Postul Mare - sa-l tinem impreuna (2)
Raspunsuri - Pagina 5
carolinah spune:
Da, e drept ca merge postul de mancare f bine, dar ma omoara alte ispite. Nici nu va spun ce, ca ziceti ca am innebunit. Si eu cred la fel, drept sa va spun. Si macar daca nu as avea timp sa ma rog ar fi bine, dar eu nu am chef, ceea ce e mult mai grav.
Doamne Ajuta-ne sa tinem postul asta asa cum se cuvine, cu smerenie si rugaciune multa! Amin.
lina, cu Alina si Ana... si tati, evident
Tzuni spune:
Adriana, e ok. Nici eu nu sunt f convinsa de calitatea lor cu atat mai mult cu cat, incercat sa imite gustul mancarii originale (cea cu carne) pun in produsele de soia tot felul de ciudatenii, arome, coloranti etc... Problema e ca eu chiar nu am timp sa gatesc si m-am saturat de ce mananc, pt ca am o gama destul de redusa de produse de post, cu atat mai mult cu cat tin cont si de greutatea mea. Asa ca, nu pot manca paine, cartofi, orez si altele... Si eu sunt de parere ca postul modern e un moft, ca postul culinar presupune renuntare, nu inlocuirea cu cev aasemanator care tot a rasfat suna... Sper ca m-am facut inteleasa...
Tzuni
mic si drag si scump si grasunel
daro26 spune:
Buna, fetelor!
Nu sunt sanatoase deloc pate-urile astea de post cu toate ca sunt gustoase. Toate au vestitul glutamat de sodiu:
"E 621 - glutamat de sodiu , se gaseste in supele instant concentrate, mezeluri, si unele condimente. Are efecte neurotoxice si poate provoca migrene si crampe".
Uneori apare sub denumirea de potentiator de gust, pentru ca asta e de fapt. Am citit ca excita papilele gustative asa incat ceea ce mananci sa ti se pare bun. Cu alte cuvinte potentiatorul pacaleste creierul care inregisteaza drept gustos ceea ce mananci. Multe din condimentele de pe piata au in componenta lor potentiatorul de gust, mai bine folositi condimente maruntite (cimbru, oregano) si nu prafuri dubioase.
Va scriu si o reteta fooarte simpla de ciuperci sos:
Prajesti ciupercile in putin ulei (eu folosesc ciupercile din conserva pentru a castiga timp, dar cele proaspete sunt mai gustoase). Adaugi apoi ceapa pe care o lasi putin sa se caleasca, pui apa, bulion si o putina faina ca sa legi putin sosul. Lasi sa fiarba si la sfarsit pui o mana buna de patrunjel care ii da un gust putin acrisor. Se poate manca si cu o garnitura de orez. Pofta buna!
Am mai gasit o reteta de icre de post: 1 cana de gris si 3 cani de suc de rosii se pun la fiert pana se umfla grisul. Se freaca apoi cu ulei (ca icrele) si se pun condimente. N-am incercat inca, dar stiu ca am maincat odata la manastire la Techirghiol si au fost foarte bune!
Post cu folos si toate cele bune!
Gabrielama spune:
29 martie, ziua 23 de Post
Buna dimineata tututor!
N-am mai reusit sa scriu nimic, caci ne-a venit ideea nebuneasca sa ne mutam....... si am descoperit cat de greu - daca nu imposibil - este sa lucrezi cu agentiile imobiliare! Oricum, acum mi-am revenit din soc si o iau mai usurel...
Kia, la mine, problema chiftelutelor de naut a fost ca nu am fiert destul nautul si atunci cand am vrut sa le prajesc mi s-au raspandit prin tigaie; am facut si a doua zi, cand am fiert nautul de nu mai stia de el, si au iesit bine cand le-am prajit.
Tzuni, exista si mancare de post din comert sanatoasa - adica fara aditivi; produsele de la Inedit, de pilda, sunt facute din soia nemodificata genetic si fara aditivi alimentari; sau cel putin asa pretind ei....
