La France (56)
Raspunsuri - Pagina 11
Corina spune:
Koky nu iti fa probleme pentru gradinita!Toti copiii sint primiti la gradinita de la virsta de 3 ani,si gradinita e gratuita!
Eu ii fac mamei o invitatie de cite ori vine la mine,dar e valabila 3 luni.Se pare ca daca prezinti o hirtie care sa demonstreze ca ai lucrat ,sau altceva,la intrarea in Ro cind te intorci,nu sint probleme.
In schimb francezii cer o viza de long sejour daca vrei sa stai in Franta mai mult de 3 luni.
Cu salariul,nu stiu ce sa zic,ar fi cam 36000 de euro net pe an!Brut e ceva mai mult,nu stiu exact cum se calculeaza.
Bafta la interviu!
madijo spune:
Koky,
Salariul net in Franta este in general cu 20 la suta mai mic decit brutul, deci pt un salariu net lunar de 3000 euro ar trebui sa negociezi in jur de 4000 euro brut/luna.
cit despre impozitul pe venit, este foarte diferit de la o persoana la alta, in cazul tau cei 2 copii conteaza pt o persoana in plus, deci veniturile tale si ale sotului vor fi divizate in 3 pt calcularea impozitului.
Bineinteles din aceste venituri tu poti deduce diverse "frais" ca de ex, transportul pina la serviciu, les frais de garde pour enfant, dobinzile pe care le platesti pt anumite imprumuturi, ce mai"tout un programme"...
Ca simpla indicatie iti pot spune ca in medie pt un venit impozabil anual de 30-35000 euro platesti in jur de 1000 euro impozite.
Cit despre securitea sociala, nu stiu cum este in Canada , dar aici toti salariatii cotizeaza la secu, se retine pe salariu, in plus iti va trebui une mutuelle, in general intreprinderile au conventii cu astfel de organisme.Este important sa ai o mutuelle caci securitate sociala nu ramburseaza tot, in special ceea ce este mai costisitor, ochelari, lucrari dentare etc.
In ceea ce priveste Evreux, eu nu cunosc prea bine, am fost doar o zi in plimbare, e dragut insa micut, avantajul este ca nu-i departe de mare,iar Parisul e la ceva mai mult de 100 km dar ai autostrada tot drumul. Normandia e o regiune tare frumoasa dar din pacate climatul nu-i extraordinar, ploua cam des.
Cit despre parintii tai romini nu pot sta in Franta in calitate de turist mai mult de 3 luni pe semestru, pt a ramine mai mult trebuie o viza long sejour si asta se obtine cam greu.
Ultimele noutati pe care mi le-a dat mama din Rominia ar fi ca de vreo luna nu ar mai exista legea cu cele 3 luni pe semestru, dar nimic nu este inca confirmat.
Sper ca ti-am fost cit de cit utila,
bafta multa in ceea ce intreprinzi, sa auzim de bine.
didita spune:
Koky, lucrezi duminica?!! Nu stiu in ce bransa lucrezi, dar din auzite (ca n-am lucrat in Canada), salariile sunt mai mici in Franta.
Despre salariu poti discuta in net, in general se negociaza salariul anual. Intereseaza-te daca esti platita 12 sau mai multe luni, pt ca in salariul anual se pot conta mai multe luni (13) si te trezesti ca ai mai putin pe luna (dar o data pe an ai salariu dublu)
O mica lamurire despre cum e cu salariile si impozitele ... Salariul pe care il primesti in mana este considerat venit si este impozitat o data pe an, un procent care depinde de situatia ta familiala (maritata, copii etc,). Deci cel care te angajeaza nu are cum sa stie ce impozit vei plati tu (se poate angaja sa ti-l ramburseze sub forma de prima neimpozabila, dar nu cred ca este foarte des cazul)
In schimb ai platit deja securitatea sociala, somaj, pensie etc... daca este o intreprindere mare vei avea si o asigurare de sanatate complementara si alte avantaje. Avand in vedere ca vii dintr-o alta tara cei de la resursele umane iti vor explica probabil ce si cum (conditiile lor).
Cat despre copii, vor putea merge la scoala toata ziua, care este gratuita (mai putin cantina).
didita
AB spune:
Koky servus . Impozitul e de la 1800 in sus aprox 30%. In plus daca vii la jumatatea anului din cauza venitului .ca te poti trezi cu 40% impozit (de la 65-70.000 euro in sus parca) ca noi .
2. poti doar sa faci pentru parintii romani cerere de viza sub motiv ca-i intretii.. Se aproba in general dupa 57 ca sa nu fie suspiciuni de loc de munca. Viza e anuala, administratia
3. in Normandia clima e ploioasa, dar nu asa frig ca-n. ca.
