Ortodoxie din Postul Mare in Postul Mare (20)

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns alinaluchian spune:

quote:

daca vrei insa sa citesti cate o viata de sfant, sa ii vezi evolutia de la ateu, de ex, la schimbarea totala, iti recomand chiar Viata si opera Pr. Serafim Rose (un sfant contemporan, american)

gandacelu, e vorba de aceasta carte http://apologeticum.net/detalii.php?pag=0322 ?

Cel care furnizeaza altuia un gind constructiv, l-a imbogatit pe vecie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

quote:
Originally posted by alinaluchian

quote:

daca vrei insa sa citesti cate o viata de sfant, sa ii vezi evolutia de la ateu, de ex, la schimbarea totala, iti recomand chiar Viata si opera Pr. Serafim Rose (un sfant contemporan, american)

gandacelu, e vorba de aceasta carte http://apologeticum.net/detalii.php?pag=0322 ?

este in format digital? wow!:)) oricum, eu sunt impotriva citirii pe pc, e altceva decat in format clasic - totusi, pentru cine nu si-o permite, e super!

catalina, atunci hai sa vorbim despre... Liturghie, daca vrei:)

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=71551" target="_blank">o situatie tragica

mami de ileana si ioachim

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

bre, cate titluri am gasit!!!!!!!!!!!!!

http://apologeticum.net/catalog.php?cat=Apologetica%20crestina&pag=2
merci

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=71551" target="_blank">o situatie tragica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinaluchian spune:

quote:
Originally posted by gandacelu

bre, cate titluri am gasit!!!!!!!!!!!!!

http://apologeticum.net/catalog.php?cat=Apologetica%20crestina&pag=2
merci

Cu multa placere !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by cataghe

Irina, tot ce se poate sa fie cum zici tu in anumite zone, insa uite, eu am cautat ore de cateheza pt baietelul meu si din cele j' de mii de biserici si bisericute din orasul meu nici una nu are asa ceva, din pacate. Pe de alta parte, nu toata lumea are acces la un preot cand vrea si cum vrea, ceea ce mi se pare normal, ca preotul e unul si cei care ar avea nevoie de el sunt poate ca zeci sau sute. Deci, nu de vorbit cu megafonul vorbesc eu aici, dupa cum cred ca iti dai seama. Cu frecventatul lacasului de cult iar poate fi o problema, eu de exemplu am incercat figura acum doua saptamani si am gasit exact ceea ce stiam, o viermuiala continua in biserica incat mi-a fost imposibil sa inteleg ceva din slujba - si pe cuvant ca m-am dus cu mare dorinta de a intelege. Cred ca duminica viitoare o sa incerc in liniste, acasa, cu radioul. Oricum, imi vine destul de greu sa pricep cum imi pot lamuri intrebarile despre ortodoxie in conditiile astea. Poate ca pt voi, care sunteti bine infipte intr-o comunitate de acest gen, lucrurile par foarte simple, dar crede-ma ca nu sunt intotdeauna si pt oricine.
Insa nu vreau sub nici o forma ca asta sa fie tot o polemica, eu doar am vrut sa sugerez - pt a nu stiu cata oara - ca nu toata lumea care intra aici intra ca sa se certe, si chiar daca se mai ajunge la asa ceva, asta nu e neaparat pt ca interlocutorii vor sa isi bata joc._
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)

