Milan KUNDERA
Cine nu a citit Kundera, se cheama ca n-a citit deloc, dupa cum spune o cunoscuta ziarista!
Am terminat "Iubiri caraghioase" si ma duc sa cumpar "Viata e in alta parte". Recunosc, autorul mi-a fost recomandat in treacat, sugestie firava a unei cunostinte, dar meritul imi apartine pentru cumpararea unei carti, recunoscand-i numele pe raft! Ma bucur ca, apreciind cartea, am apreciat inca o data gustul pentru lectura a prietenei mele!
Nu voi face o analiza literara a cartii, nici pe departe! Pentru cei care nu au citit cartea, va spun ca o puteti achizitiona fara nici o tragere de inima, este usoara, vioaie, haioasa, cu linii clare ale caracterului personajelor. Te uimeste incredibila capacitate a autorului de a sintetiza psihicul uman in general si in anumite situatii.
Pentru cei care nu cunosc nici cartea si nici autorul, va indemn, asa cum si pe mine m-a indemnat cineva, sa o cititi ca si lectura usoara! Sunt sanse mari sa o indragiti si sa doriti sa o aprofundati printr-o alta lectura mai atenta!
Iar pentru cei care au citit cartea, va astept cu opinii!
Cu drag,
carmen
Raspunsuri
josefine spune:
imi amintesc cu am mai savurat eu "cartea rasului si a uitarii". cartea cuprinde povestioare scurte despre viata in doi si ce presupune ea, de la compromisuri, la situatii tragice si pana la situatii pline de umor spumos. am citit apoi cu consecventa si alte carti ale lui kundera, dar nu mi s-au parut asa memorabile. dovada e ca ar trebui sa le recitesc:-).
_
"I'll make him an offer he cannot refuse"
amuleta spune:
Am citit si eu aia cu risul si uitarea si mi s-a parut cam scabros.
Poate am trecut de virsta romanelor lui Kundera, poate viata mea sentimentala a fost foarte limpede si liniara, ca sa spun asa si nu-l pot intelege.
josefine spune:
mie cartea asta mi s-a parut interesanta pentru istorioara legata de litost
quote:
Litost e o stare chinuitoare, nascuta din spectacolul propriei noastre mizerii, descoperita pe neasteptate.
www.jigorea.com/biblio/this/kundera_milan/litost.html" target="_blank">http://www.jigorea.com/biblio/this/kundera_milan/litost.html
_
"I'll make him an offer he cannot refuse"
pisoi_turbat spune:
Frumos!
Voi cumpara aceasta carte, cu atat mai mult cu cat mi-ai recomandat-o!
Voi ce stiti despre Kundera? N-am cautat pe net date, nu ca n-as putea, dar prefer sa aud de la cineva care a citit deja!
?
KUKI spune:
Am citit doar "Iubiri caraghioase".
Mi-a placut, dar nu pot spune ca m-a marcat prea profund.
Mai profund m-a pus pe ganduri, un citat dintr-o alta carte a lui Milan Kundera, citit undeva : "Religia si umorul sint incompatibile"
Teodora D. spune:
eu i-am citit intai "nemurirea", apoi "insuportabila usuratate a fiintei",la care in primele 100 de pagini am avut sentimentul ca autorul se copiaza pe el insusi, dar urmatoarele mi-au placut f. mult, au fost intr-adevar deosebite. intrucat "insuportabila usuratate..." e considerata capodopera lui kundera, daca e sa alegeti o singura carte a lui alegeti-o pe asta.
momentan nu simt nevoia sa citesc altceva scris de el; la editura humanitas au aparut insa multe din cartile lui.
Peste 100 de ani nu va conta ce cont in banca am avut, in ce casa am locuit sau ce masina am condus.
Dar lumea ar putea fi diferita pentru ca am fost importanta in viata unui copil.
razhore spune:
Mie mi se pare ca stilul lui e repetitiv si destul de liniar.Cand citesti a doua carte a lui parca simti ca ai mai citit-o o data, cel putin asa mi s-a parut mie.
pisoi_turbat spune:
aaa, bine, dar asta se intampla cu toti! nu stiu, sa vedem .... ce am citit in ultima vreme? coelho, R.O.B, dan brown, grisham, toti se repeta!
Si, in fond, de ce n-ar face-o?
daca asta-i stilul care-i caracterizeaza si, in plus, SE VINDE???
pai... mie nici prin cap nu mi-ar trece sa fac vreo schimbare!
si nici editorului meu, hihihi
Oana MC spune:
stilul lui Kundera este intentionat repetitiv. in arta romanului vorbeste despre cum "isi orchestreaza" el romanele. structura lor este de cele multe ori cea a variatiunilor pe diverse teme. de aici rezulta impresia de repetitie, dar la o citire atenta se vede diferenta, se vede finetea lui in a crea aceste variatiuni. Kundera a fost si compozitor in tineretea lui, pasionat de jazz printre alte genuri de muzica. tatal lui a fost muzician si profesor. scrisul lui lui Kundera este influentat in mare parte de compozitorul ceh Janacek de la care preia tehnici muzicale pe care el le transpune in roman.
eu il iubesc pe Kundera. am citit toate romanele lui. imi place atentia lui fantastica la limba si psihologie. mi-ar fi placut sa il citesc in ceha. l-am citit in romana si engleza, insa stilul lui mi se pare foarte complex ca sa poata fi cunoscut prin traducere.
stiati ca de cind a emigrat in Franta, si-a tradus singur romanele scrise in ceha in franceza? Nemurirea este ultimul roman scris in ceha. ce vine dupa el, mi se pare un Kundera care flirteaza mai mult cu "usuratatea". sa fie probabil din cauza limbii in care scrie sau a culturii franceze in care traieste si pe care uneori o critica, aleori o imbratiseaza?
cartea mea preferata - care e mai degaraba un roman eseu, aproape anti-narrativ, destul de complicat de citit, este nemurirea.
ultimul lui roman Ignoranta se intoarce la "greutatea" din romanele dinainte de Nemurirea. este un hibrid interesant - un Kundera francez-ceh sau mai degraba che-francez si politica din jurul identitatii emigrantului care se intoarce acasa dupa caderea comunismului in Europa.
ma bucur ca ati deschis subiectul.
Kundera sa traisca! E batrin saracu' - anul asta face 77 ani.
Oana si Matei (25 februarie 2004)
Kehleyr spune:
Eu am citit numai "Valsul de adio" care vad ca nu a mentionat-o nimeni pe aici, deci probabil ca nu a fost o alegere buna pentru o introducere in Kundera. Nu m-a impresionat... nu m-am regasit deloc in nici unul dintre peronaje. Cred ca nu e stilul meu de romane, eu prefer romanele usor fantastice (sudamericane, dar NU Coelho).