Copiii egoisti , langa parinti pasivi
Dragi mamici ,vi s-a intamplat vreodata atunci cand iesiti cu copiii vosti prin parc sa va enerveze vre-un alt copil de varsta fiilor vostri sau mai mari , sau vre-o insotitoare de-a acestora de sa va vina sa ii luati la bataie ? Ei bine mie mi s-a intamplat nu de o data intr-un parc din apropierea casei .
Care este durerea mea in leg cu ac subiect?
Ma duc in parc cu copilul de 2 ani si vede alte jucarii care poate ca are si el ,dar acasa . Vrea sa se joace si el cu alte jucarii dar chiar daca stapanul jucariei respective nu se afla prin preajma [deci nu se joaca cu acele lucruri ] ,il vede de pe un leagan sau topogan si vine fufa fufa si-i ia lucrul respectiv din mana tipand "i-al meeeu nu ti-l dau si tie .Tu nu ai voie ca e jucaria meea !" Iar daca nu vrea fiul meu sa i-l dea ii mai trage si una cu mine de fata si bineanteles ca si cu insotitorul[ea] sau parintele copilului . Eu ma duc ,ii spun fiului meu de 2 ani ca nu este a lui si ca are si el acasa ,dar bineanteles ca el nu intelege pt ca eu ii tot spun sa-si dea toate jucariile pe care le are prin parc si chiar din mancarea lui daca se uita vre-un copil la el si lui nu ii dau alti copii voie sa se joace cu ale lor , ba chiar mai mananca si bataie pe seama asta de la ei . Cei cu care sunt copiii insotiti prin parc se uita si se intorc pasivi cu spatele parca ar fi ceva normal .Astfel de copiii , ajutati de cei de langa ei cred ca devin egoisti .
Voua nu vi s-a intamplat niciodata asa ceva cu copiii vostri ,sau vi se pare un lucru normal sa vii in parc si sa nu inveti copilul sa convietuiasca laolalta cu ceilalti copiii ?
P.S Imi cer scuze ca v-am pus sa cititi atat ,dar am vrut sa fiu cat mai explicita [daca am reusit sa fac acest lucru] .
Claudiasi puiul ei Tomita
Raspunsuri
redi spune:
Asta cred ca exista de cand sunt copiii si parintii .
Ma zbat si eu cu asemenea reactii ale adultilor dar nu am gasit solutia .De normal nu este ,e clar ,dar poate ca parintii lor nu cunosc bunele maniere si n-au nici cei sapte ani de acasa ca alta explicatie nu am gasit .
Sigur ca un copil de doi ani nu are cum sa inteleaga de ce nu se poate juca si el cu alte jucarii ,al meu de trei si tot degeaba ii explic ca ramane trist .Fapta conteaza pentru el nu ce-i zic eu ca-i aia sau aia .Il frustreaza si apoi face si el tot asa ,nu mai vrea sa imparta cu nimeni .
Dar decat sa vad chestii de astea zilnic ,evit orele de varf prin parcuri si incerc sa ma apropii de ce-i care sunt pe aceeasi lungime de unda cu mine .
Si uite asa putem fi pusi in situatie sa mintim proprii copii ,ca doar nu poti sa-i spui :dragul meu ,stii viata e o lupta de supravietuire ,oamenii sunt egoisti si cum iti asterni asa vei dormi ."
clau2toma spune:
Stii Redi draga cum ma simt cand vad indeosebi bunicii care isi invenineaza nepotii cu ura pt ceilalti copii si mai vad in acest parc o bunica ccc care efectiv isi aduce nepotica de aceeasi varsta cu al meu si o tine deoparte de ceilalti copii intr-un colt de parc singura, sa nu se joace cu ei ca sa nu ii dea vre-o boala sau nu o lasa sa puna mana pe alte jucarii .
Sau mai vad adulti care le interzice celorlalti copii sa puna mana pe vre-un lucru de-a lor si multe altele de acest gen .
