Hikikomori - fenomen japonez
Raspunsuri - Pagina 3
Dan_jp spune:
quote:
Originally posted by Irimell
Ma gindesc ca principala cauza a schimbarilor produse in societatea japoneza o reprezinta influenta vestului, cu bune si rele. Socul cultural si social pe care l-a primit Japonia dupa al doilea razboi mondial inca se simte si isi lasa amprenta in toate domeniile.
hmm...acum hai sa scoatem western impact in japanese society ca , cauza tuturor problemelor lor sociale .Nu cred ...
Sunt studii peste studii depre hikikomori , daca ai rabdare sa citesti http://en.wikipedia.org/wiki/Hikikomori si mai ales external links din partea de jos , concluziile trase sunt ca sistemul lor de educatie e principala cauza a acestei generatii pierdute de 1milion de oameni
eli26 spune:
Dane buna treaba ai facut e o pagina extraordinara(timp sa ai sa poti citi tot) ai lamurit pe toata lumea cred..te pup si numai bine
tina
Dandush spune:
mda....urmatorul paragraf mi s-a parut cel mai interesant . Se poate observa cel mai bine de ce sunt tot mai multi "Hikikomori" --din cauza modului de gandire. Dupa parerea japonezilor acestia trebuie lasati in pace pana isi revin, dar nu-si pun oare nici un semn de intrebare cand vad ca trec si 9 ani si inca sunt "bolnavi"??? (cazul Nevada-tan).Am observat ca acesta este stilul lor de educatie si de a rezolva problemele. Cand un copil (sau chiar adult) vine acasa intors pe dos si nu spune nici macar buna ziua , parintii il lasa sa se refugieze in camera lui pana ii trece . Este clar ca au o problema , dar cum se poate rezolva daca o tin ascunsa si nici macar ei insisi nu vor s-o priveasca ca atare??**.
Treatment
There are different opinions about the treatment of a hikikomori, and the opinions often split into a Japanese and a western point of view. Japanese experts usually suggest waiting until the hikikomori reemerges, whereas western doctors suggest dragging the hikikomori back into society, by force if necessary.
D.K.
Akuma spune:
Nici eu nu cred ca influenta vestica este unul din punctele principale ale hikikomoriului, ci dimpotriva, influenta vestica a reusit sa mai relaxeze pragmatismul japonez.
Cauzele sint genetice plus educatia( asa cum spune si Dan), daca sapi putin mai adinc in cultura dai de traditionalul harakiri si cred ca asta e "apa" pusa pe samanta hikikomoriului ca sa infloreasca.
Cercetarile medicilor japonezi si din afara sint superficiale, de ce ? pentru ca adevarul este ascuns adinc in sufletul fiecarui " bolnav" si uneori nici ei nu se inteleg de ce ???
Hai, sa facem un salt peste asta si dezbatem de ce japonia este cea mai mare tara in numarul suiciderilor????
........................
dulce, finuta, romantica ca si greata care-ti trece prin stomac...
cipcipcip spune:
quote:
Originally posted by Akuma
Hai, sa facem un salt peste asta si dezbatem de ce japonia este cea mai mare tara in numarul suiciderilor????
Si subiectul asta e interesant. Eu cred ca nr sinuciderilor e mare pentru ca pur si simplu sinuciderea in sine e acceptata si nu blamata ca in religiile musulmane sau crestine. Si doar ei au o istorie lunga cu acest harakiri care era de preferat pentru a-ti salva onoarea, fiind considerat mult mai rusinos sa traiesti daca ti-ai pierdut onoarea intr-un fel sau altul.
Cipcipcip si bebe Julia 4 august 2005
Dandush spune:
De ce Japonia este pe locul intai la capitolul "suicid"?? Dupa parerea mea e din cauza ca sunt foarte slabi de inger. Cu cativa ani in urma Lituania (sau Estonia) era tara cu numarul cel mai ridicat de sinucideri, dar in ultima vreme Japonia i-a luat-o inainte. Dupa cum bine se stie, pentru barbatii de aici jobul este cel mai important . Pleacind de la 7 dimineata si se intorcindu-se de la munca dupa 10 seara , este un mod de a-si dovedi dragostea si devotamentul fata de familie. Logic, programul lung si presiunea venita din partea sefilor nu face bine nimanui, cu atat mai mult lor, care nu concep sa isi schimbe locul de munca , pentru ca in felul acesta n-ar mai putea iesi pe strada de rusine .
