Chimicalele din viata noastra!!
Raspunsuri - Pagina 7
cipcipcip spune:
Ce faci Idora, tradezi celalalt subiect?
Natasha, ai dreptate ca e greu sa te feresti de toate chimicalele, dar asta nu inseamna ca nu putem reduce din ele atit cit se poate, eu una sint convinsa ca este o mare diferenta pentru sanatatea noastra pe termen lung daca incercam sa mincam sanatos si sa folosim cosmetice bio. Chiar si folosirea unui deodorant in loc de antiperspirant de exemplu, e doar o chestie de alegere care nu cere in definitiv un efort prea mare.
Cipcipcip si bebe Julia 4 august 2005
Idora spune:
Cipcipcip,nu tradez, nici vorba,acum merg acolo sa mai scriu o reteta noua vegana, de ciocolata.
------------------------------------------------------------------------------
Viata e scurta si frumoasa.Ea merita si trebuie traita.Dar nu oricum.
poze
Liseberg-Gφteborg
arinna spune:
Pacat ca s-a oprit subiectul.
Alimentele ecologice sau organice sunt produsele de origine animala sau vegetala care au fost obtinute fara utilizarea substantelor chimice sintetice sau a componentelor modificate genetic, nu au fost expuse iradierii iar in urma producerii lor, mediul inconjurator nu a avut de suferit. Pentru a se considera organica, productia agricola sau zootehnica trebuie sa se desfasoare conform principiilor ecologice, timp de minim 3 ani. Iata cateva dintre calitatile alimentelor ecologice.
1. Productia de legume, fructe si carne organice nu foloseste substante chimice (pesticide, hormoni, etc.), spre deosebire de cea obisnuita. Spre exemplu, marul cultivat in mod conventional contine in jur de 30 de substante artificiale, concentrate in coaja, chiar si dupa spalare.
2. Produsele organice contin cu minim 50% mai multe vitamine, minerale, enzime si fitoelemente comparativ cu acelea conventionale. Cromul este un micronutrient deficitar in dieta moderna si se afla mai concentrat cu 78% mai mult decat in alimentele ecologice. Seleniul este un antioxidant puternic care ne protejeaza de radicalii liberi si are un nivel de concentrare in alimentele organice mai mare cu 400% fata de cele conventionale. Calciul are biodisponibilitate cu 70% mai mare in alimentele ecologice. Litiul, folosit in tratarea diverselor forme de depresie, este cu 200% mai concentrat in alimentele ecologice si magneziul necesar sistemului muscular, cu 140%.
3. Alimentatia organica este singurul mod practic de evitare si protest impotriva produselor modificate genetic.
4. Lactatele, spre exemplu, trebuie consumate cat mai naturale deoarece tot ce exista in supermarket provine din ferme in care animalele sunt tratate si hranite cu amestecuri de antibiotice, hormoni si alte medicamente care promoveaza cresterea productiei. In plus exista si pericolul hranirii animalelor cu soia modificata genetic, fapt care se intampla si in Occident.
5. Gustul si aroma fructelor si legumelor ecologice sunt diferite de ale celor crescute conventional.
Din pacate, in Romania inca nu exista o definitie si mai ales o certificare clara a produselor alimentare ecologice sau organice. De asemenea, nu exista inca magazine in care sa se vanda aceste produse. Deocamdata, cel putin din inertie, speranta noastra de a ne apropia de natura, ramane tot in piata, la tarani, insa nu stim nici cat de "curat" sunt cultivate si crescute aceste produse. Sa nu uitam insa ca vremurile s-au schimbat si in zonele rurale si ca paradisul gradinii de vara, in vacanta la bunici a cam disparut. Asadar, pana cand vor exista si la noi organisme care sa certifice cu responsabilitate cat de "curat" este un aliment, sa incercam sa mancam cat mai natural si mai echilibrat si sa evitam cat mai mult produsele semipreparate, sarea, zaharul, grasimile, aditivii alimentari, macar atat cat ne sta in putinta.