Pt mine e ingrozitor sa vad aceste lucruri pc ca eu nu sunt asa si incerc sa-l educ si pe copilul meu dupa mine dar cred ca la un final baietelul meu o sa ajunga sa se comporte si el ca ceilalti copii .Si asta ma doare ca s-ar putea sa nu mai am ce sa ii fac . Ce sa ii explic ? [ Da mama ,da-ti jucariile ca altii nu vor sa ti le dea si tie sa te joci?]
redi spune:
Stiu cum te simti ,dar poate esti mai calma .Eu ma cam cert cateodata ,cu ei , ca asa-s eu ,dar degeaba nu foloseste la nimic.Stiu ca baiatul copie ce vede la ceilalti copii dar in fiecare zi ma voi chinui sa- l dezvat de a face asa.Chiar daca e o greutate in plus dar nici sa devina ca cei parinti sau bunici nu vreau .
Oricum ,bine ai venit in realitatea parcurilor si mai ai multe de vazut.Asta-i doar aroma .
corinadana spune:
Clau stii ce mi a placut mie mult aici, legat de intrebarea ta?! Mergi in parc cu copilul si cel de langa tine, parintele cu copilul cu jucaria cu pricina ii spune :SHARE!!!( imparte). Si de multe ori copilul nu vrea dar parintele ii ia jucaria frumos din manuta i o da celuilalt si din nou ii zice: Share!!! E un cuvant mult auzit in parcurile de aici. M a impresionat sa stii!! Si daca proprietarul jucariei e la leagane sau in alta parte atunci chiar ca nu ti are nimeni grija si i poti da copilului tau acea jucarie fara nici o suparare!!
corinadana mama Ralucai
The mother's heart is the child's schoolroom.
clau2toma spune:
Multumesc . De calma nu sunt calma ,dar ce sa fac sa ma iau la cearta cu ei ca nu isi dau jucariile ?Totusi sunt ale lor . Dar adevarul e ca ccc cateodata nu ma mai pot stapani si-mi iau copilul pe-o bancuta si-l tin cat pot de strans la pieptul meu si incerc sa-i vorbesc despre altceva ;despre avioane ,despre buni si il mai calmez si pe el si pe mine si apoi incerc sa evit locul ala cu parintele sau bunicul respectiv .Dar copilul meu face ce face ,de tot acolo ajunge.
corinadana spune:
Stiu! Incerci cat poti tu de tare sa i distragi atentia dar copilul e copil!!! Urat din partea lor!!! Ptr ca implicit si la ceilalti le vine randul sa ceara n imprumut o jucarie! Ca nu te o i cara cu toate jucariile din casa afara!!!
corinadana mama Ralucai
clau2toma spune:
Corinadana draga ,asa o fi in America ,in Rom daca dai de vre-unul dinasta de care povestesc eu ,te duci acasa cu nervii intinsi la maxim ca unul dinasta a reusit sa-ti strice ziua .Eu cand ajung cu Tomita in parc ii arunc jucariile de nisip si-l educ sa le dea si celorlalti copii lopatica sau galetusa chiar daca ramane pt moment fara dar vezi tu ca el daca se intoarce cu spatele si vede o alta lopatica ,cel care a venit cu aceasta i-o trge din manuta si il repede ca nu are voie sa puna mana pe ea ca nu este alui .Eu ce pot sa-i mai spun atunci ?Sa i-o i-a pe a lui din mana celuilalt copil? Nu . Il iau cu vrajeala si-l duc usor la topogan . Si aici e buba ca parintii sunt de fata si mai zic si ei ca este lucrul lui si nu ar trebui sa puna mana . Oare acesti parinti cum s-or simti atunci cand copiii lor adera la o alta jucarie si nu o obtin de la alt copil?Si-or aduce aminte ca asa este si odrasla lor educatade catre ei ?Sau se supara pe parintii care nu si-au invatat copiii sa se joace si cu alti copii ?E o mare dilema pt mine .
