Carticele (poezii) nonsens pentru copii
Raspunsuri - Pagina 2
zana spune:
Pentru o seara de teatru in familie:
Pinnochio:
Am fost lemn de pus pe foc
Si-am avut mare noroc,
Ca viata mi-a daruit
Geppetto, mester vestit.
Am invatat sa dansez,
Sa ma bat, sa ma distrez,
Sa spun minciuni mi-a placut
Si nasul lung mi-a crescut.
Vai ce nas lung mai aveam!
Nici sa ma-ntorc nu puteam.
Nici incolo, nici incoace,
De nu mai aveam ce face!
Iata-acum m-am cumintit,
Nasul meu si-a revenit,
Si n-as indrazni vreodat’,
C-as fi tare rusinat,
Sa mai mint, caci, mai degraba,
Plec la joc, eu nu am treaba....
Zana buna:
Luati seama, copii buni,
Ca sa nu spuneti minciuni,
Caci naravul de-a minti
Pe loc va va urati,
Si va va creste indata
Nas ce n-ati vazut vreodata,
Lung tare si-incovoiat,
De il veti izbi de pat.
Fiti deci cu luare-aminte,
E urat de cel ce minte,
Adevarul e cinstit,
Si n-aveti de suferit
Ca Pinnochio cel vestit.
iileana spune:
quote:
Initial creeata de ML
Va rog, imi puteti recomanda cateva titluri de carti de versuri in genul celor scrise de Dr. Seuss (amuzante, ritmate/ repetitive, nonsens...) in romana ,pentru copii mai mici sau de gradinita/scoala?
Despre Dr. Seuss eu stiu/am asa: "The Cat in the Hat" (care-i exact ca-n descrierea ta si o iubim la nebunie) si "My Many Colored Days" (asta, in plus, e si in-cre-di-bil de frumoasa, e ca un vis suprarealist).
Raportat la astea doua carti, raspunsul meu e NU, nu cunosc nimic asemanator in limba romana....
"Cartile cu Apolodor" sint absolut minunate, dar nu-s chiar pe "linia" Dr. Seuss....
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=iileana" target="_blank">see details
ML spune:
Zana,
quote:
Originally posted by iileana
[
"Cartile cu Apolodor" sint absolut minunate, dar nu-s chiar pe "linia" Dr. Seuss....
Iileana, multumesc pt. "My Many Colored Days". Nu o stiam. Am vazut-o pe Net si pare a fi cu adevarat deosebita.
Atunci sa intreb altceva... Ar fi cartile cu Apolodor accesibile, motivante etc, etc. pentru un copil bilingv?
Fetita imi spunea entuziasmata ca vrea si ea sa "citeasca" ceva cu mine in lb. romana, dupa ce recitase (Hi, hi!) cu sotul din cartile lui Dr. Seuss. Ne-am impotmolit in seria "Cling, cling" (Pisicuta, Purcelusul si Vacuta), ca altceva mai colorat si usurel nu am si s-a lasat pagubasa dupa cateva propozitii. Mi-am zis ca un Seuss roman ar fi raspunsul...
iileana spune:
quote:
Originally posted by ML
Atunci sa intreb altceva... Ar fi cartile cu Apolodor accesibile, motivante etc, etc. pentru un copil bilingv?
Cred ca ar fi bune! Accesibile, nu prea, dar motivante si atragatoare, cred ca da!
Fiu-miu avea doi ani cind i le-am luat. Mi-am zis c-or sa stea ceva sa prinda praf pina va invata el sa vorbeasca suficient ca sa le inteleaga...Lexicul lui cuprindea, ce sa zic, vreo 2-3 sute amarite de cuvinte, si-alea simple...M-am inselat. A doua carte (care cuprinde poezii scurte, una pe-o pagina, cu “poanta”) l-a “prins” imediat, si a devenit cartea lui de capatii pentru multa vreme. L-a atras sonoritatea, muzicalitatea poeziilor, desi, la inceput, evident ca nu prea le pricepea....Si-uite-asa si-a perfectionat fi-miu limba romana.... Poezioarele au un ritm genial, rimele sint perfecte si surprinzatoare (rar lucru la cartile pentru copii, e incredibil cite mizerii cu rime schioape si fortate si care-ti zgirie urechea sint pe piata...), poantele sint haioase....
