viata in germania 36
Raspunsuri - Pagina 21
Alina spune:
quote:
Originally posted by aschiutza
Ei fetelor, na ca batu Germania inca o data si se prelungii BahnCard-ul sotului cu inca o luna!
Si ale noastre s-au prelungit cu inca o luna!
Felicitari Germaniei,au jucat excelent!
Simbata a fost o nebunie in München.Am vazut meciul la Olympia Halle iar la intoarcere,in u-bahn toata lumea cinta .Nu stiu prin alte orase cum a fost dar aici petrecerea a fost pasnica.
Am vazut meciul Portugalia-Olanda.Sotul meu a tinut mult cu Olanda(inca de la inceputul WM) dar dupa un timp si-a imbracat tricoul cu Portugalia .Olandezii au ratat mult,echipa e cam fara experienta.Oricum meciul a fost sub orice critica,trei pase si un fluier de arbitru .
Alina
Cori-Cori spune:
Am si eu o intrebare: cum e cu dreptul de munca? Deocamdata nu posed asa ceva, si vroiam sa stiu daca vine automat, odata cu dreptul de sedere permanenta.
Voi ce stiti despre asta?
Ma intereseaza foarte mult subectu' , pen'ca din octombrie sunt somerache, asa ca m-apuc de-acuma sa-mi caut slujba.
Multumesc anticipat,
Corina
Cori-Cori spune:
Alina, ai vazut meciul pe stadion???? Ups, ramasesem cu vechiul stadion in cap ... Scuze... Na, ca a trebuit sa-mi editez mesagiul.
Si aici a fost o atmosfera super!!! Dupa meci am umblat prin oras (cu steagul Germaniei dupa noi, c-asa a vrut sotu', deh), am cantat (mai bine zis, am urlat , ca sa ne putem face intelesi) si ne-am bucurat. Daca Romania tot nu participa, ma bucur si eu pentru succesele Germaniei. Si nu numai de dragul sotului .
Corina
aschiutza spune:
Cori-cori, eu am primit drept de munca dupa casatoria cu un german si schimbarea pasaportului pe noul nume. Cu alte cuvinte nu am viza permanenta, dar am deja drept de munca nelimitat. Eu l-am obtinut facind cerere la Arbeitsagentur (am dus pasaportul, copie dupa viza din pasaport si am completat un formular, nu stiu daca mi-a mai trebuit altceva). Am inteles ca acuma ar fi si alte legi si ca nu ar mai trebui neaparat acest permis de lucru, dar nu stiu daca ramine numai pt cei cu studii superioare sau in ce cazuri (cei de la care am auzit isi terminasera PhD). Deci intreaba neaparat la Arbeitsagentur!
Daca stii ca ramii in octombrie somera, trebuie sa te inscrii la inceputul lui iulie deja ca Arbeitssuchende la Arbeitsagentur, altfel iti vor taia din banii de somaj (aceasta inscriere se face cu 3 luni inainte de a ramina somer).
Esti cumva acu ca doctorand/student sau cu ce statut esti acuma angajata?
Impotriva prostiei, zeii insisi lupta in zadar
Cori-Cori spune:
Tot eu. Nu stiu ce am azi, m-a apucat logoreea , sper sa nu enervez pe nimeni.
Aschiutza, parca tu iti cautai slujba, nu? Cum a fost la interviu (ca ma intereseaza si pe mine)? In ce domeniu iti cauti tu slujba? (Daca nu-s prea indiscreta...) Parca vazusem pe undeva ca esti chimista si ca ti-ai terminat doctoratul... Eu tot cu chimia sunt si urmeaza sa-mi sustin teza in octombrie. Deocamdata e la corectat.
Corina
Cori-Cori spune:
Doctorand, de fapt angajat al Uni (bat 0 II a).
Oricum, e foarte interesant ce spui tu aici. Sa-l pun pe sot sa sune.
Eu am fost la Arbeitsagentur, unde mi s-a spus ca nu am drept de munca... Ma inscrisesem deja pentru bani de somaj, dar intre timp am mai capatat un contract, tot pe 3 luni.
Asa ca va trebui sa ma inregistrez din nou ca somerache, incepand cu 1 octombrie...
Multumesc foarte mult pentru informatii!!!
