AD/HD-mit sau realitate?

AD/HD-mit sau realitate? | Autor: anamari

Link direct la acest mesaj




Am considerat oportun sa deschid acest subiect pentru ca am vazut ca exista parinti care cauta informatie si stiu din proprie experienta ca in Romania aceasta e limitata.Aceasta e informatia pe care am compilat-o
AD/HD-deficitul atentional cu hiperkinezie
Ce este ad/hd-
caracterizat in general prin neatentie, hiperactivtate, impulsivitate, ad/hd este una dintre cele mai raspandinte deficiente neurologice la ora actuala.
Subtipuri majore:
a. Neatent (ad/hd-I)
· nu reuseste sa fie atent la detalii si face greseste desori din cauza neglijentei…
· se palnge ca e dificil sa fie atent in mod sustinut in timpul unui joc sau a unei insarcinari.
· nu asculta cand i se vorbeste direct
· nu urmeaza directiile pana la capat si nu isis termina temele
· ii e greu sa isi organizeze activtatile si/sau uneltele necesare realizarii acestora
· pierde lucruri cu usurinta
· e distrat
· e uituc
de obicei copilul sau adultul diagnosticat cu acest subtip de ad/hd viseaza cu ochii deschisi, se concentreaza excesiv asupra unei activitati –pana la ignorarea totala a stimulilor exteriori, are probleme cu tranzitia de la o activitate la alta sau cu executarea mai multor activitati in acelasi timp(multi-task) e incet si lucreaza cel mai bine intr-un ritm lent, si se plang ca uneori creierul lor e “ca in ceata”….
b. Hiperactiv/impulsive (ad/hd-HI)
· se foieste pe scaun, mereu, isi misca continuu mainile si picioarele
· nu poate sta intr-un loc
· alearga , sare , se cocoata tot timpul(excesiv)
· ii e greu sa sustina o activitate in liniste
· se comporta ca si cum ar fi impins/condus de un motor
· vorbeste mult si tare
· raspunde inainte de a auzi sfarsitul intrebarii
· ii e greu sa-si astepte randul-intr-un joc , intr-o conversatie
· intrerupe sau se baga nepftit intr-o conversatie
copilul hiperactiv va sta cu greu mai mult de 2-3 minute in banca fara a vorbi neintrebat sau a se ridica si plimba prin clasa,. Va intrerupe deseori lectia si isi va deranja colegii de clasa. Sare usor la bataie. Adultul hiperactiv nu are rabdare, se plictiseste repede, sare de la o activitate la alta si lucreaza cel mai bine intr-un ritm rapid, excitant, executand mai multe activitatii in acelasi timp..E cheltuitor si isi asuma riscuri inutile-pentru ca nu isi poate controla impulsurile.
c. tipul combinat (ad/hd-C)
tipul combinat va prezenta caracteristicile ambelor subtipuri prezentate mai sus.
Diagnostic
Stabilirea unui diagnostic de deficit atentional e un process complex deoarece:
1. multe probleme biologice si psihologice pot contribui la simptome similare cu cele ale ad/hd- printe acestea depreisa, anxietatea si anumite deficiente de invatare.
2. nu toti copii visatori sau foarte activi sufera de defcit atentional si/sau hiperkinezie.
3. nu exista un test unic pentru diagnosticarea ad/hd.
De aceea e necesara o evaluare cuprinzatoare care sa stabileasca ca simptomele sunt in afara limitelor normalului pentru varsta respective, sa excluda alte cauze, sa stabileasca daca exista alte probleme pshilogice/neurologice co-existente care necesita tratament…Aceasta evaluare necesita timp, efort- examinarea comportamnetului copilului ca si un istoric al simptomatologiei- si colaboararea dintre specialist, educator si parinte.
Tratament
Tratamentul pentru AD/HD este multi-modal. Ideal el trebuie sa consiste din
· strategii comportamentale/terapie comportamentala care sa ajute copilul sau adultul sa faca fata problemelor vietii de zi cu zi –cum sa-si controleze impulsurile, agresivitatea, strategii de concentrare , strategii de control al factorilor de stress.
· Medicatie- aceasta este de mai multe tipuri:
1. stimulante: acestea actioneaza astfel incat se imbunatateste comunicarea dintre celulele nervoase. Cele mai commune sunt methylphenidate (Ritalin) si cele din categoria amfetminelor (Adderall, Dexedrine). Aceste medicamente trebuie administrate sub controlul direct al doctorului, urmarindu-se evolutia pacientului atat cu si fara medicatie. Dozele depind de la pacient la pacient, ca si tipul de medicatie folosit…
2. non-stimulante: Strattera- folosit cand medicamentele stimulante nu au effect sau sunt contraindicate.De asemenea, anumite anti-depresive au fost folosite in tratamentul cu success al AD/HD.
Mi-e tema sa-i dau copilului meu un medicamnet timp indelungat. Mi-e teama sa iau un medicament timp indelungat.Mi-e teama de efecte secundare, ca pot creea dependenta…