4. copii pana-n trei ani sunt greu de plasat. Si primul an de gradi in care nu stau la amiaza si masa acolo este iar dificil. Apoi zic altii (mai toti ca-i ok). In general de la orele 17 copiii sunt liberi, iar parintii pe la 17^30 ajung (teleportarea neexistand) deci trebuie prevazuta prelungirea de program. O problema similara e dimineata. Sau la maternelle sau o nounou.
5. produsele pentru copii cam 1.5-2 x preturile US, cele pentru adulti sunt OK.
6. Chiria, imprumutul pe casa sunt rate fixate la max 30-35% din venitul vostru lunar, deci uita-te la ofertele imobiliare din zona.
7. Ai nevoie de un complement la asigurarea sociala de baza, care e in general rambursat de firma.
8. Parere personala: Daca voi sunteti semi-ok in .ca ganditi-va ca acolo sunteti cetateni scurt pe doi, aici veti fi straini cu pasaport. Integrarea familiilor fara localnici este foarte relativa si nicidecum norma generala.
ei bi, the Extra-Bramburici, si ceata de pitigoi (22.07.2003),(19.06.2005)
Maria I spune:
Lulu, saru'mana pt pumni A fost ok ieri, de unde mi se parea asa de aiurea sa dau patru probe intr-o singura zi, acu' ma linistii. Examenu' e bine organizat, totul merge struna, nici n-ai timp sa te gandesti la proba urmatoare, iar subiectele au fost fix pe inima mea. La ultima proba, dezbaterea orala, am dezmortit onorata comisie M-a impresionat numarul de chinezi, muuuulti si disciplinati, si numele unei catindate: Conception Incolo, numa' de bine la adresa calitatii probelor.
Aurasu'?
tulmond
edit c-o nedumerire: voua vi se spune ca aveti un accent slav?
AB spune:
Brava si la mai mare Maria I
ei bi, the Extra-Bramburici, si ceata de pitigoi (22.07.2003),(19.06.2005)
Maria I spune:
Mersicel frumos, ei bi Ti-am admirat nitel din urbe, mumos la tine la oras (io-s nitel mai la tara), am avut ragaz si de cateva pozici, se cheama c-am avut chiar o zi reusita.
Acu' ne ducem sa admiram arta moderna insirata prin port, poate pun poze la intoarcere.
re
Aurelia spune:
Tot eu scaiul cu mot!!
Mariuca !
Daaaaaaaaaaa! e raspunsul la intrebarea cu accentul ,da atita timp cit i-mi zic ca am accent slav eu sint "comblata" ,in momentul in
care or sa-ti confunde accentul cu unul rusesc atunci e de rau caci accentul rusesc e mult mai zgirietor si saritor in ochii!!!
Sibylle abia azi am developat pozele de vara trecuta si tu ai una dulce foc cu Adelie,si Luca da pe alea le pastrez pentru el!!!
Io plec marti la Quimper pentru ultimul exam" apoi ma imbat sa mor ca am scapat !!!!
Acum am si eu alta rugaminte la voi (una mai importanta decit cea cu tradusul textului in engleza pentru oralul de joi):
Am o prietena care pleaca in masina in romanica si nu stie cum sa se cazeze in Germania convenabil ,adica ieftin si curat caci nu prea au bani nici ei ,au un copil si un singur salariu ,eu n-am deloc ponturi ,poate ma poate ajuta vreuna dintre voi !!
Multam mult pentru ea !
Iar ma duc sa beau un apero ca e caldura mare sor' caldura mare !
P.S. Dupa ultimele reglementari in vigoare limba rusa nu mai este limba slava pina la noi ordine!
Koky spune:
Dar cu accentul "quebecos" cum o fi, ca eu am invatat franceza in Quebec, si pe aici sunt chiar "dictionare" la misto de tradus quebecoasa in franceza si invers...sper sa ma descurc la interviu ...
Multumesc mult pentru raspunsuri. Cele care ati avut interviuri de curand, aveti sugestii, sfaturi, "secrete" de transmis??? Mie mi se pare ciudat ca nu imi cer nimic, cand m-am angajat aici am adus si...mama referintei, plus copii dupa diplome, echivalari etc etc. Oare pentru ca am trecut prin botezul Canadei???!!! Va roooogggg spuneti-mi cum a fost la voi, daca e ceva special.
Koky, mama de doi super bebici
Koky spune:
Am uitat sa zic ceva: nu ma gandesc neaparat sa ramanem in Franta, cred ca protectia sociala e mai buna in Canada, dar ar fi o experienta extraordinara, cred. Si as veni deja cetatean canadian, ceea ce sper sa conteze.
Koky, mama de doi super bebici