Despre gradinarit (14)
Raspunsuri - Pagina 22
Pet spune:
Buna fetelor! Am avut un pic de timp si am citit cateva pagini de pe aici. Nu sunt experta in ale gradinaritului dar imi place foarte mult sa ma ocup de plante. Ma intereseaza mult imagini de gradini, ca ma tot gandesc in ultimul timp cum sa-mi proiectez viitoarea mea gradina... Intre timp va pun aici albumul meu cu plantele de pe doua balcoane, album pe care l-am completat azi.
Edit: revazand pozele mai vechi mi-am dat seama ca sunt si trandafirii din gradina (nu de pe balcon) si mai e si un buchet de flori primit de ziua mea.
adusca spune:
expertul in gradini frumosse e daniela_beu, ea mi-a dat cateva sfaturi.
ca sa faci o gradina frumoasa si adaptata locului, cateva luni de zile te plimbi prin gradina, iti pui scaunul sau sezlongul in diverse locuri,vezi de unde vine soarele, ce lucruri lasi in gradina, unde ti se pare ca e cel mai bun loc pentru citit,unde ti-ar place sa stai cu prietenii, deci intai iti inveti gradina, starile ei,zonele pe care le are. Cand intr-adevar te-ai pus in pielea ei, i-ai simtit aerul, abia atunci iei hartia si o desenezi.iti iei timpul necesar sa-ti cunosti gradina.atunci nu mai trebuie sa muti ce ai facut fiindca banca e prea departe, legumele nu au soare,copiii nu pot fi sub ochii tai cand se joaca, gradina cu mirodenii nu e la indemana langa bucatarie.
gazonul se poate planta de primavara pina toamna, cu amendamentul ca imediat dupa plantare trebuie sa asiguri umiditate mare timp de cel putin 2 saptamini. daca te ajuta ploaia este ok, daca nu, trebuie sa uzi toata suprafata de 2 ori pe zi (dimineata si seara) timp de cel putin 2 saptamini.
inainte de plantare, suprafata trebuie sapata, nivelata si eliminate buruienile.
pentru buruieni, saparea si greblarea elimina o parte din buruieni. este bine sa lasi 2-3 saptamini solul pentru ca semintele de buruieni sa germineze, dupa care le elimini si pe acestea. ca sa scapi de ele ai citeva variante. daca suprafata este mica, o acoperi cu folie neagra. toate plantele mor sufocate. daca suprafata este mare, fie dai cu erbicid de contact fie dai cu sapa si cu grebla inca odata.
dupa ce semeni (atentie, sa nu fie vint, ca pierzi o groaza de seminte), greblezi usor toata suprafata si apoi o batatoresti, ideal cu un rulou sau daca nu, o calci marunt cu pasul. udarea este vitala in primele 2-3 satapmini. atentie la pisici, adora sa-si faca nevoile in gazon ca apoi sa ascunda.
quote:
in ce perioada se planteaza pomii si de ce fel ar fi mai bine sa aleg, ce flori infloresc mai tot anul si sunt mai de efect, ce fel de gazon sa aleg (curtea beneficiaza de soare permanent, este cu orientare est-sud-vest)...
iti recomand gazon olandez si nu iti recomand gazon din Ungaria, daca solul este usor, este bine sa te orientezi spre gazonul mai rezistent la seceta.
pomii se planteaza toamna sau primavara, iar la flori de efect sunt cele anuale, ca salvia, craite inalta sau lantana (planta cameleon) insa au un dejavantaj, trebuie semanate in fiecare an, si e costisitor. deasemenea datorita efectului decorativ se folosesc mai mult la gradini geometrice.
eu in gradina mea am si flori anuale, si bienale, si perene.
http://s197.photobucket.com/albums/aa300/pogonici/gradina/?start=0
mai revin.
fetele de pe DC
Pet spune:
Multumesc pentru sfaturi adusca! Gazon o sa punem numai intr-o parte laterala a casei care e relativ mica. In partea cealalta (in lateral) o sa avem curtea acoperita cu un fel de gresie pentru exterior, asa ca "gradina mea" o sa fie mai mult...controlata, decorata/impartita de vase cu plante. In afara de spatiul de langa tot gardul viu, unde o sa-mi fac un "strat inaltat" de vreo 60 cm latime si unde o sa-mi pun flori in voie...
