Ortodoxie din Postul Mare in Postul Mare(23)
Raspunsuri - Pagina 2
gandacelu spune:
Darael, nu ai inteles, Pr. Savatie explica nu ca toti am avea aceste inclinatii, ci ca toti putem fi ispititi cu asa ceva - diferenta e enorma, desi e doar o nuanta
ce a vrut sa spuna Savatie este ca suntem gata sa-i aruncam pe homosexuali in focul gheenei (pentru ca si Dumnezeu a distrus Sodoma si Gomora) dar noi uitam ca Dumnezeu nu uraste homosexualii sau homosexualitatea, ci pacatul in general, oricxe fel de pacat NEPOCAIT (desigur)
adica un homosexual pocait intra in Rai, pe cand un barfitor (aparent pacat mai mic) nepocait poate sa nu aiba aceasta sansa...
Sfantul Siluan Athonitul
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by Sabina
io ma intrebdaca savatie o fi auzit de bach
in orice caz, nu intre mozart si bach a trait savatie (ca artisti) asa ca nu te mai sminti, nu toti sunt roz cum ii vezi tu, savatie descrie o lume care exista si in care a trait, nu inseamna ca TOTI artistii sunt la fel
repede smintitoareo!
Sfantul Siluan Athonitul
gandacelu spune:
Despre cuvintele isteț învârtite
Când Sfântul Teodor cel Sfințit a fost la Panopolis împreună cu părintele lui duhovnicesc Sfântul Pahomie, a venit la el un filozof și i-a cerut să intre într-o dispută pe teme de credință. Filozoful i-a pus Sfântului Teodor aceste trei întrebări: Cine nu s-a născut, dar a murit? Cine s-a născut, dar nu a murit? Cine a murit, dar nu a putrezit? La aceste întrebări, Sfântul Teodor a răspuns: Adam nu s-a născut, dar a murit. Enoh s-a născut, dar nu a murit. Soția lui Lot a murit, dar nu a putrezit. Și sfântul a mai adăugat și un sfat pentru filozof: Bagă în urechi sfatul nostru sănătos; leapădă-te de aceste întrebări fără rost și de aceste chițibușerii scolastice; apropie-te de Hristos, Cel Căruia noi Ii slujim, și vei primi iertarea păcatelor. Filozoful a rămas cu gura închisă în fața unui astfel de răspuns precis, și a plecat plin de rușine. Se vede limpede de aici enorma diferență dintre un filozof păgân și un sfânt creștin. Primul se pierde în abstracții, în cuvinte isteț învârtite, în concursuri de logică și alte gimnastici mintale, câtă vreme cel de al doilea își concentrează întreaga minte și ființă la Dumnezeul Cel Viu și la mântuirea sufletului lui. Primul este abstract și mort, iar al doilea este practic și viu.
(Din Proloagele de la Ohrida, Cugetare, 16 mai, Sfântul Nicolae Velimirovici)
http://laurentiudumitru.ro/blog/2006/05/25/despre-cuvintele-istet-invartite/
Sfantul Siluan Athonitul
Sabina spune:
aia printre care a trait el nu sunt artisti veritabili, iar el se referea la toti artistii, pt ca zice clar de factorul istoric.
problema nu e asta, pt ca eu inteleg ce vrea sa spuna....ca pana la urma absolut orice poate deveni o patima, chiar si arta....chiar si iubirea de Dumnezeu prost inteleasa(NN)
in orice caz, m-a provocat sa-l judec...si asta nu e bine, in primul rand pt mine, da nici pt el:D
problema e...cand il aud ca spune o asa enormitate despre un domeniu unde sunt bione informata...cum il mai cred despre celelalte?
Din pacate, pt mine Savatie si-a pierdut credibilitatea.
astept sa mai imbatraneasca...sa ajunga la dreapta socotinta.
daca ar fi sa ma iau dupa el as ignora darul meu de la Dumnezeu, ca ma provoaca la perversiune....fie ea si numai intelectuala.
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.
irina.c. spune:
Cum zicea par.Teofil Paraian:"si sfintii au pareri".Mie imi place stilul de gandire al par.Bastovoi,desi cu unele lucruri spuse de el nu sunt de acord.
Si fiecare dintre noi suntem pe diferite trepte duhovnicesti,avem personalitati diferite,si cred ca de aceea ne regasim in unele spuse ale parintilor si in altele nu.Important e sa nu ne rupem de Hristos,de Biserica,sa incercam sa progresam duhovniceste dupa puteri,si Dumnezeu ne va ajuta in toate si ne va lumina.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Trebuie sa cobori din barca daca vrei sa mergi pe ape.
today
gandacelu spune:
sabina, tu ai dreptate, e punctul tau de vedere, oricum ai zis bine ca Savatie e inca tanar... si eu am trait intr-un mediu de artisti extrem de apropiat al celui descris de Savatie, de asta mie mi se pare de inteles ce scrie - e posibil ca literatura sa fie diferita de muzica din punctul asta de vedere... bach e mai aproape de Dumnezeu, daca si cioran a zis-o DECI discursul lui Savatie nu se potriveste tuturor - mie una imi place si sunt de acord cu ce scrie, tu, Sabina, vezi altfel lucrurile si e parerea ta
imi pare rau daca pe unii am suparat... incercati sa priviti macro, nu le mai luati personal
Sfantul Siluan Athonitul
Sabina spune:
e f adevarat ca "artistii" literati sunt mai...liberi in gandire, ca sa zic asa(liberi intre ghilimele...si cu ingaduinta de rigoare fata de lanturile lor ...)
De suparat nu m-am suparat;-)
mie imi place la Savatie ca e pasionat si "nebun intru Hristos", jos palaria pt asta.Imi place oarecum si maniera in care scrie.
Doar ca mise pare ca are un cui...ceva de care nu s-a vindecat.
compara-l cu Steinhardt...
dar eu am fost intotdeauna atrasa de "clasic"
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
gandacelu spune:
sabina, nu stiu cat il putem compara pe savatie cu steinhardt mie imi plac ambii, poate steinhardt mai tare, dar si savatie le zice bine
el se adreseaza unui anumit public, poate este cheia care deschide anumite inimi
Steinhardt e prototipul Donquijotelui, Savatie e mai degraba Aragon
sper sa nu se supere savatie
Sfantul Siluan Athonitul
Sabina spune:
nu conteaza publicul.....gafele is gafe indiferent de public...Iisus e Iisus oriunde, nu?
;-)
ai ca oricum nu foloseste "disputa" asta ;-)
irina.c. spune:
Cred ca fiecare avem preferatii nostri dintre sfinti,si dintre preoti si parinti duhovnicesti.De exemplu ,prima mea "dragoste" a fost parintele Teofil Paraian,el mi-a deschis ochii asupra ortodoxiei si m-a facut sa o indragesc si sa o inteleg.Pe urma a fost Sfantul Teofan Zavoratul,care ramane unul din preferatii mei.Apoi Sfantul Serafim de Sarov.Apoi Sfantul Nectarie de la Enghina,parintele Bastovoi,staretii de la Optina(sunt teribili de-a dreptul),si mai nou parintele Serafim Rose.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Trebuie sa cobori din barca daca vrei sa mergi pe ape.
today