Ortodoxie din Postul Mare in Postul Mare(22)
Raspunsuri - Pagina 8
denizel spune:
Fete dragi,
protestantii sunt protestanti pt. ca, asemenea ortodocsilor, vor sa fie mantuiti. Nu cred ca exista crestin practicant care sa aiba in vedere altceva decat mantuirea.
Nu putem noi sa spunem ca "armele" unei biserici sunt mai puternice sau mai slabe decat ale alteia.
Nu putem noi sa judecam de ce fiecare protestant sau ortodox in parte a ales calea pe care a ales-o.
In mod sigur nu este vorba despre incapatanare sau rea credinta din partea nici uneia dintre "tabere".
Si da, si protestantii se roaga, postesc, se impartasesc, isi taie voia etc.
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
mate spune:
quote:
Originally posted by denizel
Fete dragi,
protestantii sunt protestanti pt. ca, asemenea ortodocsilor, vor sa fie mantuiti. Nu cred ca exista crestin practicant care sa aiba in vedere altceva decat mantuirea.
Nu putem noi sa spunem ca "armele" unei biserici sunt mai puternice sau mai slabe decat ale alteia.
Nu putem noi sa judecam de ce fiecare protestant sau ortodox in parte a ales calea pe care a ales-o.
In mod sigur nu este vorba despre incapatanare sau rea credinta din partea nici uneia dintre "tabere".
Si da, si protestantii se roaga, postesc, se impartasesc, isi taie voia etc.
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
Uite,vezi,d'aia te iubesc eu pe tine...
Oana,mamica lu' Iepurici Alerg P'Aici(27 Nov 2004)
Christinel
New Zealand
Osama
Cine da din coate...departe ajunge...
casandra spune:
Catalina, mantuirea nu e sigura in BO. Adica, doar faptul ca esti botezat ortodox NU iti asigura mantuirea. Irina a vrut sa spuna ca BO iti indica o cale sigura, si iti pune la dispozitie mijloace sa le folosesti in lupta pentru mantuire. Dar, in final depinde de tine daca urmezi sau nu calea si de cum te folosesti de mijloacele disponibile.
Mie mi-a placut foarte mult ce spune Steinhardt aici:
"Dumnezeu Tatal ne-a dat pe Moise si pe prooroci; Hristos ne-a dat Revelatia si Evangheliile. Dar hotararea, de fiecare data, pana la urma tot noi trebuie s-o luam. Hans Fallada: tot omul moare pentru sine. Hotararea e tot atat de insingurata ca si moartea.
— Hristos ne ajuta prin Cuvantul sau, dar ne lasa liberi a decide. Si cum decidem? Avem la indemana doua puteri: invatatura Sfantei Biserici si dreapta socotinta, care-i act de libertate potrivit definitiei lui Denis de Rougemont: libertatea nu-i un drept, e un risc pe care trebuie sa-l asumam.
Suntem ajutati, sfatuiti, miluiti, calauziti: dar la sfarsit, tot eul vorbeste, adica tot duhul, care e liber."
irina.c. spune:
quote:Da,exact asta am vrut sa spun,ca avem mijloacele care in mod sigur ne pot duce la mantuire.Cata,si eu cred ca in rai nu vor fi numai ortodocsi,si ca nu toti ortodocsii vor fi in rai. Dar noi,multumim lui Dumnezeu,suntem ortodocsi,avem adevarul deplin,avem Sfintele Taine,avem atatea mijloace in Biserica spre a ne mantui,avem atatia sfinti carora sa le urmam felul de vietuire,sa calcam pe urmele lor,caci si ei au calcat pe urmele lui Hristos,cum zice Sf. Scriptura-practic avem o adevarata comoara.Si noi,in loc sa vindem tot s-o obtinem,n-o bagam in seama sau,mai rau,ne multumim cu mult mai putin decat tot adevarul
Originally posted by casandra
Catalina, mantuirea nu e sigura in BO. Adica, doar faptul ca esti botezat ortodox NU iti asigura mantuirea. Irina a vrut sa spuna ca BO iti indica o cale sigura, si iti pune la dispozitie mijloace sa le folosesti in lupta pentru mantuire. Dar, in final depinde de tine daca urmezi sau nu calea si de cum te folosesti de mijloacele disponibile.
