Sezatoarea canadiana (41)

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

'Naseara copii.

Cristina, vreau sa te intreb ceva,
ce ti se parea mai greu, sa te duci la job sau la fac. ?

Eu, sincer, nu stiu daca exagerez, dar nu-mi pot imagina ceva mai dificil decat facultatea asta. Voiam sa verific daca sunt eu exagerata sau am ajuns la capatul resurselor.

Maine am un examen super greu in didactique de l'écrit, trebuie sa corectam (eu mai ales) greseli lexicale si ortografice ale unor copii, apoi am o lucrare infioratoare, tot we am fost in priza cu alte lucrari de echipa....am trimis aseara toate mail-urile in cauza colegilor, am scapat.

Vineri am alt ex. in gestion de la classe, cu materie stiuta pe de rost, am vreo 30 de pagini de notite. Cu termeni noi, expresii specifice ale limbii fr, etc.

Tu tot 18 credite ai, Cristina ?

Cateodata nu stiu pe ce lume ma aflu, dac-ar fi s-o mai iau inca o data de la capat as renunta din prima zi.

Noroc ca mai e un pic. Doamne ajuta.

Sofie :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns khristin spune:

Ira,

Pe mine serviciul ma inebunea in sensul ca simteam ca nu-mi folosesc creierul in mod constructiv, a sta in fiecare zi 8 ore in fata calculatorului si sa practici o munca care nu te motiveaza e groaznic ...cel putin pt mine....tocmai de asta am si schimbat macazul dupa 3 ani...si-acum fireste ha ha, nu ma mai pot plange ca nu-mi folosesc creierul, au contraire, dar uneori nivelul de oboseala e groaznic, asa ca se aplica zicala cu 'ai grija ce-ti doresti ca ti se poate indeplini' ...si apoi faptul ca eu fiind o persoana asa-zis lingvista, trebuie sa predau in practica asta materii teribil de tehnice...si fac apel la memoriile mele din clasa 8. Oricum, nu regret nici o secunda decizia luata.

Cat despre credite, exista dar, nefiind un program undergraduate, trebuie sa-l termini, asa ca n-am incotro...nu ma pot lungi pe 2 ani si nici n-am variante de alegere.

Tu ce faci dupa anul asta Ira, dai inainte cu cei 4 ani, sau te gandesti la alternative?

Cristina

noi si poze mai noi

Mergi la inceput

Cristina, la vara ma duc la ministerul invatamantului quebecois cu cele 36 de credite facute anul asta si imi iau permisul la primaire-secondaire pe vioara.

Daca nu gasesc catedra pe vioara in Qc, o sa aplic si in On, Ab., etc.

Oricum, in momentul asta nu stim f sigur ce vom face, depinde f mult si de dreptul lui Sibin, daca se decide sa continue vom ramane aici in Montreal, daca nu, ne luam cetatenia si plecam in California. In state am gasit pe net programe de schimb pt. profi, si mai multe job.-uri, si nu-ti cer atatea diplome si hartii ca aici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns khristin spune:

Hmmm...California nu suna rau, desi am auzit ca a fi prof in State nu-i big deal din punct de vedere financiar la nivelul asta, si ca mai trebuie sa sustii si niscai examene de certificare again (chiar opusul a ceea ce stiai tu), ca sa nu mai vorbim de violenta din scoli de acolo (daca vrei sa vezi un film interesant, iti recomand Bowling Columbine, iti da fiori pe coloana vertebrala , dar merita a fi vazut inainte de a lua o decizie in sensul asta). La University of Toronto, in decembrie venisera cativa recruiters din New York interesati de teacherii din Canada. Oricum iti doresc Bonne chance in orice intreprinzi .

Cristina

noi si poze mai noi

Mergi la inceput

Despre violenta scolilor din State (tara cu cel mai performant sistem de invatamant din lume la ora actuala, btw) ar fi multe de discutat....ca de altfel si despre nivelul salarial....ca sa nu mai vorbim de diplome. Tot ce pot spune este ca in ceeace priveste USA e f dificil de generalizat, mult mai dificil decat pt. Canada, de ex., care e o tara mai unitara. Am de ex., un coleg de la Conservator care a dat un test de matematica de genul radical din 25 = ? si preda algebra si geometrie la nivel secundar pe 35k pe an, ceeace pentru USA nu-i deloc rau, impozitele sunt f mici. Fara nici o zi de scoala pe continent american. Altii care predau prin diferite organizatii care importa profi din exteriorul USA pe contracte de 1-2 ani, etc. Sunt mii de variante.

