Sezatoarea canadiana (46)
Raspunsuri - Pagina 8
clau07 spune:
Mamamariana,
Bine ai venit printre noi!
Referitor la permisul de conducere : aici platesti la 2 ani o taxa si nu stiu daca poti sa circuli cu el fara sa platesti. E adevarat ca de cand conduc aici, nu m-a oprit nici o data sa ma intrebe de permis, dar cei de la SAAQ ( Societe d’assurance Auto Quebec) iti trimit acasa factura cu ce ai de platit si nu te uita. Cu permisele care le aveti mi se pare ca puteti circula in primele doua luni( dupa care trebuie sa va faceti permisele canadiene). In cazul in care va mutati apoi in alta provincie, va trebui sa anunti la SAAQ schimbarea adresei si s-ar putea sa va coste ceva. Am observat ca sistemul difera de la o provincie la alta. Dar in Quebec dupa ce iti dai examenul, daca ai avut permis inainte, iti da direct permisul de conducere pentru categoria de autoturism condusa.
Referitor la ce lucruri sa aduceti cu voi : eu as spune ca cel mai importante ar fi amintirile personale si lucrurile de calitate. Aici , multe fete vor spune ca se gasesc de toate. Dar la preturi accesibile sunt chinezariile, ce e mai de calitate nu e foarte ieftin. Hainele de calitate ,in primul rand ,nu sunt ieftine( noroc ca mai fac reduceri la sfarsit de sezon). La reduceri poti sa gasesti lucruri de calitate la preturi mici. Eu mi-am adus si seturi de cristale de acasa ( pentru ca le aveam si pentru mine erau o amintire de la ai mei).
Referitor la scoala : Eu stiu ca scoala primara e obligatorie in franceza ( pentru noi romanii, sau alti emigranti care nu au limba materna engleza), dar colegiul poate sa-l faca in ce limba vrea ( franceza sau engleza).
Cat despre limba : daca stii mai bine engleza ai mai multe sanse decat daca stii doar franceza. Sunt zone unde se vorbeste mai mult engleza( in partea de vest a insulei). Deci poti sa alegi. E adevarat ca la multe companii se cere sa fi bilingv( engleza si franceza) , dar sunt locuri unde te poti descurca cu franceza la nivel functional. Tu ai spus ca esti profesoara. Eu am o prietena care tocmai si-a terminat de dat echivalarile si din toamna va preda engleza la un colegiu in Montreal. Deci se poate.
Va doresc mult noroc in alegerile voastre.
Claudia si Alexandra ( 8 iunie 2004)
--------------------------------------------
Poate ca, pentru lume, tu esti o persoana
Dar pentru anumite persoane tu esti toata lumea.
OlgaTarziu spune:
Inca ceva mamamariana, dupa ce am stat primele 6 luni din an in Montreal si restul de 6 in Ontario sa nu-ti spun ce haos a fost cu taxele. A trebuit sa luam un contabil sa fim siguri ca e totul ok. Ca a trebuit sa trimitem separat la Ontario, la Quebec plus provincialii.
Dar in fond eu zic sa-ti pui pe lista prioritatile, ce poti gasi in fiecare si apoi tragi linia si vezi. Oricum fiecare provincie e cu plusurile si minusurile ei. De exemplu asigurarea la masina in Montreal plateam 260 cred pe an aici se plateste la inceput suma asta pe luna. Apoi preturile la chirii sunt total diferite, daca trebuie sa faci cursuri de limba engleza aici nu-ti da nimeni bani sa le faci...Pana si alocatiile pentru copii sunt diferite; stiu ca am facut comparatiile astea de curand cu Nelia, atunci cand voia ea sa se mute. Cat despre stat in primele 2 saptamani eu cred ca se poate rezolva. Imi pare rau ca voi fi plecata in tara cand vii ca te invitam cu drag la mine.
Olga
Si maine e o zi
laurajr spune:
Bun venit fetelor in Canada !
Ca e parte engleza, sau franceza, nu conteaza in prima faza, dupa un timp va veti dumiri singure unde e mai bine > Parerea mea e ca cei care si-au gasit serviciu in partea franceza zic ca e bine, cine nu, vine in partea engleza si se angajeaza rapid . Cum e norocul fiecareia !
CREDO
Cumparasi mama leustean din piata sambata ! Ii zice lovage si-mi explica mie o fatuca de zor la ce e bun..ce zici frantz, pe mine ma-nveti ?
Oricum, cum am radacina in posesie, te caut pe adresa de yahoo pe care mi-ai trimis-o .
Cum ati sarbatorit 1 mai ? Mici si cantece patriotice la iarba verde ?
Scarlet O'Hara : Si maine mai este o zi !
Laura si shoricutzu' Otilia
Ira spune:
Bun venit noilor canadience si aterizare usoara celor in curs de venire !
Mamamariana, conteaza foarte mult ce vreti voi sa faceti cu viata voastra aici. In Montreal ai multe sanse sa te ridici cu scoala daca esti sarac, daca esti ambitios, daca vrei sa construiesti....aici oricine isi poate permite o recalificare fara sa-si sacrifice partenerul prin constructii, delivery pizza sau mai stiu eu ce alte meserii cool. Scolile copiilor sunt ieftine (cele de top, private), gradinitele la fel ...si ai mai multe avantaje sociale.
...in Ontario, dupa mine, nu au ce cauta decat 2 categorii de oameni, extremele....ori cei f buni, care stiu perfect engleza si au o meserie cautata, si se angajeaza din prima luna pe salarii mari....ori cei care fac munci necalificate pe bani mai multi decat in Qc...
