Romania Libera de astazi
Fara protectie
La Galati, controversele in privinta aplicarii Legii asigurarilor sociale iau amploare
Sapte familii care intentionau sa actioneze in instanta CJPAS pentru ca nu le primeste dosarele nu mai stiu cu cine trebuie sa se razboiasca: cu Casa Judeteana sau cu Guvernul?
Blocarea de catre premierul Adrian Nastase a Ordonantei nr. 9/2003, prin care se intentiona modificarea Legii 19 si plafonarea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului la 4.200.000 nu este de natura sa linisteasca spiritele. Dimpotriva, se pare ca acest pas inapoi facut de Guvern va amplifica protestele familiilor care se considera dezavantajate, la acestea adaugandu-se acelea ale unor ONG-uri si ale PNL si PD. La Galati, sapte familii anuntasera public ca isi vor uni eforturile pentru a actiona in instanta CJPAS Galati pentru ca le refuza primirea dosarelor si plata drepturilor.
Anuntul facut de premierul Nastase blocheza, la Galati, doar intentiile unor tinere familii de a infiinta o asociatie cu personalitate juridica, in scopul de a se razboi cu institutiile statului pentru obtinerea acestor drepturi.
In urma cu cateva saptamani, am prezentat in paginile "Romaniei libere" cazul familiei Stan. La data de 1 septembrie, Rodica Stan a incheiat un contract cu CJPAS Galati, un contract de asigurari sociale in baza caruia a achitat in conturile CJPAS o contributie lunara de 4,5 milioane lunar. In schimb, daca ar fi intrat sub incidenta unui risc social, Rodica Stan ar fi urmat sa primeasca o indemnizatie de 13 milioane lunar. Asa suna contractul.
Pe data de 14 ianuarie s-a nascut cel de-al doilea copil al familiei Stan, iar pe data de 3 martie a fost achitata ultima rata de 4,5 milioane, pentru ca dosarul Rodicai Stan sa indeplineasca conditia stagiului minim de cotizare de 6 luni. Dar, dupa izbucnirea scandalului in luna ianuarie, asigurarile primite initial s-au transformat in obstacole. Functionarii sustin acum ca stagiul de 6 luni trebuia indeplinit inaintea nasterii copilului. Desi art. 98, din ordinul 340/2001 al ministrului Marian Sarbu, care introduce normele metodologice, defineste clar ca data intrarii in drepturi este aceea a producerii riscului social sau data la care este solicitata de asigurat constatarea riscului si plata drepturilor.
Familia Stan si alte sase familii, aflate intr-o situatie asemanatoare, au anuntat public ca vor actiona in justitie CJPAS Galati. Dupa prezentarea cazului in ziarul nostru, dosarul Rodicai Stan a fost primit la CJPAS; dar cele ale celorlalte sase familii nu!
Actionarea in justitie va fi continuata. Dar acum cele 7 familii nu stiu cu cine sa se razboiasca: cu Casa Judeteana sau cu Guvernul?!
Vor fi recuperate indemnizatiile achitate pana acum la buget?!
O alta situatie da nastere unor puternice controverse si anunta situatii explozive: posibila recuperare la bugetul asigurarilor sociale a indemnizatiilor achitate pana acum.
Atunci cand am prezentat "cazul Stan" directoarea CJPAS Galati, Georgeta Modiga, ne-a declarat ca legea urmeaza sa fie modificata, iar sumele mari achitate sa fie recuperate la buget.
Situatia ar putea deveni exploziva, pentru ca la nivel national sunt aproximativ 60.000 de asemenea contracte si zeci de mii de familii ar putea fi obligate sa returneze la buget sume foarte mari, imposibil de achitat din veniturile curente.
Acum intre asigurati circula zvonul ca acea declaratie a directoarei Georgeta Modiga era menita sa descurajeze o avalansa de noi dosare pana la anuntata modificare a Legii 19. Dar nu se stie niciodata ce se poate intampla cand este vorba de bani pentru buget.
T. Ciubotaru
Raspunsuri
i93mid spune:
Cred ca in Romania Libera este o "scapare" de informatie.Sau ceva eronat.Mi-e greu sa cred ca cei de la cjpas galati sunt atat de dobitoci in sensul ca la unii le accepta dosarele iar la altii(in aceeasi situatie) nu.Dar pana la urma e posibil orice in romania asta de kko.