Impozit pentru locuinta
Am cumparat un apartament in anul 1997, prin credit CEC, cu ipoteca. Am facut acte la notar.
Conform contractului ipotecar, eram scutiti de impozit pe apartament pe urmatorii 20 de ani. Am platit, dupa vreo 2 ani, cu bani chash, restul de rata la apartament si am ridicat ipoteca (pretul din '97 devenise o bagatela in 2000...).
La adresa noastra am primit cateva scrisori de la Administratia Financiara, care insa erau pe numele fostului proprietar si, pe langa impozitul pe apartament, se refereau la impozitul pe masini... noi nu avem masina personala, asa ca le-am dat fostului proprietar.
Nu am platit inca impozitul pe apartament si nu mai primim nici o sesizare de la Fisc, nici chiar pe numele fostului proprietar.
Ne este frica de o amenda usturatoare si tot am amanat sa mergem la Administratia Finaciara. Ce riscam? Un prieten ne-a sfatuit sa asteptam pana se implinesc 10 ani, ca dupa 10 ani se radiaza datoriile? Ce trebuie sa facem, ca sa venim si noi in rand cu lumea si, pe cat posibil, sa nu platim penalizari?
Va multumesc!
Cu stima,
Cornelia
Raspunsuri
Ela76 spune:
Cornelia,
Din pacate nu am timp sa ma uit exact acum pe legislatie, asa ca daca gresesc cu ceva revin si corectez.
Daca locuinta e dobandita in conditiile Legii locuintei 114/1996, republicata, beneficiezi de scutire de impozit/cladiri timp de 10 ani de la data dobandirii.
Oricum, la primarie (directia de impozite si taxe) trebuia depusa o declaratie, pentru crearea rolului fiscal cu datele noilor proprietari. La ea se anexeaza actele doveditoare pentru acordarea scutirii de impozit.
Daca nu ati declarat cladirea, ea figureaza pe numele vechiului proprietar, asadar corespondenta va continua sa vina la adresa voastra.
Succes
Ela si Cristina (21.04.2004)
Albumele noastre
Ela76 spune:
Uite, am citit mai atent ce ai zis tu si textul de lege. Se pare ca oricum nu beneficiati de scutire, imi pare rau.
Uite articolele din L. 114/1996:
ART. 7
(1) Consiliile locale pot realiza din depozitele special constituite locuințe cu suprafețele construite prevăzute în anexa nr. 1 la prezenta lege, exercitând controlul asupra prețului de vânzare, în vederea înlesnirii accesului la proprietate pentru unele categorii de persoane, în următoarea ordine de prioritate:
a) tinerii căsătoriți care, la data contractării locuinței, au, fiecare, vârsta de până la 35 de ani;
b) persoanele care beneficiază de facilități la cumpărarea sau construirea unei locuințe, potrivit prevederilor Legii nr. 42/1990, republicată;
c) persoanele calificate din agricultură, învățământ, sănătate, administrație publică și culte, care își stabilesc domiciliul în mediul rural;
d) alte categorii de persoane stabilite de consiliile locale.
(2) Persoanele din categoriile menționate la lit. a) - d) pot beneficia de o subvenție de la bugetul de stat, în limitele prevederilor bugetare anuale, în raport cu venitul mediu net lunar pe membru de familie, de până la 30% din valoarea locuinței calculată la valoarea finală a acesteia, precum și de plata în rate lunare, pe termen de 20 de ani, a diferenței față de prețul final al locuinței, după ce s-au scăzut subvenția și avansul minim obligatoriu de 10% achitat de contractant, din valoarea locuințelor calculată la data contractării.
(2^1) Dobânda la suma avansată din depozitul special, care se restituie în rate, este de 5% anual.
(3) *** Abrogat
(4) *** Abrogat
(5) În cazul nerestituirii la termenele stabilite a ratelor scadente, se va plăti o dobândă de 10% anual asupra acestor rate.
(6) Autoritățile publice locale, prin administratori delegați de acestea, vor încheia cu persoanele fizice prevăzute în prezentul articol contracte de împrumut pentru sumele avansate din depozitul special, potrivit normelor legale în vigoare.
ART. 10
De prevederile art. 7 din prezenta lege beneficiază, o singură dată, persoanele fizice care, împreună cu familia, nu au deținut și nu au în proprietate o locuință, cu excepția persoanelor prevăzute la art. 7 lit. c), sau dacă locuința în care gospodăresc împreună nu satisface exigențele minimale de suprafață, prevăzute în anexa nr. 1, corespunzător numărului de persoane din familie.
Proprietarii locuințelor noi, persoane fizice, sunt scutiți de plata impozitului pe clădire timp de 10 ani de la data dobândirii locuinței.
În cazul înstrăinării locuinței în condițiile prezentei legi, noul proprietar nu mai beneficiază de scutirea de impozit.
Ela si Cristina (21.04.2004)
Albumele noastre
cornelita spune:
Multumim pentru ajutor. Din pacate, cred ca atunci cand ai rapuns a doua oara nu ai mai citit intrebarea: era vorba de conditiile in care suntem scutiti de impozit.
Noi am cumparat apartamentul prin credit CEC si l-am ipotecat (eram obligati de CEC sa-l punem ipoteca pana la plata intregii sume). Dupa 2 ani am platit toata suma in avans si am ridicat ipoteca. Apartamentul ipotecat era scutit de impozit (sigur!).
Daca am ridicat ipoteca, se schimba datele problemei?
Nultumim inca odata pentru ajutor