As vrea sa fac paine acasa, am reteta, dar ma intereseaza problemele tehnice, care pot sa apara, secretele, care de obicei nu sunt trecute in retete. Vreau sa-mi iasa o paine bunuta.
Multumesc!
caterinuta, eu stiu ca regula de baza la orice preparat de succes este ca ingredientele sa aiba aceeasi temperatura. pentru paine, aluatul trebuie lasat la dospit la o temperatura potrivita, nici prea frig (ca se usuca) nici prea cald (ca nu mai creste). apa folosita la coca trebuie sa fie calda, nu fierbinte, pe acelasi principiu ca mai sus. cand se pune in tava, aluatul se inteapa in cateva locuri cu o furculita. eu cam pe astea le stiu...
in afara de cele deja enumerate:
- faina sa fie proaspat cernuta
- eu, personal, cind o scot din cuptor o acopar cu un prosop pina ies aburii, abi apoi o las adescoperita, mi se pare ca asa nu se "usuca" coaja prea mult...
corect: ingredientele trebuie sa aiba aceeasi temperatura, apa sa fie calda, e si chestia cu sita dar cred ca depinde si de faina (eu cumpar faina buna din comert si nu o mai cern,)+ inca o smecherie:
FRAMANTATUL si CRESCUTUL aluatului
framanti bine, dupa care lasi aluatul la loc cald (dar nu fierbinte), acoperit cu un stergar curat, pana isi dubleaza volumul. framanti din nou si iar il lasi sa creasca. e indicat sa nu ai surse de curent in bucatarie cand faci paine sau cozonaci, adica sa inchizi usi, geamuri, etc.
si daca nu iti iese din prima nu-i niciun bai, eu am facut paine de vreo cinci ori pana sa-mi iasa asa cum trebuie.asa ca, si perseverenta e importanta!