BASEDOW & SARCINA - help celor cu povesti similare

Am 25 de ani, sunt casatorita si de 1 an si ceva am fost diagnosticata cu basedow-graves...Indicatia mea ar fi de chirurgie- sau cel putin asa mi-au spus 2 endocrinologi...Indicatia acestei boli in general la noi e chirurigia...Eu as vrea un copil fara o operatie prealabila...Teoretic imi stiu riscurile...Practic as avea nevoie sa vb. cu cineva care sa fi trecut prin ceva asemanator...Ce as vrea sa va intreb eu fetelor este daca vreuna din voi are sau a avut o situatie asemanatore?????Va rog din suflet ...Astept idei si povesti personale...Sunt debusolata...
Va multumesc frumos,
RamonaAU
Raspunsuri

madaluta spune:
salut!si eu am fost diagnosticata acum vreo 7 ani cu aceasta boala, si mie mi s-a recomandat operatia, dar pe care am refuzat-o din start.am spus k vreau sa fac un bb si apoi mai vedem.nu stiu dc am facut bine sau rau k am refuzat,caci inca nu am un bb.am ramas insarcinata de 2 ori, dar odata am pierdut sarcina ,iar a doua oara am fost obligata sa o intrerup, dar din alte motive.in schimb, am ajuns la stadiul in care nu mai iau nici o pastila si ma simt foarte bine.nu mai am nici un simptom si TSh iese bun de cate ori il fac.Darnici bb nu am . de un an incerc din nou, dar fara rezultate.tratamentul pe care l-am facut a fost cu tyrozol si propranolon.totusi cred k se poate. inca nu mi-am pierdut speranta.sunt convinsa k vei reusi dupa ce iti vei echilibra hormonii.daca mai ai nelamuriri, poti sa imi pui intrebari ,k asa nu stiu ce as mai putea sa iti spun.
iti doresc sa reusesti sa faci cat mai repede un bb

ramonaau spune:
Maaluta iti multumesc tare frumos ca mi-ai raspuns...In primul rand iti doresc din suflet ca prin ajutorul lui Dumnezeu sa ai bebele mult dorit...Eu chiar cred ca daca avem credinta, vom reusi...Nu as vrea sa intru in detalii prea intime si nici sa rascolesc indiscret probleme, dar as vrea sa te intreb daca ti s-a spus ca ai pierdut prima sarcina din cauza bolii?...Si as mai vrea sa te intreb dupa cat timp te-ai normalizat cu tsh-ul? Si la ce varsta ai depistat boala? Si cat de agresive au fost manifestarile oculare? Si eu iau tratament tot cu tryrozol si cu atenolol in loc de propanolol...Si tsh-ul meu are tendinte mari spre normalizare...La fel si toata simptomatologia clinica...Nici nu mai stiu...Cred ca te-am intrebat cam tot ce imi venea in minte...Chiar iti multumesc pentru ca ai impartasit cu mine povestea ta...Astept sa ne mai conversam si sa avem minuni de impartasit...Bebici sanatosi si noi bine...
RamonaAU

iepumic spune:
Ramona, poate ca nu ar fi locul meu sa scriu la acest subiect, deoarece eu nu sufar de aceasta boala dar matusa mea a avut-o si vreau sa iti dau cateva detalii despre cum s-a tratat ea. Ea s-a operat d de aceasta boala la vreo 17 ani dar se pare ca operatia nu a fost reusita pt. ca i-au scos mai mult decat trebuia din glanda tiroida si a picat in extrema cealalta: hipotiroidie. Bine, in ziua de azi ( sunt vreo 35 de ani de cand s-a operat matusa mea) lucrurile stau altfel, dar...exista totusi acest risc. In principiu, aceasta hipotiroidie ar fi putut fi tinuta oarecum sub control cu medicamente luate toata viata si un regim special de viata: sport, alimentatie sanatoasa, fara stress...ceea ce nu prea s-a putut in cazul matusii mele si cred ca oricine s-ar tine cu greu de un astfel de regim de viata. In concluzie matusa mea, de cand o stiu eu, a fost obeza (de unde era un fir de ata). Cat despre sarcina: matusa mea a facut un copil la cativa ani dupa operatie, nu a avut probleme cu sarcina....insa varul meu a avut dintotdeauna niste probleme cu sistemul cardio-vascular...care nu se stie de ce sunt determinate...si poate au vreo legatura si cu bolile de tiroida din familie.
CAm atat...nu vreau sa te sperii....ci doar sa stii si un alt caz...al unei persoane care s-a operat de Basedow.
Multa sanatate si curaj iti doresc.
Iepumic

