Hikikomori - fenomen japonez

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns exotic spune:

Ai perfecta dreptate Lia asta este adevarul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lia spune:

quote:
Originally posted by annie_xtreme

Ca tot se poarta pe forum "toleranta"...voi cand emiteti judecati de astea de valoare cum ca japonezii sunt slabi de ingeri sunteti constiente de fapt ca va raportati la valorile voastre, "occidentale"...sper.
Ce e asa de greu de inteles ca ceea ce pare pentru noi ratacire, pentru ei e un mod de viata? Ce am rezolvat noi, societatea occidentala cu excesul de comunicare? Comunicam, pe forum, cu psihologul, cu psihologii de pe forum, cu mama, cu sotul, asteptand ca solutia sa vina din afara. Poate ei au metoda corecta, poate solutia e inauntru, si pentru ca ne risipim atat in relatiile cu ceilalti nu mai izbutim sa ne vedem sufletul.
Anormalitatea fenomenului consta in aceea ca ei nu mai privesc aceasta retragere ca un prilej de meditatie care ii face fericiti, ci o privesc ei insisi ca "occidentalii" - "daca sunt singur e najpa. Ceea ce creaza conflicte, si evident, duce la ...sinucidere (care pentru ei nu e un pacat).
Ma rog, e teoria mea, de aici de departe. Eu cred ca incercarea de a ti rezolva problemele singur (pentru ca va place sau nu, in termeni generali suntem ingrozitor de singuri) necesita balls mai mari decat mersul la psiho si discutarea problemelor.

Cine pleaca ultimu' sa stinga lumina
Scandinavii stiu de ce

annie_xtreme,toleranta implica acceptarea celor din jur asa cum sunt ei,nu-i asa?subiectul asta a fost deschis in ideea ca se vor purta discutii de principiu pe tema data,so nu vaz atingerea cu toleranta sau intoleranta in cazul de fata.dar poate din "za dungeon"-ul unde esti tu lucrurile se vad altfel(apropos,de ce-n "dungeon"?e un hikikomori traditional din Sahara,unde spui ca esti?)
anyway,mesajul tau reflecta cunoastere zero a realitatilor japoneze si prin urmare sansele ca teoria dezvoltata de tine sa functioneze sunt minime.De ce spun asta?pentru ca fara nici o influenta occidentala japonezul gandeste in mod traditional "daca sunt singur e trist"-de aici necesitatea si dorinta lor de a se conforma celor nshpe mii de reguli sociale care de multe ori ii sufoca psihic.Integrarea in societate este conditia sine qua non a unei existente in Japonia.Pana aici poate suna firesc,valabil pentru orice alta tara.Diferenta e ca au o caruta de reguli sociale( parte provin de la Confucius),care sunt stricte,toleranta pentru cei care nu sunt capabili sa se conformeze acestor reguli e zero.Acest lucru are urmari pozitive-o societate ordonata,in care fiecare-si cunoaste locul,dar are si dezavantaje-stress,unii se mai "pierd" pe drum(vezi "hikikomori","parasite singles",eventual huliganii care se plimba pe motociclete cu 20 km/h si ambaleaza motoarele ca sa-i trezeasca pe cei care-ndraznesc sa doarma dimineata la ora 3...
in mod firesc retragerea poate intr-adevar constitui un prilej de relaxare,ca si ei sunt tot oameni si pot claca uneori,nu-i asa?
sunt multe lucruri interesante de povestit vis-a-vis de comunicarea in societatea japoneza(ex."tatemae"/"honne"),dar n-am energia si avantul necesare la ora asta.
Departe de mine gandul ca doar societatea japoneza are probleme,nicaieri nu exista societatea perfecta,unde toate-s notate cu plus.Doar ca la thread-ul asta discutam despre fenomene sociale japoneze.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nanami spune:

Bravo Lia!!!!! Imi place ceea ce spui. Asa e , iti dau perfecta dreptate. Dupa parerea mea mai e si chestia ca fac totul dupa carte. Cica tre sa fii perfect, nu ai voie sa gresesti, dar de fapt ei nu-si dau seama ca ei sunt cei care fac fffff....multe greseli. Eu cel putin nu ma pot tine dupa ei , si nici nu vreau.

mamica de terorist

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Akuma spune:

quote:
Diferenta e ca au o caruta de reguli sociale( parte provin de la Confucius),

da, e adevarat, temelia invataturilor lui confucius a marcat pozitiv(pozitiv= asta din punctul meu de vedere) mentalitatea japoneza de-a lungul sutelor de ani, este o religie a bunei morale in care nu exista mantuitor si mantuire, ci doar intelepciune, adevar, virutute si perfectiune...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Akuma spune:

quote:
Originally posted by Dan_jp

quote:
Originally posted by Akuma

daca vreti va spun altadata despre " hikikomoriul din tarile crestine"...

