Carti educative pentru tineri!

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Grace spune:

Daniela_b, vezi ca te urmareste admiratia mea....nu simti? Imi place cum gindesti.
Sint off topic stiu, dar nu sint singura , si-apoi as fi si on topic daca as pricepe despre ce-i vorba pe aici....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by inaioana

[b][green][font=Comic Sans MS]Conchita, daca ai fi avut rabdare sa citesti nu link-ul dat de gdan dar macar titlul subiectului, ai fi observat cu usurinta ca este vorba despre educatia tinerilor (adica de la adolescenti in sus), nicidecum despre copii de pana in 12 ani.
Eu personal o sa-ti dau ignore la subiectul asta pentru ca vad ca insisti sa fi paralela cu el si cu postarile mele in totalitate, chit ca aparent te referi la ele, practic nu o faci.

Doina, eu il consider obscur pe ieromonahul Serafim Rose. El este un american ortodoxizat care este cunoscut in cercurile ortodoxe interesate de scrierile teologice si atat. Prin urmare este obscur. Cat despre presupusa lui genialitate...nu m-as avanta pentru ca multi imbecili au fost considerati de catre unii geniali, nu ca ar fi cazul respectivului dar... prefer sa fiu sceptica.


atata vreme cat ii dai ignore unui nicidecum obscur personaj cum e Serafim Rose, permite-mi sa ma simt onorata ca ma pui in aceeasi galeata, desi nu-mi amintesc sa te fi implorat sa ma bagi in seama. am comentat la mesajul lui Forte si tu te-ai repezit sa ma lecturezi ca nu gust ironiile. pai nu le-oi gusta, draga mea, daca-s de prost gust. iar daca te-ai obosi sa citesti mesajul de deschidere, n-ai mai vorbi nici tu in patru puncte cardinale.

muah.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

All due respect, eu n-am auzit in viata mea de dl. Serafim asta, poate spune cineva pe scurt cine e si ce vrea el...
Daca ma gandesc bine, niciodata nu am citit decat de placere, cam la fel cum beau cafea de exemplu, datorita indelungatului exercitiu imi dau seama cand e buna si cand e proasta cafeaua :-)
Eu cred ca literatura e fara indoiala educativa, prin simplul fapt ca ne da atatea modele, impachetate mai atractiv decat o carte pur religioasa. Nepoata mea, la 16 ani, nu are timp sa citeasca Patul lui Procust, ceea ce m-a ofuscat profund, la varsta ei si eu si ta-su citeam cu lanterna sub plapuma, intrucat cititul era considerat a afecta timpul alocat culegerilor mai sus enuntate. Si daca nu pot s-o conving sa citeasca Patul plin de atractii specifice varstei, cum as putea oare s-o conving sa-l citeasca pe Serafim. Si e de 10 la scoala, studioasa si curioasa, engleza fluent, ce sa mai, un element reusit in clasa a zecea...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns forte spune:

Conchita, draga mea, ca sa-ti iau o piatra de pe inima: eu vorbesc despre lecturi pentru adolescenti, adica peste 15 ani.
Ca la 12 ani citeam si eu despre lagarele de la Ravensbruck si Auschwitz, ca tot omul. Am trecut la perversiuni ceva mai tirziu.
Devoram Patul lui Procust si Rascoala lui Rebreanu, stiti voi pentru ce pasaj.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by forte

Conchita, draga mea, ca sa-ti iau o piatra de pe inima: eu vorbesc despre lecturi pentru adolescenti, adica peste 15 ani.


well, okay, atunci se limpezesc lucrurile si nu pot decat sa iti dau dreptate ca Sade e lectura obligatorie in cazul asta. :-))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by Llaura

All due respect, eu n-am auzit in viata mea de dl. Serafim asta, poate spune cineva pe scurt cine e si ce vrea el...
Llaura,pe scurt Eugen(pr. Serafim)Rose a fost un american convertit la ortodoxie.A trait intre 1934-1982.A fost co-fondator si co-editor al periodicului "Orthodox Word" ("Cuvantul Ortodox"),co-fondator al Fratiei si manastirii " Sf. Gherman al Alaskai " din Platina,California.A scris foarte multe carti si articole despre ortodoxie,si deasemenea a tradus foarte mult din rusa in engleza pe foarte multe teme de teologie si practica ortodoxa,indeosebi din Sfintii Parinti,fiind numit chiar "primul carturar patristic autentic de limba engleza".
Dar intradevar,nu stiu cat ar putea interesa pe un adolescent care n-are treaba cu Biserica scrierile lui.Desi carte a "nihilismul" ,care face un studiu asupra societatii contemporane ,ar putea fi citita de oricine,chiar daca nu e credincios.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Trebuie sa cobori din barca daca vrei sa mergi pe ape.
today

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

Apropo de Parintele Serafim Rose,ca eu am pomenit de el pe aici, si nu am facut-o pentru a recomanda o lectura educativa, mie mi s-a parut o lectura potrivita pentru un agnostic inteligent, interesat de crestinism, de aceea i-am recomandat-o ca atare
Laura , mi-am pus si eu de multe ori intrebarea de ca sunt asa dezinteresati copiii de acum de pasiunile noastre de odinioara...Exemplul care l-ai dat tu cu Patul lui Procust e f graitor, ca atractiile alea specifice varstei de care vorbesti si-au modificat mult substanta...iar camil petrescu probabil pentru ei e plictisitor si desuet...poate chiar caraghios

