Caria poate incetini cresterea copilului
Am gasit aceasta stire si m-am gandit ca poate fi folositoare si altor mamici de bebici care nu sunt cuminti la dentist.
Caria poate incetini cresterea copilului
Majoritatea adultilor se tem de medicul stomatolog. Acest sentiment de multe ori isi are originea departe in copilarie si in primele experiente traite in cabinet.
Devenind parinti, acest sentiment de teama se poate reflecta si asupra copiilor cu repercusiuni asupra dezvoltarii psiho-somatice a acestora.
Caria dentara e unul din factorii importanti ce pot conduce la incetinirea cresterii si dezvoltarii copiilor. De multe ori molarul definitiv care erupe in jurul varstei de 5-6 ani este luat drept dinte de lapte, neacordandu-i-se o atentie corespunzatoare. E bine de stiut ca acesta are influente asupra pozitiei si distributiei dintilor.
Cum sa invingem frica micutului
Comportamentul copilului in cabinetul stomatologic poate fi influentat de diversi factori: atitudinea parintilor, grupul de prieteni, scoala, varsta micutului, tipul de personalitate, educatia, imaginatia, experientele stomatologice anterioare si noua confruntare cu medicul stomatolog. De aceea pentru a convinge copilul sa-si invinga teama este nevoie de multa rabdare si atentie atat din partea stomatologului, cat si din partea parintilor. Un copil problema pentru stomatolog se formeaza atunci cand parintii sunt prea autoritari, prea protectivi sau prea afectuosi sau indulgenti, dar si atunci cand copiii se simt respinsi sau lipsiti de dragoste.
Parintele trebuie sa incerce prima data sa povesteasca copilului, in termeni cat mai simpli, ce sunt dintii si la ce folosesc, cum apar cariile si cum se trateaza. Tot adultii au obligatia sa explice micutului rolul periajului si cum se efectueaza acesta corect. Copilului trebuie sa i se explice ca medicul stomatolog trebuie sa ii controleze regulat atat pe cei mici, cat si pe adulti. Prin urmare, chiar si dintii de lapte trebuie ingrijiti si, la nevoie, tratati.Copilul poate fi lasat sa se joace acasa de-a medicul stomatolog. El va utiliza o oglinda mica si va controla cu ea starea de sanatate a dintilor parintelui.
Metoda jocului poate fi aplicata si in cabinetul de stomatologie. E ideal ca tuturor "ustensilelor inspaimantatoare" ale medicului sa li se atribuie cate un simbol ori un diminutiv. De exemplu: turbina impreuna cu freza pot fi albinute, injectia - o ciupitura de tantar, iar lumina de la scaunul stomatologic poate fi soarele.
Inaintea primului control stomatologic al copilului, acesta e bine sa-si insoteasca mai intai parintele. Micutul va asista ca spectator, obisnuindu-se cu atmosfera si vazand cu ochisorii lui ce se petrece. Este de preferat ca prima consultatie a copilului sa fie scurta.
La prima vizita a copilului, medicul isi va rezerva o perioada mai lunga de timp pentru a explica copilului rolul instrumentarului, demersul tratamentului medical, fara a se pierde insa in amanunte.
Medicul stomatolog trebuie sa foloseasca cuvinte care sa nu inspaimante copilul, sa poarte halate colorate, sa-l asigure pe copil ca e prietenul sau si ca nu-i va insela increderea. Copilul va fi asigurat ca va fi la curent cu tot ceea ce i se intampla.
Copilul poate observa daca parintele este nervos, iar aceasta ii poate induce teama. Cel mai bine este ca parintele sa ramana in sala de asteptare a cabinetului
Raspunsuri
moto spune:
MARINA SA STI CA AI AVUT O IDEE F. BUNA AM CITI CE AI SCRIS SI SPER CA O SA ME PRINDA BINE MAI INCOLO CAND O SA NE APARA DINTISORII.
Miguelle spune:
Perfect de acord cu ce spui. Dintii de lapte trebuie ingrijiti.
Stii cumva un stomatolog care rezolva o carie unui copil de 4 ani ? Pentru ca chiar am nevoie si nu prea imi imaginez cum il convingi sa stea.Multumesc.
alba spune:
Marinaa,multzumim mult sint foarte utile informatiile despre carie
Miine sintem programati la dentist cu Darian si sint tare emotionata si-mi fac 1001 de probleme,ca daca nu sta,ca daca tipaaa,ca daca fuge,ca daca nu deschide guritza,sau daca "ramine ca la dentist"...
Are deja un inceput de carie, sa vedem miine ce se poate face!
Doamne ajuta,sper sa fie bine!
***Alba***
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Album%20principal&mid=499&cid=78
mirelam spune:
Eu as ruga fetele care au copii mai marisori si care au trecut prin perioada in care au trebuit sa mearga cu copiii la stomatolog pentru prima data, sa ne povesteasca si noua cum a fost, cum s-au comportat copiii si cam ce ar trebui sa stim.
Mie, sincer mi-e groaza de perioada cand va trebui sa il duc pe Andrei la dentist. Lui ii este frica si cand se uita medicul in gat cand e racit dar sa-i mai faca ceva...cred ca ar scula tot cabinetul in picioare.
(5 anisori)
petruta spune:
O prietena a mea si-a dus fetita la un medic stomatolog (particular cabinetul) , prin Drumul Taberii, sa-i trateze o carie la o maseluta de lapte. Medicul s-a purtat foarte frumos cu fetita, a glumit etc ca sa o faca sa nu-i fie teama. Cred ca orice medic stomatolog poate trata un paint mic daca stie cum sa-l ia.
Petruta & bb mihai cu doi dintisori
alba spune:
Hai sa va povestim si voua cum a fost azi la "nenea dentistu"!
Bine ca nu a fost asa de grav cum mi-am inchipuit eu!
Aztazi a fost mai mult o vizita de acomodare,ceea ce mi se pare foarte bine gindit!
Asistenta l-a pus pe scaun,i-a aratat toate instrumentele,i le-a dat in minutza sa le "studieze",s-a jucat cu "aspiratorul" acela mic,a apasat pe butoane,a baut apa,a vazut cum se aprinde lampa si a stat f.cuminte!
Apoi a venit doctorul si s-a uitat un pic in guritza si a stat cuminte ca un "mielusel"!
Drept rasplata a primit o guma de mestecat speciala pentru copii si o carticica cu poze colorate, despre ingrijirea dintisorilor,pe intelesul piticilor!A fost deci incintat!
Abia data viitoare o sa-i trateze caria,asa ca Doamne ajuta!
P.S. Inainte sa ma duc la acest dentist,am intrebat si alte mamici,daca pot sa-mi recomande un dentist bun pentru copii!
Ca asa dentisti sint multi,dar nu toti se inteleg asa de bine cu mini pacientzii!
Asa ca interesati-va inainte-n stinga si-n dreapta,ca merita!
Succes!
***Alba***
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Album%20principal&mid=499&cid=78