Ortodoxie din Postul Mare in Postul Mare (17)
Raspunsuri - Pagina 9
gandacelu spune:
tot din Pr. Serafim, ca pana apuc sa transcriu, va mai spun din memorie:
a spus: trebuie sa fim tot timpul cu Hristos, orice ar fi sa nu Il lasam pe Hristos din mintea si din inima noastra! unui parinte i s-a zis: te duci in iad, iar acela a raspuns: ma duc in iad cu Hristos de mana! (vedeti, tot pe linia Sf. Siluan!)
si inca ceva: tot din sfinti a citat, din Sf. Simeon Noul Teolog, cum ca spuneau "gura mea sa fie gura lui Hristos, mana mea sa fie mana lui Hristos", adica sa facem cu gura, cu mainile, fapte demne de Hristos: daca spunem o vorba buna facem gura noastra "gura lui Hristos", daca spunem o vorba urata, o facem "gura celui rau"
in plus, a pus extrem de mare accent pe post si pe dimensiunea ascetica a ortodoxiei (chiar am fost uimita, a repetat tot timpul: incercati numai sa postiti mai mult si veti vedea, veti fi mirati sa vedeti cat de mult puteti posti! ca, de fapt, am putea sa ne saturam si cu jumate din mancarea pe care o mancam si mai ales, ca am putea sa tinem post negru macar vinerea, daca nu si miercurea - bineinteles, permanent contrabalansa cu "dreapta-masura")
a spus ca postul ajuta foarte mult in lupta cu patimile, supune pornirile rele ale trupului (care nu e rau in sine) si ajuta la o mai buna concentrare in rugaciune
... mai imi amintesc si va mai spun
mami de ileana si ioachim
gandacelu spune:
quote:haha nu pe mine ma judecai, si pe irina
Originally posted by Elena
Gandacelu, daca ti s-a parut ca te judec, atunci iertare !!
Dar sincer nu vad unde ti-am gresit....
iar acum, nu vezi, te judec eu
mami de ileana si ioachim
gandacelu spune:
ah da, si a mai vorbit despre cat este de important, de crucial sa fim BUCUROSI...
Bucuria mea, Hristos a inviat! spunea sf. Sofronie de Essex oricui venea la el, in orice moment al anului...
...
mami de ileana si ioachim
Sabina spune:
mai spune mai spune.
si fii buna si blanda:)
pup la tine.nu ma uita cu Mircea, ai un mail.
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.
gandacelu spune:
inca un mesaj si inchid forumul, ca mai am si altceva de facut:)
partea cea mai minunata, de nedescris a conferintei a fost atunci cand ne-a invatat cum trebuie sa ne rugam, pentru ca, de multe ori, de prea multe cuvinte nici nu mai stim ce zicem (sau, cuma spus Pr. Vasile, "nici ingerii nu pot sa urmareasca slujbele, atat de repede sunt facute!")
ne-a spus: e bine sa vorbim, dar e bine ca, din cand in cand, sa invatam sa tacem. trebuie sa tacem, pentru a ne intalni in aceasta tacere cu tacerea lui Dumnezeu, care este mai profunda decat orice cuvant al Lui. pentru ca numai asa vom ajunge in strafundurile fiintei noastre, acolo unde Duhul Sfant salasluieste...
ma iertati, eu nu sunt Parintele, vad cum cuvintele mele nu au atata putere ca ale lui, asa ca mai bine... tac:))
mami de ileana si ioachim
Elena spune:
quote:
haha nu pe mine ma judecai, si pe irina
iar acum, nu vezi, te judec eu
A, o.k., am uitat ca noi percepem in mod diferit notiunea de a judeca !
Atita timp cat o afirmatia NU este facuta cu ura/resentimente/manie/furie/patima/desconsiderare/dispret sau orice alt sentiment negativ la adresa altei persoane, eu NU o consider judecata !!
