relatia adolescenti si parinti

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns adrienne12 spune:

Ce bine imi pare ca v-am gasit!!!! Mi-am spus oful la prieteni dintotdeauna la 40+ sau - am probleme mari cu fiu-meu dar acum sint la capatul puterilor, nu mai am energia sa vi le spun. Le-am expus acolo. Va spun cit se poate de sincer, am 43 ani, fiu meu are 19 si numar zilele pina va trai pe picioarele lui si ma sperii pt. ca sint barbati care nu se maturizeaza niciodata! Adolescenta lui a fost si este CUMPLITA. Acum in special am o problema mare pt ca mi-a adus=o pe prietena lui acasa au dat-o parintii afara din casa si nu stiu ce sa fac cu ea. Parintii f. catolici, au dat-o afara pt. ca si-a pus belciug in nas, buza si sprincene. Eu nu sint de aocrd cu ea din multe privinte. fata e f. frumoasa dar a terminat liceul si nu vrea sa mearga la college. Lucreaza la un fast food. Din cauza ei fiu-meu a lasat scoala pe planul 2, dupa ce ca nu muncea pe brinci acum e si mai rau. Ce ma fac mai cu fata asta? Cum sa ii fac pe parintii ei sa o ia inapoi???? Cum il desprt pe fiu0meu de ea? Bietul de el e topit dar de cind e ea merge din timpenie in timpenie....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns descintec spune:

Adrienne, dar ce spun parintii fetei cind discuti cu ei?

oricum, daca raman la tine, pretinde-le sa cotizeze fiecare cu cite o treime din intretinere, mincare. si sa participe la curatenie, fiecaruia sa ii vina doua zile pe saptamina rindul. nu ii cocolosi, poate ca daca sint obligati sa se intretina cumva se vor maturiza mai repede. si nu dispera, multi copii trec prin faze dintr-astea.

Mergi la inceput

De abia azi am reusit sa dau de mama fetei care mi-a plins la tel. ca erau ingrijorati. Mi-a zis ca in viata ei nu a avut vreo problema cu fata care e f. tacuta si sfioasa si ca nu a ridicat vocea la ea dar ca acum vazind-o cu belciugele si-a iesit din fire a tipat la ea si fi-sa, sifonata, a plecat de acasa. Poftim ce fac copiii! Mi-a zis ca se duca la ea la servici sa o convinga sa vina acasa.

Mergi la inceput

e obisnuit ca tocmai copiii pe astia cuminti, pe care nici nu ii simti - atit sunt de obedienti, nu ies din cuvintul parintilor, stau mult in camera lor la lectii, invata binisor - ei bine, parintii ii observa doar cind explodeaza cu belciuge in nas. Si intotdeauna se mira aproape cu aceleasi cuvinte: dar era un copil atiiit de cumnite! atit de cumnite incit nici nu trebuia sa il bage in seama, completez eu. zic ca e mai usor cu copiii recalcitranti, care se razvratesc de mici. stii ce se intimpla cu ei, ce e in capul lor, ce nu le ajunge. cer atentie, e musai sa te focusezi pe ei. astia tacuti si cuminti evolueaza nebagati in seama. parintii, obositi si tracasati, sint multumiti ca nu au batai de cap cu ei (mai ales daca mai au vreun copil rebel :). asa ca daca aveti copii cuminti, care nu va fac probleme, nu uitati sa vorbiti cu ei, sa interactionati, sa aflati ce e in mintea lor si ce nu le ajunge. nu ii lasati sa se refugieze in cumintenie :)

imi cer scuze daca mesajul meu suna sfatos, tocmai m-am lovit de un asemenea caz. parintilor nu le venea sa creada ca fiica lor are de fapt o viata paralela fata de ceea ce stiau ei.

Mergi la inceput

Descintec de acord, in fine asta e treaba mamei ei. Copilul meu are viata lui paralela dar eu tip la el de cind ma stiu si s-a obisnuit. oricum nu tip fara motiv. oricum stie ca il iubesc neconditionat pt. ca e al meu indiferetn ce timpenie face. problema e ce fac eu cu fata? cum o trimit inapoi la maica-sa? Maica-sa a vorbit cu ea dar nu a vrut sa vina acasa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns KUKI spune:

Adrienne, pai daca vorbesti cu fata si ii explici ca nu se poate si nu esti de acord ca ea sa ramana in casa ta? Pana la urma tu hotarasti ce si cum in ograda ta, nu ea si nici macar fiul tau, nu?
Adica eu nu prea inteleg, cum nu vrea sa se duca acasa? Pai ce, e pe vrute?
Normal ca-si permite sa nu vrea acasa, daca a gasit un colt caldul in care sa se refugieze.
Nu vrea acasa...problema ei si a familiei ei, n-are decat sa se duca unde o sti. Dar la tine in casa, tu stabilesti cine si cat ramane, nu?
Zau, cred ca esti prea delicata cu ea de data asta...