Va doresc o zi usoara!
Gabi
irina.c. spune:
Buna dimineata!
Gabriela,succes la mutat si sa va ajute Dumnezeu sa gasiti ce va doriti!Vreti casa sau apartament mai mare?
Eu n-am nimic de mancare,trebuie sa ies,sa fac piata.Nici nu stiu ce sa mai gatesc,parca n-am pofta de nimic.
Daro,asa e,nici nu stii ce sa mai cumperi,ca in fiecare gasesti cate un conservant.Noua ne plac hamburgherii de soia,cu piure si salata
.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Trebuie sa cobori din barca daca vrei sa mergi pe ape.
today
Tzuni spune:
Buna dimineata si o zi usoara de post va doresc!
Mi-e tare ciuda ca din cauza programului aglomerat ajung acasa tarziu de tot si nu mai am timp pt rugaciune! 
gabriela, de la Inedit iau produse, dar oare sa cred ce scrie pe eticheta?
Tzuni
ML spune:
Mai fetelor ma bag si eu si nu m-a intrebat nimeni de sanatate, asa ca iertati-ma.
Cand am ajuns in SUA am citit ca soia ar fi recomandata numai femeilor ... la menopauza, nu femeilor tinere, barbatilor, copiilor pt. ca ar ridica nivelul de estrogen, deci poate produce cancer. Acum nu stiu ce sa mai cred. Eu mancam tofu, ii dadeam si fetitei care, culmea, o manca mult mai bine dacat pe branza, dar dupa ce am citit toate cele am renuntat la soia. Inca o data iertare.
P.S. Ma gandesc ca poate in cantitati reduse, din cand in cand merge, dar cine mai stie?!...
violeta70 spune:
Buna seara fetelor!
Multumesc mult de urare Irina. Imi pare rau, dar eu nu pot intra decat la aceste ore, intrucat ajung acasa pe la ora 20.00, pana mananc ceva (eventual), mai fac ceva treaba prin casa, ajung sa intru pe forum la aceasta ora. La servici am internet, dar nu am timp.
Reteta pe care o propui pare interesanta, poate o incerc in week-end.
Nici eu nu sunt intr-o stare f. buna, sunt si foarte obosita. Dar oboseala si stresul acumulat in week-end se risipeste (nu intotdeauna) duminica cand merg la biserica.
Tzuni, unii considera produsele din soia mai sanatoase decat produsele din carne. Eu insa cred ca soia consumata in exces si timp indelungat poate afecta pancreasul si ficatul. Si daca se poate sa se consume mancaruri facute din soia nu produsele deja preparate pe care le gasim in supermarketuri. Asta este parerea mea!
Pupici tuturor
si Dumnezeu sa fie cu voi!
irina.c. spune:
30 martie,ziua 24 de post
Buna dimineata!Va dortesc o zi frumoasa azi!Ieri am facut o tocanita de cartofi,azi nu stiu ce sa mai gatesc,sunt in pana de inspiratie si nu mi-e pofta de nimic.Lorena,sa stii ca am auzit si eu ce spui tu despre soia,dar parerile sunt impartite,unii zic ca e asa,altii spun ca e o cantitate mult prea mica de estrogen in soia,si nu influenteaza organismul.Mie oricum nu imi place la gust,asa ca nu prea consum.
Violeta,te asteptam pe-aici cand poti tu.
Vaii,feteloor,indata mi se termina si mie concediul si va trebui sa ma reantorc la servici.
Imediat dupa Pasti,mai exact.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Trebuie sa cobori din barca daca vrei sa mergi pe ape.
today
Tzuni spune:
Bine v-am regasit! Irina, nu plange, o sa vezi ca te reacomodezi si cu munca, si-ti va fi bine! De ce nu gatesti un spanac scazut?
Sau o iahnie de fasole cu ardei copti? Zic si eu...
O zi frumoasa!
Tzuni