Mi-e tare dor de floarea noptii (am vazut-o in pozele tale). O s-o caut si o sa-mi pun peste tot ca-mi aminteste de copilarie...
daniela_b spune:
Wow!adusca, frumoase ai mai facut acolo!
Si cit te invidiez ca ai si panta (eu iubesc pantele!!! dau atita dinamism unei gradini!).
Chiar ma intrebam pe unde mai este subiectul ca am de pus muuuulte intrebari! Le iau pe rind :
Ce plante perene, arbusti, copaci pot fi plantate (plantati) acum toamna? Dar dintre legume?
De unde iau ciresi negri amari (se gasesc la magazinele cu pomisori?)
De asemenea imi mai doresc si coacaze rosii, catina, zmeura. A vazut cineva pe undeva ? As putea sa le pun acum in toamna?
Pot fi comandate astea online?
M-am uitat pe niste site-uri dar cred ca tot aici gasesc raspunsuri rapide.
Deocamdata atit.
Mersi anticipat.
p.s. 'ai mai adusco!Ce experta in gradini frumoase? Poate doar cu gindul ...ca *** cu faptaaaa! Vai de mine!
Qi
Ramona J spune:
Adusca, frumoase pozele! Am si eu multe din florile alea. Petuniile mele o duc cam prost (au fost tare frumoase), cred ca din cauza ploilor.
Sfaturi nu prea pot da, aici se planteaza diferit ca e mai cald.
The best thing you can do for your children is to love your wife.
leeloo2004 spune:
adusca, multumesc mult de sfaturi - chiar sunt foarte utile si promit sa le urmez. Din pacate o sa ma pot apuca de gradina in toamna, si cel mai probabil pomi, gazon si flori o sa plantez in primavara, ceea ce e ok.
Va tin la curent cu situatia ...
O sa incerc sa fac si eu poze la florile mele de acasa - vad ca voi aveti flori superbe!
Si as mai avea o intrebare pentru cine are yucca plantata din pui si nu cumparata de-a gata. A mea are cred vreo 4-5 ani si a crescut cam de vreun metru (poate chiar mai inalta) - tulpina, desi inca subtire (comparativ cu cele de la florarie...), este deja lemnoasa pina la un punct. Ceea ce as vrea sa stiu este: e indicat sa o tai acum (sau in ce perioada??) astfel incit sa pot obtine si eu alti pui, asa cum sunt cele din florarii? Virful din cite stiu il pot re-planta pentru a obtine o noua planta.
Multumesc anticipat pentru raspuns!
Gabriela si Stefan David (8 Iulie 2004) Poze
Giving is the secret of a healthy life. Not necessarily money, but whatever a person has of encouragement and sympathy and understanding
John D. Rockefeller, Jr.
tessie spune:
Buna leeloo2004,
Acum 5-6 saptamani am facut si eu manevra care vrei s-o faci tu cu yucca,si pot sa zic ca mi-a iesit.Am avut o yucca de vreo 7 ani,a inceput sa se faca mai uritica,sa zic asa,am taiat-o(of,aici am cam intampinat rezistenta de la fiul meu),am pus varful in apa sa faca mustati,dupa care am pus-o in ghiveci,unde se pare ca-i merge bine.Eu zic ca poti sa incerci.
speed spune:
ma ajutati si pe mine cu niste idei de plante carora le place umbra? si nu prea pretentioase? si cu flori (in mod ideal,dar si fara)? am un coltisor mai umbrit in gradina,poate primeste putin soare dis de dimineata (cu mult noroc).am cautat pe site-uri de gradinarit dar m-am cam impotmolit...
emerald isle
Ramona J spune:
Impatients, hydrangea. Astea-mi vin acum in minte.
The best thing you can do for your children is to love your wife.