clasa I, step by step
Stiu ca s-a mai discutat despre aceasta metoda de invatamant alternativ, am citit aici, pe forum, am citit un pic si pe forumul parintilor de la Ministetul Educatiei. Am optat deja pentru inscrierea lui Mihnea la o clasa de acest tip. Cu toate acestea, am inca mici indoieli. Va spun si de ce: educatoarea de la gradinita mi-a spus ca la clase de acest tip ii lasa de capul lor, nu fac carte ca lumea, nu invata sa scrie si sa socoteasca decat daca va vrea el, ca invatatoarele nu au voie sa-l "oblige" sa face lectii daca ei (copiii) nu vor, ca totul ar fi cam o joaca...
Din ce am citit eu am inteles ca se respecta programa ministerului, singurele diferente fiind cele de abordare a materiei.
Am facut bine, am facut rau? El e un copil independent, descurcaret, volubil, in fine, nu e genul care sa fie timorat de profesor - invatator. I-ar fi trebuit oare un regim mai strict la scoala?
Astept, de la mamicile care au copiii inscrisi la step by step, povestiri despre modul in care se desfasoara cursurile; daca au existat sau nu probleme de adaptare la clasa a V-a; cum vad copiii vostri sistemul - le place sau nu - si, nu in ultimul rand, ce costuri implica urmarea acestor cursuri. (Asta pentru ca am uitat sa intreb la scoala daca exista o taxa de utilare a clasei, asa cum am citit ca ar fi la alte scoli). Ceea ce stiu e ca primesc mancarea de la un restaurant. bineinteles, contra cost.
Raspunsuri
april spune:
Eu sunt o mamica care a optat pt clasa traditionala, din mai multe motivwe: copiii nu primesc calificative, nici teme, nici carti, fac ce vreau ei (oare chiar e bine sa face ce vor?!? sunt la o varsta cand nu fac diferenta dintre bine si rau), apoi trebuie sa treaca la sistemul traditional deoarece nu exista step-by-step pana la terminarea liceului.
Trecerea e dureroasa, nu se acomodeaza cu noul stil de invatare, notare, etc. Poate ca daca ar fi 12 ani, sa zicem, dar asa, nu vreau sa chinui copilul cu schimbari, si asa intrarea la scoala va fi un moment destul de greu.
puiutzul meu
Fericirea e compusa din lucruri marunte.
Maria31 spune:
Clasele step sunt foarte eficiente pentru copiii mici pentru ca le formeaza o personalitate deosebita. Activitatile sunt centrate pe copil si intradevar sunt lasati sa-si aleaga singuri ceea ce vor sa faca intr-o anume zi. Dar educatorii observa copiii si daca vad ca aleg mai multe zile la rand acelasi tip de activitate (de ex. jocul de rol), atunci intervin in aceasta alegere si il indruma pe copil sa mearga si la alte centre. Deci, chiar daca nu impune acest lucru, educatorul prin experienta si tact pedagogic ii indruma pe copii in directia in care isi doresc si parintii. Interesul celor doua parti este acela de a avea un produs finit complet din punct de vedere al educatiei, adica un copil invatat. E adevarat ca trecand in clasa a V-a impactul asupra copilului sa fie mai mare din cauza rigiditatii programelor si nu in ultimul rand al sistemului. Dar tot adevarat este faptul ca de obicei aceasta trecere in urmatorul ciclu de invatamant este mai dificil pentru orice copil, fie ca vine din acelasi sistem traditional, fie din sistem alternativ.
Parerea mea este ca trebuie in aceasta lume sa fim mai deschisi la minte si sa nu repetam greselile parintilor nostri spunand:"daca eu am invatat in sistemul traditional rigid al comunismului si el poate sa o faca la fel de bine". Dar, mai tarziu putem avea surpriza ca acesti mici copii sa clacheze si abia atunci sa ne punem intrebarea: Oare am facut o alegere potrivita? Si daca am apucat zilele in care putem alege, de ce sa nu o facem? De aceea s-au creat alternative... Asa ca, profitati de ele!
szivarvany spune:
Si eu o voi da pe Giulia la acest sistem de invatamant. Vreau sa invete, dar vreau sa aiba si copilarie. Cunosc copii care au terminat anul trecut invatamantul primar aici, iar in clasa a 5-a nu au avut nici o problema.
Daria & Giulia (2004 08 16)
Haideti la bazar sa-l ajutam pe ALEX !
Supercopiii iulie/august 2004