madaluta spune:
ramonaau:salut! multumesc pentru incurajarisi sper k intr-o zi sa impartasim si bucurii, nu numai expeiente neplacute.Am descoperit boala pe la 23-23 de ani, dupa ce am slabit vero 10-15 kg in cateva luni, mi-a aparut gusa si exoftalmie .nu imi dau seama cat de grava a fost exoftalmia, dar era superevidenta.si gusa la fel. si inima o luase razna, adica ajungea la 120 batai pe min.aveam insomnii, eram supernervoasa, transpitam mereu,si imi tremurau mainile de parca eram alcolica.Am inceput tratamentul de la 10 pastile de tyrozol si scadeam treptatpe masura ce se echilibra tsh-ul .greseala mea a fost k atunci cand ma simteam bine, intreupaem eu tratamentul si de aceea refacerea mea a fost de mai lunga durata.cand ma prezentam din nou la medic, imi imi dadea tratamentul de la inceput.asa am facut de vreo 2 ori.dar intre timp am pierdut sarcina.nimeni nu mi-a spus k ar fi din cauza tiroidei caci la avorturile din primele 3 luni nu se pune diagnostic.si mai ales k inainte cu 3 zile de a pierde sarcina fusesem la endocrinolog si imi spusese k totul este ok.
Dar tu esti tanara si parerea mea este k sa nu te grabesti cu operatia, caci prin operatie, nu te vindeca, ci doar te trece de la hiper la hipo.Hipo este mai putin periculoasa si mai usor de supravegheat si de aceea medicii aleg aceasta alternativa.mie asa mi-a explicat medicul meusi de aceea am refuzat din start aceasta interventie.Hipo nu inseamna neaparat k devii obeza, dar dc tot nu ma vindec si tot voi lua o pastila toata viata,de ce sa ma mai operez?Si in cazurile de hipo rata infertilitatii este si mai mare.
Si nu cred k am gresit cand am facut alegerea asta pt k ma simt foarte bine, chiar acum cand nu mai iau de un an nici o pastila.
Trabuie insa sa eviti stresul si supararile.cred k ele iti afecteaza cel mai mult sanatatea.Autocontrolul este cel mai bun tratament in boala noastra.Am devenit cea mai calma fiinta din lume...Iti doresc din suflet sa reusesti cat mai repede sa te echilibrezi. Tie ti-a interzis medicul sa ramai insarcinata in perioada de tratament?mie nu.asa k dc nici tie nu, iti doresc spor la treaba si sa auzim de

ramonaau spune:
Iepumic in primul rand vreau sa-ti multumesc pentru ca esti o draguta impartasindu-mi daca nu povestea ta - Domane fereste sa fie vreodata cazul - atunci pe a matusii tale...Vezi tu, desi spui ca de cand s-a operat matusa ta a trecut atata timp si ca in tot acest timp lucrurile ar trebui sa stea altfel privind operatia,nu este totusi asa...Vezi tu, nici astazi la atata timp dupa si cel putin nu in Romania, nu reusesc sa faca cum ar trebui o tiroidectomie subtotala...Adica ori prefera chirurgul sa faca totala, adica sa o scoata pe toata, ori in ciuda intentiei de a lasa o parte din tiroida, nu prea lasa cat trebuie...Adica ce vreau sa spun este ca sunt si astazi riscuri de peste 50 la suta de hipotiroidie post tiroidectomie... Stii ideea este ca eu incercam sa pun in balanta alternativele...Si nu prea inclin spre operatie...Din toate motivele pe care ti le-am expus plus un anume sentiment ce vine din interior...Vreau inca o data sa-ti multumesc...Sincer...Si mai adaug ca as dori sa ne mai intalnim virtual...Si sa ne auzim numai de bine...
RamonaAU