...oricum, in ceeace priveste migratia recruiters-ilor, cert este ca numarul celor care studiaza in Canada si predau in State este mult mai mare decat cel in sens invers. Dar or mai fi si exceptii, nu zic nu.

Deocamdata insa ....nu ne agitam, mai avem un an si jumatate pana la cetatenie si vrem sa incercam aici toate variantele.

Iar daca Sibin va face fata facultatii de drept simultan cu job-ul, ar fi chiar tampenie sa plecam.

O sa inchiriez filmul respectiv.

Noapte buna, Canada

Mergi la inceput

Cristina, dar voi gestion de la classe faceti ? Asta à propos de violenta elevilor.

...noi de ex., am facut un studiu de caz privind un potential elev care ne-ar injura, sau ne-ar agresa fizic. Si asta la primaire. Bine, ei sunt precauti si vor ca noi sa putem gestiona orice eventual conflict, insa....

...de fapt, ce voiam sa spun este ca in materie de violenta nu ma mai sperie nimic dupa perioada de predat muzica la o scoala in centrul Bucurestiului intr-o clasa de a 8-a populata majoritar cu tigani repetenti de vreo 4-5 generatii. Ce mi-au auzit urechile atunci....si cate crete, avioane si pixuri nu mi-au trecut pe langa urechi... bine ca a trecut.

Las' c-o sa fie bine. Ne incurajam cu cele 2 luni de vacanta, anii sabatici si cu programul redus de lucru. Yupiiiii !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lorelai spune:

canadezelor, sper ca ati scpat toate cu bine de furtuna si de frig. si la noi a fost vint mare, am crezut ca ia casa pe sus. noi sintem plasati la capatul strazii, suiera vintul de pe toate partile. azi parca s-a mai incalzit un pic dar nu cine stie ce. va mai aduceti aminte ca anul trecut a venit furtuna de zapada in ontario in martie? in ottawa am avut 30cm de zapada de martisor. sper sa scapam anul
asta.

crinia, bine ca nu s-a intimplat nimic cu bebe. ai mare grija cu carutul pe gheta, mai ales cuind e vint si mai ales in montreal unde se conduce cam agresiv. mi se pare mie sau soferii in montreal pleaca de la semafor cind e inca rosu? eu nu conduc deloc dar in montreal mi-e frica si ca pasager. probabil ca dupa ani de vancouver, unde totul e mai domol, in ce priveste traficul, montrealul mi se pare foarte aproape de romania.

caroline, bine ca nu a patit nimic masinuta, si nici tu. eu daca mai citesc citeva aventuri la volan chiar ca nu imi mai iau driver's license in veci (am G1, lupt sa ma conving sa merg la test pt G2, dar mi-e frica).

ira, khristin, e adevarat ca e greu la scoala dar merita (vacante, sabbatical, program flexibil...). mie imi pare rau ca nu m-am luptat mai tare sa caut job in academics. sotul preda la univ si ma oftic tare de tot ca eu trebuie sa merg la servici 8 ore pe zi si el preda 8 ore pe sapt. plus ca are liber cite o luna intre semestre.

ira, cred ca 35k pe an iti ajung dar nu oriunde in US. sint state si state, care au sistemul de taxe diferit. e adevarat ca overall sint mai mici decit in canada dar nu stiu daca vrei sa te ghidezi dupa asta cind iti cauti jobul. unde taxele sint mici sau zero (de ex. Louisiana) si serviciile sint pe masura. in ce priveste violenta in scoli, asta depinde mult de location. eu am fost la un interviu la o univ in state (in massachusets) si am vazut studenti cu pistoul la briu. si nu le zicea nimeni nimic, profii erau toti albiti, nu cred ca de batrinete. nici nu stiu daca e legal sa porti arme in massachusets dar crezi ca le pasa?