de Lygia Alexandrescu
Lector univ. Drd. - Facultatea de Educatie Fizica si Sport, USH
Consultant Nutritie - centrul de slabire si consultanta nutritionala "Natural Silhouette" - 021 317 43 41; 0721 091 762. sau info@silueta-naturala.ro
sursa -http://www.eva.ro/dietafitness/articol532.html
arinna spune:
Dar asa ceva putem sa evitam :
Un desert cu crema de E-uri
7 days mini croissant cu aroma de spumant. Prima observatie: eticheta in limba romana poate fi citita doar cu lupa. Ajungem la concluzia ca mini croissantele pentru toata saptamana sunt umplute cu E-uri. CE MANCAM, CE BEM Eticheta in limba romana poate fi citita doar cu lupa. In plus, este ascunsa intr-un pliu al ambalajului. Cu chiu, cu vai descifram eticheta. Concluzia: mini croissant pentru toata saptamana, umplut cu E-uri. In dreptul ingredientelor este specificat: faina de grau. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi spune ca aceasta inseamna ca produsul va fi evitat de persoanele cu intoleranta la gluten celiachie. Si acum specialistul nostru ne analizeaza eticheta. Produsul contine o crema (33%) cu aroma de spumant, compusa din sirop de glucoza, grasimi vegetale partial hidrogenate, zahar, lapte praf degresat, alcool, praf de galbenus de ou, emulgatori: E 471 mono si digliceride ale acizilor grasi, E 472 b esteri glicerici ai acidului lactic cu acizi grasi, agent de gelifiere E 401 alginat de sodiu, arome spumante, conservant E 202 sorbat de potasiu, margarina, clorura de sodiu, E 330 acid citric, drojdie, arome de vanilie, conservant, E 282 propionat de calciu. "Sorbatul de potasiu este un conservant artificial, ce poate provoca alergie. Acidul citric consumat frecvent poate ataca smaltul dentar microfisurat si, de asemenea, poate induce dezordini metabolice. Propionatul de calciu este un conservant, nefiind recomandat consumului zilnic, deoarece provoaca modificarea microflorei intestinale. ADITIVI. Si nu sunt singurii aditivi. Mai inghitim si altii: arome neindentificate artificiale sau naturale. "Pe ambalajul individual nu sunt specificate alte caracteristici nutritionale valoare energetica, glucide, lipide, eventual proteine , in asa fel incat sa ne permita sa tinem sub control caloriile consumate in decursul unei zile. Intrucat contine margarina (grasimi hidrogenate si partial hidrogenate), produsul, mai ales consumat zilnic, contribuie la cresterea colesterolului aterogen si la aparitia bolilor cardiovasculare si neurodegenerative. In concluzie, prof. dr. Mencinicopschi spune ca produsul "nu este recomandat consumului zilnic al copiilor, adolescentilor, femeilor care alapteaza sau sunt insarcinate, bolnavilor cardiovasculari, persoanelor cu afectiuni neurodegenerative, cu astm, celor predispuse la alergii. Si o mentiune speciala adresata persoanelor cu diabet. Faptul ca nu stim compozitia in glucide, valoarea energetica si ca produsul are in compozitie margarina, suferinzii de diabet il vor manca mai rar".
Sursa: Jurnalul National
mcm spune:
Mi-a placut subiectul asta, pacat de el ca lancezeste....
Eu eram incantata de sapunul moale de la Hofigal si am constatat ca are printre ingrediente SLS, in cazul asta mai poate fi vorba de un produs natural?
Oricum in Romania in privinta produselor cosmetice este foarte greu sa gasesti ceva natural si cu mult mai greu sa gasesti produse pentru copii naturale.
Cristina
V. Erica spune:
Interesant subiectul.
Am si eu o curiozitate, pt fetele din afara Ro:
Verificati eticheta produselor de tip Cola: contin/nu benzoat de sodiu (E211 parca)? Am auzit ca ar fi interzis in afara (nu mai retin exact daca in Europa/State, deci astept raspunsuri de oriunde dinafara Ro)
cui imi raspunde.
Nihil sine Deo!
Dana, Eric (27ian02) si Ruxi (10ian05)
mcm spune:
quote:
Originally posted by coraly
Fetelor, ce este SLS?
Coraly si Sergiu (3 ian 2005)
poze
Coraly daca ai rabdare sa te intorci pe pagina 1 a subiectului gasesti mai multe detalii.
Cristina