Depinde de voi sa va decideti, de forta voastra, de ambitii...
Eu cand eram in Ro ...credeam ca am sa fiu in stare sa ma duc si in fabrica la banda, numai ca sa stau in Canada...acum ....vedem situatia cu alti ochi... conteaza sa fim inconjurati de oameni intelectuali, pe picior de egalitate cu noi dpdv al educatiei...serviciu necalificat nu presupune numai munca grea, ci si contact cu tot felul de specimene de oameni, canadieni, emigranti, peu importe... E esential sa ai un serviciu unde sa te simti bine, aici 70 % din viata ti-o petreci la job....si cum nici meserii cine stie ce nu am avut, si nici munca necalificata nu am fi facut vreodata....am ales scoala, si bine am facut. In Ontario nu ne-am fi permis in veci.
Bafta si alegere inspirata !
Sofie, 3 ani si 3 luni
Ira spune:
Mamamariana, inca ceva, aici nu vei putea sa-ti dai copilul la scoala engleza. Nici macar quebecoisii nu pot ...la stat (cea gratis), decat daca sunt anglofoni la origine.
Cat despre zonele anglofone, da, aici exista zone pe insula unde se vorbeste numai engleza, exista inclusiv in institutii private, firme...unde poti avea norocul asta. Firmele americane sau cele din afara Quebecului.
Sofie, 3 ani si 3 luni
khristin spune:
Saliu, saliu ...
A propos de chestia asta cu scolile mie mi se pare usor discriminatoriu sa nu poti sa-ti dai cupchilu' la orice fel de scoala vrei...in Ontario cel putin exista ambele optiuni, fie in limba engleza sau cea franceza sub forma de "French Immersion"...stau si ma gandesc care o fi raisonu' sa nu ai ambele variante?!
Cristina
noi si poze mai noi
Ira spune:
Incearca sa protejeze limba si cultura franceza prin lege, cei 8 milioane de qc-oisi se simt amenintati si mult prea asimilati cultural de marea asta de 300 milioane de anglofoni din N. Americii. Cam cum ne simtim amenintati noi de unguri in vest. Da' noi dam legi pe dos...
...cine vrea scoli private exceptionale in Qc, sunt aprox. 3-4 mii pe an, dar in fr. Cele private ale englezilor ontarieni cred ca sar de 10 mii pe an, la aproape aceleasi salarii.
Dar, Cristina, de curiozitate, french immersion-ul asta e gratis ? Si sunt locuri nelimitate ?
am mai auzit si povesti de romani ontarieni care s-au facut catolici numa' ca sa-si dea copiii la o scoala buna si ieftina...
...nu e accesibil oricui un invatamant de calitate, dar aici in Qc...e un pic diferit...imi place ca nu se promoveaza capitalismul extrem
mamamariana spune:
Dragele mele,
Am ramas masca de cate raspunsuri am primit... va multumesc din suflet. In principiu, eu sunt 99% convinsa sa merg in Toronto. Mai trebuie sa vorbesc cu tati si sa il conving si pe el.
Cred ca acel 1% va depinde in principal de ce slujbe a gasit el pana acum pe internet si pe unde.
Deci am inteles ca nu-mi pot da copiii la scoala engleza sub nici o forma in Montreal. Asta e unul din cele mai importante lucruri pentru mine. Si nu suntem chiar saraci... Avem cu ce ne descurca chiar si cativa ani in cazul in care nu ne vom gasi de lucru. Dar speram sa fim norocosi si de data asta, asa cum am fost si in trecut.
Noi ne bazam mult pe pregatirea lui tati. El e inginer electronist cu experienta buna - 3 ani in China si 6 ani si jumatate in Thailanda (aici e engineering manager) si eu zic ca isi va gasi repede. Si el e optimist. Singura problema e varsta - e cam batraior... are 41 de ani.
Cu engleza, va dati seama ca nu avem probleme. Suntem fluenti cu totii in engleza, ca doar de 9 ani vorbim limba asta 75% din timp. Eu predau in engleza, copiii merg la scoli in engleza si tati comunica tot in engleza la servici.
Mai dati sfaturi... le primesc cu drag.
Va pup,
Mamamariana
Ira spune:
Mamamariana, felicitari pentru decizie, ai ales foarte bine.
Chiar daca sunteti un pic mai avansati cu varsta, aveti un cu totul alt start, mai ales daca stiti atat de bine engleza....asta va intinereste cu 10 ani .
quote:
Avem cu ce ne descurca chiar si cativa ani in cazul in care nu ne vom gasi de lucru.
Valeleu, pai daca aveti stransi la banca cel putin 100 K, ce doamne iarta-ma mai cautati in frigul asta ? Eu cred ca in Canada greu strange cineva o asemenea suma, chiar si in 10 ani...
...si am vazut din pozele voastre ca locuiti in paradis
Editez ca sa te incurajez : in America, dimpotriva, ai datorii, cu cat ai mai multe cu atat esti mai tare.
Mamamariana, glumesc...
...conteaza foarte mult calitatea vietii si siguranta sociala....mie Asia nu mi-ar inspira f mult in directia asta, asa ca v-ati gandit bine.
Llaura spune:
Hai ma Ira, ca nu e frig in Canada, e chiar cald, zau
Eu am fost si la Craciun aici si au fost 7 grade, ce mai vrei. (Glumesc).
Am SIN, la permise era coada ma duc maine iar. Permisul de conducere se da de catre o forma particulara, asta mi s-a parut ff cool!