Uite citeva exemple: http://www.hed.ro/buletine/buletin22003.pdf (vezi la pagina 7), si http://atelier.liternet.ro/articol.php?art=888 (asta-i din prima carte, cea cu calatoria)
Si nu ma pot abtine sa n-o “recit” pe preferata mea, asa cum mi-o iesi in momentul asta (cartea-i acasa, io la servici, sa vad ce-mi amintesc)
Dupa ultimele stiri,
astazi vom avea la masa
si vreo citiva musafiri.
Sase oua ai in plasa,
Du-le tu frumos acasa
fii atent sa nu le spargi
plasa are ochiuri largi...
Astfel zise Amedeu
....(aici nu mai stiu cum era; cert e ca Apolodor pleaca ccc cu plasa cu oua, grijuliu...)
de atent, a fost atent
le-a ferit si de curent
si de praf, si de ciment...
pretiosul aliment
nu i-a fost indiferent...
dar n-a fost suficient!
ghinionul, evident...
si cum plasa n-a fost noua
au iesit, prin accident
sase musafiri din oua....
(si-n desen il vezi pe Apolodor inconjurat de 6 pui de pinguin, proaspat iesiti din ouale sparte, de te si intrebi daca nu cumva ei erau, de fapt, musafirii mult asteptati...:-)
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=iileana" target="_blank">see details
Tango spune:
Noapte buna, sambure de pruna- de Passionaria Stoicescu.
Sunt povestioare care au la sfarsit poezioare haioase.
victoria si minunea mea Daria
ML spune:
Ileana mami buna ce esti, ti-ai facut tema bine! . As vrea sa turui si eu asa din cartile lui Seuss...
Le voi cumpara de le gasesc, desi cum spui si tu par cam alambicate pt. varste mici. Sursa nimerita de cuvinte noi, inedite si amuzante (multumesc de linkuri, mi-am putut face o idee)...
ML spune:
Tango, titlul mi-e pe plac. Ma voi interesa. Ciudat e, ca prin anii 80 cand eram in liceu, Mircea Santimbreanu a venit la scoala impreuna cu... Passionaria. Mi s-a parut pe atunci cam zbuciumata si teatrala dar poate ca tocmai de acolo i se trage inspiratia.
zana spune:
Mie imi plac povestile lui Pana de gaita ale Passionariei.
Din Povestea lui Melc cel Iute umblator pe drumuri multe:
Melc, melc,
melc grabit,
cum de te-ai rostogolit
ca un bob, ca o margea
drept in mijloc de sosea?
Melc, melc,
melc cascat,
trecerea-i pe loc marcat
sau amenda o platesti
scotand coarne bouresti?
Verdele inseamna treci
chiar si pentru melci zevzeci;
dar pe rosu stai
ca de nu, e vai!
Asta asa ca tot ne pregatim pentru concursul micul pieton.
iileana spune:
...pai daca le-am citit de vreo 365 x 2 ori...ceva ceva s-o fi lipit si de mine... ..
quote:
Originally posted by ML
... Sursa nimerita de cuvinte noi, inedite si amuzante
Sa-l vezi pe fiu-miu, la virsta de doi ani si-un pic, ginditor in fata formei de nisip care nu i-a iesit, comentind, asa, in sinea lui: "ghinionul, evident!" ...spre stupefactia asistentzei care l-a banuit c-ar fi copil supradotat...ash, el era numai fan Apolodor....
Tango, cartea cu Noapte buna/simbure de pruna se gaseste in librarii?