca nu au cerut avizul si-n care sunt n-spe coloane in care sunt vanati profii sa recomande. Nu-mi place munca in zadar si sunt dispusa sa ascult s-un rinocer daca-mi propune o solutie si-l caut de corn apoi.
Sunt si alte exemple de noi aici in Franta care ma fac sa rad, dar acesta mi s-a parut tipic pentru "mancatul salamului a la francaise"
Nu traiesc ca sa muncesc, dar imi face placere sa muncesc, imi place ce fac in sine. Adica ceva frumos iesit din mainile mele ma incanta indiferent de rasplata sociala. Si in plus o viata in care n-as munci m-ar plictisi intr-un final.
Cu ce-mi permit am o piramida a necesitatilor si le satisfac pe rand in mod regulat, altfel lux si evadari culturale exista evident, dar sunt la mine semn de stres. Adica cand din viata mea va face parte din nou un abonament la o sala de concerte discut despre concerte. Nu e cazul. Cand copiilor le voi putea plati lectii de muzica, instrument, desen voi considera abonamentul, pana atunci pot spune doar ca m-am relaxat si am fost undeva la un concert. Destindere nu mod de viata.
Nu discut despre cei la negru. Zone de genul cartierelor nord Marseille, Vaulx en Velin ca pe acestea le-am vazut eu... sunt ale emigrantilor legali sau chiar ale neintegratilor cu pasaport si ele. Fransoaz din salariul ei va plati si o scoala de comert si un apartament in Paris? Sau ramane doar cu iluzia unei lumi vazute printr-un bilet? Hmmm? Aici US e fara imaginatie evident. Nu ofera iluzia, dar ofera probabil o casuta in suburbie si concertul de orga al bisericii. Asta ca sa nu crezi ca vad doar o fateta
Dar toate acestea nu sunt relevante imediat... asa ca vorbiram si noi discutii
copiloi spune:
He, he....eu intrasem sa va intreb daca numele de Anca Visdei va spune ceva si daca ati auzit/vazut piesa "Puck en Roumanie" .....si cand colo voi tocmai dezbateti pe marginea subiectului .
Eu va dau un link. Mi s-a parut foarte interesant si de aia vroiam sa va intreb daca stiti ceva de autoare si de piesa respectiva!
Gata, nu va mai deranjez!
Alina
AB spune:
Doruleatzo legat de saler.
Eu sunt functionar. Aparent 80% din .fr vor sa fie functionari. bDeci merita discutia. Si cum i-am zis lui Mik... socant nu este salariul. Acela il stiam si l-am apreciat la justa-i valoare. Ci ideea de promovare in sistem unde majoritatea treptelor/"esaloanelor" sunt dupa varsta. Macar sa poti sari dublu dupa varsta mai greu si dupa competente mai repede.
Adica ce nu exista oamenbi cu concurs de functionar si incapabili? Eu stiu destui...
Adica un exeman si gata... ca-n vechiul dicton "dormi studentule in pace, tara inginer te face"?
Legat de cultura... Aix-ul fata de NYC e in oarecare dificultate, dar Europa fata de America de Nord este indiscutabil in castig.
Chiar ca
Mik spune:
quote:
Originally posted by AB
Doruleatzo legat de saler.
Eu sunt functionar. Aparent 80% din .fr vor sa fie functionari. bDeci merita discutia. Si cum i-am zis lui Mik... socant nu este salariul. Acela il stiam si l-am apreciat la justa-i valoare. Ci ideea de promovare in sistem unde majoritatea treptelor/"esaloanelor" sunt dupa varsta. Macar sa poti sari dublu dupa varsta mai greu si dupa competente mai repede.
Ba da, inecrcam sa-ti spun ca se poate. In cazul nostru dai exemenul de HDR, montezi un nou master, accepti un post de director de IUT, incadrezi teze de doctorat... Posibilitatile nu lispsesc.
quote:
.... si da grandes ecoles sunt libere, exista chiar si chestii de discriminare pozitiva, totusi e subiect de dezbatere componenta sociala si acolo. In fine Micha a terminat una cat tatal lui era detasat in Elvetia si a ramas aici de dragul atmosferei. Dar fata de luxul in care esti tinut in timpul studiilor la Normale Sup. care sunt perspectivele apoi?