Parerea mea este ca ramane la latitudinea fiecarui parinte daca sa administreze copilului sau aceasta medicatie. Si la latitudinea fiecarui adult daca sa le ia….Exista alternative: exercitii fizice zilnice, magna-B6, yoga, meditatie, terapie comportamentala-dar,din nefericire, majoritatea studiilor arata ca tratamentele alternative nu dau rezultate semnificative daca nu sunt insotite de medicatie, mai ales in cazul copiilor sau adolescentilor…Ele imbunatatesc insa in majoritatea cazurilor rezultatul tratamentului medicamentos. Exista efecte secundare: nu mai puternice insa decat cele ale unor medicamente comune precum aspirina sau ibuprofen. Amfetaminele creeaza dependenta: adevarat, dar cantitatile din tratamentul pentru ad/hd sunt astfel calculate incat sa nu dea dependenta. Altfel si anuminte anti-inflamatoare (pain-killers) daca se abuzeaza de ele creeaza dependenta. Mai mult, tratamentul correct al ad/hd il fereste pe bolnav de depenta pe care o poate dobandi incercand sa se auto-trateze cu medicamente, droguri sau alccool…
Dar pana la urma e la latitudinea voastra. Va puteti controla simptomele fara medicatie-ok. Copilul dumneavoastra e ok in scoala, social, comportamental-cu cateva mici exceptii poate, atunci e ok. Dar daca nu poate trece clasa, nu-si poate face prieteni, e frustrat si agresiv?
Conditii co-existente
Cele mai commune probleme pshiologice/neurologice care co-exista cu deficitul atentional :
1. Probleme de comportament.
Cele mai commune pentru copii/adolescentii cu ad/hd sunt cele de tipul opozitiei/obrazniciei (oppositonal/defiant disorder)- un copil care va face exact invers de ceea ce i se cere, caruia ii place sa irite adultii, raspunde intotdeauna cu “nu” si tulburarile de comportament (conduct disorder)- e tentat sa incalce regulile de orice fel fara sa fie prins. De oboicei copii cu ad/hd si probleme de comportamnet sunt predispusi in masura mai mare la esec social/emotional + au probleme mai mari in ceea ce priveste comprehensiunea/ cititul.
2. Tulburari emotionale/ care afecteaza starea sufleteasca
Depresia: mai comuna in adulti decat copii, de multe ori rezultatul excluderii sociale a copilului/ adultului cu deficit atentional , precum si a sentimentului de esec- de a nu reusi la nivelul potentialului intelectual/afectiv.
Mania depresiva. Cam 20% din cei diagnosticati cu ad/hd sufera de manie depresiva. Aceasta e caracterizata prin modificarea starilor emotionale/sufletesti de la activ, creativ, interesat, multumit de sine la deprimat fara nici un stimul apparent…
Anxietate- de obicei usoara sau moderata se manifesta prin grija excesiva pentru anumite probleme care conduce la stress, tulburari de somn, epuizare. Foarte rar se observa cazuri grave de anxietate-cu atacuri de panica.
3. Ticuri si Tourette
4. Deficiente de invatare (dyslexia, integrarea stimulilor)
Mit sau realitate
Ca orice problema de sanatate descoperita destul de recent – si in care studiile sunt si mai recente, circula o multime de zvonuri si mituri pe seama ad/hd….
Cateva din ele pe care le-am intalnit:
AD/HD e o boala inchipuita
Veti citi ca nu exista studii care sa indice ca AD/HD are o cauza neurological. Adevarul este ca nu exista inca studii general acceptate care sa indice ce process neurologic/ parti ale creierului sunt afectate de AD/HD. Cele mai multe studii indica insa o deficienta la nivelul procesarii dopaminei, dar nu sunt considerate concludente. In schimb: Zametkin,A.J.,Nordahl,T.E.,Gross,M.,King,A.K.,Semple,W.E.,Rumsey,J.,Hamburger,S.,& Cohen,R.M.(1990) Cerebral glucose metabolism in adults with hyperactivity of childhood onset. The New England Journal of Medicine,323,(30).1361-1366. Acest studiu, general acceptat de majoritatea psihiatrilor, psihologilor “demonstreaza” ca tomografiile computerizate(PET scans) arata ca cu cat se concentreaza mai mult cu atat activitatea cerebrala a unui pacient cu ad/hd scade , prin opozitie cu un subiect normal….
Datorita AD/HD copilul meu e mai inteligent, creativ
Si Edison a avut AD/HD, sau Mozart sau X sau Y care a reusit ca musician, om de stiinta sau artist…De ce sa imi tratez copilul, il voi preface intr-un zombie drogat cand are sansa sa devina un geniu.Acum, nu vreau sa spun ca baietelul sau fetita dumneavoastra nu are sansa sa devina un geniu-probabil aveti un copil extrem de dotat. Dar nu va imbatati cu apa rece-AD/HD nu il face mai dotat sau mai creativ .Dimpotriva il poate afecta in mod negativ datat din punct de vedere social, cat si academic-50% din copii cu deficit atentional cu hiperkinezie au o deficienta de invatare. Intelectual AD/HD nu afecteaza copilul dumneavoastra –potentialul lui variaza de la normal,dotat, foarte dotat…Se considera ca in genere copii cu deficit atentional sunt mai creativi, dar nu exista studii concludente….
Adultii nu au AD/HD
Dintre cei diagnosticati in copilarie cam o treime reusesc sa –si controleze defictul atentional/hiperkinezia ata de bine incat sa nu le mai afecteze negativ viata. Din nefericire defictul atentional e o conditie cronica-nu se vindeca. Din fericire se poate trata…
Aceasta nu e parerea unui specialist-ci a unui ADDer informat. Majoritatea informatiei a fost compilata de pe pagina CHADD (organizatie din US pentru adulti si copii cu AD/HD)