Dumnezeu sa ne ajute pe toti sa ne mantuim,si sa fim treji,caci in ce vom fi gasiti,in aceea vom fi judecati.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Trebuie sa cobori din barca daca vrei sa mergi pe ape.
today
fdoina spune:
quote:
Originally posted by DARAELquote:
Originally posted by fdoina
pun si eu niste suc de soc da stai sa fac macar 500
mai, darael, mai, suc de urzici?...te credeam om serios...
Acum am vazut... ziceai ceva de suc de soc ?!
Unde ziceai ca stai ?
Adrian
http://www.geocities.com/dara2el/
6 tehnici in asteptarea lui BB mic
„Doua lucruri sunt infinite: universul si prostia omeneasca, si inca nu sunt sigur de primul.” Albert Einstein
hihi, pe aleea teilor colt cu lamaitei...si am un soc maaare in gradina...si visini, si caisi, si peri ...as putea sa pun de-un cocteil
Jocelyn spune:
Catalina, ai sintetizat perfect si sunt de acord cu tine
casandra, explicatia pe care ai dat-o e cu totul altceva si reprezinta o vedere mult mai obiectiva decat cele pe care le-am intalnit in prezent pe forum
ganditi-va numai daca va nasteati intr-o tara musulmana, intr-un loc in care ti se spunea ca numai prin religia respectiva poti fi mantuit si chiar asa credeai. credeti ca nu aveati sanse la mantuire pentru ca nu erati ortodoxe? credeti ca ati fi devenit ortodoxe?
I plan on living forever. So far, so good
fdoina spune:
quote:
Originally posted by cataghe
Hristos a chemat cativa oameni sa lase viata lumeasca si sa duca invatatura mai departe, si le-a dat Duh. Nu pe toti. Dar a murit pentru toti. Prin urmare, trebuie sa fie o cale si pt acei "toti", o cale usor diferita fata de a celor chemati. Si in concluzie, se potriveste foarte bine pasajul cu care Irina a inceput capitolul.
Catalina, m-ai dat gata...
Asta cu "a murit pentru toti" mi-a placut cum imi place cand citesc cum scriu unii ca Dumnezeu ne iubeste pe toti. Asta e clar...Hristos il iubeste si pe Iuda. Si pe xenocid. Si chiar pe mine Ma gandesc ca-l iubeste si pe Lucifer. Ca Dumnezeu e Dragoste...Si ce-i cu asta? Important e raspunsul nostru. Iti dai seama cat ne respecta Dumnezeu?
Si cum vine asta, ca i-a chemat doar pe unii, nu pe toti...Pe toti ne cheama, de doua mii de ani incoace, da raspundem si noi, deh, fiecare dupa posibilitati, fiecare cat vrea sa sacrifice pentru Dumnezeu. Daca te uiti in istorie, primele secole de crestinism abunda de mucenici. Primii crestini au fost tare stramtorati de lume, nevointa lor era uriasa, de aceea ei se impartaseau zilnic, aveau viata sfanta, erau ortodocsi autentici...Nu erau calugari si mireni, erau doar crestini, duceau cu totii aceeasi viata de nevointa, de lupta cu patimile, cu lumea, si cu dracii
Dupa edictul de la Milan, cand crestinismul a intrat in legalitate, viata lor s-a indulcit, s-a amestecat cu duhul lumesc , si cei care au avut dragoste multa de Hristos au simtit nevoia sa aspreasca nevointa, sa ingusteze calea, si au plecat in pustie...asa s-a nascut monahismul
Dar nu exista alta cale pentru cei din lume, asa cum nu exista alta Evanghelie, sau alta Imparatie. De multe ori in viata cate unui Sfant casatorit o sa vezi mai multa nevointa decat in viata unuia monah. Singura cale e cea stramta, plina de necazuri si jertfa. Zicea un Parinte ca singura cale spre Tabor trece prin Golgota. De aceea cand un om e lovit de nenorocire, si lumea se minuneaza ce rau l-a pedepsit Dumnezeu, un crestin zice "Doamne, ce mult il iubesti pe omul asta, hai sa incerc sa-l ajut cu ceva ca poate voi capata si eu putin din plata lui"
Si inca ceva: in credinta ortodoxa, mantuirea nu e deloc un lucru asa usor de primit. Nu e ceva de genul "ma fac om bun, o sa-i ajut pe multi, am o casnicie super, sunt cinstit si cumsecade, o sa ierte Dumnezeu ce gresesc si eu ca om". Conduita aceea e doar forma, si inceputul. Conduita are, daca vrei, echivalentul in Porunci, nu in Fericiri.