Cata,la inceput,cand nu prea eram"dusa la Biserica" nici eu nu intelegeam nimic si ma enerva toata foiala din timpul slujbei.Dar am facut in felul urmator:mi-am cumparat o carticica cu textul si explicatia Sfintei Liturghii,si am citit-o acasa pe indelete.Duminica urmatoare m-am dus mai devreme la Biserica si m-am asezat mai in fata,intr-un coltisor linistit,unde nu era foiala,iar slujba se auzea bine si puteam sa vad si preotii slujind.De data asta mi-a fost mai accesibil totul,fiindca am inteles despre ce e vorba.A durat cam un an ,cred,pana am inceput sa gust cu adevarat dulceata Sfintei Liturghii.Treptat am invatat raspunsurile pe care le dau mirenii,cantarile,rugaciunile,etc. si imi place grozav la Biserica.Dar in timpul asta am revenit des la carticica cu pricina,am studiat-o pe indelete,am invatat Crezul si unele rugaciuni pe de rost acasa.Adica am depus un pic de efort ca sa obtin ceva.Desigur,la tine totul poate veni mai repede si mai usor dar trebuie un pic de dragoste si de osteneala.Si neaparat sa mergi de la inceputul Slujbei,si sa te asezi mai in fata,ca daca vii tarziu si stai la usa,normal ca n-auzi nimic si se fataie toti pe langa tine.De obicei Liturghia incepe la 10,dar depinde si de Biserica,trebuie sa te uiti pe program.Tu in ce oras esti?Poate gasim pe cineva de-acolo care sa te indrume spre o Biserica cu ore de cateheza.Imposibil sa nu fie macar una.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Trebuie sa cobori din barca daca vrei sa mergi pe ape.
today

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Un anunt pentru fetele din Bucuresti: ASCOR-ul va organiza conf cu Pr Teofil Paraian joi 13 aprilie ora 18 in Aula Magna a Fac de Drept cu tema "Predica de pe munte si viata omeneasca" Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Trebuie sa cobori din barca daca vrei sa mergi pe ape.
today

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adriana spune:

Apropo de Liturghie si de foiala din biserici, si noi suntem cam incurcati, copii sunt mici si intr-o permanenta miscoreala.
Am ales sa mergem la o biserica de langa noi, la care se aude slujba afara. Asa stam cu un ochi pe copii si ascultam si slujba. Altfel nu puteam.
Decat sa se jertfeasca unul si sa stea cu copii afara si celalalt sa intre la slujba.. dar la noi nu se poate...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariuta spune:

quote:
Originally posted by cataghe

Gandacelule, stiu ca nu se compara, de aia am si incercat in prima faza sa merg in biserica, dar eu vreau sa ascult liturghia de la cap la coada si sa incerc sa pricep ceva din ea, si cel putin pt inceput tot e ceva. Dupa aia, daca incep sa inteleg, poate ca voi face fata si la "viermuiala" mai usor. Problema e ca eu m-am obisnuit cu liturghia catolica, unde inteleg ce se intampla acolo, si daca o sa ajung sa inteleg si din cea ortodoxa macar tot atata, cred ca e ok.

P.S. Edit ca sa zic ca am aflat ca sunt si la noi in oras ore de catehizare pt copilasi... numa' ca la biserica greco-catolica.

Pe langa ce a sugerat Irina,
daca vrei sa intelegi ce se intampla la Sfanta Liturghie, poti cauta un curs de Liturgica speciala (cred de parintele Ene Braniste), mie mi-a placut mult cum se explica acolo, pe larg.
O carte foarte buna, este Alexander Schmemann, Euharistia, Taina Imparatiei.
Mai este si Talcuirea Dumnezeiestii Liturghiide Sfantul Nicolae Cabasila, care se gaseste chiar la link-ul dat de fete, http://apologeticum.net/catalog.php?cat=Scrieri%20patristice&pag=2.

Eu cred ca, de ar fi disciplina ca la armata in biserica, tot s-ar putea sa nu ai cum sa intelegi ce se intampla, care este semnificatia simbolica a fiecarui moment.
Daca incepi sa intelegi, s-ar putea sa nu mai sesizezi viermuiala.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

Multumesc mult pentru linkul catre cartea despre viata parintelui Serafim. M-ai facut fericita!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

Eu am gasit pe ortodoxmedia.com, la conferinte, niste inregistrari superbe, poate voi le-ati ascultat, ca majoritatea sunt mai vechi, dar vad ca surprize mai aveti si voi...
E o inregistrare a Pr Savatie, Tamaduirea prin iubire, daca n-ati ascultat-o ...n-o pierdeti...poate face careva link, ca eu sunt in urma cu tehnica

mi-a fost dor de voi

poimaine plecam la Frasinei, sa ne tineti pumnii, ca e primul drum cu noi la volan, si cu toti copiii in masina...dar, e ok...mergem cu Sf Calinic si cu Pr Ghelasie

Mergi la inceput