ira, sibin face dreptul in franceza sau engleza? a fost greu sa intre? pe mine ma bate gindul sa ma intorc la scoala, sa incep dreptul, poate anul care vine, sa se faca fetele mai mari. deocamdata sondez terenul.

moosy, anca74, si eu tot in ottawa, desi nu ma cheama anca.

tinatache, sa iti spun cum fac eu cind cumpar ceva pt cineva din alta localitate. cind produsul nu e available online, sun direct la magazinul din localitatea respectiva (in cazul tau, la ToysRUs din Calgary) si intreb de produs (de pe internet sa iei exact numele si numarul produsului). daca il au, il cumpar prin telefon si platesc cu VISA. daca livreaza, ii rog sa il livreze la adresa unde il vreau livrat. daca nu livreaza, rogi persoana pt care il cumperi sa mearga sa il ridice de la magazin.

Lorelai

Lorelai si fetele - Livia si Maya (18 ianuarie 2005)
*** pt poze click pe casuta galbena de mai sus (pagina personala) ***

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

Cred ca e foarte posibil sa predai in state daca te-ai certificat in Canada, in primul rand e foarte posibil sa mearga pe reciprocitate, plus ca alte lucruri primeaza (experienta, etc), pt ca aici poti preda la private schools si la public charter schools fara a fi certificat.
35k e salariul entry level la public schools, DC-ul de ex incepe cu 40k. La private schools se castiga mai bine. 35000 e un salariu cam mic, taxele difera de la stat la stat dar tot dai cam 30%, plus ca asigurarea medicala este acoperita de angajator intr-o masura oarecare (aproape niciodata 100% pt angajat, procent mai mic pt dependenti).
M-ar tenta sa predau in Alberta, problema este ca am degree in subject, nu am predat in Romania si nu ma tenteaza deloc sa fac bachelor in education. In state te poti certifica si urmand un certificate program. Daca in Alberta nu se poate, asta este, o sa imi mut gandul.
Nu ati vazut "Stupid in America" pe ABC? cica sunt slabe scolile medii americane. Intr-o scoala mai cu probleme, aici in zona, elevii ii tot spuneau profului f.. you, pana cand proful a raspuns si el la fel si bineinteles a fost concediat (asta nu e poveste de la tv, am o prietena care preda si ea in scoala aia). Deloc usoara meseria asta.
Cursurile mele mi se par mult mai usoare decat teachingul, si totusi copiii au 19 ani, nu 9, si sunt f cuminti si f studiosi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

quote:
Originally posted by Lorelai

tinatache, sa iti spun cum fac eu cind cumpar ceva pt cineva din alta localitate. cind produsul nu e available online, sun direct la magazinul din localitatea respectiva (in cazul tau, la ToysRUs din Calgary) si intreb de produs (de pe internet sa iei exact numele si numarul produsului). daca il au, il cumpar prin telefon si platesc cu VISA. daca livreaza, ii rog sa il livreze la adresa unde il vreau livrat. daca nu livreaza, rogi persoana pt care il cumperi sa mearga sa il ridice de la magazin.

Lorelai

Lorelai si fetele - Livia si Maya (18 ianuarie 2005)
*** pt poze click pe casuta galbena de mai sus (pagina personala) ***

mersi, e o idee super, la asta nu ma gandisem

Cristina
-----------------------------------------------
Explica-mi, si am sa uit
Arata-mi, si am sa-mi aduc aminte
Lasa-ma sa fac singur, si am sa inteleg.
Confucius

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns moosy spune:

Khristin, ma refeream la faptul ca din 1100 cat costa grady pt Michael, eu platesc 367, restul nenea Statu' canadian. Tot e ceva..:)

Ira, atata ai vorbit de vinete ca tot la ele imi sta capul (su ei care mi-am adus la servici o paine cu cas si masline...ioooiii). stii cum le pregatesc eu? pe aragazul de ceramica ies "ca la mama acasa" (mult mai bune decat cele facute la cuptor). Dar sa vezi ce mizerie ramane dupa... noroc ca am reteta si pt asta: ase ruga barbtul sa pune muschii la contributie...

Ma intorc la treaba ca am un morman pe birou...:)

Mergi la inceput