Metoda "stai si gandeste-te la ce ai gresit"
Raspunsuri - Pagina 2
crystina spune:
Fetita mea tocmai a "trait" pe propria piele o asemenea metoda la gradinita.
Lilly este un copil tare energetic, cam alintata..la gradi, este foarte tacuta si cuminte. Vineri ( nu stiu exact circumstantele) dar a tras de par cativa copilasi si a zgariat unul intre pe ei pe fatza. Am fost socata, atat eu cat si educatoarele care o stiu ca nu este violenta. Am intrebat cum au procedat sa-i arata ca este inacceptabil ceea ce a facut.
Mi s-a explicat ca, neavand voie sa foloseasca cuvantul "obraznica" in timp ce i se explica ce a facut, au pus-o in "time out"..adica pe scaunel departe de copii. I s-a zis ca nu este frumos ce a facut si au lasat-o pe scaunel pret de cateva minute sa se gandeasca la ce a facut. Ca sa nu inteleaga cumva ca a fost pedepsita si izolata total una dintre educatoare a stat pe un scaunel alaturi de ea.
Mi s-a zis ca nu a fost suparata, s-a reintors in grup dupa cateva minute..nu a mai fost violenta in nici un fel.
Numeioana succes!
Cristina si Lilly Elisa (27.10.2003)
anemona spune:
Numeioana, te felicit pentru preocuparea ta legata de metode nonviolente de disciplinare a copiilor. Daca toate educatoarele si-ar pune aceste intrebari, cred ca educatia in Romania ar capata alte coordonate. Din pacate, multe se multumesc sa recurga la mustruielile clasice, atat de nedorite de copii si de noi parintii.
Sunt convinsa ca vei fi o educatoare buna, pentru ca asta inseamna dorinta de autoperfectionare in atitudine, cunostinte etc.
Atata timp cat iti pui intrebarea daca esti suficient de buna, sunt sigura ca ai toate sansele sa devii foarte buna. Cele care cred ca le stiu pe toate si ca experienta lor (defectuoasa de cele mai multe ori) este suficienta ca sa ai grija de copilasi, de obicei sunt sau ajung un dezastru.
Cei mai buni in orice profesie sunt inteleg ca niciodata nu sunt suficient de buni si ca e loc de mai bine permanent. Nu exista un punct din care sa spui: gata, stiu tot si imi ajunge, de acum ceea ce fac este perfect.
Asa ca iti urez si eu succes si sa ne spui daca metoda a functionat, ma intereseaza si pe mine acest aspect.
Si poate ne mai impartasesti din experientele tale, fiecare experienta in parte poate fi interesanta (chiar si exemple concrete, pentru ca fiecare copil este unic si exemplele concrete sunt mai interesante si mai utile pentru noi, ca parinti).
Anemona
numeioana spune:
Anemona, iti multumesc mult pentru cuvintele tale. Chiar imi confera curaj si incredere in mine. Imi doresc din tot sufletul sa reusesc sa fiu o educatoare buna. Vreau sa se bucure de toata dragostea pe care as oferi-o acum copilului meu daca as avea unul. Imi lipseste un copil si nu pot sa-l fac acum, asa ca o sa-mi concentrez toata dragostea si atentia asupra copiilor pe care o sa-i am la gradinita in aproximativ o luna. Ma rog la Dumnezeu sa imi dea putere sa ma descurc. Stiu ca este meseria care mi se potriveste cel mai mult.
Va multumesc, fetelor, pentru ca mi-ati impartasit din experientele copiilor vostri.
Ioana
Ana68 spune:
Ioana,multam' de raspunsul tau....Ai dreptate cu ceea ce ai scris: se pare ca a mea copiluta raspunde prompt numai la vorba rece,ferma si fara posibilitate de replica.Imi fac mea culpa aici si recunosc ca am o fetita super alintata de catre taticul ei si de catre mine,dar nu chiar ca tatal ei...