tlaura spune:
quote:
Originally posted by corinadana
Clau stii ce mi a placut mie mult aici, legat de intrebarea ta?! Mergi in parc cu copilul si cel de langa tine, parintele cu copilul cu jucaria cu pricina ii spune :SHARE!!!( imparte). Si de multe ori copilul nu vrea dar parintele ii ia jucaria frumos din manuta i o da celuilalt si din nou ii zice: Share!!! E un cuvant mult auzit in parcurile de aici. M a impresionat sa stii!! Si daca proprietarul jucariei e la leagane sau in alta parte atunci chiar ca nu ti are nimeni grija si i poti da copilului tau acea jucarie fara nici o suparare!!
corinadana mama Ralucai
Exact! Am locuit un an in state, cu Andrei care era de un an si ceva, si normal ca ii trebuia tot timpul jucariile celorlalti, iar parintii respectivilor le spuneau copiilor " daca vrei sa ai prieteni, imparte (jucariile)!" Am ramas f. impresionata, mai ales asa cum spuneati si voi, in ro. putini parinti fac lucrul acesta. Si am hotarat sa-mi cresc si eu copilul, asa altruist si darnic. Iar de multe ori, favorizez alti copilasi, in detrimentul lui. Trebuie sa invete ca nu este buricul pamantului, iar daca mami si tati ii fac osanale, nu se intampla asa cu restul lumii.
sa va creasca copii mari si sanatosi!
www.imagestation.com/album/?id=4287441075&code=8712142&mode=invite" target="_blank">Poze
sinzi_ana spune:
Postez aici de pe partea cealalta a baricadei...
Copilul meu a fost (din fericire nu mai este) un maare egoist...si am incercat tot ce am putut sa il fac sa imparta si sa inteleaga ca nu toate jucariile i se cuvin....
Imi aduc aminte, ca s-a jucat odata in parc (avea 2 ani) cu o masinuta a unui baietel...si cand ne-am despartit a trebuit sa o dea inapoi...ca e obicei nu a vrut..de abia i-am smuls-o din mana si a urlat-plans dupa ea tot drumul spre casa pana in final a vomat...am ajuns umflat de plans...
Asa ca atunci am ajuns la o concluzie care a functionat (cu prietenele mele cu care ne intalneam in parc) ori aduceam toate jucariile la fel, ori nici o jucarie...
Nu cred ca de vina e parintele (mie imi era si rusine...aduceam jucarii si faceam schimb pe ascuns cu alte mamici sa nu vada David)...ci varsta si copilul...
La 2-3 ani nu stiu sa imparta si nu ii intereseaza ce cred ceilalti...li se pare ca totul li se cuvine ...
Cand se joaca cu prietena lui cea mai buna (cand eram in Ro) mereu se certau pe o jucarie...cum punea unul din ei mana pe ceva o dorea celalalt...si ieseau scantei...
Acum are 3 ani, si pentru ca ne-am mutat aici si ii lipsesc prietenii de acasa (sau poate pt ca s-a "maturizat") a inceput sa ii fie dor de copii, sa vrea sa fie in preajma lor chiar daca asta inseamna sa SHARE...
Si uite, ca (dupa ce mi-am irosit nervii, si explicatii peste explicatii, si metode didactice, si orice) acum copilul meu imparte, face schimb de jucarii...si cedeaza o jucarie...din "senin"...tocmai cand imi pierdusem speranta...
Iau in fiecare zi viata de la capat
Sinzi, Radusi David
David
tlaura spune:
Sinzi_ana, era vorba despre pasivitatea parintilor in asemenea situatii.
Normal ca orice copil este egosit, si ar vrea totul numai pentru el, dar aici intervenim noi, cu exemple si explicatii pe intelesul lor! Totul e sa nu asistam pasivi la scene ca cele descrise de clau2toma.
Si acum, sunt rare ocaziile cand Andrei imparte jucariile de bunavoie, mai tot timpul trebuie sa duc lupta de lamurire cu el, si asta si fac.
Iar dupa cum si tu spuneai, pana la urma se vad rezultatele!
www.imagestation.com/album/?id=4287441075&code=8712142&mode=invite" target="_blank">Poze