Si exact asa, fara nici un sentiment negativ, i-am adresat Irinei cuvintele de mai sus si sunt convinsa ca si tu la fel ai facut cu mine !!
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
irina.c. spune:
quote:Elena,foarte bine,fa asa cum ai inteles .Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Originally posted by ElenaIrina, eu din mesajul Parintelui (si din invatatura Domnului Iisus) am inteles ca ar trebui in primul rand sa ne ingrijim de pocainta pacatelor proprii si personale si apoi sa ne ingrijoram si sa facem aprecieri cu privire la pocainta altora ._"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
Trebuie sa cobori din barca daca vrei sa mergi pe ape.
today
conchita spune:
quote:
Originally posted by gandacelu
iar judecata... cand ne vom izbavi de ea? cat e de diavoleasca!
chm chm, imi dati voie? Judecata nu e diavoleasca, pentru ca asta ne asteapta pe toti la final. Condamnarea e diavoleasca atunci cand ne condamnam aproapele fara sa il iubim, adica atunci cand il pedepsim din ura si indiferenta. Protestez pentru demonizarea unui cuvant atat de frumos cum e Judecata <- a judeca, a chibzui, a gandi. judecatorul nu e automat un tiran care isi pregateste biciul, ci unul care chibzuieste intre bine si rau si alege in consecinta. ca Solomon, de exemplu, dand dreptate ambelor parti in conflict - pentru ca, nu-i asa, dreptatea Lui e dreptatea tuturor, dar nu si invers. de unde conchidem ca Judecata e divina, sublima, e lucrarea constiintei, a gandirii si a sufletului si vine de la Dumnezeu. iar eu o ador, na.
Elena spune:
quote:
Originally posted by irina.c.
[quote]Originally posted by Elena
Elena,foarte bine,fa asa cum ai inteles .
Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Trebuie sa cobori din barca daca vrei sa mergi pe ape.
today
Irina , asa si fac, ma feresc sa fac aprecieri cu privire la pocainta altor persoane, pentru ca pocainta este cea mai personal si mai intim lucru in viata de credinta a omului, este numai intre el si Dumnezeu.
(Ca tot te-am "prins" aici, vroiam sa-ti spun ca m-a impresionat si pe mine in mod placut ce ai scris ieri la subiectul despre avort )
Conchita, cam asa vad si eu lucrurile. Termenul de judecata este folosit uneori gresit. Asa cum ai spus a judeca= a gandi, a chibzui si dupa mine cheia este modul cum gandesti/chibzuiesti si incarcatura emotionala a acelui gand pe care il indrepti catre cineva ! daca gandul este incarcat de sentimente negative, atunci, da, se poate numi ca omul facut o judecata !!
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
fdoina spune:
Gandacule, io stiu de mult ca m-as putea satura si cu jumatate din cat mananc
Tot ce scrii tu imi aminteste f mult de Parintele Ghelasie( de la Frasinei).
Parintele Ghelasie dadea o mare importanta hranei, zicea ca o mancare proasta (hormonizata, concentrata) da nastere la explozii patimase...si Pr Ghelasie accentua pe necesitatea de a fi bucurosi...in plus, de a nu intra in dispute si de a nu intra cu nici un pret in panica...Parintele Ghelasie punea mare accent pe viziunea iconica a lumii...zicea sa vezi toata lumea ca icoana a Intruparii lui Hristos...si sa traiesti in inchinare, adica tot ce intalnesti in viata, oameni, intamplari, sa le inchini toate lui Dumnezeu...Dansul a intors multi yoghini la ortodoxie...si are un fel aparte de a scrie, care i-a adus multi contestatari, si acuzatii cum ca ar fi "ratacit"...Iar Parintele Serafim Joanta a fost printre putinii care l-au cunoscut si apreciat, si tot dansul i-a dat blagoslovenie pentru cartile sfintiei sale
Joanna, multumesc