Citind din cele scrise si de ceilalti parinti aici...realizez o chestie:se pare ca in comunitatea de copii,la cresa si gradinita...copiii reactioneaza altfel la pedepsele aplicate,indiferent de natura pedepselor.Imi amintesc de baiatul meu ,student la grupa mijlocie de gradinita,un copil cu temperament vulcanic acasa,pus mereu pe shotii si pe facut traznai,iar la gradinita...doamnele educatoare il laudau de mama focului...A tinut-o tot asa pana in grupa mare(cand ne-am mutat si din oras si la alta gradinita)...si considerand ca as putea avea o discutie inteligibila cu al meu fiu,l-am intrebat care e fenomenul cu treaba asta:sfant la gradi si dracusor acasa.Raspuns:"ce?!vrei sa rada ceilalti de mine?eu sunt seful in clasa si doamna a zis ca trebuie sa dau exemplu".
Fiecare e copil e un individ unic in aceasta lume,iar metodele de educare sunt chestii generale...adaptabile in functie de personalitatea si caracterul fiecarui copil in parte...
Sa aveti parte numai de bine!
Ana-Maria,mami deAlex&Luana
Anady_Diana spune:
Numeioana, spui ca "vei fi " educatoare? La ce gradi vei "activa"? (poti sa-mi raspunzi pe PM, pentru a evita publicitatea, daca se poate zice asa). Si eu am un "Leu" de cca 2 ani si ne asteapta...marele inceput, marea intrare in societate de la toamna...gradinita, ufff... Oare tot personalul din gradinita ta iti impartaseste preocuparile..non-violente, sa le zicem? Posteaza un raspuns aici, pantru curiosi...Te pupam, bafta multa!
numeioana spune:
Anady, e vorba despre o gradi pariculara, in provincie. Daca esti din Bucuresti...ai de unde alege, zic eu. Bafta! Stai linistita, ca e normal sa fie mai greu pentru copil sa se acomodeze, la inceput, dar apoi se va descurca. Multumesc tuturor pt incurajari!
Fetelor, revin cu noutati. M-am convins, copilasii nu vor inceta sa ma surprinda in fiecare zi cu trasnaile, timiditatea, sensibilitatea dar si inteligenta, creativitatea si bunatatea lor! Astazi a fost a doua zi in care am asistat la activitatile copiilor de la o gradinita din orasul meu. Daca ieri abia ma puteam abtine sa nu rad la comentariile lor, la felul in care vorbesc si povestesc totul din casa, la nerabdarea si la incercarile lor disperate de a iesi in evidenta...astazi m-au lasat cu gura cascata. Sunt fascinata! Va marturisesc (desi poate putin va intereseaza acest aspect) ca, desi stiam si puteam sa bag mana in foc ca voi reusi sa imi fac bine meseria de educator (in ciuda faptului ca nu am studii de specialitate), acum sunt sigura ca nu ma voi satura niciodata sa lucrez cu copiii. Intentionez, in cel mai scurt timp, sa fac un curs de institutor (care probabil nu va fi de 3 ani pt ca am terminat o facultate de profil umanist, cel putin asa mi s-a spus), pentru ca asta e meseria care mi se potriveste.
Am citit zeci de carti, am primit acum si caietul educatoarei si diverse reviste care se adreseaza tot cadrului didactic, mai multe materiale, manuale...sunt incantata! In astea 2 zile copilasii de la gradinita unde asist deja ma solicita in diferite activitati (azi i-am ajutat sa picteze o vaza cu narcise), ma striga, imi fac cu ochiul, ma pupa, ma imbratiseaza... Ma iubesc! Sunt atat de fericita! Nu-mi inchipuiam sa se apropie atat de repede de mine. maine voi tine eu vreo 2-3 activitati cu ei. Sunt foarte emotionata. M-am gandit sa vorbim despre corpul omenesc (mai ales ca am si planse), despre partile corpului, despre sanatate, despre igiena, boala si despre alimentatie. Probabil ne vom juca si un joculet si vom face si gimnastica. Sa-mi tineti pumnii! Va pup!
