Ghidul supelor/ciorbelor pentru incepatori/avansat
Raspunsuri - Pagina 4

akella spune:
Supa de telina
Ingrediente: 500 g telina, 300 g cartofi, 100 g smantana, 200 g telemea de oi, patrunjel verde, piper, 50 g margarina
Telina si cartofii se taie bucatele si se auresc in margarina. Se acopera apoi cu apa calda si se fierb la foc mic 5-6 minute, se adauga smantana batuta cu branza rasa si piperul si se mai lasa sa dea un clocot. Se presara cu patrunjel verde tocat.


akella spune:
Supa de verdeata cu galusti de unt
Ingrediente: 100 g unt, 100 g pesmet, 3 galbenusuri, sare, piper, nucsoara, 750 ml supa de carne (instant), 200 g filé din piept de pui, 100 g smantana, cate 1 leg. nasturel, papadie si urzici
Se bate spuma untul cu 2 lg. pesmet si galbenusurile. Se adauga restul de pesmet, sare, piper si nucsoara si se lasa 2 ore la rece.
Se da in fiert supa, se adauga carnea, se fierbe 20 de minute, se scoate si se adauga smantana. Se pune verdeata tocata, se paseaza si se condimenteaza.
Din aluat se formeaza galusti de marimea unei nuci. Se fierb in apa cu sare 10 minute; se taie marunt carnea si se adauga in supa impreuna cu galustile. Se orneaza cu verdeata.


akella spune:
Supa-crema de cartofi cu raci
Ingrediente: 12 raci vii, 300 g cartofi, 1 praz (cca 300 g), 1 morcov, 2 cepe, 4-5 catei usturoi, 1 lg. ulei (masline), 1 lingurita cimbru, 800 ml supa de legume (instant), 400 g smantana, sare, piper, 1 leg. marar, piper macinat mare
Racii se spala bine in mai multe ape, apoi li se indeparteaza intestinul prin scoaterea a doi solzisori de la mijloc, din coada. In 2 l de apa clocotita se pun la fiert o ceapa, 3-4 catei usturoi si sare. Dupa 15 minute se adauga si racii. Se fierb pana se inrosesc bine. Se lasa sa se raceasca in zeama in care au fiert, apoi se curata carnea.
Cartofii se taie cubulete, morcovul bucatele, si prazul inele. Ceapa si 1 catel de usturoi se toaca marunt.
Se incinge uleiul. Se caleste ceapa, usturoiul, morcovii si prazul. Se adauga cimbrul si cartofii si se amesteca. Se adauga supa si se lasa sa fiarba cca 15 minute.
Se incorporeaza smantana in supa. Se paseaza legumele in supa si se mai fierbe la foc mic. Se pune sare si piper, dupa gust. Se pune carnea de raci si se mai lasa pe foc cca 1 minut. Supa se orneaza cu marar si piper macinat mare.


akella spune:
Supa-crema de conopida
Ingrediente: 1 conopida mare, 1 ceapa, 1 pahar smantana, 25 g unt, 1 ou, sare
Conopida se desface in buchetele si se pune la fiert in 1,5 l apa, impreuna cu ceapa. Cand s-a inmuiat suficient, se pastreaza cateva buchetele intregi, iar restul se paseaza fin si se amesteca bine cu zeama in care a fiert conopida. Se adauga smantana amestecata cu galbenusul de ou, sare si unt. Se orneaza cu verdeata si se serveste cu crutoane.


akella spune:
Supa-crema de gulii
Ingrediente: 5-6 gulii (cca 500 g), 500 ml lapte, condimente de gaina, sucul de la 1 lamaie, 150 g branza topita, 4 felii de paine, 100 g sunca
Se dilueaza laptele cu 500 ml apa si se pune pe foc. Se adauga 2 lingurite condimente de gaina si branza topita, taiata bucati. Se amesteca bine.
Dupa ce s-a topit branza, se adauga guliile taiate si se lasa sa fiarba. Apoi se ia supa de pe foc si se paseaza pana devine crema.
Se adauga sucul de lamaie si se lasa sa mai dea un clocot. Se taie painea cubulete si se fac crutoane prajite in unt.
Sunca se taie fasii subtiri si se adauga cand supa este inca fierbinte. Se lasa cateva minute ca sa capete gust, apoi se serveste cu crutoane.