Corina
DidiAlex spune:
Ce nr de prefix folositi pt ro?
am folosit pana de curand 01801335566 (cu 4.5centi pana in 18 si 2.5 centi dupa)dar nu mai merge
Multzam!
aschiutza spune:
Cori-cori, pe ce domeniu de chimie esti? Eu sunt pe polimeri. Astia cam cauta exact domeniul lor, adica daca scriu Verfahrenstechnik in descrierea job-ului, cam asta trebuie sa fii terminat tu pe doctorat. Asa ca e greu de spus cum sta cu piatza de lucru, pt ca depinde de domeniu. de exmplu sunt cautati masiv cei pe partea cu proteine/biochimie. Cei din Verfahrenschemie au intodeauna sanse bune. Deocamdata pe polimeri nu gasesc mare brinza...
Apoi exista o lege pt cei care termina ca straini studiile sau doctoratul (cel putin aici in Niederschasen). Au dreptul sa stea un an aici in Germania, supa terminarea doctoratului si sa isi caute de lucru! De asta profita doua amice romance, care nu au sot german sau viza permanenta. Una si-a gasit deja servici si am inteles ca a luat si bani de somaj inainte. Du-te si insista la Arbeitsagentur, si mie mi-au spus la inceput ca nu am drept de somaj si pe urma mi-au taiat din el pt ca nu m-am dus cica in timp sa il inregistrez (da asta acu doi ani, la primul somaj). Intreaba alte si alte persoane de acolo, cred ca unele nu prea stiu cum e treba cu strainii. Ia cu tine dovada ca ai platit asigurarile sociale. Poti sa rogi secretara de la institut sa sune sau seful tau, uneori (depinde de oamenii de acolo) daca aud un titlu sunt mai motivati sa caute raspunsuri.
In domeniul tau nu e neaparat sa ai permis de lucru, poti sa gasesti servici (dupa cum am spus, nici nu mai sunt sigura care mai e treaba cu permisul de lucru pt cei cu studii superioare si daca chiar mai exista). Cred ca e altfel daca incerci sa te mentii la suprafata cu joburi mai marunte...
La interviuri e de fiecare data altfel. Cind zic ca sunt pregatita, atunci ma lovesc mai tare . Acu sunt la moda sa te cheme de doua ori, prima oara e asa de impresie/apa de ploaie/intrebari ca sa te cunoasca. In etapa a doua merge la intrebari de profil. Dar asta nu e regula, poti din prima sa te trezesti cu intrebari de domeniu.
--------------------------
Impotriva prostiei, zeii insisi lupta in zadar
enn spune:
Pentru cine sta în zona Frankfurt/M:
http://www.germangalleries.com/Portikus/index.html
O zi buna în continuare!
E.
Panseluta spune:
Cori-cori, dreptul de munca ti se pune in pasaport, odata cu viza de sedere.Asta in cazul in care ai dreptul la asa ceva (ex: prin casatorie cu un cetatean german si stabilire aici).Acum nu trebuie sa mai alergi in mai multe parti, la Ausländer Behörde - la biroul de unde primesti viza de sedere, primesti si acest drept de munca, plus dreptul de participare la un curs de integrare, obligatoriu de altfel conform noii legi (in cazul in care nu vorbesti limba, dar se pare ca nu e cazul tau).
In Romania eu sun cu prefixul 01035 plus restul numarului.Costa 6,7 centi/minut.Pe mobil se poate suna cu 01026 (15,2 centi/minut).Pe cel din urma eu il fol.numai la urgente, cand neaparat tb sa sun pe mobil.
In legatura cu somajul...stii mai mute despre asta? In ce cazuri se obtine somaj, ce vechime tb.sa ai in munca (aici)si propriu-zis ce gen de job? Part-time si Mini-joburi intra si ele in ac.categorie?
Si inca o intrebare tot pt.tine: pe ce specialitate ti-ai dat doctoratul si cat a durat la tine?Intreb pt.ca eu am studiat biochimia in Romania (absolvent 1997), am lucrat apoi 6 ani in domeniul apelor minerale (analize fizico-chimice), am sosit aici in 2005(casatorie)si am incercat aici la Univ.din Hamburg sa obtin Anerkennung-ul diplomei de fac. Am primit un raspuns care m-a surprins : imi vor analiza cererea daca gasesc un prof.la Univ.de aici in a carui grupa sa imi dau doctoratul....si sincer, oscilez, nu stiu daca se merita.Domeniul care as incerca un PhD e desigur tot biochimia, insa mi-am cam pierdut curajul, dupa 6 ani de experienta in alt domeniu , plus anul de aici.Mi se pare improbabil ca un profesor sa mai fie interesat de motivatiile mele tinand cont ca am pierdut contactul cu domeniul, de atatia ani. Pe de alta parte se pare ca doctoratul aici nu e ca la noi, e tot un fel de studiu aprofundat (tot studentie)combinat desigur cu multa practica.Cum vezi tu lucrurile?....tu fiind deja in acest caz.
Mersi de info, in avans.