Alt aspect ar fi situatia economica a Japoniei, care nu este foarte buna in ultimii ani. Numarul somerilor este in crestere si din nou, mandria ii determina sa se arunce de pe poduri sau sa se cufunde in vestita "padurice" de pe langa Mt. Fuji--despre care se spune ca o data ce ai intrat , nu mai poti iesi. Brrrrr.... Nu este usor pentru saracii "salary men" sa munceasca timp de 20-30 de ani intr-o firma si dintr-o data sa se trezeasca in drum, deci ...stiti ce cale de iesire aleg..........
O alta idee( de -a mea) ar fi ca nu stiu sa faca fata unor situatii mai delicate. Tin inchis in ei insisi tot ce-i macina . De ce? Pentru ca nu stiu ca pot gasi intelegere si cale de iesire din impas ( sau cei din jur nu stiu s-o ofere).Cand un barbat ramane fara loc de munca familia ii sare in cap ca si cum ar fi din vina lui ca s-a inchis fabrica .De altfel nici la ajutor profesional nu pot sa se astepte prea mult. Am ramas cu impresia asta de cand un foarte bun amic de-al meu( Australian) a avut o problema mai delicata , si traind aici, a hotarat sa mearga sa viziteze un psihiatru(psiholog??, scuze daca am gresit) . Nu a avut nevoie de mai multe sedinte deoarece si-a dat seama ca japonezii sunt (poate) ultimele persoane din lume carora li s-ar potrivi meseria asta. Mi-a spus ca a iesit din cabinet cu un pachet de nervi , nicidecum usurat. "Doctorul" l-a intrebat cateva lucruri in legatura cu situatia si apoi i-a spus sa aiba rabdare (in jp. GAMAN), ca totul va fi bine.
...
Ar mai fi multe de spus, dar in mare sper ca am reusit sa fiu cat de cat coerenta si sa-mi fi expus parerea cum trebuie.
D.K
nanami spune:
Bravo Dandush !!!!!! te-ai racorit putin??? uite ca eu uitasem de chestia asta cred ca o sa ajung si eu ca ei (feresca Dumnezeu). ai spus un lucru bun. Si cred ca s-a lamurit lumea .
mamica de terorist
Dandush spune:
Nanami chan, iti multumesc . Pupa-l pe "terorist" din partea mea si ...noapte buna!
D.K
annie_xtreme spune:
Ca tot se poarta pe forum "toleranta"...voi cand emiteti judecati de astea de valoare cum ca japonezii sunt slabi de ingeri sunteti constiente de fapt ca va raportati la valorile voastre, "occidentale"...sper.
Ce e asa de greu de inteles ca ceea ce pare pentru noi ratacire, pentru ei e un mod de viata? Ce am rezolvat noi, societatea occidentala cu excesul de comunicare? Comunicam, pe forum, cu psihologul, cu psihologii de pe forum, cu mama, cu sotul, asteptand ca solutia sa vina din afara. Poate ei au metoda corecta, poate solutia e inauntru, si pentru ca ne risipim atat in relatiile cu ceilalti nu mai izbutim sa ne vedem sufletul.
Anormalitatea fenomenului consta in aceea ca ei nu mai privesc aceasta retragere ca un prilej de meditatie care ii face fericiti, ci o privesc ei insisi ca "occidentalii" - "daca sunt singur e najpa. Ceea ce creaza conflicte, si evident, duce la ...sinucidere (care pentru ei nu e un pacat).
Ma rog, e teoria mea, de aici de departe. Eu cred ca incercarea de a ti rezolva problemele singur (pentru ca va place sau nu, in termeni generali suntem ingrozitor de singuri) necesita balls mai mari decat mersul la psiho si discutarea problemelor.
exotic spune:
Dandusch ai perfecta dreptate in ceea ce gandesti ,parerea mea, asta mi-am dat si eu seama dupa multe inmtrebari si discutii ,chiar azi a aratat la stiri ca numarul sinuciderilor anual in japonia este peste 30000 ,majoritatea sunt cei in varsta trecuti de 40 de ani ,datorita pierderi locului de munca ,nu mai vad alta solutie nu mai vad ce rost are viata daca nu au munca,nevestele ii condamna adevarat spui dandusch ,divorteaza si ajung singuri ,nuj gasesc decat calea sinucideri ,inca mai exista conceptia ca femeile sa stea acasa cu copiii si barbatul sa munceasca sa-i intretina si inmomentul in care s-a ivit o problema este dat afara, este condamnat de nevasta ca nu este in stare sa-si tina familia ,nu prea intalnesti japoneze sa-si sustina sotul in cazuri dificile ,in momente fgrele care ar trebui sa treaca amandoi peste ele,prea urat dar asta este adevarul ,comunicare nu exista in majoritatea cuplurilor
asa au fost crescuti si nu vad alta alternativa decat sinuciderea.