Dureri de coloana
Mai fetelor, am si eu o maaare nelamurire si anume: sunt in 16 saptamini si de vreo 3 saptamini a inceput sa ma chinuie o durere de coloana lombara de imi vine sa urlu cind fac orice miscare .
Dar nelamurirea mea nu este ca ma doare pur si simplu, ci :
1. de ce asa de devreme (ma asteptam sa inceapa astfel de dureri in a doua parte a sarcinii)?
2. de ce ma doare coloana NUMAI noaptea, astfel incat de durere ma scol si din somn, si durerea se rasfringe spre lateralele spatelui si spre burta (e f f dureros, nu stiu ce pozitie de somn sa imi mai gasesc...)
Daca stiti vreuna dintre voi un sfat, sau cui m-as putea adresa sa ma ajute....pliiiiiiiz
danat
Raspunsuri
parpalak spune:
Draga danat,
La mine au trecut cu timpul, sau au facut schimb de locatie :) M-au apucat pe la 18 saptamini dupa care ba m-au lasat ba m-au apucat din nou, ba s-au mutat in alta parte. Abia acuma, 32 de saptamini, mai reusesc sa dorm un pic si pe spate - pozitia mea preferata, altfel, numai pe o parte si cu perne in toate partile si directiile, basca perna dintre genunchi. Cel mai nasol a fost cind singura pozitie in care puteam sa dorm, pe stinga, imi producea amorteli in toata partea stinga, mina, sold, picior.
De fapt, toata sarcina de pina acum am avut senzatia ca cresc "in valuri", si cum venea un val de crescut, ma apucau si pe mine dureri in diverse parti. Cum se acomoda organismul cu noile dimensiuni, cum ma lasau.
Azi ma plingeam la doctor de dureri in stern, mi-a zis ca-s dureri "ecou" de la spinarica si mi-a zis ca daca-i chiar nasol, sa iau un Tylenol - ceea ce inca nu m-am urnit sa fac - ce-i drept, ma urnesc tot mai greu de la o vreme incoace.
Asa ca, fruntea sus si genunchii tari :)
angiVa spune:
Draga dana, eu nu sm avut parte de astfel de dureri in sarcina ci in stare "normala" sa-i zic, in urma cu 1 an si ceva, exact cum le descrii tu, si numai noaptea. Ciudat a fost ca m-au apucat brusc, fara sa-mi pot explica in vre-un fel aparitia lor, mai ales ca in acelasi pat dormeam de vreo 6 ani, si nu mi se mai intamplase asa ceva inainte. M-au tinut vre-o 2 luni, pana ce am decis sa schimbam salteaua patului cu una mai tare (ortopedica). Deci la mine asta a fost solutia.
Acum, in cazul tau poate fi si ceva legat de sarcina, numai ca pot sa-ti spun ca atunci cand am fost insarcinata, cam la varsta pe care o are si sarcina ta nu am avut probleme cu spatele,(am avut cu orice in afara de spate :), ) si dormeam pe acelasi pat. Dumnezeu mai intelege si organismul omului... e tare complex....
Te pup, sper sa te faci bine repede,
angiva
ralu spune:
Draga Dana,
Eu am avut dureri de spate din al doilea trimestru de sarcina. La nastere, jumatea de ora cat am avut dureri m-a durut doar spatele foarte tare. Credeam ca o sa ma rup in doua. Dupa vreo 2 ani de la nastere (in aceasta perioada ma durea spatele in continuare), intr-o zi dupa ce am facut mai multa treaba, am ramas blocata si nu am mai putut sa merg si nici sa ma misc. Am reusit cu chiucu vai sa ajung la spital unde mi s-a facut o radiografie si mi s-a spus ca am o vertebra fisurata. Si de aici se explica durerea mea de spate. Sunt sigura ca tu nu ai asa ceva, dar eu pot sa-ti dau niste sfaturi care pot sa te ajute sa nu mai ai dureri la coloana:
1. Daca vrei sa iei ceva de jos, NU te apleca cum ai face in mod normal, ci lasa-te pe vine. Si tot asa sa te ridici.
2. Cand te scoli din pat, intai de intorci pe o parte si apoi te ridici in fund!!!
3. NU dormii pe burta!
4. Poti dormi pe spate cu capul usor ridicat pe perna si cu picioarele mai sus decat capul. Asa sa stai si cand citesti in pat, sau cand privesti la televizor.
5. Cea mai buna pozitie de dormit noaptea (pentru ca nu poti sa dormi numai pe spate) este dormitul pe parti, cu un puisor de perna unde ai tu mijlocul, in curbura dintre coaste si talie (eu nu prea o pun pentru ca fara sa vrei noaptea se pierde prin pat), si o perna intre picioare, in zona genunchilor. Picioarele sa fie usor indoite. In acest fel coloana este dreapta. (Eu pot spune ca de cand m-am obisnuit sa dorm asa ma doare destul de putin spatele)
6. Cand stai pe un scaun ( la servici) incearca sa iti pui sub talpi, ceva (un scaunel de exemplu) ca sa aduci genunchii pe aceeasi linie cu fundul. Chiar un pic mai sus. In felul asta partea de jos a corpului nu mai forteaza coloana.
Incearca sa imi urmezi sfaturile, pentru ca eu am fost la foarte multi doctori neurologi si toti mi-au dat aceleasi sfaturi. Si pot sa spun ca un sfat care este cel mai important, dar care te tii cel mai greu de el, este stat in pat in pozitia pe spate cat mai mult si spatele isi va reveni fara medicamente. Adica sa mai lasi treaba de o parte si sa stai mai mult linistita.
Oricum tu nu ai cum sa iei antiiflamatoare in sarcina, asa ca sfaturile mele iti vor fi de ajutor.
Multa sanatate!!!
Ralu-mamica Ioanei
MLDiana spune:
LA prima sarcina am avut si eu dureri de spate destul de dese.DAr asta pentru ca nu faceam miscare prea multa .Acum la a doua sarcina mi-am dat seama ca daca fac niste exercitii de intindere imi trece imediat.Adevarul e ca nu prea am dureri de spate la sarcina asta (33 sapt.) insa cum ma apuca durerile, noaptea incerc sa dorm pe o parte sau sa imi intind cite un picior in sus si alte exercitii care stiu ca ma ajuta sa-mi revin din durere.Ziua , tot exercitii.
In concluzie iti trebuie niste miscare, mai multa.Exercitii de intindere.O nastere usoara!
Lidia si DAvid D.
dodo spune:
In primul rind vreau sa te intreb cite kg ai "cistigat" de cind esti insarcinata? Pt. ca durerile lombare vin si de la kg in plus. Eu am ramas de la prima sarcina cu surplus de greutate si de atunci am deseori dureri lombare si acum ma gindesc cu groaza ce-o sa ma fac pina oi naste! Caut sa maninc cit mai rational si sa evit o gramada de alimente care ajuta la ingrasare. Poate ar fi bine sa-ti controlezi un pic dieta? Nu sa slabesti, Doamne-fereste, ci sa eviti sa pui kg inutile.