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ingerash spune:

pot sa ma bag si eu la subiect ca o adolescenta ce sunt?
Bun, in primul rand degeaba vreti voi sa convingeti tinerii sa citeasca x sau y daca ei nu au pus mana pe o carte in viata lor. Din cunoscutii mei (colegi, prieteni, cunostiinte, etc) citesc cam 10, hai sa spunem 15 %.
In al doilea rand, pe un adolescent care nu a fost crescut intr-un profund spirit religios nu stiu cum il poti convinge sa citesca ccc carti de genul celor date de Gdan, probabil ca reusesti numai daca este interesat de ceva anume, dornic sa cunoasca o anumita religie, etc.
asta e varsta la care hormonii o iau razna, eu personal nu as citi carti religioase (nu ma atrag si mi se par plictisitoare), eu prefer sa il citesc pe Laclos (deintre cei enumerati aici) si am facut o adevarata pasiune pt. literatura sud-americana (Marquez, Laura Esquivel,...)
De asemenea, cred ca cineva care citeste intelege fiecare carte fara sa faca misto de ea, sa spuna ca e caraghios, sau etc, important e sa gaseasca genul preferat si sa citeasca

Nu înceta niciodata sa zâmbesti, nici chiar atunci când esti trist, pentru că nu se stie cine se poate îndragosti de zâmbetul tău!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniela_b spune:

quote:
Originally posted by inaioana

quote:
Originally posted by daniela_b

Inaioana, in ce fel incarca diversitatea celorlalti ( fie ea si politica) libertatea ta?



Daniela, ceilalti sunt atat de diversi incat au hotarat la un moment dat sa fie comunisti sau legionari sau nazisti si tot asa. Ceea ce m-a afectat. Cred ca diversitatea politica este foarte buna atata vreme cat se respecta principiul nelezarii libertatii celuilalt. Si cum principiul asta e exclusiv liberal..aici incep problemele. In fine... nu vreau sa deviez subiectul.
In rest, sunt de acord cu tine. Si in continuare de acord cu Forte in privintza educatiei copilului.
Si un amendament : eu nu ii voi "impune etaloane ", am spus doar ca voi fi foarte dezamagita daca il voi vedea apreciind pe Pavel Corut (practic nici nu-mi pot imagina asta!) dar nu ca ii voi impune ceva. Dar am dreptul sa am sentimente fata de preferintele lui si dezamagirea este un sentiment.

On topic: recomand si eu pentu tineri (sau babalici care n-au citit inca) Anarhie, stat si utopie de Robert Nozick. O carte extrem de educativa, cititi cu incredere!
Dau si link, ca sa vedeti ca-s fata serioasa! : http://www.humanitas.ro/carti/carte.php?id=985

Daca imi mai aduc aminte de vreuna d-asta educativa rau, va mai scriu!


Ioana 29 saptamani cu Serghei si Katja (30 martie 2004)

pozici




Ai dreptate, Inaioana.
Singurul lucru pe care eu il vad diferit este ca nu diversitatea indivizilor creaza miscari ci dimpotriva. Oamenii se aduna intr-un grup atunci cind gindesc la fel. Eu nu ma refeream la diversitatea intre grupuri. Si sa fii linistita, sint sigura ca n-o sa fii dezamagita de ce o sa citeasca copii tai.


Ingeras, asa este ...important este sa citesti si sa gasesti acea literatura in care te regasesti si te preocupa in formarea ta, daca nu in intregime, macar pe alocuri.
Este adevarat ca adolescentii au nevoie de ceva indrumare si aici mi se pare esential rolul parintilor.
Eu sint o mica exceptie, deoarece parintii mei au lasat la voia intimplarii acest aspect, am crescut intr-o casa in care nu se gaseau carti ( trist dar adevarat) si am fost nevoita sa-mi astimpar "setea" citind toate cartile de la Biblioteca Judeteana si toate care mi-au cazut in mina ( imprumutate de la toti oamenii pe care-i cunosteam), recunosc am citit foarte multe carti lipsite de valoare ( ca sa nu le spun idioate) insa pina si acelea mi-au fost folositoare, in a funny way.
Nu spun ca e bine asa, spun ca exista posibilitatea ca acest lucru, in unele cazuri ( in special in acelea in care copilul are tendinta sa devina autodidact) sa-ti largeasca orizontul in loc sa ti-l ingusteze.

Lena, intr-adevar am gresit cind am spus "stabilind etaloane", corect ar fi fost sa spun" stabilind cu orice pret, dincolo de aptitudinile si vointa copilului ( adolescentului), etaloane".


Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Porumbel30 spune:

Ce ati zice sa luati o pauza din discutiile astea "constructive " si sa cititi impreuna cu copiii care au peste 12 ani cartea " Viata pe marginea prapastiei " ? E scrisa de dr. James Dobson si a aparut la editura Noua Speranta . Titlul in engleza e "Life on the Edge".
O consider cu adevarat educativa atat pt. parintii care nu au gasit poate raspunsurile la anumite intrebari sau nu stiu cum sa vorbeasca cu copiii lor despre anumite subiecte cat si pt. copiii care-si pun intrebari si poate nu au curaj sa le rosteasca...
Daca nu vreti (din "n" motive) sa o cititi impreuna cu copiii , o puteti "uita" undeva la vedere...

"Sufletul n-ar avea curcubeul daca ochii n-ar avea lacrimi..."

Mergi la inceput