Mergi la inceput

eu nu stiu cum vedeti voi perioada asta a adolescentei, eu recunosc ca ma dereuteaza. cind eram adolescenta mi se pare ca sunt ok, nu itelegea, deloc de ce lumea din jur o priveste ca pe o boala :) abia mai tarziu am inteles cite ceva. nu de mult, cineva (nu spui cine, persoana importanta) scria despre adolescenta lui asa (mi s-a parut ca daca as fi avut cuvintele lui as fi scris cam la fel :):

"În pre-adolescenta, simteam, uneori, o imperioasa nevoie sa scriu, dar n-aveam subiect. Nu gaseam nimic care sa fie pe masura apetitului meu creator. Cu alte cuvinte, pofta de expresie nu rezulta dintr-un preaplin al substantei, ci dintr-o efervescenta vida, care cauta gestul si postura, fara sa fie dublata de vreun continut. Mi-am amintit de aceasta stare juvenila urmarind, la televizor, tulburarile din Franta. Nenumarati tineri au un chef paroxistic de tambalau. Nu conteaza tema, nu conteaza adevarul, nu conteaza eficienta. Ragetul primeaza. Un raget "estetic"

cind vad cite un adolescent mutilat de piercinguri mi se face o mila imensa. nu ma pot opri sa nu ma intreb ce gol umple cu toate fiarele pe care le infige in el. sunt un fel de manifeste de protest pe doua picioare. adrienne, daca mi s-ar intimpla mie povestea ta, eu cred ca as lasa fata sa stea la mine o vreme - nu lunga - pina se limpezeste. daca reusesti si sa te apropii de ea, esti o meseriasa :) poate poti fi o punte intre ea si parinti. apoi, daca o dai afara poate pleaca si fiul tau. si cred ca e in zadar sa iti doresti ca el sa fie cu ea. ar trebui sa ne bucuram de cite ori copiii nostri iubesc.

Mergi la inceput

Descantec, bine si adevarat zice acolo...cine zice, "persoana importanta"

Totusi in ceea ce o priveste pe fata cu pricina...sa fiu in locul mamei ei, nu stiu cat de impacata as fi cu situatia...sa i se ofere in alta parte adapost cand nu-i mai convine acasa...sa fie in alta parte incurajata...nu stiu cat de bun e pentru fata refugiul asta.

Mergi la inceput

Fetelor nu am dat-o afara din casa pt. ca mi-a fost frica sa nu plece si fiu-meu dupa ea si mai stiu e ce sa faca. Cel putin daca sint la mine stiu ce fac si stiu ca sint in regula. Am vorbit si cu mama fetei am linistit-o si pe ea. Chestia e ca nimeni nu le poate impune sa vina acasa sau sa stea casa pt. ca au peste 18 ani, din pct de vedere legal pot face ce vor.Apoi fata e buna, e talentata, gateste, face curat, croitorie, ceea ce pt. America e de neauzit. Un coleg mi-a zis ca cei care isi pun astfel de fiare fe corp vpr sa traga atentia, au probleme de personalitate. Asa o fi. Fata provine dintr-o familie modesta si extrem de credincioasa si stricta. Ceea ce nu pricep eu este de ce nu se uita in oglinda sa se vada ca e frumoasa asa cum e. V-am zis, pest 1.70m slaba bat… i-am zis de 2 ori ca ar putea fi model. Oricit de mult mi-ar dipslacea aruncatul ei in strada de catre mine nu-I rezolva problemele (le rezolva pe ale mele). Asa ca trebuie sa o fac sa inteleaga ca nu is permite finaciar sa inchirieze un partament si ca daca ar vrea sa fie independenta mai bine ar merge la college. Si ca familia ei o iubeste, dar la asta maica-sa ar trebui sa ii spuna nu eu. Mama ei, ma scuzati ca o spun dar e depasita de situatie. As ruga insa vreun teenagr sa-mi spuna si mie de ce nu se vad cit sint de frumosi si isi pun fierataniile alea si apoi, de ce sa plece de acasa?

Mergi la inceput

Mai...ce sa zic, delicata situatie.
Stiti, genul ala de situatii care crezi intotdeauna ca li se intampla numai altora, ca pe tine te ocolesc...
Inca mai am un baiat cuminte si potolit (14 ani), si da, avea dreptate Descantec undeva...inca imi mai permit sa nu prea-l bag in seama. Stam mult de vorba, despre tot si despre toate, dar e oare suficient? Il inteleg oare cu adevarat?
Din felul in care abordati voi problema fetei, spre deosebire de mine...inclin sa cred ca eu nu sunt inca pregatita sa fac fata cu tact si intelegere situatiilor ce pot apare.
Cred ca mai am de lucrat cu mine insami...

Mergi la inceput