anamaria-Alex 24.08.1993 ,Lia 21.10.2004 si Liam-17.11.2005

poze de copii cuminti

just my 2 cents

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns majaginn spune:


anamari- o foarte buna rubrica, care sper si eu sa vina in folosul mamicilor si taticilor din Romania care sunt ingrijorati si nu gasesc raspunsuri.

Eu am participat la un studiu facut despre AD/HD si tot ce pot sa zic e : EXISTA, este real, trebuie luat in seama, cu maxima seriozitate. Copiii cu AD/HD (neastamparati cum li se zice in Romania) au nevoie de tratament, de atentie speciala, de multe alte lucruri!

Cat de mult se stie in Romania despre acest sindrom?

Maja & Seb newlyweds
http://community.webshots.com/user/ginmseb
****un site despre nunta in curand!***

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anamari spune:

imi cer scuze pentru greselile ortografice si anglicanisme, numai cand am recitit postul am realizat cat de multe sunt si maja postase deja, asa ca n-am mai putut reveni
majaginnacum 3 ani cand am plecat eu se se stia suficient in mediul profesional ca Alex sa fie diagnosticat corect cu defict atentional. intelect normal. medicul lui de familie creddea insa ca deficit atentional=retard mental, ceea ce e gresit....despre medicamente insa nu stiu-Alex a fost tratat cu medicamente naturiste de psihiatrist, banuiesc ca nu avea/sau nu credea intr-o varianta mai buna-de curand am citit despre un copil care primea Strattera. Deci au inceput sa apara...
Pentru parinti nu am gasit insa informatie prea multa.

quote:
Eu am participat la un studiu facut despre AD/HD
Poate ne impartasesti putin din experienta ta. cred ca ar fi interesant...
quote:
Copiii cu AD/HD (neastamparati cum li se zice in Romania) au nevoie de tratament, de atentie speciala, de multe alte lucruri!


eu cred ca toti copii au nevoie de atentie speciala.Ceea ce cred eu ca e necesar pentru un copil cu AD/HD este sa fie constient ca lupta cu un deficit neurologic si nu cu un defect de caracter atunci cand e distrat, uituc, imprastiat...



anamaria-Alex 24.08.1993 ,Lia 21.10.2004 si Liam-17.11.2005

poze de copii cuminti

just my 2 cents

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

quote:
deficit neurologic si nu cu un defect de caracter atunci cand e distrat, uituc, imprastiat...







Anamaria dupa cite am citit eu nici un studiu nu arata pina la ora actuala ca ADHD-ul ar fi insotit de vreun defect neurologic. Insa observ ca tu ai citi mult mai mult,imi arati si mie te rog ultimele cercetari(eu mai cercetez citeodata pubmed-ul sau clinicaltrials.gov tu unde te uiti?)
merci
A

www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anamari spune:

Andrada

o parte din articole le gasesti in revista CHADD, dar cred ca trebuie sa fii membru sa ai acces.

dar iata:http://www.chadd.org/webpage.cfm?cat_id=10&subcat_id=67&sec_id=0 - acesta este declaratia despre AD/HD a unor psihiatrii/psihologi care lucreaza in domeniu cu trimitere la articolele de rigoare. poti vedea un link cu articolele.

apoi in wikipedia e o pagina destul de buna despre ADD cu trimiteri catre studii care au relevanta pentru natura biologica/neurologica a sindromului....

apoi pe urmatorul forum:ADD Forums gasesti sub tema "Adult ADD" o discutie despre cauze neurologice. pe ea m-am bazat cand am citat mai sus Zametkin &CO...

