viata in germania 36

Raspunsuri - Pagina 22

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Cori-Cori spune:

Aschiutza, multumesc pentru informatii! Specialitatea mea e electrochimia. Inca nu m-am apucat serios de cautat, inca imi prelucrez CV-ul. Si campionatul asta de fotbal mi-a pus capac . Sambata mi-am facut fotografii, sunt relativ multumita de cum au iesit.
Bani de somaj imi dau, e chestie sigura. Din punctul asta de vedere nu-mi fac griji. Gasirea unui loc de munca imi da batai de cap (desi nici n-am inceput inca sa caut...).

Panseluta, eu inca n-am drept de sedere definitiv. Urmeaza sa-l primesc in ianuarie (deocamdata am viza de sedere pentru 3 ani). Cat despre cursuri de integrare... mie nu mi-au spus nimic. Cetatenie germana nu vreau, de integrat m-am integrat si eu cum am putut (limba o stiu bine, cu sortatul gunoiului stau super , ma imbrac numa-n pantaloni si nu mai port tocuri ), asa caci... nu cred ca-mi trebe' nici un curs. Glumeam, desigur.
Cu diploma nu stiu cum e, ca mie mi-au recunoscut-o dupa ce-mi gasisem un post de doctorand... Din punctul meu de vedere, se merita sa faci un doctorat. La mine-a durat nitel peste 4 ani, dar se poate face si mai repede de atat. Cam 3 ani jumate', zic eu.
Cat despre somaj, nu stiu exact cum suna legea. Eu aveam ceva vechime in munca: la inceput am avut un contract intr-un institut de cercetari din Dresda (1 an de zile-2001), iar din 2002 sunt doctoranda la universitatea de-aici, din Ulm. Si am avut tot timpul contract, ceea ce presupune ca am platit asigurari sociale, somaj, s.a.m.d. Te-ai interesat la Arbeitsagentur (sau Arbeitsamt)?
Tot in legatura cu diploma: cineva daduse aici un link cu lista universitatilor din Romania ale caror diplome sunt recunoscute in Germania, da' nu mai stiu exact cine... Poate ne citeste si-o mai pune o data.

Nu sunt chiar asa convinsa ca n-ai gasi un post de doctorand... Pe la noi cam bate vantul, nu prea se inghesuie multi... Am ramas doar cativa, seful e disperat ca nu-i mai iese productia de articole la hectar .
Cum vad eu doctoratul aici... Daca stii limba germana, ai o mare problema (sau cel putin asa a fost in cazul meu): activitati cu studentii. Eu m-am ocupat de doua seminarii si de lucrari practice (chimie fizica). Si nu mi-a fost deloc usor, a trebuit sa studiez cartuliile lor nemtesti, sa compun exercitii si probleme, sa corectez lucrarile studentilor si sa ma cert cu ei cand nu erau de acord cu punctajul obtinut . Toate activitatile astea mi-au mancat din timpul alocat masuratorilor, de-aia m-am si lungit atata... Am un coleg italian care n-a avut astfel de "obligatii", germana lui fiind slabuta . Ghinionul meu... Nu stiu exact cum e doctoratul in Romania, stiu doar ca trebuiesc predate niste referate... In rest, habar nu am. Aici n-a fost nevoie de asa ceva. Altfel, masuratori, masuratori si iar masuratori... Eu una am cam fost lasata de capul meu, nu prea m-a intrebat nimeni de sanatate. Da' nici idei nu mi-a dat. Cam tot ce-a iesit, a iesit din creierasul propriu... O fi bine, o fi rau ? Nu stiu ce sa zic...

Didi, uite aici un link:
http://www.billiger-telefonieren.de/tarife/schnellrechner.php3

Eu am folosit in ultima vreme 010012 si 010057. Au mers relativ bine.

