Ghidul supelor/ciorbelor pentru incepatori/avansat
Raspunsuri - Pagina 3

akella spune:
Supa de morcovi
Ingrediente: 8 morcovi, 2 cepe, 2 mere, 2 lg. ulei, sare, piper
Legumele si fructele se dau pe razatoare, apoi se calesc 5 minute in ulei incins. Se toarna 1 l apa fiarta si se lasa la foc potrivit 20 minute. Se condimenteaza si se mai lasa 10 minute la foc mic. Se ia supa de pe foc si se paseaza fin. Se orneaza cu felii de mar.


akella spune:
Supa de patrunjel cu pastrav
Ingrediente: 800 g radacina de patrunjel, 2-3 cartofi, 1 fir praz, 30 g unt, 600 ml supa de legume (instant), 200 g smantana, sare, piper, nucsoara, 1-2 lg. suc de lamaie, 1 leg. marar, 200 g pastrav afumat feliat
Se decojesc radacinile de patrunjel si cartofii, se spala si se taie cuburi, iar prazul se taie fasii. Se incinge untul si se calesc legumele. Se toarna supa si se lasa sa fiarba la foc moale 15-20 de minute.
Vasul se ia de pe foc. Se adauga smantana si se paseaza supa. Se potriveste de sare, piper, nucsoara si suc de lamaie.
Pestele se taie fasii, iar mararul se toaca. Se aseaza supa in farfurii adanci preincalzite si se orneaza cu pastrav afumat si marar.


philip spune:
la noi in familie preferata e ciorba de vacuta (din mugur de piept). pun carnea la fiert in apa rece, o spuia o pauzasc si cand e fiarta (sau aproape fiarta) adaug ceapa, ardei, morcov, patrunjel sau pastarnac radacina, telina, peste vreo 5 minute rosii, apoi patrunjel, marar, muuuuult leustean si bors. daca e prea subtire adaug paste, da' cum tin la silueta, nu prea, in ultima vreme.
philip&andreea
copilasi dragalasi


philip spune:
apoi supa de rosii:
pun la fiert morcovi, pastarnaci, telina, ardei, dovlecei, ceapa, fasole pastai, cand au fiert bine le fac piure pe care il pun inapoi in oala cu apa ramasa, adaug sucul de rosii (cel mai bun e ecel facut proaspat din rosii f coapte), o canita de orez si cand acesta e aproape fiert patrunjel tocat si niste frunze de telina. daca nu-s prea coapte rosiile si-i prea acrisoara, pun o lingurita de zahar.
philip&andreea
copilasi dragalasi


philip spune:
supa crema de linte
pun o ceapa la unduit, cand e translucenta, adaug apa si lintea, de obicei adun cojile care se ridica la suprafata si fierb pana se face o pasta groasa, adaug la urma marar (asa-mi place mie) si piper. in farfurie rad niste cascaval.
philip&andreea
copilasi dragalasi


geba2001 spune:
Dragii mei Akella si Philip,
va multumesc ptr retete
noi nu suntem "borsari" (cum se spune pe la soacra-mea), dar mai simtim nevoia de o ciorba sau o supa din cand in cand si retetele propuse sunt f bune pt varietate
Pupici si week-end placut, cu mult soare
Geta


akella spune:
Supa de pui cu galuste
Ingrediente: 1 pui + 150 g filé din piept de pui, zarzavat de supa, 2 boabe ienibahar, 1 lg. boabe de piper, 2-3 foi dafin, 1-2 ardei iuti uscati, 3 catei usturoi, 2 cuisoare, 1 morcov, ˝ fir praz, 1 fir telina, 1 ou, 3 lg. smantana, 2 lg. verdeata tocata (patrunjel, ceapa verde, cimbru), sare, piper, coaja rasa de la 1 lamaie
Se fierbe puiul cu apa, zarzavat de supa, ienibahar, piper boabe, dafin, ardei iuti, usturoi si cuisoare. Se taie fasii morcovii, prazul si telina.
Pieptul de pui rece se paseaza, se inglobeaza oul, smantana si verdeata tocata; se adauga sare, piper si coaja rasa de lamaie.
Intr-un litru de supa calda, strecurata, se pun legumele. Se scot galuste din compozitia de carne si se adauga in supa. Se lasa sa fiarba 8-10 minute. Se toarna supa in farfurii adanci si se orneaza cu patrunjel tocat si frunze de telina.


akella spune:
Supa de rosii
Ingrediente: 500 ml suc de rosii, 1 morcov, 1 ceapa, 1 radacina mica de telina, 2 lg. orez, sare, piper, verdeata
Se curata legumele, se taie bucati si se pun sa fiarba in apa cat sa le acopere. Cand sunt gata, se scot si se paseaza. Se amesteca din nou cu zeama in care au fiert, se adauga orezul, sare si piper.
Cand a fiert orezul, se adauga sucul de rosii si se mai lasa sa fiarba. Se serveste rece, cu verdeata tocata.


akella spune:
Supa de rosii cu galuste de peste
Ingrediente: 1 kg rosii, 2 cepe, 1 catel usturoi, 2 lg. ulei (masline), sare, piper, 250 g filé de peste, 1 albus, 2 lg. smantana, suc de lamaie, patrunjel verde
Se curata rosiile de coaja si seminte si se taie marunt. Ceapa si usturoiul se toaca si se calesc in ulei. Se adauga rosiile si se calesc putin. Se lasa sa fiarba inabusit cca 10 minute. Se paseaza supa, se sareaza si se pipereaza.
Se spala pestele, se sterge, se taie cuburi mari si se paseaza. Se amesteca impreuna cu albus si smantana. Se adauga suc de lamaie, sare si piper.
Se iau galuste din compozitia de peste si se pun cca 5 minute in apa clocotita. Se scot, se scurg si se aseaza in farfurii adanci. Se toarna deasupra supa si se garniseste cu patrunjel verde.


akella spune:
Supa de rosii cu galuste de orez
Ingrediente: 200 g orez fiert, 50 g branza de vaci, 2 galbenusuri, 1 lg. pesmet, 1 lg. seminte de floarea-soarelui prajite si decojite, 2 lg. patrunjel verde tocat, sare, piper, nucsoara, 200 ml supa (instant), 2 cepe, 2 catei usturoi, 1 lg. ulei (masline), 50 g bulion, 600 g rosii, 250 ml suc de rosii, 2 fire busuioc, 150 g smantana, 1 lg. zahar, 3 lg. lapte
Se amesteca orezul cu branza de vaci, galbenusuri, pesmet, seminte si patrunjel. Se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara. Se da in fiert supa. Se fac bilute din compozitia de orez si se fierb cca 16 minute.
Ceapa si usturoiul se toaca si se calesc in ulei. Se inglobeaza bulionul, apoi rosiile taiate cubulete. Se toarna restul de supa si sucul de rosii. Se fierbe la foc mediu 12 minute. Se adauga apoi busuiocul tocat si zaharul si se mai da un clocot. Se strecoara si se incalzeste din nou.
Supa se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara; se aseaza pe farfurii cu galustile de orez. Se amesteca smantana cu lapte si se toarna in supa; se orneaza cu patrunjel verde.