Anady, mi-am adus aminte sa-ti raspund si la ultima intrebare. Da, tot personalul din gradinita in care voi lucra vrea sa ne impunem si sa-i facem pe copii sa ne asculte altfel, nu prin violenta verbala si mai ales fizica. Chiar azi, in gradinita unde am fost, educatoarea a avut un moment de slabiciune, zic eu, in care a tipat de m-am speriat si eu , apoi l-a luat pe un copilas de o manuta, l-a zgaltait bine si l-a asezat pe banca. Sincer, am ramas inmarmurita. Eu nu vreau sa vad asa ceva in gradinita unde voi preda si n-am sa vad pentru ca eu voi fi singura educatoare si nu am iesiri agresive. Sunt calma, intelegatoare si sensibila. Cred ca sunt calitati indispensabile unei educatoare. Si deja mi-e dor de copilasi. Ieri, intr-o ora, deja stiam cum ii cheama pe toti 20.
Va pup!
Ioana
anemona spune:
Ioana, iti tin pumnii stransi maine, ai sa vezi ca totul va iesi foaaaarte bine !!! Nu uita ca totul sa fie interactiv, sa-i antrenezi si pe ei in lectie. Nazbatiile si "perlele" lor vor fi sarea si piperul lectiei. Umorul, mai presus de toate !!! Eu asa imi imaginez orele la gradinita, cu copii fericiti, cu gura pana la urechi si dornici sa participe care mai de care la activitate.
Abia astept sa ne povestesti cum a iesit !!! Mult succes !!!
Anemona
Anady_Diana spune:
Ioana, multumesc mult si multi pupici pentru raspuns...si pt incurajari. Pacat ca nu esti din Bucuresti...unde "oferta" e asa mare...dar oare e asa sufletista...draga noastra "oferta"? Cu Dumnezeu inainte, cum am mai spus-o...Iti doresc numai bine si sper, daca voi avea unele intrebari, sa-mi raspunzi si pe viitor. Te pup, ne mai auzim, Diana si BB Ryan.
numeioana spune:
Multumesc, Diana!
Azi am avut eu activitate cu copiii si sa stiti ca m-am descurcat bine. M-au placut de la inceput toti, desi unii sunt prea timizi ca sa mi-o arate. Am doua fetite care au venit si m-au pupat. Una dintre ele m-a pupat azi de vreo 4 ori, o data pe "nasuc", cum a zis ea. Cand le-a zis doamna educatoare ca ii lasa cu mine si ca voi fi eu educatoarea lor am auzit un :"Yeeessss!!!" si au batut din palme. Un baietel i-a zis educatoarei ca vrea sa faca schimb de educatoare. Imi sunt foarte dragi. M-am obisnuit cu ei si cred c-o sa le duc dorul cand voi termina practica. Dar voi avea copiii mei cat de curand. I-am invatat azi o poezioara pe care am "furat-o" de la o mamica de pe forum, despre spalatul pe dintisori, am vorbit despre igiena, despre microbi, despre dinti, despre medicul stomatolog. Am de-a face cu niste copilasi foarte inteligenti si curajosi. Au 4,5 si 6 anisori. Sunt cam 20-25, depinde de zi.
Azi am si colorat, am desenat impreuna, ne-am si jucat, am cantat, ne-am zbenguit... E o schimbare pentru mine. E mult mai multa activitate fizica decat in presa, unde lucrez eu, inca, si ma simt putin obosita. Sunt insa foarte fericita si ma conving, cu fiecare zi care trece, ca asta vreau sa fac in continuare.
Ioana
Jocelyn spune:
Mult succes Ioana. Sunt sigura ca vei reusi si vei avea o echipa pe cinste. Sa-i tratezi intotdeauna pe toti la fel Daca te-au acceptat atat de repede, inseamna ca ai talent. Tot inainte
I plan on living forever. So far, so good