O zi buna si spor la

Corina

P.S. Multumesc mult pentru raspunsurile prompte!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Panseluto, eu am avut o colega care a inceput dupa 30 de ani doctoratul, n-a fost bai cu virsta. Tu trebuie sa ai chef de asa ceva, iti maninca multi din nervi (io una nu as mai incepe acuma, desi nu as avea nici o sansa chimista fiimd sa imi gasesc job fara doctorat).

In plus majoritatea locurilor de doctorat sunt platite jumatate de norma (in jur 1000 euro, nu stiu dupa noile tarife) in schimb trebuie sa fii acolo cel putin 8 ore! Eu am avut bafta si am avut de a face putin cu studentii, am avut contract cu industria si nu platit de stat. Dar dupa 3 ani s-a incheiat si gata, nu s-a prelungit!

---------------------------

Impotriva prostiei, zeii insisi lupta in zadar

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Panseluta spune:

Corina, mersi de raspuns.
Nici eu nu am viza definitiva, e tot pe 3 ani, deci nu asta e imp.De cursul de integrare ti-am spus, caci nu stiam exact care e situatia ta aici (cu limba si statutul).Era doar ca info.Daca erai venita "boboc", ca mine, cu niscaiva cunostinte de germana si pt.prima oara, ti-l bagau sigur pe gat, acest lucru - cum spuneam mai devreme - fiind obligatoriu din ian.2005 : mai precis invatatea limbii si ceva info despre econ.si politica in De.

Dar situatia ta e alta.Tu esti venita mai de mult, cu job, etc.Am de ex.aici o prietena care e venita din 2000 in De, tot cu un Doc., acum face post-doc si nu i-a trebuit deloc germana, vorbeste numai engleza la serv.Germana a invatat-o intre timp asa, din zbor, iar acum chiar imi spunea ca are cateva colege care nu vorbesc de fel engleza (ciudat, as zice eu, mai ales in domeniu cercetarii) si de aceea e nevoita/motivata sa se descurce cu germana cum poate si ea.
Doctoratul se poate face si in engl. (aici la Univ Hamburg), insa pt un job sau chiar pt studiu la facultate germana e o conditie obligatorie de intrare la fac, o problema de care m-am izbit eu de la inceput, egal cate cunostinte de engleza aveam.

pupici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cori-Cori spune:

quote:
Originally posted by aschiutza
In plus majoritatea locurilor de doctorat sunt platite jumatate de norma (in jur 1000 euro, nu stiu dupa noile tarife) in schimb trebuie sa fii acolo cel putin 8 ore! Eu am avut bafta si am avut de a face putin cu studentii, am avut contract cu industria si nu platit de stat. Dar dupa 3 ani s-a incheiat si gata, nu s-a prelungit!

---------------------------

Impotriva prostiei, zeii insisi lupta in zadar





Mda, cam 10 ore (in medie), basca sambetele si duminicile (nu chiar in fiecare saptamana, da' destul de des - prea des pentru gustul sotului ). Si eu am fost platita de o firma, 1 an si jumatate, da' n-a contat pentru prea-minunatul meu de prof... Bine, el e si specie rara . Ce sa-i faci, daca doctoranzii ailalti erau: una bucata egiptean, una bucata italian, una bucata bulgaroaica, si vreo doi nemti, pe langa astia mai sus enumerati... Cu nemtii si cu mine isi rezolva omul planul de activitati didactice. Poate mi-o folosi vreodata la ceva.

Italianul meu are 35 de ani, si inca nu-i gata cu doctoratul. Si-a mai aparut un neamt, care a-nceput la 32 de ani. Colega bulgaroaica are 36, si va termina in toamna, ca si mine. Prin urmare varsta nu e o problema. Vorba Aschiutzei, nervi tari sa ai, ca restu'... Mult succes, sa iei o decizie buna!