ramonaau spune:
Madaluta
In primul rand vreau sa-ti spun ca ma bucur ca acum esti bine si te simti ca atare...Ma bucur atat pentru tine- sincer- cat si din ratiunea ca se poate cu ajutorul lui Dumnezeu...Plus ca sunt total de acord cu alegerea pe care si tu ai facut-o...aceea de a nu te opera...Vezi, si eu simt la fel si e o alegere pe care eu instinctiv am luat-o...
Eu am fost diagnosticata pe la 23 de ani si ceva in urmatorul fel...Simptomele unei astefel de boli nu pot trece nicidecum neobservate...Eu le-am trecut insa putin timp cu vederea...De cand ma stiu am fost o persoana voluntara si foarte activa, asa ca marea mea nervozitate am pus-o initial in seama oboselii- stateam destul de mult noaptea si lucram la calculator- grefata pe caracterul meu mai dinamic...Tahicardica eram de ceva timp , adica stiu sigur ca in urma cu un an aveam un pus marit si era ceva ''ce-mi apartinea'' - ca sa spun asa...De slabit- slabisem destul- dar exact in perioada in care s-a intamplat asta, tatal meu a avut niste probleme mari de sanatate si a fost internat cam o luna, timp in care am stat numai in spital cu zeci de nopti nedormite si mancat cum apucam...Asa ca am crezut normala scaderea mea ponderala... Si oftalmopatia era evidenta...Dar nu si pentru mine la acel moment...A fost insa un punct la care am ajuns, am constatat , am pus simptomele cap la cap si m-am autodiagnosticat , dupa care m-am prezentat la medic...Stii cred ca e adevarat ce se spune uneori ca suntem orbi in ceea ce ne priveste...Eu acum sunt studenta in anul 6 la medicina, iar anul trecut tocmai ce facusem endocrinologia... Dar greu m-am gandit ca as putea fi bolnava...Pana la un punct de obiectivitate in care am stiut sigur ca aveam Basedow-Graves, chiar si pana a-mi face analizele hormonale si generale...Am inceput cu 8 pastile de tyrozol si am avut evolutie buna... Pana medicul meu curant a pomenit de chirurgie...I-am explicat ca nu e cazul sa-mi vanda mie povestea clasica pe care o vinde pacientilor privind beneficiile chirurgiei, pentru ca sunt in stare sa iau singura o decizie...Numai ca a insistat...Si mi-am pierdut complianta...Si ca si tine, nu am mai luat o perioada tratament...Acum insa am reluat schema de la capat si ma simt bine... Sper sa evoluez in continuare bine...Exact ce ai spus si tu...Medicii prefera chirurgia pentru ca ulterior e mai usor e supravegheat...Tratamentul in perioada sarcinii nu este contraindicat...trebuie insa sa fiu echilibrata si daca iau tratament sa fie o doza mica pe care sa nu fie nevoie sa o cresc , cel putin nu in primul trimestru de sarcina...
Teoretic atat hipertiroidia cat si hipotiroidia pot induce sterilitate, insa rata e mai mare la a doua...
Si daca tu imi spui ca ai ajuns la autocontrol, de ce nu as putea si eu? Cu credinta totul e posibil...Si Dumnezeu ne da semne... Cum de exemplu tu ai ales sa nu faci operatie si acum te simti bine...Eu sunt ferm convinsa ca va aparea si bebele
...Si ca totul va decurge bine la sarcina asta...Pentru ca Dumnezeu nu vrea sa ne vada ca renuntam...Si pentru ca El ne ajuta daca ne dorim din suflet....Tinem legatura...
Te pup,
Ramona AU

iepumic spune:
Ramona,
multa sanatate iti doresc si sigur ne vom reintalni pe forum...eu sunt pe aici, scriu la mai multe subiecte.
Te pupicesc si multa bafta!
Iepumic