Ce inseamna de pilda "fericiti cei milostivi"? Este vreunul dintre noi milostiv, in conditiile in care Domnul a spus "daca-ti cere cineva haina da-i si camasa?" Ce inseamna "fericiti cei blanzi"? Poate cineva sa atinga aceasta virtute, atata timp cat Domnul a spus ca daca-ti da cineva o palma tu sa intorci si obrazul celalalt? (ma refer la noi astia, care filosofam pe DC, ca au fost totusi altii care au atins virtutile respective)
Si atunci ramane doar smerenia in picioare. Nu conduita. Asta nu inseamna ca nu conteaza faptele. Dar cea mai buna fapta in crestinism e rugaciunea. Mantuirea e ceva ce se obtine cu staruinta multa si cu lacrimi la rugaciune...Atata timp cat eu imi fac rugaciunea fara lacrimi, sunt depaaarte de rugaciunea cea adevarata. Deci departe de Dumnezeu...
mai, da chiar nu stie nimeni ce e cu gandaca? e in pelerinaj la Platina de nu mai zice nimic?
irina.c. spune:
quote:
Originally posted by Jocelyn
ganditi-va numai daca va nasteati intr-o tara musulmana, intr-un loc in care ti se spunea ca numai prin religia respectiva poti fi mantuit si chiar asa credeai. credeti ca nu aveati sanse la mantuire pentru ca nu erati ortodoxe? credeti ca ati fi devenit ortodoxe?I plan on living forever. So far, so good
Nu religia mantuieste,ci Dumnezeu,dupa voia Sa.Dar noua ortodocsilor ni s-a dat mult si ni se va cere mult.Faptul ca Dumnezeu va mantui pe unii dintre cei aflati in afara Bisericii,e o exceptie,nu o regula,fiindca o va face in afara drumului nomal,pe care El insusi l-a stabilit.Noi credem ca Dumnezeu poate sa mantuiasca si pe cei care sunt in iad,daca e voia Lui,dar din nou,e exceptia,si nu regula.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today
irina.c. spune:
quote:hi,hiGandacule,unde esti,mai arunca si pe-aici un oki, si-o vorba.
Originally posted by fdoinamai, da chiar nu stie nimeni ce e cu gandaca? e in pelerinaj la Platina de nu mai zice nimic?
Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today
DARAEL spune:
quote:
Originally posted by fdoina
hihi, pe aleea teilor colt cu lamaitei...si am un soc maaare in gradina...si visini, si caisi, si peri ...as putea sa pun de-un cocteil
Ispititoare mica !
Acuma am plecat spre tine...... pana ajung, poate se coc visinele , iar daca nu, atacam damigionu cu visinata !
Adrian
http://www.geocities.com/dara2el/
6 tehnici in asteptarea lui BB mic
„Doua lucruri sunt infinite: universul si prostia omeneasca, si inca nu sunt sigur de primul.” Albert Einstein