akella spune:
Supa-crema de legume
Ingrediente: 1 ceapa, 2 dovlecei, 2 cartofi, 200 g fasole verde, sare, piper, patrunjel verde
Legumele se toaca fin si se pun la fiert in 2 l apa. Cand sunt gata, se scot, se strecoara si se paseaza fin. Crema obtinuta se pune din nou pe foc, diluandu-se cu o canita sau doua din zeama in care au fiert legumele. Se condimenteaza dupa gust si se mai lasa 5 minute la foc mic. Se adauga patrunjel verde tocat si se serveste cu crutoane.


akella spune:
Supa-crema de telina cu linte
Ingrediente: 700 g radacina de telina, 4 cepe, 2 lg. ulei, 750 ml supa (instant), 100 g linte rosie, 250 g smantana, sare, piper, suc de lamaie, sos picant (Tabasco), patrunjel verde
Telina se taie bucati, iar ceapa se toaca. Se incinge uleiul si se caleste ceapa. Se adauga telina. Se toarna supa si se fierbe acoperit cca 12 minute.
Lintea se acopera cu apa si se fierbe 10 minute, pana se inmoaie, si se scurge bine.
Telina se paseaza in supa si se adauga smantana; se da in fiert supa. Se condimenteaza dupa gust cu sare, piper, suc de lamaie si sos picant.
Se adauga lintea si se incalzeste putin, amestecand. Se orneaza cu patrunjel verde tocat.


akella spune:
Bors de ardei umpluti
Ingrediente: 6 ardei grasi (kapia), 250 g carne tocata, 1 felie paine inmuiata, 3 cepe, 1 morcov, ¼ telina, sare, piper, 1 ou, 30 g orez, 200 g rosii, patrunjel verde, marar, bors dupa gust, 100 g smantana
Se pun sa fiarba in 2 l apa clocotita 2 cepe taiate marunt, morcovul si telina rase.
Carnea tocata, painea, 1 ceapa rasa, oul, orezul, patrunjelul si mararul tocate se amesteca bine. Se curata ardeii de codite, se spala bine si se umplu cu amestecul de carne. Se astupa cu cate o bucata de rosie si se pun sa fiarba in supa care clocoteste.
Bucatile de rosii ramase se decojesc, se curata de seminte si se adauga la supa. Dupa ce au fiert, se potriveste supa de sare si piper. Borsul se fierbe separat si se adauga in final. Se mai dau cateva clocote. Se serveste cu smantana.


akella spune:
Bors cu carne de porc
Ingrediente: 500 g carne de porc, 2 cepe, 1 sfecla, 1 morcov, 1 patrunjel, cateva foi de varza, 2-3 cartofi, 2 rosii, 1 ardei, marar, patrunjel verde, leustean, sare, 1 l bors, 200 g smantana
Carnea se spala, se taie bucati si se pune la fiert in 3 l apa rece. Se aduna spuma, se pune sare si se lasa sa fiarba 1 ora. Se taie ceapa marunt, iar restul zarzavatului, in afara de cartofi, se taie fideluta si se pune sa fiarba cu carnea.
Cand carnea e aproape fiarta, se pun si cartofii cubulete. Se infierbanta separat borsul si se adauga, impreuna cu verdeata tocata, dupa ce a fiert zarzavatul. Se serveste cu smantana.


akella spune:
Bors de miel
Ingrediente: cap de miel, picioarele, coada, 1 ceapa, 4 leg. ceapa verde, 1 morcov, patrunjel, leustean, 50 g orez, sare, 2 oua, ¾ l bors
Se spala bine capul, picioarele si coada, se curata de pielite si se pun la fiert in 3 l apa. Se ia spuma. Se adauga ceapa taiata marunt, orezul si morcovul intreg. Se lasa sa fiarba pana se moaie carnea si orezul. Se adauga verdeata taiata marunt si borsul clocotit. Se potriveste de sare. Se lasa sa dea cateva clocote. Se drege cu ou.