E drept ca publicul de la grandes ecoles e format mai mult de copii de parinti cu stare si, mai ales, educatie (la mine dintr-o suta de elevi, unul sau nici unul are parintii muncitori, si mai mult de jumatate sunt copii de profesori). Cei de la Normale Sup au de muncit si in timpul scolii si dupa, caci o data iesiti de pe bancile scolii nu li se ofera nimic pe tava; trebuie sa-si caute (o teza) sau sa dea concursuri in invatamint (agregation).
Asta tine de sistem. Accesul in grande ecole e conditionat de concursul (destul de greu) de intrare, care e conditionat la rindul lui de clasele preparatorii, la care acces e conditionat de rezultatele in timpul liceului la materiile cu pricina.
quote:
Fransoaz din salariul ei va plati si o scoala de comert si un apartament in Paris?
Apartament in Paris nu prea poate multa lume sa-si cumpere, dar pentru scoala de comert la copilul ei o poate plati sau se poate face imprumut. Si asta, zau, nu tine de culoarea pielii.
Mik.
doruletz spune:
pai sigur ca discutam discutii, ce altceva sa facem pe canicula asta? ne lipseste o BR rece, io ma multumii si cu un rosé scos de la gheata la pranz
Asta cu arabu ramas la usa discotecii nu e discriminare, e rasism. Si nu e o regula, sunt cazuri intens mediatizate. Poate ca in America de nord rasismul o fi mai redus dar sa nu-mi spui ca e inexistent ca iti reamintesc acush de 'fenomenul' katrina.
Nu am inteles prea bine exemplul sentimentului de 'strain', sa inteleg ca au refuzat o propunere doar pentru ca venea de la cineva care nu avea aceeasi origine ca ei? pai in cazul asta pe respectivii nu-i duce prea mult mintea si "parerea lor chiar nu conteaza"
Veniturile lui Fransoaz nu sunt mari (dar nici de plans, in jur de 1500€/luna), probabil ca si-ar permite doar un mic studio in paris si nu prea multe excese in conditiile in care isi intretine si familia in Côte d'Ivoire. Insa nu pentru ca ea e "Fransoaz din Abidjan" discriminata de 'bastinasi' ci pentru ca e o nounou necalificata. Atat ar castiga oricare in locul ei, indiferent de nationalitate. Fransoaz are si ea planuri, vrea sa faca scoala de aide soignante si probabil ca va reusi, cu tot sistemul asta discriminant si imobil. Acuma revin si zic ca daca in State dintr-un salariu de nounou poti merge in fiecare seara la piesele de pe broadway... e incomparabil, intradevar.
In ceea ce priveste sistemul sanitar, exista si aici varianta privata, cu o mutuala buna ti se ramburseaza si depasirile de onorariu ale privatilor. Nu esti obligat sa mergi la sistemul de stat.
Cifra de 80% doritori de a fi functionari mi se pare exagerata. Poate e vorba de cei peste o anumita varsta, aproape de pensie. In afara de securitatea locului de munca acest statut nu ofera nici un avantaj (salarii mici, nevoia de mobilitate etc). cum se expica atunci ca lumea nu se inghesuie pe posturile de profi?
Si mie imi place ce fac si n-am ajuns usor la asta, mi-am schimbat orientarea 100%, am luat totul de la 0 la un moment dat, m-am apucat iar de invatat, pana, in sfarsit, am ajuns sa merg cu placere la servici. Insa cu toate astea, jobul nu reprezinta prioritatea mea nr. 1, cum mai spuneam odata ideal ar fi sa muncim doar de placere nu si din obligatie.
Prin urmare nici eu nu sunt convinsa de superioritatea lumii "noi", in afara de faptul ca as avea poate 1000-1500€/luna in plus nu vad alt avantaj. Insa din plusul asta ar trebui sa-mi platesc o asigurare de sanatate, concediul mi s-ar reduce de la 9 saptamani la 2 saptamani si ar trebui sa suport presiunea si stresul ca de a doua zi pot fi out fara nici un motiv si nici un preaviz. Din punctul meu de vedere nu merita 'schimbul', mie mi se potriveste mai mult viata boema à la française