eu nu sutn specialist-adica nu sunt nici pshiholog, nici psihiatru asa ca nu pot sa spun ca am cercetat profesional subiectul, de aceea am si subliniat:aceasta nu e o parerea profesionala. cum am aflat ca AD/HD e real- pai pe pielea mea si a lui Alex...

daca tu stii de articole care dovedesc contrariul, sau spun ca nu e clar ce si cum-da-mi si mie trimiteri. uite ma duc sa arunc o privire pe pubmed si clinicaltrials...

anamaria-Alex 24.08.1993 ,Lia 21.10.2004 si Liam-17.11.2005

poze de copii cuminti

just my 2 cents

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Multumesc Anamaria.
N-am gasit linkul la studiu dar il mai caut pe site-ul Chadd.
Toate studiile de care stiu eu spun ca diferenta de activitate neurologica exista dar poate fi nerelevanta in conditii de studiu. De asemenea genetica sindromului ADHD nu e clara, in conditiile in care gena "responsabila" apare la un numar destul de mare de oameni fara simptome de ADHD. Asta fireste ca nu e un motiv, sint putine boli la care a fost identificata harta genetica.
Nici eu nu sint medic Anamaria, doar ma uit si eu pe studii.

"This is in striking contrast to the wholly unscientific views of some social critics in periodic media accounts that ADHD constitutes a fraud, that medicating those afflicted is questionable if not reprehensible, and that any behavior problems associated with ADHD are merely the result of problems in the home, excessive viewing of TV or playing of video games, diet, lack of love and attention, or teacher/school intolerance."

Anamaria daca eu cred ca se over-diagnose multi copii cu ADHD, care copii in conditii normale au numai probleme de comportament, nu inseamna ca neg faptul ca acesti copii chiar sufera sau ca eu ii consider pe parinti sau pe profesori vinovati.
Si mi se pare necinstit din partea acelor doctori sa foloseasca sentimentul de "guilt" al parintilor ca sa demonstreze ca acesti copii au o boala. Cei care neaga pandemia de ADHD nu neaga neaparat boala sau simptomele, sau invinuiesc parintii, ci ii chestioneaza chiar pe ei, pe doctori in primul rind pentru ca s-au apucat sa trateze o boala fara eventual sa o cunoasca in amanunt. E adevarat ca in tratatrea unei boli serioase nu ai timp citeodata si iti asumi riscuri, problema se pune daca boala era atit de serioasa incit sa merite riscul administrarii intii de medicamente si mai apoi de studiat.
Daca interventia mea nu crezi ca te ajuta, ma opresc fireste,
A



www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anamari spune:

andrada
eu gasesc interventia ta benefica. si m-as bucura sa vad postate cat mai multe opinii.

quote:
daca eu cred ca se over-diagnose multi copii cu ADHD, care copii in conditii normale au numai probleme de comportament, nu inseamna ca neg faptul ca acesti copii chiar sufera sau ca eu ii consider pe parinti sau pe profesori vinovati


si eu sunt de acord cu tine. de accea chiar in mesajul initial am subliniat nevoia unui diagnostic complex in care un specialist colaboreaza cu educatorul si parintele. asa a fost la Alex-diagnosticul lui de deficit atentional a fost dat la 6 ani-dupa doi ani de retard verbal/ tulburari de comportament-acest doi ani a fost sub observatia unei echipe formate din psihologoped, psiholog, psihiatru....nu am recurs la medicatie decat in momentul cand strategiile comportamentale nu mai dadeau rezultate-la 11 ani, cand era in clasa a patra...alex nu mai manifesta nici un fel de tulburari de comportament- "e o placere sa-l ai in clasa" spune profesoara lui in carnetul de note(report card). Alex munceste foarte mult si cu toate astea notele lui variaza de la A la D la aceeasi materie-de ce , pentru ca de multe ori capacitatea lui de concentrare variaza foarte mult ....o poveste care l-a fascinat si raspunde corect la ora de literatura, o poveste plictisitoare si a uitat majoritatea detaliilor pana la test.

quote:
diferenta de activitate neurologica exista dar poate fi nerelevanta in conditii de studiu

eu am inteles ca dimpotriva diferenta neurologica e relevanta. Doar ca nu exista studii care sa indice "problema neurologica x" ca stand la baza ad/hd. poate ca nici nu exista o problema, poate exista probleme -de aceea atatea subtipuri de ad/hd si conditii co-existente. dar cercetarile neurologice, ca si cele genetice sunt de abia la inceput.

off topic-daca nu merge link-ul cauta pe pagina web - "consensus statement"....





anamaria-Alex 24.08.1993 ,Lia 21.10.2004 si Liam-17.11.2005

poze de copii cuminti

just my 2 cents

Mergi la inceput