Corina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariadna spune:

Fetelor, dragelor, cele care vorbiti cu atata ardoare despre doctorat in chimie, voi cum ati obtinut postul de doctorand: ati dat interviu si ce fel de intrebari vi s-au pus? La modul general sau la modul de la detaliat la foarte detaliat? Si apoi cum v-ati hotarat asupra subiectului de doctoratul? Sau pur si simplu: voi cum ati procedat?
Va rog frumos sa ma luminati si pe mine ca tare sunt in ceata si ii pacat de mine, una bucata de chimista inginerista


ariadna

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maraki spune:

Fetelor eu folosesc pt. Ro prefixul 01015 cu 3,5 ct/min.Ala pt. mobil nu il stiam

Monica
http://community.webshots.com/user/maraki36
mamica de ingeras-bebe Angelo ( 29 Dec. 2005 )
http://www.dropshots.com/maraki

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Carmi spune:

Eu vorbesc cu 3 ct/min, cu voipdiscount.
Cu vreo 20 de tari se poate vorbi gratis.

Carmi

Foto bebe Fabiano cel zambaretz (20.10.05) si www.dropshots.com/day.php?userid=98905&cdate=20060410&cimg=1" target="_blank">video

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Catrinel_17 spune:

CARMI, cum e cu voipdiscount? nu stiu de serviciul asta, si suna bineee!

Maaai, fetelor, daca n-am scotocit dupa subiect peste tot! abia am dat de voi!

Danke ENN, poate ajung pe acolo, desi cu gagalicea, mai greu….

Va pup!



Catrinel, mama lu' Oana (23 martie 2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns enn spune:

Catrinel,
la expozitie poti intra fara probleme cu caruciorul, nu sunt trepte si înainte de masa sigur nu va fi nici lume multa. Noul Portikus e în cladirea rosie de pe Maininsel.

O zi buna tuturor!
E.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Ariadna, in stiintele exacte primesti de obicei subiectul de la profesor. Fie sta fix scris intr-un contract cu industria si atunci ai clar in ce directie trebuie sa mergi, fie primesti de la profesor o tema gindita de el, care de obicei se bazeaza pe experienta lui si a grupului. Tema se poate schimba in acest caz, daca proful obserba ca experiemntele nu dau rezultat. Nimeni nu iti pretinde sa vii tu cu o tema, fiindca stiitnta s-a extins asa de mult, incit ai pierde un an sa vezi ce nu s-a studiat. Altfel sta treaba in stiintele umaniste: acolo se hotareste impreuna intre prof si doctorand tema, dar cele mai multe doctorate aici nu sunt platite si se fac in timpul liber, durind si ani mai multi.

Cind am aplicat eu pt doctorat, am aplicat de fapt la alt profesor. Cu el am stat de vorba, mi-a pus intrebari despre lucrarea de diploma si cea de master, am scris reactii din ele (f lejer). Tin sa va spun ca eu am facut anorganica in primele lucrari si pe urma am facut la doctorat polimeri organici! Asa ca se poate schimba un pic traseul . Depinde acuma si cit de renumit e grupul si facultatea, precis cu cit e mai cu mot (gen anorganica la Göttingen sau München) sunt mai pretentiosi la alegere. Eu am ajuns la colegul celui cu care am dat interviul, pt ca omul era in criza de timp: proiectul deja trebuia sa inceapa (fiifnd cu industria are date fixe) si el inca nu avea pe nimeni.

Uitati-va inainte pe internet un pic la ce prof va duceti: cam ce tip de articole are, in ce reviste, cit de mare e grupul de lucru. Asta ca sa fiti un pic pregatite la interviu. Cereti sa vedeti laboratoarele, sa surprindeti un pic din dotare. Si in rest nu aveti teama, sunt multe locuri de doctorat, pe biochimie am vazut in ultimul timp o gramada. Trimiteti in mai multe parti. Aici in Braunschweig, romanii au un renume bun, sunt deja multi dotoranzi aici si se stie ca suntem muncitori .

----------------------

Impotriva prostiei, zeii insisi lupta in zadar

Mergi la inceput