Hai spune-ne, cand te mai lasa greatza , nu ne lasa agatati asa ....mi-a placut postarea ta , anyway .

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Life moves pretty fast. If you don't stop and look around once in awhile, you could miss it.

Dane, m-a lasat greata, drakusorul din mine s-a sinucis melancolic..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns annie_xtreme spune:

OK, Lia, o sa mai citesc si o sa revin asupra ideii, imediat dupa ce ajung la macar +0.01% cunoastere a realitatii japoneze. Cu toate astea tonul aricios nu ma indeamna spre a continua o discutie, asha ca o sa imi pastrez cunostintele nou dobandite pentru mine.
Partea cu toleranta (poate am ales prost termenul), se referea oarecum la atitudinea pe care trebuie sa o aiba cineva intr o tara straina: cand esti la Roma...stii si tu mai departe. Cand stai in Japonia si ii tratezi drept "slabi de inger" doar pentru ca au un mod de a shi rezolva problemele diferit de cel occidental,mi se pare cel putin o lipsa de politete.
Sur ces belles paroles, imi cer scuze ca am indraznit sa patrund pe teritoriul japonez. O zi faina,
A.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dan_jp spune:

quote:
Originally posted by nanami

Dupa parerea mea mai e si chestia ca fac totul dupa carte. Cica tre sa fii perfect, nu ai voie sa gresesti, dar de fapt ei nu-si dau seama ca ei sunt cei care fac fffff....multe greseli. Eu cel putin nu ma pot tine dupa ei , si nici nu vreau.

wake up ...te-a luat valu` , nimeni nu spune ca trebuie sa faci dupa `cartea` lor dar din pacate daca vrei sa faci parte din echipa lor trebuie sa `dansezi` cum canta ei ....desu ka

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nanami spune:

hahahahaha Sper sa nu ma apuce danblaua asta.

mamica de terorist

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by annie_xtreme

OK, Lia, o sa mai citesc si o sa revin asupra ideii, imediat dupa ce ajung la macar +0.01% cunoastere a realitatii japoneze. Cu toate astea tonul aricios nu ma indeamna spre a continua o discutie, asha ca o sa imi pastrez cunostintele nou dobandite pentru mine.
Partea cu toleranta (poate am ales prost termenul), se referea oarecum la atitudinea pe care trebuie sa o aiba cineva intr o tara straina: cand esti la Roma...stii si tu mai departe. Cand stai in Japonia si ii tratezi drept "slabi de inger" doar pentru ca au un mod de a shi rezolva problemele diferit de cel occidental,mi se pare cel putin o lipsa de politete.
Sur ces belles paroles, imi cer scuze ca am indraznit sa patrund pe teritoriul japonez. O zi faina,
A.

Cine pleaca ultimu' sa stinga lumina
Scandinavii stiu de ce

tonul "aricios" a iesit fara intentie...m-a intrigat oareshcum locul in care spui ca te afli,de aia am facut glumite "aricioase" pe tema asta.
daca te intereseaza ce se-ntampla in Japonia,e pacat sa nu vii sa "combati" cu noi aici.sincer n-am avut intentia de a te reduce la tacere.
o zi buna si tie si o floricica,poate asa te conving de intentiile mele pasnice

Mergi la inceput

am citit ce s-a mai postat intre timp si vreau sa spun un singur lucru,ca sa am siguranta ca nu exista neintelegeri...
Ce am povestit in legatura cu regulile sociale/presiunea sociala se referea STRICT la japonezi.N-am gandit nici o clipa la strainii care locuiesc in Japonia cand am povestit despre integrarea sociala,etc.
Sunt perfect de acord cu "when in Rome,do as the Romans do!",cei care nu sunt japonezi si locuiesc aici o fac pentru ca asa vor,deci adaptarea e nu doar necesitate ci si fireasca,chiar daca practic de multe ori dificila.
Noi discutam mai devreme despre hikikomori,nu?ei bine,hikikomori nu sunt straini care locuiesc in japonia,ci tineri japonezi cu probleme serioase de adaptare...despre eventuale cauze care duc la aparitia acestor manifestari vorbeam...
o zi buna tuturor,sper ca acum e limpede ce am vrut sa spun.

Mergi la inceput